HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1376 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by bitanga_sa_otesa »

condy wrote: Pa ne zna nego ti vjeruje na ono sto si prijavio :-D na dijagnostici. Na tebi je da prijavis akumulator sa onoliko ah koliko ima. Dalje ce ECU regulisati potrosnju akumulatora i rad elektronike prema onoliko ah koliko si prijavio sto si ti upisao. Ako si prijavio kroz dijagnostiku manje ili vise u odnosu na stvarni kapacitet onda to moze praviti problem u radu vise trosit akumulator..mislim da je tako.
znaci misterija je rijesena,ugasen auto,spojis izvor 12v ,otkopcas stari aku ,stavis novi aku,otkopcas izvor 12v i gas :thumbup:
p.s. sve to moras uraditi prije nego rikne stari aku,jer ako auto ostane bez napona belaj ...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1377 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by sime_cipol »

condy wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
condy wrote: On kaze da je prijava akumulatora preko koda ustvari prijava koliko ima akumulator Ah, jer je to bitno za rad start stop sistema i nadzorom na radom akumulatora.
evo i ja pitam kako zna kompjuter jesam li ja stavio akumulator od 63 ah ili 66 ah ?
jel taj akumulator baterija kao i dosad ili je neki elektronski sklop koji ima svoj ecu pa zna te sve podatke i povezan je sa ecu ??? imal neka slika tog superakumulatora?
Pa ne zna nego ti vjeruje na ono sto si prijavio :-D na dijagnostici. Na tebi je da prijavis akumulator sa onoliko ah koliko ima. Dalje ce ECU regulisati potrosnju akumulatora i rad elektronike prema onoliko ah koliko si prijavio sto si ti upisao. Ako si prijavio kroz dijagnostiku manje ili vise u odnosu na stvarni kapacitet onda to moze praviti problem u radu vise trosit akumulator..mislim da je tako.
Onda bi logično bilo da nista ne moras raditi ako uzimas potpuno isti akumulator kao stari.
condy

#1378 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Ja ne znam tačno proceduru kodiranja, nisam gledao niti sam se nešto posebno interesovao kako se radi. Ako se kodiranje svodi samo na unos koliko akumulator ima Ah, onda jeste logično da ništa ne moraš raditi ako je isti akumulator i ako ga mijenjaš pod naponom.
lavic

#1379 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by lavic »

amar1994 wrote:
golfiista wrote:Ja sam kupio Brock felge i Brock senzore. Uz senzore dobio i brojeve za prijavu, zvao servis kazu 50 KM za prijavu senzora. U međuvremenu automobil sam prepoznao senzore i sve radi bez problema.
Neko je spomenuo akumulator, na e60 se akumulator mora prijaviti i problem je sto se mora kupiti akumulator cija amperaza je provjerena od strane ovlastenog servisa i samo takav aku se moze ispravno prijaviti. To zadovoljsrvo kod Tomica kosta 850 KM. Naravno postoje i jeftinije varijante, ali prijava ne moze biti 100% uspjesna tako da elektronika u pravilu steka.
ja :-D

,eto,klasican primjer preseravanja na vitalnom dijelu auta,zadesis se u nekom malom mjestu,promjeni ti slep sluzba ili neki lokalni majstor i sta onda :roll:
Pusti golfistu, crko akumulator stavis novi odgovarajuce snage poslije u servis da se prijavi i nemas problema.
Istina je da AGM akumulator 90 Ah u servisu kosta 450 eura, obicni je jeftiniji i zavisno od opreme oba se stavljaju u E60.
basicm

#1380 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Naravno da mozes voziti kad promijenis akumulator, ali ga treba prijaviti jer ima razlike u rezimima punjenja i praznjenja koje ecu odredjuje zavisno od stanja baterije. Sve ce raditi ali za bateriju nije dobro ako se ne prijavi nova.
Naslovnica

#1381 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Naslovnica »

Hebo mater šta sve neće izmisliti samo da uzmu pare...
golfiista

#1382 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Na pitanje našeg uvaženog Bitange, kako zna Ecu ovo ili ono, evo jedan primjer. Prilikom nadogradnje softwera navigacije za e60 FL ili F10, moraš instalirati mape sa USB stika u memoriju auta, nakon instalacije mape ne možeš pokrenuti ni učitati dok ne uneseš FSC kod i to u obliku 15 ili 16 slova i brojeva. Tak kod možeš regularno kupiti za svoj auto na netu, a za to je dovoljno da posalješ mail sa VIN brojem automobila. Dakle kako zna ECU, jbg zna. Isto tako za accu, za svaki se posebno mjeri amperaža i na temelju rezultata accu dobije svoj kod. na temelju tog koda se prijavljuje tačna amperaža. :)
Sodom1

#1383 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Sodom1 »

A kodiranje tj prijavu akumulatora moze napraviti samo ovlasteni i niko drugi ??
LikeLike

#1384 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by LikeLike »

Koje pogone ima Sportage 2013. Godina? Ove sto ja gledam nisu 4x4. Jel znaci onda da je AWD ili ima neki drugi jos? Sta znaci AWD?

Ispravka!

Ove sto ja gledam imaju prednji. AWD sam sad iscackao sta je.
Nadzornik

#1385 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

LikeLike wrote:Koje pogone ima Sportage 2013. Godina? Ove sto ja gledam nisu 4x4. Jel znaci onda da je AWD ili ima neki drugi jos? Sta znaci AWD?

Ispravka!

Evo ovdje imas Sportage AWD, 2012 godiste,2.0 kubika i 134 ks,presao samo 77.000 kilometara i kosta 27.000 hiljada km-ova... :thumbup:

https://www.olx.ba/artikal/32335818/kia ... e-zamjena/

A imas i ovaj 184 ks,2013 godina,AWD,29.000 hiljada km-ova,presao 115.000 hiljada kilometara.

https://www.olx.ba/artikal/31884801/kija-sportaz/
condy

#1386 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

basicm wrote:Naravno da mozes voziti kad promijenis akumulator, ali ga treba prijaviti jer ima razlike u rezimima punjenja i praznjenja koje ecu odredjuje zavisno od stanja baterije. Sve ce raditi ali za bateriju nije dobro ako se ne prijavi nova.
To upravo pise na onom linku, da ecu ocitava ono sto si prijavio i da je zbog toga najpravilnije da ga prijavis i ne mislis. Taj rezim punjenja i praznjenja je bitan zbog start stop sistema i povezanih stvari, kao sto je grijanje ili hladjenje kad ga start stop ugasi.
Nadzornik

#1387 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

condy wrote: Edit. Koliko i kako kod nas mobilno jemstvo fercera ne znam ali ga daje i bmw i vw i merc i audi...
A znas li da KIA daje 7 godina mobilnu garanciju u bilo koj zemlji.
Ako ti auto stane bilo gdje nazoves ih a pozivni broj je u servisnoj knjizici i najblzi servis upucuje svoje automehanicare i ako ti auto ne mogu
popraviti za cetiri sata duzni su da ti daju drugo auto da nastavis putovanje i koristis ga sve dok tvoje auto ne bude popravljeno.
Naravno,ako zelis iskljucivo svoje auto i nisi u vremenskom skripcu,platice ti hotelsku sobu i smjestaj.
Mada se to rijetko desava ali lijepo je znati da tamo gdje si krenuo,recimo na more,da ces sigurno stici... :thumbup:
condy

#1388 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

golfiista wrote:Na pitanje našeg uvaženog Bitange, kako zna Ecu ovo ili ono, evo jedan primjer. Prilikom nadogradnje softwera navigacije za e60 FL ili F10, moraš instalirati mape sa USB stika u memoriju auta, nakon instalacije mape ne možeš pokrenuti ni učitati dok ne uneseš FSC kod i to u obliku 15 ili 16 slova i brojeva. Tak kod možeš regularno kupiti za svoj auto na netu, a za to je dovoljno da posalješ mail sa VIN brojem automobila. Dakle kako zna ECU, jbg zna. Isto tako za accu, za svaki se posebno mjeri amperaža i na temelju rezultata accu dobije svoj kod. na temelju tog koda se prijavljuje tačna amperaža. :)
To je zastita od piratluka iako na netu se mogu naci stvari da se ta zastita probije. Kod Audija je jos jaca zastita jer ne mozes kod kupiti vec moras izvrsiti aktivaciju mapa u ovlastenom servisu putem odgovarajuceg servera. Tako da mape kostaju oko 100 KM a aktivacija kosta oko 400 - 500 KM....aktivacija je skuplja jer podeazumjeva i nadogradnju update softwera od automobila. U svakom slucaju preskupo.
condy

#1389 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Nadzornik wrote:
condy wrote: Edit. Koliko i kako kod nas mobilno jemstvo fercera ne znam ali ga daje i bmw i vw i merc i audi...
A znas li da KIA daje 7 godina mobilnu garanciju u bilo koj zemlji.
Ako ti auto stane bilo gdje nazoves ih a pozivni broj je u servisnoj knjizici i najblzi servis upucuje svoje automehanicare i ako ti auto ne mogu
popraviti za cetiri sata duzni su da ti daju drugo auto da nastavis putovanje i koristis ga sve dok tvoje auto ne bude popravljeno.
Naravno,ako zelis iskljucivo svoje auto i nisi u vremenskom skripcu,platice ti hotelsku sobu i smjestaj.
Mada se to rijetko desava ali lijepo je znati da tamo gdje si krenuo,recimo na more,da ces sigurno stici... :thumbup:
Nisam znao pretpostavljao sam da je tako i to je dobro sto je tako :thumbup:

Konkretno kod Audija/VW imas uvijek mobilnu garanciju i nakon isteka fabricke, ako servisiras auto u ovlastenom servisu po zadanom servisnom intervalu i planu odrzavanja. Razlika je samo da nakon isteka fabricke garancije, ta mobilna garancija podrazumjeva popravak o tvom trosku ali samo nakon isteka fabricke garancije nakon 4 godine.
amar1994

#1390 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Joj ima i mazda MES,meni je trajao do 2017,nesto slicno ko u kije..

4god,dobro je kako vw daje 2 :lol: ,al ih sije kia momacki sa 7.

I uz sva opravdanja kao to punjenje(u sta ne vjerujem jer kako reko svaki racunar ima sposobnost da sam nauci i prilagodi se) meni mi i dalje preseravanje njemacko..

i jos jedna stvar,nijedan proizvodjac nece da stavi voltmetar(skupo im valjda) da vidis kad je na izdisaju aku kad je dobar ili punjenje kakvo je :-)
Last edited by amar1994 on 17/01/2019 12:41, edited 1 time in total.
Nadzornik

#1391 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

condy wrote:
Doduse nije normalno ni za 4 tpms senzora platiti 960 KM u KiA servisu :mrgreen:
Ovdje u Austriji kostaju 49,90 evra komad,sto znaci oko 200 evra 4 komada koliko sam ih ja platio na KIA servisu.
NediM17

#1392 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

NediM17 wrote:@LikeLike
Sa 1.7 CRDi motorom nemas opciju pogona na svim tockovima, ona dolazi iskljucivo uz 2.0 CRDi i 2.0 CVVT (benzinac). Malo sam listao OLX i ima jedan odlican 2.0 CRDi AWD, bar ono sto pise i sto se vidi preko oglasa. Medjutim, 2.0 CRDi je ipak veci potrosac od 1.7 CRDi, veci, jaci i ima dodatnih kila, narocito 185ks verzija.

A ja da kupujem SUV, ako je ikako moguce gledao bih da ima pogon na svim tockovima. Opet svako zna svoje.
LikeLike wrote:Koje pogone ima Sportage 2013. Godina? Ove sto ja gledam nisu 4x4. Jel znaci onda da je AWD ili ima neki drugi jos? Sta znaci AWD?

Ispravka!

Pisao sam vec. AWD je pogon na svim tockovima i dolazi samo kao opcija uz 2.0 dizela i benzinca.
Ovaj boldani 2.0 CRDi AWD je ovaj narandzasti sto je postavio @Nadzornik.
amar1994

#1393 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

ja nikako da skontam razlike AWD i 4WD ,4WD bi trebao biti stalni pogon na sva4 +centralni diferencijal+špere/mehanicki lock diferencijali ili sta vec,a AWD 2+2 po potrebi :?
condy

#1394 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

amar1994 wrote:Joj ima i mazda MES,meni je trajao do 2017,nesto slicno ko u kije..

Da li si kod VW dužan sedam godina ići u ovlašteni servis :wink:

Sedam godina fabričke garancije je super tu nema dileme, ali ti garanciju platiš. Platio si je u ovom slučaju za dvije godine ili četri ako je produžena, a kod Kije si je platio za sedam godina. Tu je računica čista, nema poštenja, sve je to biznis i sve si to platio, nije ti data džabe budi siguran.

Dođeš u servis i kažu ti to i to moraš raditi, tad moraš mijenjati diskove, tad moraš ovo-ono, sve se to plati, ali da li baš moraš sve to raditi tako i to je diskutabilno.
amar1994

#1395 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

condy wrote:
amar1994 wrote:Joj ima i mazda MES,meni je trajao do 2017,nesto slicno ko u kije..

Sedam godina fabričke garancije je super tu nema dileme, ali ti garanciju platiš. Platio si je u ovom slučaju za dvije godine ili četri ako je produžena, a kod Kije si je platio za sedam godina. Tu je računica čista, nema poštenja, sve je to biznis i sve si to platio, nije ti data džabe budi siguran.

Dođeš u servis i kažu ti to i to moraš raditi, tad moraš mijenjati diskove, tad moraš ovo-ono, sve se to plati, ali da li baš moraš sve to raditi tako i to je diskutabilno.
Sta si ba platio,nema doplate za garanciju,u HR ljydi donesu svoje ulje i filtere OEM i plate ruke samo,upise se u servisnu uz napomenu i vazi garancija..

Ne opravdavajte supke autoindustrije,na stranu jesul dobra auta il nisu i koja je marka.

A to produzenje ima svako,nama se nije isplatilo na 7god produzit na vitalne dijelove :wink:
Nadzornik

#1396 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:ja nikako da skontam razlike AWD i 4WD ,4WD bi trebao biti stalni pogon na sva4 +centralni diferencijal+špere/mehanicki lock diferencijali ili sta vec,a AWD 2+2 po potrebi :?
AWD je pogon na svim tockovima a 4WD ili 4x4 je pogon na cetiri tocka... :thumbup:

Naravno to ne znaci da AWD koristi i rezervni tocak... :D
golfiista

#1397 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

condy wrote:

Stoji. Ali, također imaš plan održavanja, vremenski i prema kilometraži. Nema, moraš ovo ili ono. Tačno je napisano kada i na koliko se kilometara šta mijenja. Za prosječnog vozača dovoljno, a ako si taksista, jbg.
amar1994

#1398 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Upravo tako,jedino ako misli na lopove nase,to je drugi par rukavica i zalis se centrali :thumbup:

Kakvi diskovi i pm ako su ispravni i ne tresu,kolega na premaciju zamjenio diskove na 270000km,dosli do minimalne debljine i moralo se,nikakvih problema nije imao,jos prvi vlasnik od 0km pa prica drzi vodu,d plocice 6/7 puta mijenjao :o
NediM17

#1399 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

@Condy

Pa ko kaze da si kod Kije duzan sedam godina ici u ovlasteni servis? Ako su ti dovoljne cetiri godine garancije, ides cetiri godine u ovlasteni servis, a onda servisiras gdje hoces i izgubis fabricku garanciju. :lol:
amar1994

#1400 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Treba opravdat smijesnu garanciju eeee 8)
Post Reply