Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
phillie

#1376 Re: Bitcoins

Post by phillie »

:D danas je masovan pad vecine coina, vjerovatno sto btc raste, pa se ljudi presaltali i ulozili u btc. al evo polako se vraca....
Tomahawk11
Globalni moderator

#1377 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ode na 18 k dolara :mrgreen:
esso_sa

#1378 Re: Bitcoins

Post by esso_sa »

Dozer wrote: Cini mi se da ovdje treba i dodatno pojasnjenje.... :D

Kada se pokrene pozicioniranje na digitali, tada imas 4.30 min. za ganjanje profita, a na desnoj strani se vide isprekidana bijela i puna crvena vertikalna linija. Isprekidana bijela je granica do koje mozes trgovati/ganjati profit, tj. opaliti SELL dugme, a nakon toga se stanje zatvara automatski.
Ovo ne znaci da ulozis neki iznos i cekas da prodju te 4 i po minute, pa sta bude :D
Sve dok je pozicija otvorena, ti mozes odradjivati CALL i/ili PUT pozicioniranja. A ova pozicioniranja radis u odnosu na onu isprekidanu horizontalnu liniju koja seta gore-dole u skladu s rastom ili padom vrijednosti, pa je CALL ganjanje profita iznad te linije, a PUT ispod nje.

Sad BITNO za ovo - cim postavis neku poziciju gore desno ce ti se prikazati dugme SELL (takodjer se pozicija moze vidjeti i lijevo, medju ostalim pozicijama). Klikom na njega se otvori drop down u kojem vidis detalje te pozicije u trenutnom vremenu, i gdje tacno vidis koliki je profit ili gubitak za tu opciju. Pored toga desno imas mala slova SELL, i klikom na njih mozes zatvoriti tu opciju u svakom momentu i uzeti profit u tom momentu. Isto tako mozes prekinuti i gubitak.

Dalje - u toku jednog ciklusa mozes otvoriti vise razlicitih pozicija (i CALL i PUT), a u gornjem dijelu onda pratis svaku, i svaku mozes zasebno prekinuti kad god pozelis, te uzeti profit tog momenta, ili zaustaviti dalji gubitak.

Ja, recimo, u svakom ciklusu otvorim inicijalno dvije pozicije, jednu CALL i jednu PUT (nekad, ako su oscilacije brze i velike, stignem otvoriti jos dvije, pa i 3 pozicije nakon sto incijalne dvije zatvorim i uzmem profit), pri cemu pratim stanje u prethodnim minutama i satima i ako je u tom momentu tendencija rasta, prvo postavim CALL, pa ako vriijednost ode gore onda iznad ostavim PUT, i onda se tu ganjam i zatvaram opcije u nekom momentu, najcesce izmedju 30 - 80% profita. Ulazem po 5$ po poziciji, a izvlacim 1,50 - 4,00. Ako se desi neki nagli skok preko 100%, logicno odmah kliknem SELL i uzmem to u tom momentu.

Na ovaj fol u oko 90% ciklusa sam dobar 3 - 8 $ :D
Ma ne treba pojasnjenje, skuzio sam manje vise sve kako ide. Ima onaj testni account pa sam se igrao. Jedino me malo buni sto pored horizontalne linije koja seta sa krivuljom, mozes kliknuti na neki od iznosa na desnoj strani pa tako napraviti dodatnu horizontalnu liniju. Kada radis put/call, onda setajuca linija koristi ovu tvoju kao referencu. Koliko sam skuzio, ta linija koju si postavio onda postaje linija koju treba preskociti ili pasti ispod, zavisi sta si odabrao, put ili call, a ne setajuca koja prikazuje trenutnu vrijednost
KAMI666

#1379 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

un1ted wrote:
mO k3 wrote: ....kako si zaradio 10000=???
Osim toga nisi ih zaradio .... ili recimo jos nisi
Pa ulaganjem :) Token koji sam imao je narastao x5. Novac je vec povucen na banku. Valjda se to racuna kao zarada?
Preko cega trgujes, povlacis novac u BTC ili pretvaras u USD/EUR ili u Tether?
Mislim gdje to radis?
Thx
KAMI666

#1380 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Image
moze biti bidne :D
KAMI666

#1381 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

victom wrote:kriptaši ne odustaju u svojim pokušajima regrutacije novih klijenata u piramidi
Piramidu imas i u firmi bilo kojoj na svijetu, gore sef na vrhu,savjetnici, onda leaderi timova, pa onda radnici, pa onda pomocni radnici i freelancers. Moj savjet: nemoj nikako i nikada imati posao i raditi, u sistemu piramide si, bjez odatle :D Isto ti je i sa aparatom drzave, gore predjsednik, ministri, ovo ono, sve do malog covjeka.
Hajde malo sale, nista personalno i nije atak na tebe. :)
KAMI666

#1382 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

I jos nesto, altcoins padaju, niposto prodavati, cekati skok , pa onda prodati.
Ne dozvolite da vas uhvati panika. HODL :D :izet:
Dozer

#1383 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

esso_sa wrote:
Ma ne treba pojasnjenje, skuzio sam manje vise sve kako ide. Ima onaj testni account pa sam se igrao. Jedino me malo buni sto pored horizontalne linije koja seta sa krivuljom, mozes kliknuti na neki od iznosa na desnoj strani pa tako napraviti dodatnu horizontalnu liniju. Kada radis put/call, onda setajuca linija koristi ovu tvoju kao referencu. Koliko sam skuzio, ta linija koju si postavio onda postaje linija koju treba preskociti ili pasti ispod, zavisi sta si odabrao, put ili call, a ne setajuca koja prikazuje trenutnu vrijednost
Pa da. Onog momenta kada postavis poziciju, od tog momenta je tvoja linija relevantna, ali se za postavljanje svoje pozicije vodis onom setajucom :)
phillie

#1384 Re: Bitcoins

Post by phillie »

KAMI666 wrote:I jos nesto, altcoins padaju, niposto prodavati, cekati skok , pa onda prodati.
Ne dozvolite da vas uhvati panika. HODL :D :izet:
Upravo, kod ovakvih slucajeva najbolje je napraviti limited order i ubaciti vrijednost koja tebi odgovara da budes u plusu, ugasiti racunar i izaci na svjez zrak. :D kad se vratis, ako je cripto skocio, dobro i jest, ako nije, ponovis ovo sa gasenjem racunara :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1385 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

A ja prodajem BTC, al trenutno svi šute :( :mrgreen:
r_faruk

#1386 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

aldinmah wrote:
r_faruk wrote:sve u svemu, plan je sljedeci:
- kupiti ledger wallet nano s
- kupiti btc za 100-200 KM (lokalno u kafani)
- pokupovati ostalih crypto valuta za ove kupljene btc
- i ostaviti novcanik u ladicu na par godina da vidimo sta ce se desiti
koliko je para ledger i odakle ces ga uzeti?
idem na put za koju sedmicu, u sveCku. uzecu tamo, 80 eura..... pun mi qrac vise ovih wallet-a, a ripple nema officialni wallet koliko sam ja shvatio.

kada sve saberem imam 2$ od skupljanja (Doge, Litecoin i Dash)...

na sve ovo gledam dugorocno (5-10 godina). plan je skupiti barem po 100 coin-a jeftinih valuta. uloziti 500-1000KM (suma koju sam spreman izgubiti), sve to pohraniti na ledger i kao sto rekoh u ladicu. necu vise ni gledati sta raste, sta opada. ripple sam htio kupiti kada je bio 0.0xxx dolara, bitcoin sam takodjer htio kupiti kada se pojavio i kada je krenula prica. razmisljao sam o sumi od 100 coin-a. no nisam uspio kupiti karticama i odustao (a vidi ga sad)....
r_faruk

#1387 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

Tomahawk11 wrote:A ja prodajem BTC, al trenutno svi šute :( :mrgreen:
bi li prodao 100-150KM vrijednosti bitcoin-a?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1388 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

r_faruk wrote:
Ispravka, može.
Trenutni kurs +12%.
esso_sa

#1389 Re: Bitcoins

Post by esso_sa »

Kako je krenulo, prebacit ce se i oni sverceri GRAS kupona na Obali na dilanje Bitcoina :mrgreen:
hzsa22

#1390 Re: Bitcoins

Post by hzsa22 »

Ci-Nick wrote:
hzsa22 wrote:Moj drugar iz Srbije je uzeo BTCa kad je bio oko dolara. Kesirao je 30tak miliona dolara. Jahta svezana u Tivtu, 20tak nekretnina u Beogradu i milioni na orocenoj stednji. Onog trenutka kad je izasao, kaze vise nikad nije pogledao. :D
Neko će iskihati svu tu njegovu imovinu jer budimo realni, nema novostvorene vrijednosti, nema proizvodnje, ima samo brdo kontradiktornosti koju oni koji ulažu ne žele da vide.
Ideja sa BTC-om je bila poprilično socijalistička,..stabilna vrijednost, nema monopola, nema provizije, anonimnost zagarantovana,.. a onda se desilo,.. plaćanje sporo, ima provizije, niko ne koristi kao platežno sredstvo a vrijednost raste ko u najluđim kapitalističkim pričama.
Ja ulažem u dionice već skoro deset godina i nisam nikad osjećao takvu euforiju kakvu primjećujem ovdje.
Ovdje se osjeti kladioničarska ili kockarska euforija a to može biti vrlo opasno jer se može uložiti i novac koji nije za ulaganje, može se uložiti i posuđeno, kredit od mrske kapitalističke banke koja uzima kamate.
Jebi ga. Znas kako je lijepo 15tak dana bacit na krstarenju Jadranom :D

Slazem se sa tobom u vecem dijelu da je ovo velikim dijelom spekulacija zbog sve veceg ulaska tradera i zelje za instant bogatstvom. Likovi kao ovaj moj sto su iz neke znatizelje uzeli za sit e pare su se oparili, ovi sto kupuju kad je vec pocela divljati cijena (za mene licno cim je presao hiljadu dolara to vec nije normalno) ce vrlo moguce popusiti foru na fazon : odo uloziti 5,10 hiljada pa postat milioner a kupio ga na 3,4 hiljade. Ne ide rodjaci.

Ja sam konkretno ulozio 500 eura na XRP jer sam ih halalio da cu ih izgubiti. Maximalni moj gain je 50k EURa ako ikad izadje na nekih 35 dolara i to je to.

Sad vecina raje ocekuje da je XRP novi BTC sto nije uppste realno s obzirom na ukupni supply XRP od 100 milijardi jedinica.

Moja neka procjena jeste da ce se u narednih par godina vrtiti izmedju 1-5$ a boost je moguc jedino ako milioni novi krenu sumanuto kupovati.

Ono sto XRP vadi u odnosu na vecinu drugih valuta je realna biznis primjena u domenu interbankarskih poravnanja i transakcija. Dakle, za neku long term varijantu ja bih kockao na XRP i IOTAu ako zazive.

Sve ostalo je cista spekulacija pa i ovo sada da se trguje u fazama testiranja ali to je berza, no pain no gain.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1391 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

esso_sa wrote:Kako je krenulo, prebacit ce se i oni sverceri GRAS kupona na Obali na dilanje Bitcoina :mrgreen:
Neki iz Orašja, čini mi se, prodaje Bitcoinbon u vrijednosti 25 eura.
_Reds_

#1392 Re: Bitcoins

Post by _Reds_ »

r_faruk wrote:
Prodacu ti ja licno ako si iz Sarajeva.
phillie

#1393 Re: Bitcoins

Post by phillie »

pa nije ni Toma iz Cekrcica :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1394 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Nije, nego se konsultujem sa poslovnim partnerom.
_Reds_

#1395 Re: Bitcoins

Post by _Reds_ »

hzsa22 wrote:
Ci-Nick wrote:
hzsa22 wrote:Moj drugar iz Srbije je uzeo BTCa kad je bio oko dolara. Kesirao je 30tak miliona dolara. Jahta svezana u Tivtu, 20tak nekretnina u Beogradu i milioni na orocenoj stednji. Onog trenutka kad je izasao, kaze vise nikad nije pogledao. :D
Neko će iskihati svu tu njegovu imovinu jer budimo realni, nema novostvorene vrijednosti, nema proizvodnje, ima samo brdo kontradiktornosti koju oni koji ulažu ne žele da vide.
Ideja sa BTC-om je bila poprilično socijalistička,..stabilna vrijednost, nema monopola, nema provizije, anonimnost zagarantovana,.. a onda se desilo,.. plaćanje sporo, ima provizije, niko ne koristi kao platežno sredstvo a vrijednost raste ko u najluđim kapitalističkim pričama.
Ja ulažem u dionice već skoro deset godina i nisam nikad osjećao takvu euforiju kakvu primjećujem ovdje.
Ovdje se osjeti kladioničarska ili kockarska euforija a to može biti vrlo opasno jer se može uložiti i novac koji nije za ulaganje, može se uložiti i posuđeno, kredit od mrske kapitalističke banke koja uzima kamate.
Jebi ga. Znas kako je lijepo 15tak dana bacit na krstarenju Jadranom :D

Slazem se sa tobom u vecem dijelu da je ovo velikim dijelom spekulacija zbog sve veceg ulaska tradera i zelje za instant bogatstvom. Likovi kao ovaj moj sto su iz neke znatizelje uzeli za sit e pare su se oparili, ovi sto kupuju kad je vec pocela divljati cijena (za mene licno cim je presao hiljadu dolara to vec nije normalno) ce vrlo moguce popusiti foru na fazon : odo uloziti 5,10 hiljada pa postat milioner a kupio ga na 3,4 hiljade. Ne ide rodjaci.

Ja sam konkretno ulozio 500 eura na XRP jer sam ih halalio da cu ih izgubiti. Maximalni moj gain je 50k EURa ako ikad izadje na nekih 35 dolara i to je to.

Sad vecina raje ocekuje da je XRP novi BTC sto nije uppste realno s obzirom na ukupni supply XRP od 100 milijardi jedinica.

Moja neka procjena jeste da ce se u narednih par godina vrtiti izmedju 1-5$ a boost je moguc jedino ako milioni novi krenu sumanuto kupovati.

Ono sto XRP vadi u odnosu na vecinu drugih valuta je realna biznis primjena u domenu interbankarskih poravnanja i transakcija. Dakle, za neku long term varijantu ja bih kockao na XRP i IOTAu ako zazive.

Sve ostalo je cista spekulacija pa i ovo sada da se trguje u fazama testiranja ali to je berza, no pain no gain.
Ma druze dza im je pricati.

Ulozio slicno u xrp kao je bio još 0.25. I sad eto čim počne malo padati, neki pišu joj evo pada, pa neka pada, nisam ulozio da uzmem lovu za par dana.

Odprilike, ako skoci preko 1, ja ću izvući svoju lovu nekkao već, a ostata ostaviti neka ga par godina, tj. zaboraviti. Slicno sam uradio sa BTC.

takodje kupio sma još nekih valuta, ali u njima je još moja lova.

Ulaganje u nešto ovako je dugoročno, ako ko misli preko noći nešto eto neka proga, na njegovo.

Stim što zar par dana krećem i u mining, naručio sam neke rigove, pa ćemo vidjeti.
Puf

#1396 Re: Bitcoins

Post by Puf »

Ako prodajes ispod cijene, ja cu ti kupiti, ako prodajes po cijeni koju google prikazuje, mozes zaboraviti da ce ti iko kupiti...
victom

#1397 Re: Bitcoins

Post by victom »

Dozer wrote:
victom wrote:kriptaši ne odustaju u svojim pokušajima regrutacije novih klijenata u piramidi
Jarane, ti tu svoju diplomu slobodno odmah zapali... Vjeruj mi, nista ti ne kontas po pitanju Crypto vlauta cim ih smatras "piramidama" :-D
reče tip što majna Bitcoin na tabletu
Last edited by victom on 01/03/2021 04:33, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1398 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

aldinmah wrote:

Ako prodajes ispod cijene, ja cu ti kupiti, ako prodajes po cijeni koju google prikazuje, mozes zaboraviti da ce ti iko kupiti...
Šta znači ispod cijene?
Ne pokazuje to google, to je trenutni kurs.
U principu, ako imaš kupiti po kursu, to ti je dobra ponuda.
Uglavnom se prodaje kurs + neka provizija.
Ne mora niko. Nisu jabuke da istruhnu.
drndalo

#1399 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

r_faruk wrote:
aldinmah wrote:
r_faruk wrote:sve u svemu, plan je sljedeci:
- kupiti ledger wallet nano s
- kupiti btc za 100-200 KM (lokalno u kafani)
- pokupovati ostalih crypto valuta za ove kupljene btc
- i ostaviti novcanik u ladicu na par godina da vidimo sta ce se desiti
koliko je para ledger i odakle ces ga uzeti?
idem na put za koju sedmicu, u sveCku. uzecu tamo, 80 eura..... pun mi qrac vise ovih wallet-a, a ripple nema officialni wallet koliko sam ja shvatio.

kada sve saberem imam 2$ od skupljanja (Doge, Litecoin i Dash)...

na sve ovo gledam dugorocno (5-10 godina). plan je skupiti barem po 100 coin-a jeftinih valuta. uloziti 500-1000KM (suma koju sam spreman izgubiti), sve to pohraniti na ledger i kao sto rekoh u ladicu. necu vise ni gledati sta raste, sta opada. ripple sam htio kupiti kada je bio 0.0xxx dolara, bitcoin sam takodjer htio kupiti kada se pojavio i kada je krenula prica. razmisljao sam o sumi od 100 coin-a. no nisam uspio kupiti karticama i odustao (a vidi ga sad)....
Sta je Ledger ako moze ukratko, po seljacki...?
phillie

#1400 Re: Bitcoins

Post by phillie »

@Toma
Kako prodajes btc? Preko pika pa u kafanu?
Cudim se da nisi preko nekog exchangera
Post Reply