Tesla Edison wrote: ↑24/08/2021 15:40Ovdje izgleda nekima lakše metar u ..... nego cenat u glavu.Ateista wrote: ↑24/08/2021 15:35 Toliko se u zadnje vrijeme govorilo kako vakcine sprjecavaju sirenje virusa, stalna propaganda da vakcinacijom stitimo i sebe i druge, a ocigledno je da vakcina samo pomaze onina koji je prime. Ne razumijem sta neko ima od svega toga (osim onih loji zaradjuju na istima), popustite vise, ko zeli neka se vakcinise, ko ne zeli ne mora, svako ima pravo da sam odluci za svoje zdravlje koji rizik ce preuzeti i sam je odgovoran samo za sebe, nikako za druge. Ako si se vakcinisao i zastitio se, sjasi drugima s grbace i gledaj svoja posla, isto i obrnuto, ne vidim zasto bi bilo ko nekog uvjeravao da se ne vakcinise.
Vakcina štiti tebe i druge:
Evo nemoj vjerovati meni, nek ti @splinter, potvrdi. Bar je on trenutno najjači čovjek, mogu slobodno reći i u BiH, kad je ova oblast u pitanju.Niti jedna vakcina ne može spriječiti da budeš zaražen. Vakcina nije dezinfekciono sredstvo da ubija virus u doticaju sa organizmom. Vakcina spriječava razvoj simptoma i bolest. Jedno je pokupiti Sars-cov2 i biti pozitivan, a sasvim je nešto drugo razviti COVID. Ako si vakcinisan, možeš biti pozitivan, ali virus iz tvog tijela nema kud. Ne razvija bolest i antitjela ga laganu ubijaju, sve dok ne budeš negativan, tj dok ga organizam u potpunosti ne izbaci iz tebe.
Zbog sprječavanja razvoja simptoma, baš kao i kod svake druge gripe, ti ne kašlješ, ne kišeš i teže prenosiš virus. A svakako i ako ga preneseš nekome, to je u manjim količinama, koje opet ne mogu da razviju bolest. Ako ga preneseš na vakcinisanu osobu, i ona je pozitivna, ali nema razvoja bolesti. I tako dolazi do prekida lanca infekcije.
Zato su vakcine bitne, ne samo ova bolest kad je u pitanju, nego i svaka druga. Zato je bitan procenat od 80% potpuno vakcinisanih, jer i tih 20%, dok do njih virus dođe, "skačući" od jedne vakcinisane osobe, do druge, on će i nestati, tako da su masovnom vakcinacijom zaštićeni i nevakcinisani.
Pa majka mu stara, nije nuklearna fizika u pitanju. De malo promućkaj glavom i shvatićeš sam, bez da ti bilo ko govori.
Baš sam jutros čitao jedan rad vezano za virusno opterećenje kod vakcinisanih i nevakcinisanih medicniskih radnika. Velika je tu razlika i mnogo je manje kod vakcinisanih naravno, a osim toga virus se znatno manje zadržava i i zlučuje u okolinu. Uostalom svaka imunizacija se provodi po nekom redu, programu i strategiji. Ova trenutna očito neće eradicirati virus tek tako. Toga moramo biti svijesni, ali možemo govoriti o spašavanju ljudskih života. I ok to treba priznati i izaći u javnost s tim. Pa ipak i to je neki napredak i put ka okončanju pandemije.