Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
General War

#1376 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Dijaspora u jedanaestercu...
Edin H.

#1378 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote:
The 51st State wrote:Raid dizdarevic sarno, jedino se dosljedno provela u bosni, nije cudo sto smo stereotipni glupani kad se ovako ta govnarija od drzave velica.
Mislim da jugonostalgičari postoje još samo u Sarajevu :mrgreen:
To ti je vise socijalni fenomen nego politicki. Uglavnom urbani luzeri i izvan SA.
Jest' upravo tako :lol:

Neka ste vi sampioni sto napraviste najkorumpiraniju drzavu u Evropi kojom vladaju neki cudni ljudi sa cetiri razreda osnovne skole prije rata :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1379 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by _BataZiv_0809 »

A vi koji ste dali petama vjetra ste u cijeloj prici nevini...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1380 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

jes', ja sam s 26 godina u guzici napravio korumpiranu državu, niste vi s 40 i 50 godina u guzici
Edin H.

#1381 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
cyprus wrote:Da skratim mlaćenje prazne slame, samo da odgovorim na ovo:
hAZNADAR wrote:...Majka mu stara ima li ikakve sredine izmedju politickog multikulturalizma kojeg niko vise nece i nacionalistickog sovinizma?
U suštini nema... Postoje varijante po stepenu radikalizma, ali se u suštini budućnost čovječanstva svodi da sljedeće pitanje - da li idemo ka progresivnom globalnom multietničkom društvu (što ne podrazumijeva brisanje identiteta, pa ne nužno ni eliminaciju postojećih granica) ili ka izolaciji jednih od drugih, gledajući na drugog i drugačijeg kao neprijatelja, samo zato što se drugačije zove, ima drugačiju boju kože, obraća se Bogu na drugačiji način, ili eventualno ima drugačiji maternji jezik... Da li će Balkan doživjeti evropeizaciju i globalizaciju, ili će Evropa i svijet postati balkanizirani?

Ja čiste svijesti i mirne savjesti zagovaram prvi koncept, a ti slobodno zagovaraj drugi, samo ne znam dokad ćeš sebe moći uvjeravati u moralnu ispravnost istoga...
Taj tvoj koncept postoji samo u tvojoj glavi - i slicnih. Da poznajes stvarnu sliku Evrope bolje - nebi tako pisao. Nek ti je savjest cista, ti dobar ko dusa,.... mozda jednostavno ne mozes drugacije nego u krajnostima. A to je nista drugo no zaostatak,..... znas cega.
Za taj tvoj concept ponegdje i hapse.

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-leeds-44287640
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1382 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Velkoski »

Živiš u Engleskoj, valjda znaš da je Tommy klasični fašista s kriminalnom prošloŠĆu :mrgreen:
Hajvan

#1383 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Hajvan »

Damir Avdic Diplomatz wrote:Jebo ti Jugoslavija majku!
Jebo ti regija majku!

jebo ti Tito
i oca
i majku

a evo malo o oponentima i njihovom ponasanju:

Damir Avdic Diplomatz wrote:izginuse jedni, popusise drugi sad ja malo jebem majku, sad ja malo prvi
fakat

#1384 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by fakat »

Hajvan wrote:Damir Avdic Diplomatz
:lol: :thumbup:
Edin H.

#1385 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Velkoski wrote:jes', ja sam s 26 godina u guzici napravio korumpiranu državu, niste vi s 40 i 50 godina u guzici
Raskrinkan si. :D
BHCluster

#1386 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

kiligonzales wrote:
BHCluster wrote:
Srbi i Hrvati su bili i najzasluzni za stvaranje SFRJ, sad nesto sto je postojalo tolike decenije na kraju nije uspjelo ni jednu brigadu da sastavi u odbranu iste je u najmanju ruku porazavajuce i onda dolazimo do ovih virtualni "Jugoslovena" i onoga sto sam pisao, kad niste bili spremni tada da branite takvu drzavi sta sada izigravate neku velicinu i superiornost?
Ali koji Srbi i Hrvati? Oni koji nisu bili u Cetnicima i Ustasama i niko ih nije moro tokom rata amnestirati u tu pricu jer su bili sami nosioci te komunisticke ideje. Krajem 80-tih, pa i 90-tih kriza u Jugoslaviji nije kulminirala cuvanjem jugoslovenstva, nego nacionalizmima, s toga se i podrazumjeva da je lakse vratiti se velikosrpstvu tj. cetnistvu i velikohrvatstvu i ustastvu.

Kao sto rekoh oni koji su stvarali Jugoslaviju su bili starci, oni koji su ih naslijedili nisu imali ni njihov zar ni snagu. Generacijski jaz, plus svakodnevni izazovi te drzave, Jugoslaviju su mjenjali kroz vrijeme. Eto sinoc sam gledao Al Jazeerin dokumentarac o studentskim protestima 1968. godine, sagovornici u dokumentarcu neka lica te historije poput Zdravke Grebe i nekih drugih pojedinaca koji su se trznuli protestvovati protiv sistema kojeg su stvarali njihovi roditelji prvoborci i clanovi KPJ.

Ako je ovo meni pitanje upuceno, ja sebe ne smatram Jugoslovenom, ali cu ti reci meni su ideje koje okupljaju razlicitosti u bilo kakav sklad razumnije od onih koje to ne rade i koje velicaju homogenost, neke iskljucivo rasne, etnicke ili nacionalne principe. Zato je za mene Titova Jugoslavija tekovina koja se spominje koliko toliko po dobru i opstajala s njim, a ona Slobina od koje su svi nastojali pobjeci glavom bez obzira.

Trebas razumjeti da je mnogima u toj generaciji ljudi bilo mnogo lakse bjezati nego boriti se , neki su istinski vjerovali u taj zajednicki zivot, dok neko drugi nije. Drugi su imali stvarne planove kako razvaliti tu drzavu iznutra, dok su drugi to radili stihijski, reagujuci na tudji nacionalizam, pa se necije pripreme za rat ogledaju i u njihovom politickom djelovanju do rata, u ratu i nakon rata.

Na kraju mi ti odgovori, eto da si imao sam priliku da branis Jugoslaviju sa JNA koja pjeva cetnicke pjesme bili to uradio i naredjuje ti da ubijas nekoga sa kim si do juce zivio bili to uradio? Ja ne bih.
Kao sto sam vec pisao sto se tice Tita i partizana njima naklon do zemlje borili se za svoje ideale pobjedili stvorili drzavu. Sto se tice studentski protesta 68 pa te studente je i Tito podrzao.

A evo i sta je govorio 71.

Znaci imalo se u vidu gdje sta kako, a nakon Titove smrti za 10 goina su sjebali drzavu da pri tome svi oni koji su se tada izjasnjavali kao Jugosloveni, kao i ovi danasnji virtualni "Jugosloveni" nisu mrdnuli da ne kazem neku stvar za Jugoslaviju nadju sebi za pravo da sole nekome pamet. Sto je najsmjesnije vecina ovih virtualni "Jugoslovena" nije imala ni dana radnog staza u bivsoj drzavi a neki sasvim otvoreno napisu da srbijanski politcki i vojni establisment nije kriv za agresiju na BiH.

Sto se tice JNA pa od Slovenije se vidjelo o cemu se radi, a sto se tice odbrane Jugoslavije pa mogli su se samostalno organizovati.
General War

#1387 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Kako nisu? evo opet:

Image
Bodkin

#1388 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote:
The 51st State wrote:Raid dizdarevic sarno, jedino se dosljedno provela u bosni, nije cudo sto smo stereotipni glupani kad se ovako ta govnarija od drzave velica.
To ti je vise socijalni fenomen nego politicki. Uglavnom urbani luzeri i izvan SA.
Urbani luzeri :D jos jedno od istrazivanja. Upoznao barem 10 ultrauspjesnih koji lijepo pricaju o jugoslaviji. Al zna svecka dijaspora da su to urbani luzeri. Kakva kovanica :D
General War

#1389 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote: Mislim da jugonostalgičari postoje još samo u Sarajevu :mrgreen:
Urbani luzeri :D jos jedno od istrazivanja. Upoznao barem 10 ultrauspjesnih koji lijepo pricaju o jugoslaviji. Al zna svecka dijaspora da su to urbani luzeri. Kakva kovanica :D
:D
Image
hAZNADAR

#1390 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:
OK, kriticari jugoslovenstva su za sada samo bosnjacki ultranacionalisti, SDA islamisti i sad i engleski fasisti. :D Nece valjda na tom stati?
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa jel imate neku politicku platformu povratka na diktaturu, neku stranku koja to zagovara, ili da nas Beograd ponovo uzme pod svoje, bilo kojeg zastupnika koji javno iznosi ovo sto iznosite na forumu,...? Znaci niste politicki fenomen.

Jugoslovenstvo inace popularno, neka opcija koja je u icemu pobijedila zadnjih decenija,... znaci pobjedici niste.
Usput i najveca kuknjava od vas - ultrauspjesnih.

Urbani pedigre sami isticete u smislu oaze razuma, intelektualne elite, zadnji bastion civilizacije i znanja pred mracnim ruralnim silama,.. :D

Saberi sam i zakljuci.
kiligonzales

#1391 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

BHCluster wrote:
kiligonzales wrote:
BHCluster wrote:
Srbi i Hrvati su bili i najzasluzni za stvaranje SFRJ, sad nesto sto je postojalo tolike decenije na kraju nije uspjelo ni jednu brigadu da sastavi u odbranu iste je u najmanju ruku porazavajuce i onda dolazimo do ovih virtualni "Jugoslovena" i onoga sto sam pisao, kad niste bili spremni tada da branite takvu drzavi sta sada izigravate neku velicinu i superiornost?
Ali koji Srbi i Hrvati? Oni koji nisu bili u Cetnicima i Ustasama i niko ih nije moro tokom rata amnestirati u tu pricu jer su bili sami nosioci te komunisticke ideje. Krajem 80-tih, pa i 90-tih kriza u Jugoslaviji nije kulminirala cuvanjem jugoslovenstva, nego nacionalizmima, s toga se i podrazumjeva da je lakse vratiti se velikosrpstvu tj. cetnistvu i velikohrvatstvu i ustastvu.

Kao sto rekoh oni koji su stvarali Jugoslaviju su bili starci, oni koji su ih naslijedili nisu imali ni njihov zar ni snagu. Generacijski jaz, plus svakodnevni izazovi te drzave, Jugoslaviju su mjenjali kroz vrijeme. Eto sinoc sam gledao Al Jazeerin dokumentarac o studentskim protestima 1968. godine, sagovornici u dokumentarcu neka lica te historije poput Zdravke Grebe i nekih drugih pojedinaca koji su se trznuli protestvovati protiv sistema kojeg su stvarali njihovi roditelji prvoborci i clanovi KPJ.

Ako je ovo meni pitanje upuceno, ja sebe ne smatram Jugoslovenom, ali cu ti reci meni su ideje koje okupljaju razlicitosti u bilo kakav sklad razumnije od onih koje to ne rade i koje velicaju homogenost, neke iskljucivo rasne, etnicke ili nacionalne principe. Zato je za mene Titova Jugoslavija tekovina koja se spominje koliko toliko po dobru i opstajala s njim, a ona Slobina od koje su svi nastojali pobjeci glavom bez obzira.

Trebas razumjeti da je mnogima u toj generaciji ljudi bilo mnogo lakse bjezati nego boriti se , neki su istinski vjerovali u taj zajednicki zivot, dok neko drugi nije. Drugi su imali stvarne planove kako razvaliti tu drzavu iznutra, dok su drugi to radili stihijski, reagujuci na tudji nacionalizam, pa se necije pripreme za rat ogledaju i u njihovom politickom djelovanju do rata, u ratu i nakon rata.

Na kraju mi ti odgovori, eto da si imao sam priliku da branis Jugoslaviju sa JNA koja pjeva cetnicke pjesme bili to uradio i naredjuje ti da ubijas nekoga sa kim si do juce zivio bili to uradio? Ja ne bih.
Kao sto sam vec pisao sto se tice Tita i partizana njima naklon do zemlje borili se za svoje ideale pobjedili stvorili drzavu. Sto se tice studentski protesta 68 pa te studente je i Tito podrzao.

A evo i sta je govorio 71.

Znaci imalo se u vidu gdje sta kako, a nakon Titove smrti za 10 goina su sjebali drzavu da pri tome svi oni koji su se tada izjasnjavali kao Jugosloveni, kao i ovi danasnji virtualni "Jugosloveni" nisu mrdnuli da ne kazem neku stvar za Jugoslaviju nadju sebi za pravo da sole nekome pamet. Sto je najsmjesnije vecina ovih virtualni "Jugoslovena" nije imala ni dana radnog staza u bivsoj drzavi a neki sasvim otvoreno napisu da srbijanski politcki i vojni establisment nije kriv za agresiju na BiH.

Sto se tice JNA pa od Slovenije se vidjelo o cemu se radi, a sto se tice odbrane Jugoslavije pa mogli su se samostalno organizovati.
Ocito im je tih 10 godina kriziranja od smrti Tita bile dovoljne da od Juge ohlade.

Pa Srbija je najveci krivac uz Hrvatsku za raspad Jugoslavije. Krivi su oni i za agresiju na BiH, ali Hag ih opra od toga.
Rampage

#1392 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Rampage »

hAZNADAR wrote:
Velkoski wrote:
Pogubljeni u vremenu i prostoru.
General War

#1393 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Ne znam ko je ovdje pogubljen u prostoru i ko trazi izgovore :-)
Bodkin

#1394 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Edin H. wrote:
OK, kriticari jugoslovenstva su za sada samo bosnjacki ultranacionalisti, SDA islamisti i sad i engleski fasisti. :D Nece valjda na tom stati?
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Pa jel imate neku politicku platformu povratka na diktaturu, neku stranku koja to zagovara, ili da nas Beograd ponovo uzme pod svoje, bilo kojeg zastupnika koji javno iznosi ovo sto iznosite na forumu,...? Znaci niste politicki fenomen.

Jugoslovenstvo inace popularno, neka opcija koja je u icemu pobijedila zadnjih decenija,... znaci pobjedici niste.
Usput i najveca kuknjava od vas - ultrauspjesnih.

Urbani pedigre sami isticete u smislu oaze razuma, intelektualne elite, zadnji bastion civilizacije i znanja pred mracnim ruralnim silama,.. :D

Saberi sam i zakljuci.
Boli me kurac za jugoslavijom i jugoslovenstvom. Umrlo skupa sa drzavom.
Al ima razloga zasto ti isti evropljani i dalje znaju za jugoslaviju i postuju je dok za danasnje drzave misle...pa eto ti nam reci. Imas garant neko istrazivanje :D

Al eto, svi luzeri se u stvari kriju iza kolektiva pa tako prozivas cijeli kolektiv da nije pobjednicki :D
BHCluster

#1395 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

kiligonzales wrote: Pa Srbija je najveci krivac uz Hrvatsku za raspad Jugoslavije. Krivi su oni i za agresiju na BiH, ali Hag ih opra od toga.
U presudi protiv Milana Martića, Duška Tadića te Prlića i ostalih je dokazan UZP.
BHCluster

#1396 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

General War wrote:Kako nisu? evo opet:

Image
Ima jedna bolja
Image
:lol:
hAZNADAR

#1397 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

Boli me kurac za jugoslavijom i jugoslovenstvom. Umrlo skupa sa drzavom.
Al ima razloga zasto ti isti evropljani i dalje znaju za jugoslaviju i postuju je dok za danasnje drzave misle...pa eto ti nam reci. Imas garant neko istrazivanje :D

Al eto, svi luzeri se u stvari kriju iza kolektiva pa tako prozivas cijeli kolektiv da nije pobjednicki :D
Jest znaju ovi stariji sto su dolazili tada na more.
A taj slijed logike vizavi kolektiva i luzera je samo tebi poznat. Najuspesnije drzave i nacije danasnjice su kolektiv.

Jugoslovenstvo nije umrlo. Itekako se sacuvalo i kod SDA i ljevice,... bilo u drugacije upakovanom ili originalnom izdanju.

Bio sam malo pregrub. Nije lijepo od mene sto sam jugonostalgicare u fgr nazvao urbanim luzerima. Tako da povlacim rijec. Sorry ako sam koga uvrijedio.

Gledam YU zastave sa petokrakom na facebooku kod mnogih prijatelja i stare parole, staru idolopokloniju,.... - ljudi koje znam na taj nacin dokazuju kako su protiv fasizma, sovinizma, diskriminacije, netolerancije, SDA vjerskog konzervativizma, RS, HB,... .... jer drugacije ne znaju. Ili kako Cyprus tvrdi da nema sredine izmedju YU i sovinisticke krajnosti.
Politicki nepismeni. Tako da cu ostati samo na onom da je to socioloski fenomen a ne politicki. Kada vidim kako nastupate svi vi koji postuju YU - pitam se sta uopce trazite na politici.
General War

#1398 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

BHCluster wrote:

Image
Ima jedna bolja
Image
Nema tu nista smijesno uvjek bratstvo i jednistvo ce postojati, malo s ovim malo s onim :thumbup:

Image
BHCluster

#1399 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by BHCluster »

General War wrote:
BHCluster wrote:

Image
Ima jedna bolja
Image
Nema tu nista smijesno uvjek bratstvo i jednistvo ce postojati, malo s ovim malo s onim :thumbup:

Image
U pravu si
Image
:thumbup:
Post Reply