Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gold'n'brown

#1376 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gold'n'brown »

victom wrote:ja mislim da do izbora nema ništa od ovoga.
A poslije izbora, ko živ, ko mrtav
Pa i ja sam iznenadjem da uopste pokusavaju da "cackaju mecku" prije izbora.
jahh

#1377 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

gold'n'brown wrote:Ako se odmaknemo na momenat od svih devijacija u drzavi jer ta prica najcesce ode u populistickom smijeru, ne postoji zemlja na svijetu (osim par pokusaja zemalja koje hoce da privuku IT nomade da zive u tim zemljama iz slicnih razloga iz kojih recimo sportisti zive u Monte Carlu) gdje se na prihode (nebitno da li su iz izvana ili iznutra) ne placa i porez. Slazem se da nacin nije najbolji, pogotovo situacija sa retroaktivnim naplacivanjem, mada tu mislim da nema sanse da se porez naplati retroaktivno ako se taj porez ranije nije mogao platiti radi nesposobnosti poreske uprave (znam da je bilo ljudi koji su trazili pismeno ocitanje poreske po tom pitanju). U slucaju da se mogao platiti, svako je bio duzan i da prijavi prihode i plati porez. Mislim da se ovo mora regulisati iz razloga da se stvori koliko toliko jednaka sansa domacim IT kompanijama (i svim drugim slicnim djelatnostima) da konkurisu na trzistu rada, jer nameti koje placa firma su i pored ovoga mnogo veci u odnosu na namete koji placaju freelanceri. Ali definitivno se mora iznaci najbolji model da se to i uradi.
To sto svaka drzava radi ne znaci da je ispravno.
EliasVeskot

#1378 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

Znam ja dobro sta neka drzava radi, a sta ne radi.
Da ne bude zabune, niko nije protiv placanja poreza na ostvareni PRIHOD, ali oni oporezuju PROMET, sto nikako nije isto.
Druga stvar, toliko ima rupa u sistemu da oni bukvalno tjeraju ljude da rade tako, znaci izdavanje nekretnina, trgovina putem interneta, posredovanje u trgovini itd. sve je to nemoguce naplatiti jer su njihovi propisi o takvoj trgovini, blago receno, uzasni.
madner

#1379 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Koja suplja, ljudi koriste sivu zonu i onda kako sad da platim :D
boshniak

#1380 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by boshniak »

Ovdje ce najgore proci oni koji se bave dropshippingom, s obzirom da nema nikakvog odbitka oporezuje im se kompletan promet a ne samo prihod i dohodak.
prelivoda

#1381 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by prelivoda »

kica wrote:Ja ne znam dal postoji iko u BiH ko je na nasljedstvo od roditelja, platio porez od 5-8% Zavisno od Kantonalnih zakona?

Jel postoji takav slucaj ? Znatel vi koga
Na USK se ne plaća porez na nasljedstvo od prvog koljena. Ako nisi prvo koljeno, onda ti to ide kao dar, i ima neki porez.
EliasVeskot

#1382 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by EliasVeskot »

boshniak wrote:Ovdje ce najgore proci oni koji se bave dropshippingom, s obzirom da nema nikakvog odbitka oporezuje im se kompletan promet a ne samo prihod i dohodak.
Jesam li ja nesto propustila ioi ti, Svima se sve oporezuje. Kakav prihod, rashod..
bosanka hercegovic

#1383 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

EliasVeskot wrote:Znam ja dobro sta neka drzava radi, a sta ne radi.
Da ne bude zabune, niko nije protiv placanja poreza na ostvareni PRIHOD, ali oni oporezuju PROMET, sto nikako nije isto.
Druga stvar, toliko ima rupa u sistemu da oni bukvalno tjeraju ljude da rade tako, znaci izdavanje nekretnina, trgovina putem interneta, posredovanje u trgovini itd. sve je to nemoguce naplatiti jer su njihovi propisi o takvoj trgovini, blago receno, uzasni.
Kasnimo za ostalim svijetom u svemu, pa i u pogledu zakona......svugdje gdje ima prihoda ima i rashoda u vezi sa nastalim prihodom, to je prirodno...kao što je prirodno da se taj rashod dokumentuje i prizna pri obračunu poreza ili se propise procenat dozvoljenog rashoda u odnosu na ostvareni prihod, pa se onda na osnovicu umanjenu za priznati rashod računa porez i sve ostalo ako treba....kod nas sve naopako... ove propise izgleda donose ljudi koji su u Travniku završili pravo ili ekonomiju....a mi ih masno plaćamo za to.... :-)
kica

#1384 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Pazi ovih jadnika, odlaze da rade za 1.500$ po 12h dnevno i da ne vide porodicu po 6 mjeseci. https://www.klix.ba/biznis/sve-vise-ban ... /180721093

Ne slute kad se vrate, za 5 godina nazad, da ce im obracunat poreznog duga: 28.350,00 KM.
Dasi

#1385 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Dasi »

Kupis za 90 prodas za 100 platis drzavi 10% i dodas 4% za zdravstveno.
Last edited by Dasi on 22/07/2018 12:03, edited 1 time in total.
radeljas

#1386 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by radeljas »

madner wrote:Koja suplja, ljudi koriste sivu zonu i onda kako sad da platim :D
Ma, hajde. Daj nam nesto reci ti o sivoj zoni. Evo ja cu ti nabrojati ko sve koristi:
1. Gras ,zeljeznice bih i brojne druge firme koje su shvatile da su od "viseg" interesa i ucjenjuju drzavu i poreznu i ne placaju nista. Nije sivo, nego crno
2. Kladionice u vlasnistvu jedne vodece stranke zna se koje. Sve sto se pokusalo od njih naplatiiti nije uspjelo, jer je zapelo u min. finansija koje vode isto ljudi iz "zna se" koje stranke
3. Gradjevinske firme povezane sa vladajucim strankama u kojima ljudi nisu prijavljeni ni na sta i onda uredno primaju pare na racun kao platu
4. Velike firme u vlasnistvu tajkuna povezanih sa vladajucim strankama koje isplacuju minimalce, a onda resto sto na racun, sto na ruke, i niko ih ne kontrolise , pa ni poreska. A napor da se nadju i sankcionisu retroaktivno u zadnjih 20 godina nije uopste veliki, samo se trebaju pokrenuti inspektori da rade posao
5. Brojni veliki restorani, hoteli , citavo Medjuogorje, ne izdaju fiskalne racune. Je li tesko to naci. Sivo i crno, ali ne pomicu se inspektori
6. Tzv. privatni "univerziteti" sa sto nacina muljanja , a najvise preko tzv "autorskih ugovora" gdje izbjegavaju placanje punih i stvarnih doprinosa. Opet povezani sa vladajucim strankama. Sve toliko crno, a ne sivo ... Treba li dalje.
I onda ovi ljudi koji izvoze svoj rad i svoju pamet treba da "zaplate" u "sivoj" i nedefinisanoj zoni koju poreska pravda svojim neradom. Nisu imali vremena ranije tako objasnjavaju retro primjenu necega sto je u pravilniku,a ne u zakonu. I zasto da se palti 4% zdravstvu kada ti ljudi nemaju pravo da ga koriste. To je cista kradja. Dakle, umjesto da prikupe milijarde od ovih koji duguju i koje sam ti pobrojao, oni se bave sad "free lancerima" pa ko se upeca da pristane na tu sivu i mutnu radnju mini. finansija i poreske.
kica

#1387 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

EliasVeskot wrote:
boshniak wrote:Ovdje ce najgore proci oni koji se bave dropshippingom, s obzirom da nema nikakvog odbitka oporezuje im se kompletan promet a ne samo prihod i dohodak.
Jesam li ja nesto propustila ioi ti, Svima se sve oporezuje. Kakav prihod, rashod..
Sve ti oporezuje.

Primio si 200 KM, nebitno koliko si platio artikl, placas porez na 200 KM.
l33t

#1388 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

radeljas wrote:
Ma, hajde. Daj nam nesto reci ti o sivoj zoni. Evo ja cu ti nabrojati ko sve koristi:
1. Gras ,zeljeznice bih i brojne druge firme koje su shvatile da su od "viseg" interesa i ucjenjuju drzavu i poreznu i ne placaju nista. Nije sivo, nego crno
2. Kladionice u vlasnistvu jedne vodece stranke zna se koje. Sve sto se pokusalo od njih naplatiiti nije uspjelo, jer je zapelo u min. finansija koje vode isto ljudi iz "zna se" koje stranke
3. Gradjevinske firme povezane sa vladajucim strankama u kojima ljudi nisu prijavljeni ni na sta i onda uredno primaju pare na racun kao platu
4. Velike firme u vlasnistvu tajkuna povezanih sa vladajucim strankama koje isplacuju minimalce, a onda resto sto na racun, sto na ruke, i niko ih ne kontrolise , pa ni poreska. A napor da se nadju i sankcionisu retroaktivno u zadnjih 20 godina nije uopste veliki, samo se trebaju pokrenuti inspektori da rade posao
5. Brojni veliki restorani, hoteli , citavo Medjuogorje, ne izdaju fiskalne racune. Je li tesko to naci. Sivo i crno, ali ne pomicu se inspektori
6. Tzv. privatni "univerziteti" sa sto nacina muljanja , a najvise preko tzv "autorskih ugovora" gdje izbjegavaju placanje punih i stvarnih doprinosa. Opet povezani sa vladajucim strankama. Sve toliko crno, a ne sivo ... Treba li dalje.
I onda ovi ljudi koji izvoze svoj rad i svoju pamet treba da "zaplate" u "sivoj" i nedefinisanoj zoni koju poreska pravda svojim neradom. Nisu imali vremena ranije tako objasnjavaju retro primjenu necega sto je u pravilniku,a ne u zakonu. I zasto da se palti 4% zdravstvu kada ti ljudi nemaju pravo da ga koriste. To je cista kradja. Dakle, umjesto da prikupe milijarde od ovih koji duguju i koje sam ti pobrojao, oni se bave sad "free lancerima" pa ko se upeca da pristane na tu sivu i mutnu radnju mini. finansija i poreske.
uh moze li se pinovati ovaj post :thumbup:
kica

#1389 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ma realno, nisu ni kladionice puno duzne za porez, ali niko im ne smije naplatiti:

http://pufbih.ba/v1/public/upload/files ... 3.2017.pdf

DERBY BET SHOP" DOO MOSTAR - 21,950,387.30 KM
"INTERSPORT" KLADIONICA DOO MOSTAR 18,832,017.80

Samo sve skupa oko 5 milijardi KM duga duguju firme, niko nista.
NikolaKZ91

#1390 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Dasi wrote:Kupis za 90 prodas za 100 platis drzavi 10% i dodas 4% za zdravstveno.
Haha ovaj komentar je pobijedio :lol: :lol: :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1391 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

Pa idu male ribe. Njih je lakše.
NikolaKZ91

#1392 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Nznm meni ovo djeluje ko urusavanje kompletnog bankarskog sistema, msm na svaku transakciju 14% poreza, pa to je smijesno,
kica

#1393 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

NikolaKZ91 wrote:Nznm meni ovo djeluje ko urusavanje kompletnog bankarskog sistema, msm na svaku transakciju 14% poreza, pa to je smijesno,
Mislim da idu na to da sto vise prepadnu ljude i da se svi sami prijave i plate.

Meni su godisnji prihodi ispod 10.000 KM preko Kreditne kartice (paypal) tako da se necu ni prijavit.

Placat cu od 2018.
kica

#1394 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Gdje god citam o manjem entitetu, nigdje ne vidim da kod njih naplacuju retroaktivno.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... uje/445153

MAnji entitet: Freelanceri nezadovoljni: Umjesto da nas podstiče, država želi da nas oporezuje

Iako su od ove godine freelanceri, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH, prema Zakonu o porezu na dohodak dužni platiti ovaj porez, oni poručuju da je taj zakon nemoguće sprovesti.

"Moje mišljenje se ne razlikuje mnogo od drugih freelancera, a to je da je taj zakon nemoguće sprovesti. Nemaju razvijen sistem nadgledanja protoka novca, te bi se taj porez mogao sprovesti samo na dobrovoljnoj bazi freelancera. A koliko su oni zainteresovani da dobrovoljno plaćaju tu naknadu, zavisi od onoga koliko država stimuliše ovu vrstu rada i generalno freelancing. Država želi da uzme, a da ništa ne vrati zauzvrat, to definitivno nije zdrava ekonomija", smatra D.B., freelancer iz Gradiške. Dodaje da u BiH malo ko razumije pojam freelancinga.

"To nije samo neka djelatnost koja je strogo vezana za software development, što je ono o čemu se danas mnogo priča, nego se tim bave svi oni čija je djelatnost van okvira privatnog ili državnog prijavljenog posla, a to uključuje vodoinstalatere, mehaničare, knjigovođe i sva ostala zanimanja koja zahtijevaju jednokratni ili jednodnevni angažman. Pitanje je da li su i oni spremni da plate tu istu naknadu kao i ovi koji rade za računarom", navodi ovaj freelancer.

Njegov kolega iz Banjaluke smatra kako u vremenu kada država ima ogromne probleme s nezaposlenošću mladih i njihovim iseljavanjem, umjesto lova na "slobodnjake" i iznalaženja načina da se oni oporezuju, treba da razmisli kako da ih podstiče.

"Na taj način privukli bi obrazovane mlade ljude koji novac dobijaju iz inostranstva i troše ga u našoj zemlji", kaže on.

Inače prema evidencijama Poreske uprave Republike Srpske, u toku ove godine tek stotinak fizičkih lica prijavilo je porez na dohodak ostvaren udaljenim radom (freelancer), za poslodavca u inostranstvu.

Stav Poreske uprave RS je da je to i dalje nedovoljan broj prijava po ovom osnovu pošto je u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme primjetan trend povećanja broja fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, prevashodno na način da u RS obavljaju određene IT usluge, odnosno da vrše takozvani udaljeni rad za poslodavca u inostranstvu, zbog čega je Poreska uprava RS intenzivirala svoje aktivnosti po ovom pitanju.

Naime, pojedini građani koji iz svojih kuća rade za firme u inostranstvu, pritom nemaju ugovore o radu, a zarađuju, tj. primaju novac kroz uplate iz inostranstva, do sada su bili u sivoj zoni jer zakon nije obuhvatao termin "freelancer", ali novim zakonskim rješenjima, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji, zakonodavac ih eksplicitno spominje.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, pojasnila je da oni prihod treba da prijave i plate porez na dohodak, te na taj način svoje usluge prebace u legalne tokove i izbjegnu eventualne sankcije. Dodaje da se porez na dohodak obračunava po poreskoj stopi od 10 odsto na osnovicu koju čini naplaćeni prihod tog fizičkog lica.

Sa druge strane, kako pojašnjavaju iz Poreske uprave FBiH, u slučaju kada rezidentno fizičko lice ostvari dohodak od povremene samostalne djelatnosti direktno iz inostranstva od nerezidentnog pravnog lica, obveznik obračuna i uplate akontacije poreza na dohodak iz tog osnova po stopi od 10 odsto i doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje na teret os
Dasi

#1395 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Dasi »

NikolaKZ91 wrote:
Dasi wrote:Kupis za 90 prodas za 100 platis drzavi 10% i dodas 4% za zdravstveno.
Haha ovaj komentar je pobijedio :lol: :lol: :lol:
Ostane ti 80ak KM, par puta tako i dodjes na 0 onda se prijavis na biro.

Vidis, za sve ima rjesenje
Fadil Novalic
madner

#1396 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

radeljas wrote:
Kakvo zaplacivanje. Trebaju platiti dio poreza koji svaki drugi zaposleni u BiH placa, iz kojeg se finasiraju sve usluge koje drzava pruza. To sto su usluge lose je potpuno odvojena prica.
To sto prodaju pamet i izvoze nije olaksavajuca okolnost.
Ti od 1-6 nisu razlog da se ne placa porez.
I bilo je moguce raditi sasvim legalno, prijaviti dodatnu aktivnost, otvoriti doo ili obrt i platiti porez ali ljudi su htjeli da varaju sistem.
Ili vi mislite da je posteno da fabrika obuce gdje je marza 2-10% placa sve a intelektualni rad nista?

1-6 treba naravno rjesiti, ali ovo je pozitivan korak.
NikolaKZ91

#1397 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

madner wrote:
radeljas wrote:
Kakvo zaplacivanje. Trebaju platiti dio poreza koji svaki drugi zaposleni u BiH placa, iz kojeg se finasiraju sve usluge koje drzava pruza. To sto su usluge lose je potpuno odvojena prica.
To sto prodaju pamet i izvoze nije olaksavajuca okolnost.
Ti od 1-6 nisu razlog da se ne placa porez.
I bilo je moguce raditi sasvim legalno, prijaviti dodatnu aktivnost, otvoriti doo ili obrt i platiti porez ali ljudi su htjeli da varaju sistem.
Ili vi mislite da je posteno da fabrika obuce gdje je marza 2-10% placa sve a intelektualni rad nista?

1-6 treba naravno rjesiti, ali ovo je pozitivan korak.
Kako da neko ko zaradjuje 400-600 KM mjesecno otvori obrt....
gold'n'brown

#1398 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by gold'n'brown »

EliasVeskot wrote:Znam ja dobro sta neka drzava radi, a sta ne radi.
Slazem se, treba iznaci model kako prikazati i rashode, mada budimo realno u 90% slucajeva rashodi su 0. Mada i ovo nije tesko regulisati, freelancer prijavi dobit i troskove, prilozi racune za kupljene stvari/sirovine i to se odbije od ukupnog balansa i na to se plati porez.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1399 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Kakav ba crni DOO, samo otvaranje košta par hiljada, da ne spominjem ostale namete :-) Prestani trollati madnerU :mrgreen:
To sto su usluge lose je potpuno odvojena prica.
:lol: :mrgreen:
Last edited by Velkoski on 22/07/2018 13:57, edited 1 time in total.
seoBIH

#1400 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Cuj rashodi su nula. Pa samo me sredstvo za rad (aka laptop) kostao 4.000KM.
Post Reply