Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
arzuhal

#1376 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ma ovo me uvijek fascinira, osobe napisu misljenje, a ne znaju ga obrazloziti :lol:
i mene to fascinira jer kako i odakle znaju da onome ko traži od njih elaboraciju uopće nije stalo do njihovog mišljenja, pa da se bezze ne ofiraju :lol:
hahahhahaa :lol: zelis reci da ih je strah :D ja bih rekla nemaju dovoljno znanja :-D nisu svi dobro potkovani, npr. kao ti :-D
to'birni!

Image
Connaisseur Karlin

#1377 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

eh to :D
Idemedosumom

#1378 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

To ti je, ono, kada za vrijeme iftara sjedim za sofrom, već odavno sit, i zagledam onaj zvrk bureka... Znam, ako i njeg' pojedem, da će to bit' prejedanje, da svakako imam viška kilograma, da ću cijelu teraviju dahtati i podrigivati k'o vepar, i tako nasmijavati djecu u zadnjem safu... Naposljetku, svjestan svih posljedica, ja ipak spucam još jedan zvrk bureka.

Image
arzuhal

#1379 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

mal mi ne ogadi ove kirikije koje ljuštim...sreća nisam baš tako gadljiv... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1380 Re: Ateizam vs. Religija

Idemedosumom wrote:
To ti je, ono, kada za vrijeme iftara sjedim za sofrom, već odavno sit, i zagledam onaj zvrk bureka... Znam, ako i njeg' pojedem, da će to bit' prejedanje, da svakako imam viška kilograma, da ću cijelu teraviju dahtati i podrigivati k'o vepar, i tako nasmijavati djecu u zadnjem safu... Naposljetku, svjestan svih posljedica, ja ipak spucam još jedan zvrk bureka.
ali tvoj odluka je donesena zahvaljujuci Bozijoj odredbi i znanju :D ti si zbarovaio da si na pdf relgija :D

van okvira religije, slobodna volja ne postoji, to je iluzija :)
Idemedosumom

#1381 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Image
Connaisseur Karlin

#1382 Re: Ateizam vs. Religija

prestani lijepiti naljepnice k'o Smrcko :D

zzasto i kako sam WRONG :D
arzuhal

#1383 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

- Imaš još samo jednu šansu da mi odgovoriš ispravno: šta si izgubio?

Image
Idemedosumom

#1384 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Connaisseur Karlin wrote: ali tvoj odluka je donesena zahvaljujuci Bozijoj odredbi
Bog zna koju ću ja odluku donijeti, ta odluka ne bi bila moguća a da je On nije odobrio, ali da je On već unaprijed za mene sve odlučio?

Deder, dokaži :-D
Connaisseur Karlin

#1385 Re: Ateizam vs. Religija

Idemedosumom wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ali tvoj odluka je donesena zahvaljujuci Bozijoj odredbi
Bog zna koju ću ja odluku donijeti, ta odluka ne bi bila moguća a da je On nije odobrio, ali da je On već unaprijed za mene sve odlučio?

Deder, dokaži :-D
ne mozes traziti dokaze u vjerovanjma formiranim od religija , uostalom, nisam ih ja licno postavila :D

ne postoji slobodna volja van okvira relgija, jer je slobodna volja obicni produkt ljuske ideje o postoajnju iste :D
Idemedosumom

#1386 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

De onda, pojasni, van okvira religije, šta postoji? Zašto su neki ljudi fini, a neki odvratni? Neko odvaja od svojih usta da bi pomogao, a neko i od sirotinje otima? Neko se odluči za ubistvo, iako zna da će za isto odgovarati...
Connaisseur Karlin

#1387 Re: Ateizam vs. Religija

Idemedosumom wrote:De onda, pojasni, van okvira religije, šta postoji? Zašto su neki ljudi fini, a neki odvratni? Neko odvaja od svojih usta da bi pomogao, a neko i od sirotinje otima? Neko se odluči za ubistvo, iako zna da će za isto odgovarati...
postoje ogranicenja i nesavresnosti, od kosmosa, Plenate Zemlje, ljudi su nesavresne biloloske i psiholoske strukture :)

nema potrebe komplicirati sa relgijiom i slicnim nonsesne filozfijama :) zivot nije savrsen :-D zato je nepotrebno postaljati pitanja "Zasto" jer odgovor ne postoji :)
Idemedosumom

#1388 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Kad' me hanuma sljedeći put napadne što sam čarape na po sobe ostavio, reći ću joj da odgovor na to pitanje ne postoji :izet:
Connaisseur Karlin

#1389 Re: Ateizam vs. Religija

Idemedosumom wrote:Kad' me hanuma sljedeći put napadne što sam čarape na po sobe ostavio, reći ću joj da odgovor na to pitanje ne postoji :izet:
odovor nije ni potreban jer nije ni koristan :D
Idemedosumom

#1390 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Svako svoje mahane i hrđava djela mora nečim opravdati. Lakše se diše, ljepše se spava :thumbup:
Connaisseur Karlin

#1391 Re: Ateizam vs. Religija

Idemedosumom wrote:Svako svoje mahane i hrđava djela mora nečim opravdati. Lakše se diše, ljepše se spava :thumbup:
pa nije nesavresnost opravdanje, vec cinjenica :)
Gojeni H

#1392 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:
Nurko Alehandro

Pitanje je zasto tvoj bog nije religijski. Ti vjerujes u njega isto kao musliman u Boga.
u šta se tu ima vjerovati ? u kamen, biljku, hajvana i insana?
nemam šta u to vjerovati, ja znam da to postoji i znam da sve to ima određenu vrstu inteligencije i svijesti
.
kako znam? pa tako što sam svijestan svega toga , znanje ne može postojati bez svijesti.
Na osnovu cega zakljucujes da kamen ima svijest i inteligenciju? Da li postoji neki svima nama opipljiv dokaz za to?
Gojeni H

#1393 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Idemedosumom wrote:Svako svoje mahane i hrđava djela mora nečim opravdati. Lakše se diše, ljepše se spava :thumbup:
:thumbup: Uvijek! Pedofil kaze kaze da se ne moze suzdrzati, serijski ubica da mu glasovi govore da ubije ... stravicna ljudska reakcija da opravda sve svoje postupke. Valjda nagon za dusevnim/mentalnim opstankom? Moze li covjek zivjeti znajuci da mu savjest nije cista?
Gojeni H

#1394 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.

Primjer br. 1 - Pcele
...

Primjer br. 2 - Orke (kitovi ubice)
...

Primjer br. 3 - Mravi
...

Primjera je mnogo, ali ovo su neki od upecatljivijih. Samo nemojte krenuti s odgovorima tipa "ima u Kur'anu dio o pcelama, kravama..." itd. To znamo. I nije pitanje da li nesto od toga postoji u Kur'anu ili Bibliji, nego kako objasnjavate da su i neke druge vrste osim nas sposobne sa razumijevanje problema i ucenje novih nacina za njihovo rjesavanje, tacno onako kako to radimo i mi sami. po cemu smo onda to mi posebni..?

I ranije sam postavljao ovakva i slicna pitanja, ali nikada nikakvog konkretnog odgovora nije bilo.
Dakle, ne interesuje te sta je u Kur'anu, ali te interesuje misljenje vjernika monoteistickih religija? :D
Ne znam sta tacno ocekujes od nekog muslimana, ili od mene konkretno?

Dobro, evo recimo da sam razumio da zelis misljenje i vjersko objasnjenje. Ostavimo po strani kur'anske sure koje se tacno zovu "mravi" (Sura Mravi - En-Neml) i "pcele" (Sura Pčele - An-Nahl).

Da, druge vrste jesu sposobne uciti ali ako je vjerovati nauci, to ucenje je izuzetno ograniceno. Cak i kod najinteligentnijih primata ta vrsta ucenja ne ide dalje od veoma sirove upotrebe veoma ogranicenih radnji sa kamenim alatkama, npr.
Doduse, ovo kaze nauka a ne vjera.

Nauka kaze da smo mi posebni zato sto za nama nema ama bas nikakve potrebe. Dakle, sve druge vrste su medjusobno spojene i odsustvo jedne uzrokuje manje ili vece posljedice po citav sistem. Covjek je, s druge strane, kompletni parazit, i nepostojanje covjeka na Zemlji, od sutra, ne bi prouzrokovao nikakve znacajne promjene u cijelom sistemu. Doduse, prirodi bi svanulo, jer je covjek vise ne bi unistavao.

S vjerske strane, po mom misljenju, ova cinjenica je izuzetno interesantna. Zar je Bozija ljubav prema covjeku tolika da ga stvara bez obzira sto pravi nered i ratove? Zasto je onda covjek toliko poseban? Zato sto mu je Bog udahnuo od Svog ruha (duha)? Da li postoji to bozansko u nama?
U nama postoji i ono zivotinjsko i to, ne zivotinjsko vec zvjersko, cesto preovlada. Allahu nas, u cemu je stvar?

Ne znam, malo filozofiram, nemam nista pametnije radit' ... :D
Gojeni H

#1395 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:
Idemedosumom wrote:Mene interesuje, zašto se inteligentno ponašanje životinja uzima kao nekakav argument protiv religije?
Zaro sto se tvrdi da je bog samo ljudima dao razum.
Ako gornji primjeri iz zivotinjskog svijeta nisu dokaz postojanja razuma i kod njih, ne znam sta jeste...

S druge strane, svakodnevno imamo priliku vidjeti i cuti o stotinama sumanutih i potpuno nerazumnih i besmislenih ljudskih poteza. U cemu se to onda ogleda taj nas ober bogom dani razum? U tome sto, npr., svjesno pucamo u druge ljude, raznosimo sebe i druge eksplozivima, ciljano se i namjerno medjusobno unistavamo radi materijalne korisit, unistavamo jedinu planetu koju imamo i na kojoj zivimo, i to na bezbroj nacina... itd.

ZIvotinje ne rade nista od toga. I, ko je onda tu zaista razuman, a ko nije?
Nazalost, mi smo ubjedljivo najdestruktivnija vrsta na ovoj planeti, sto nas onda vraca na ono sto rekoh nesto ranije - ako je bog toliko savrsen, sveznajuci i nepogrijesiv kako ga religije prikazuju, onda je to jedan kompletan idiot.
Tacno onako kavi smo i mi sami.
A posto religije tvrde i da je bog covjeka stvorio po svom liku... Onda...mrka nam je kapa... A i njemu s nama, kao i nama s njim.
Logika.
Oko, de ti to opet provjeri. Mislio sam da moderna nauka tvrdi da je samo covjeku dat razum, a da zivotinje djeluju instinktivno.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1396 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:
Nurko Alehandro

Pitanje je zasto tvoj bog nije religijski. Ti vjerujes u njega isto kao musliman u Boga.
u šta se tu ima vjerovati ? u kamen, biljku, hajvana i insana?
nemam šta u to vjerovati, ja znam da to postoji i znam da sve to ima određenu vrstu inteligencije i svijesti
.
kako znam? pa tako što sam svijestan svega toga , znanje ne može postojati bez svijesti.
Na osnovu cega zakljucujes da kamen ima svijest i inteligenciju? Da li postoji neki svima nama opipljiv dokaz za to?
"određena vrsta inteligencije" , odnosno kamen kao simbol najnižeg oblika iste , po kojoj svijest spava u kamenu.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1397 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
:thumbup: Uvijek! Pedofil kaze kaze da se ne moze suzdrzati, serijski ubica da mu glasovi govore da ubije ... stravicna ljudska reakcija da opravda sve svoje postupke. Valjda nagon za dusevnim/mentalnim opstankom? Moze li covjek zivjeti znajuci da mu savjest nije cista?
koji pedofil to kaže kaže ? ima li neki hadis
Gojeni H

#1398 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: "određena vrsta inteligencije" , odnosno kamen kao simbol najnižeg oblika iste , po kojoj svijest spava u kamenu.
Dakle nemas nikakvog dokaza za to o cemu govoris?
Gojeni H

#1399 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:koji pedofil to kaže kaže ? ima li neki hadis

Hadisa nema. Imaju bezbrojna svjedocenja osudjenih pedofila. Nije tesko pronaci na guglu.
Nurudin

#1400 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote: "određena vrsta inteligencije" , odnosno kamen kao simbol najnižeg oblika iste , po kojoj svijest spava u kamenu.
Dakle nemas nikakvog dokaza za to o cemu govoris?
imam tebe za dokaz, pošto ne razumiješ metaforu spavanja-nemanja svijesti , kao nizak nivo svijesti vrlo blizak tom kamenu
Locked