BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jack Be Nimble

#1376 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

Fudo387 wrote: Tako je, veze s kinom i japanom nema, a kineskojapansko,
K'o fol. :D
Trebamo mi tebe odvesti na jedan klasicni hot pot. Pa fino ko cojek ubacis malo mesa da se ispece, pa ribe, povrca itd :D Napravicemo mi od tebe Kineza...
jeza u ledja

#1377 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Sjo sad sam ogladnio.
Fudo387

#1378 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

Jack Be Nimble wrote:
Fudo387 wrote: Tako je, veze s kinom i japanom nema, a kineskojapansko,
K'o fol. :D
Trebamo mi tebe odvesti na jedan klasicni hot pot. Pa fino ko cojek ubacis malo mesa da se ispece, pa ribe, povrca itd :D Napravicemo mi od tebe Kineza...
Dobro, lazem,
Odem i one hibachi japanske restorane, ono kad kuhar upali rostilj ispred tebe i pocne k'o kamikaza mahat satarom okolo.
Obicno narucim steak. :D
insomnia78

#1379 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

S pomfritom :D
radiša

#1380 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by radiša »

Jack Be Nimble wrote:A ovdje jedan nas koji ima cevabdzinicu se zali da omladina vise ne dolazi na cevape kao prije. Kako on veli, samo furaju one japanske supe i stapicima jedu :D
Pametna omladina,od rostilja se fasuje rak,hoce duze da zive.
Fudo387

#1381 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:S pomfritom :D
Bude i onaj pekarski krompir, brokule tretiram k'o ukras. :D
insomnia78

#1382 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by insomnia78 »

[emoji23]
pustopoljina

#1383 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by pustopoljina »

sjetila sam se jos zasto nisam ljubitelj azijske kuhinje...taj cilantro, jeze, to se zove korijander na nasem...
ja korijen, susen, mljeven-kao zacin mogu i volim. ali svjezi list korijandera samo otrpim.
fakat nisam gadljiva, i nije to gadno, ali to nema ukus hrane, nego...sluzavo nesto, a nije sluzavo...kao sampon ima ukus, fakat sampon.
u pho ga moras staviti, ali to ionako ne pravim sto se meni svidja...u humusu ga jos i podnosim, al' zato sto stavim i mljeveni korijen.
jeza u ledja

#1384 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

pustopoljina wrote:sjetila sam se jos zasto nisam ljubitelj azijske kuhinje...taj cilantro, jeze, to se zove korijander na nasem...
ja korijen, susen, mljeven-kao zacin mogu i volim. ali svjezi list korijandera samo otrpim.
fakat nisam gadljiva, i nije to gadno, ali to nema ukus hrane, nego...sluzavo nesto, a nije sluzavo...kao sampon ima ukus, fakat sampon.
u pho ga moras staviti, ali to ionako ne pravim sto se meni svidja...u humusu ga jos i podnosim, al' zato sto stavim i mljeveni korijen.
Da, mnogi misle da korijander ima ukus sapuna. Ja ne kontam zasto. :-)
Meksikanci ga isto koriste nemilice.
Niemand

#1385 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

Kakve su vam cijene knjiga u americi tipa beletristike? Jel skupo?
Muhamed Đakmić

#1386 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Muhamed Đakmić »

Niemand wrote:Kakve su vam cijene knjiga u americi tipa beletristike? Jel skupo?
Šta će ti to bona, kod nas New York Times bestsellere možeš naći na Drveniji za dvije marke, neotpakovane. :lol:
Niemand

#1387 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

:twisted:
Fudo387

#1388 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Fudo387 »

Niemand wrote:Kakve su vam cijene knjiga u americi tipa beletristike? Jel skupo?
Zavisi od autora.
Ja sam najskuplju platio $4.99 :D

Kupio u Walgreensu kutiju cigara, zvake i tu knjigu, stajala pored zvaka.
Veze nemam sta mi bude da to kupim.
Nisam je procitao.
jeza u ledja

#1389 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

E sad cu ti reci jer me bas ovo frapiralo u SA kad sam se malo zadao. Knjige su drasticno skuplje u Sarajevu. Najvece gluposti (price za djecu i to, samo nove) sam placao pa jedno 10 puta vise nego sto bi ocekivao da platim u SAD. Po knjizarama, jelte.
Niemand

#1390 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Niemand »

jeza u ledja wrote:
E sad cu ti reci jer me bas ovo frapiralo u SA kad sam se malo zadao. Knjige su drasticno skuplje u Sarajevu. Najvece gluposti (price za djecu i to, samo nove) sam placao pa jedno 10 puta vise nego sto bi ocekivao da platim u SAD. Po knjizarama, jelte.
Sarajevo je grozno sto se ovog tice. Ja kupujem i knjige, ko i sve skoro vani, izdavac je pravo jeftin, izdanja sasvim oke, anaconda, mescini da se printa u ceskoj, al je bas jeftino, par eura. Ova sitnica mnogo govori o nekoj zemlji.

Nazalost, ja sebi ovdje ne mogu priustiti sve sto bi htjela, pa knjige moram dovlaciti iz svabije. Da ne ulazim sad u to da mnoge stvari uopce nisu ni prevedene, il u kvalitet prevoda. :-)
Jack Be Nimble

#1391 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Jack Be Nimble »

Na Amazonu nije skupo. U lokalnim knjizarama malo vise, ali uglavnom tvrdi omot je oko $20-25.
jeza u ledja

#1392 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by jeza u ledja »

Niemand wrote: Ova sitnica mnogo govori o nekoj zemlji.
Upravo tako. :sad:
Ljakan

#1393 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Ljakan »

Ako vam je boznia skupa po knjigama onda narucujte iz serbije ili kroacije.Po busu vam posalju
exliberal-ex

#1394 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by exliberal-ex »

detroit-mercy wrote: Imam dosta raje sa posla koja je radila u Japanu, kazu dobro je za bit par godina ali ostati tamo zauvijek :-) totalno su fucked up. Rade do 9-10 navece onda odu karaoke bar i otkinu se ko letve, pa na sapavanje u one spajzove hotele :mrgreen:

Meni je dobar jaran bio u Japanu 2 mjeseca, firma ga poslala da se usavrsi u necemu a u isto vrijeme da i on njih nesto nauci.....

Sjebo se covjek, kaze hrana je ocajna, u sustini ako zelis da jedes nesto mimo njigove hrane onda je strasno skupo.
On kaze da mu je McDonalds bio spas a ovdje ga nemoze ocima vidjet.
Sto se tice posla, kaze dodjemo ujutro i mi cekamo da vidimo gdje idemo a oni se postrojili ko u vojsci i onda ide kompanijska firma, pa sastanak ( kritikovanje gdje se grijesi ) a onda na posao.
Oni imaju taj Kaizan ( ili kako se vec pise sistem) sto je u neku ruku dobar ali opet...kaze nadju gresku ali nece da prijave jer ako to urade onda time omalovazavaju sefa i kompaniju?! .
On je bio tamo ko inspektor i kaze ja dosao da pogledam nesto na avionu, nevalja, popravljaj...kako to nemas pravo, imam ja necu da izgubim svoju licencu radi vaseg straha, sutra tresne avion doci ce da gledaju ko je stavio inspektorski pecat u dokumente nece vas ganjat...uvrijedili se..
Drugo rade ludacki od mraka do mraka, on tako radio prvu sedmicu kasnije odjebi , doslo 5 sati on se spakuje...oni ga pitaju gdje ces...odoh napolje, cuj gdje...pa sefovi su ovdje mi neizlazimo dok oni neodu kuci...good for you...
Sutradan dosao na posao i ono postrojavanje i njemu dosao sef neki mali japanac i poceo da sere kako nema pravo da izlazi, on se samo okrenuo i napolje krenuo...gdje ces...ja nisam dosao ovdje da istresate svoje frustracije na meni , vi ste mene trazili nisam ja vas......pa gdje ces..odoh uzet voz pa u Tokijo, da obidjem grad....aaaaaa
Prosla ta sedmica njemu dosao VP proizvodnje u ponedjeljak da se izvine.. :-) , poslije toga su bili mirni slusali sve sto je govorio.
Sto se tice naroda, on nije bio u Tokiju nego negdje drugo neka luka zaboravio sam ime, i problem je bio sa jezikom, imali su prevodioca non stop ali preko vikenda su bili sami.
Ako nekog pitas nesto na engleskom nece da odgovore, prave se da neznaju, jedino ako nadjes sluzbenika ili drota onda oni odgovore.
Jedino sto mu se svidjelo pored prirode su naravno zene...kaze da nemozes vjerovat kako se oblace, to je nesto nevjerovatno.
Njega su gledali ko neki egzoticnu biljku jer je skoro 2 metra visok :)
Zanimljivo da sjeverni dio Japana je naseljen sa dosta visokim stanovnistvom za razliku od juznog gdje su mali

On je obio ponudu da ide opet, kaze da idem turisticki ok, vrijedi pogledat ali za radit...zajebi, u njegovoj karijeri on kaze da mu je samo u Bahreinu bilo gore, djaba sto placaju 4 puta vise, gledaju te ko stoku, sta god treba da se popravi nema popravke daj novo ali atmosfera je bila ukurac
Connaisseur Karlin

#1395 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Connaisseur Karlin »

exliberal-ex wrote:
detroit-mercy wrote: Imam dosta raje sa posla koja je radila u Japanu, kazu dobro je za bit par godina ali ostati tamo zauvijek :-) totalno su fucked up. Rade do 9-10 navece onda odu karaoke bar i otkinu se ko letve, pa na sapavanje u one spajzove hotele :mrgreen:

Meni je dobar jaran bio u Japanu 2 mjeseca, firma ga poslala da se usavrsi u necemu a u isto vrijeme da i on njih nesto nauci.....

Sjebo se covjek, kaze hrana je ocajna, u sustini ako zelis da jedes nesto mimo njigove hrane onda je strasno skupo.
On kaze da mu je McDonalds bio spas a ovdje ga nemoze ocima vidjet.
Sto se tice posla, kaze dodjemo ujutro i mi cekamo da vidimo gdje idemo a oni se postrojili ko u vojsci i onda ide kompanijska firma, pa sastanak ( kritikovanje gdje se grijesi ) a onda na posao.
Oni imaju taj Kaizan ( ili kako se vec pise sistem) sto je u neku ruku dobar ali opet...kaze nadju gresku ali nece da prijave jer ako to urade onda time omalovazavaju sefa i kompaniju?! .
On je bio tamo ko inspektor i kaze ja dosao da pogledam nesto na avionu, nevalja, popravljaj...kako to nemas pravo, imam ja necu da izgubim svoju licencu radi vaseg straha, sutra tresne avion doci ce da gledaju ko je stavio inspektorski pecat u dokumente nece vas ganjat...uvrijedili se..

Drugo rade ludacki od mraka do mraka, on tako radio prvu sedmicu kasnije odjebi , doslo 5 sati on se spakuje...oni ga pitaju gdje ces...odoh napolje, cuj gdje...pa sefovi su ovdje mi neizlazimo dok oni neodu kuci...good for you...
Sutradan dosao na posao i ono postrojavanje i njemu dosao sef neki mali japanac i poceo da sere kako nema pravo da izlazi, on se samo okrenuo i napolje krenuo...gdje ces...ja nisam dosao ovdje da istresate svoje frustracije na meni , vi ste mene trazili nisam ja vas......pa gdje ces..odoh uzet voz pa u Tokijo, da obidjem grad....aaaaaa
Prosla ta sedmica njemu dosao VP proizvodnje u ponedjeljak da se izvine.. :-) , poslije toga su bili mirni slusali sve sto je govorio.
Sto se tice naroda, on nije bio u Tokiju nego negdje drugo neka luka zaboravio sam ime, i problem je bio sa jezikom, imali su prevodioca non stop ali preko vikenda su bili sami.
Ako nekog pitas nesto na engleskom nece da odgovore, prave se da neznaju, jedino ako nadjes sluzbenika ili drota onda oni odgovore.
Jedino sto mu se svidjelo pored prirode su naravno zene...kaze da nemozes vjerovat kako se oblace, to je nesto nevjerovatno.
Njega su gledali ko neki egzoticnu biljku jer je skoro 2 metra visok :)
Zanimljivo da sjeverni dio Japana je naseljen sa dosta visokim stanovnistvom za razliku od juznog gdje su mali

On je obio ponudu da ide opet, kaze da idem turisticki ok, vrijedi pogledat ali za radit...zajebi, u njegovoj karijeri on kaze da mu je samo u Bahreinu bilo gore, djaba sto placaju 4 puta vise, gledaju te ko stoku, sta god treba da se popravi nema popravke daj novo ali atmosfera je bila ukurac
za reakciju tvog kolege :thumbup:

od sad ne sjedam u Mitshubishi jetove :D
miki27A

#1396 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by miki27A »

Jack Be Nimble wrote:Na Amazonu nije skupo. U lokalnim knjizarama malo vise, ali uglavnom tvrdi omot je oko $20-25.
Imas i betterworldbooks oni uzimaju od raznih univerzitetskih biblioteka viskove (withdrawn books) i prodaju po bagatelnim cijenama.
Sve javne biblioteke imaju svoje Friends of the library, koji imaju kao prodavnice u sklopu biblioteke (najcesce u podrumu negdje), pa se nadju najnovija izdanja (par mjeseci do godinu dana stara) knjiga prodaju po bagatelnim cijenama. Paperback je 50 centi, tvrdi omot $1-2, otidji nekad u svoju javnu biblioteku, i DVD isto prodaju tako po $1-2. A ima i ono u papirnoj smedjoj kesi naguraju raznih knjiga (10 komada minimalno), zatvore tu kesu, stave samo kategoriju: Mistery, Fiction, Thriller, Romance, Youth, Children i prodaju cijelu kesu za $3-5.
Na ebayu razni YMCA znaju prodavati udzbenike po povoljnim cijenama...
Nemojte se plasiti used books, najcesce su to knjige u odlicnom stanju, pogotovo iz biblioteka.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1397 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Je li ovo tema o iseljavanju i iseljenicima ili o knjigama? :P :lol:
hrle1976

#1398 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by hrle1976 »

MyTao wrote:
hrle1976 wrote:
MyTao wrote:
Kako si onda od slova do slova rekao sve ono sto je on rekao? Osim sto si pogrijesio sa Amerima i Englezima.

Moze biti da je on to ukrao od tebe, ali tesko :)

Zizek ima analizu svega i svacega :)
1996 godine sam na jednom malom predavanju imao zadatak da nesto napisem oko energije ciste kojom se snabjedvamo kad je to jos bilo kao novi hit. Tu sam se koristio na komican nacin wc- soljama. U ono sto ona budala izvaljiva su moje rijec. Imam u arhiv i dan danas sve svoje radove tako da mogu dokazati datumom kada sam sta pisao. Ta moja "sala" sa wc.soljama je postala hit medju mojim profesorima. Moja sala opisuje 12 razlicitih wc solja po svojetu. A citam onaj link sto je drugi forumas stavio, da zizek ipak voli da krade. I ako sam imao sumlju u to jes su ga vise puta capili za kradje teorija i analiza filmova. Primjerice matrix sa onom njegovom trecom tabletom. Ovo za Zizeka i wc-solje prvi put danas cujem. Trebao bi ja jedan njemu samar odvaliti i putem suda, jel on ima kakvu knjigu na ovo? Ja sam u svojoj sali koja je akademski priznata jer sam ispit polozio tacno napisao i povezao francusku we coslju sa revolucijom, njemacku sa inspekcijom i doktrinom iz WW2, balkanski cucevac sa ekonomijom, britansku sa romantikom, egipatskim we cobicajom i wc papirom koji mzoe sluziti za puliranje drveta itd.
:lol:

Pa mozes ga tuziti :) ali kao sto vidis iz onog clanka ta ideja postoji jos iz 70tih... Znaci i ti si od nekog to uzeo.
Evo proveo sam nekoliko sati da nekako dospijem do ideje iz 70ih i sto covjek pise nije skroz mojim opisima, dok ovaj slovenacki kvazi profesor kopira - priznajem i ako nisam nikada cuo za doticnog koji je prvi pisao da moje ima neke srodnosti ali opet u neku ruku dva svijtea. Samo da se docepam od ovoga kvazi profesora i njegovih pisanja o soljama da vidim, jer tad cu moci skroz zakljuciti kako stoje stvari. razmisljanje da vrijedi cemu nebi od sebe pravio vic i reality tv. Jos krade rukama i nogama :run: U Sloveniji inace je tradicija plagijat, prije nekoliko godina su imali brdo politicara sa mag. titulama ciji radovi su bili gola kopija. Evo cujem odnosno stari rece kako u HR ista slika?

Francuska, Njemacka, cucevac iz SFRJ, Englesku, USA mainland, onda USA Aljasku, Japan, Nepal/Indija (visi sloj), Egipat, Nigeriju i Vietnam. To sam opisao jer u tim drzvama (naravno ima i drugih) sam neke obicaje i tradicije povezao sa tradicijom na hali koji sam dalje povezo kako se izrazava na nas u smislu energije odnosno kako bi ti isti ljudi postupali prema energiji od koje bi imo nas okolis profita u smisu postede okolisa itd. Naravno to je tada bila jedna sala u kojoj je dosta istine bilo ali pokusao sam da narapvim odnsno vise privucem paznju znats isto kad onaj Kojot ganja onu curku ili sta je vec, pa kad preleti put preko stjene tek pada kad vidi da nema poda ispod sebe e tako sam nekako htjeo da docaram kako imam tedenciju kao ljudi da propadamo kao govna samo na razlicite nacine po pitanju ocuvanja nase planete ako nam ne upali kroz rupu solje da vidimo sta nas ispod ceka ako ne promjenimo neke navike a naravno navike su povezne dijelom sa tradicijom a dijelom i sa nekom mentalitet doktrinom.
hrle1976

#1399 Re: RE: Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by hrle1976 »

insomnia78 wrote:
hrle1976 wrote:
jeza u ledja wrote:@ Niemand, evo ti jedna zanimljivost o kojoj ces rijetko gdje moci procitati, a primjetila bi je u roku par sati u Americi. :D

WC solja! [emoji38]
Tacnije voda u istoj, je na mnogo visoj razini nego u soljama diljem Ojrope i lijepe nase. Zasto je to tako, ne znam, ali kreira zanimljive situacije sa strategijom u WC-u, pogotovo za neiskusne posjetioce. [emoji38]

Isto tako, doticni fenomen kreira probleme americkim posjetiocima evropskih klozeta. Tako je moj prijatelj u posjeti meni u SA svojevremeno iz WCa izasao uspaniceno govoreci da nije on zacepio solju. :D

Pretpostavljam da ce neko elaborirati na tu temu malo vise, ali sad eto mozes si dati masti na volju kakve zgode ova nadasve fascinantna anomalija moze proizvesti. :oops:

:zjev:
U Francuskoj nema vode, nego odma dole sa govnetom = francuska revolucija nacin razmisljana. U Njemackoj opet ona rupa je s prednje strane a doslovno na govnetu sjedis kad ga iseres. Zasto, pragmaticnost = treba ujutru pomirisati govno, te izvsiti inspeciju jesi zdrav i sl. Britanija, ima vode u solji zasto, pa rijec je o higijeni, Sekspiru i sl tezama. U USA, sve treba biti vce. U Australiji se voda okrece kontra - zato sto su ispod nas. U bivsoj SFRJ cucevac, zasto, pa nema se za vise keramike. :D Tu opet nema puno filozofije.
Cuj nema vode [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Pogresno si preveo/razumio onaj tekst odakle si ovo prepis'o. Naravno da ima vode. Da je nema sav smrad iz kanalizacije bi ulazio nazad. Voda zato i sluzi
Nisam cak napisao da nema vide vec u starih we-colja grlo rupa je bila vide kao pad giletine gdje govno leti duze ako cemo tako reci. I da se supak ne zatvri svi bi smrdili kao speticka jama to je meni jasno. ALi na prvi pogled zbog dubine samog grla u starim francuskim soljama izgleda kao da vode nema i to je poenta bila.
doboj71

#1400 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Post by doboj71 »

WTF??? :-)
Post Reply