Dozer wrote:Kad smo vec kod svijesti, ali i znanja, sto je po religijama takodjer jos jedna stvar "rezervisana" samo i iskljucivo za nas, ljude, zanima me kako teisti objasnjavaju i nazivaju sljedeca ponasanja nekih zivotinja.
Primjer br. 1 - Pcele
...
Primjer br. 2 - Orke (kitovi ubice)
...
Primjer br. 3 - Mravi
...
Primjera je mnogo, ali ovo su neki od upecatljivijih. Samo nemojte krenuti s odgovorima tipa "ima u Kur'anu dio o pcelama, kravama..." itd. To znamo. I nije pitanje da li nesto od toga postoji u Kur'anu ili Bibliji, nego kako objasnjavate da su i neke druge vrste osim nas sposobne sa razumijevanje problema i ucenje novih nacina za njihovo rjesavanje, tacno onako kako to radimo i mi sami. po cemu smo onda to mi posebni..?
I ranije sam postavljao ovakva i slicna pitanja, ali nikada nikakvog konkretnog odgovora nije bilo.
Dakle, ne interesuje te sta je u Kur'anu, ali te interesuje misljenje vjernika monoteistickih religija?
Ne znam sta tacno ocekujes od nekog muslimana, ili od mene konkretno?
Dobro, evo recimo da sam razumio da zelis misljenje i vjersko objasnjenje. Ostavimo po strani kur'anske sure koje se tacno zovu "mravi" (Sura Mravi - En-Neml) i "pcele" (Sura Pčele - An-Nahl).
Da, druge vrste jesu sposobne uciti ali ako je vjerovati nauci, to ucenje je izuzetno ograniceno. Cak i kod najinteligentnijih primata ta vrsta ucenja ne ide dalje od veoma sirove upotrebe veoma ogranicenih radnji sa kamenim alatkama, npr.
Doduse, ovo kaze nauka a ne vjera.
Nauka kaze da smo mi posebni zato sto za nama nema ama bas nikakve potrebe. Dakle, sve druge vrste su medjusobno spojene i odsustvo jedne uzrokuje manje ili vece posljedice po citav sistem. Covjek je, s druge strane, kompletni parazit, i nepostojanje covjeka na Zemlji, od sutra, ne bi prouzrokovao nikakve znacajne promjene u cijelom sistemu. Doduse, prirodi bi svanulo, jer je covjek vise ne bi unistavao.
S vjerske strane, po mom misljenju, ova cinjenica je izuzetno interesantna. Zar je Bozija ljubav prema covjeku tolika da ga stvara bez obzira sto pravi nered i ratove? Zasto je onda covjek toliko poseban? Zato sto mu je Bog udahnuo od Svog ruha (duha)? Da li postoji to bozansko u nama?
U nama postoji i ono zivotinjsko i to, ne zivotinjsko vec zvjersko, cesto preovlada. Allahu nas, u cemu je stvar?
Ne znam, malo filozofiram, nemam nista pametnije radit' ...