Zahiragić opet jaše
- insomnia78
#1376 Re: Zahiragić opet jaše
Vatikan? [emoji4]
-
Heller
#1377 Re: Zahiragić opet jaše
Samo sto se ovdje lola pjaniji od Gorbačova, dok pilji u teletekst izjašnjava muslimanom.
- zagortenej
#1378 Re: Zahiragić opet jaše
"Odvest ćemo BiH u građanski rat. Šiije i vehabije nisu nigdje bile zajedno, a da nisu napravile krvoproliće"Ripicipi wrote:Kako ce ovi islamisti na baterije razjebati ovu zemlju nisu ni svjesni,
http://source.ba/mobile/clanak/Haris/426433
- MyTao
#1379 Re: Zahiragić opet jaše
http://www.huffingtonpost.com/dale-hans ... 71550.htmlTheMule wrote:Amerika?kakavdanakneiskustvu wrote:
da,i to sto kazes
Separacija crkve I drzave je nesto sto je duboko urezano u Americki zakon. Glavni razlog zasto je Amerika to sto jeste je bas ta separacija.
Bosna ide suprotnim putem, i end rezultat moze biti samo Somalija, Irak ili Sirija... nikako Amerika i zapad.
-
Fudo387
#1380 Re: Zahiragić opet jaše
Toliko su se separatisali da im i na novcanicama jos uvijek pise da u Boga vjerujemo.MyTao wrote:http://www.huffingtonpost.com/dale-hans ... 71550.htmlTheMule wrote:Amerika?kakavdanakneiskustvu wrote:
da,i to sto kazes
Separacija crkve I drzave je nesto sto je duboko urezano u Americki zakon. Glavni razlog zasto je Amerika to sto jeste je bas ta separacija.
Bosna ide suprotnim putem, i end rezultat moze biti samo Somalija, Irak ili Sirija... nikako Amerika i zapad.
A kad ti sude ili svjedocis metnes ruku na Bibliju, k'o biva da neces nista slagati.
- insomnia78
#1381 Re: Zahiragić opet jaše
Joj zamisli da se Bakir zakune na Kur'an. Il da npr. Nefic, ko glasnogovornik izraelske vojske za šabat, kaze danas je dzuma i ne ockujte od mene nikakve izjave niti mi saljite pitanja [emoji23]
- sinuhe
#1382 Re: Zahiragić opet jaše
To su americke tradicije a i cafiri su. U Bosni se stosta izvitoperi.
- So What!
#1383 Re: Zahiragić opet jaše
Evo da i ja napišem nešto na ovu temu.
Musliman sam, religiozan i trudim se da praktikujem religiju. S druge strane sam po ovjerenju ljevičar, pro-zapadno orijentisan, apsolutno ne podržavam politiku niti saudijskog vehabizma niti turskog neotomanizma.
Simpatičnim smatram možda malo iransku politiku i eventualno katarsku od svih modernijih ideologija.
Apsolutno podržavam viđenja rahmetli Alije Izetbegovića, koji jeste bio dobar ideolog, ali loš državnik. Apsolutno ne vjerujem da je taj čovjek nametao vjerski poredak niti dominaciju muslimana u BiH.
Muslimani su sami započeli utrku među sobom da postanu što veći muslimani, Bošnjaci, patriote, aktivisti, fašisti, majorizatori i sl.
Nažalost u ovome je učestovao i Alijin podmladak, Alija je recimo živio relativno skromnim životom, ali sin mu je daleko od toga.
Zašto recimo Alija za svog života nije donio ovakvu odluku.
Povukao bih paralelu sa Titom, iako nedvojbeno se radi o pozitivnoj ličnosti, njegovi sljedbenici, uvlakači, komunisti do groba kasnije trasnformisani u žestoke nacionalste, prodane duše licemjeri su mngoima ogadili nejgovu ličnost.
Ja pohađam Internacionalni univerzitet u Sarajevu. Moderan univerzitet sa nekih 1500 studenata iz 42 zemlje svijeta. Radi se o modernom kampusu koji u svom sastavu ima omanju džamiju ilitiga narodski "mejtef". Zgrade u svojim aneksima na krovovima sadrže mesdžide koji su neprimjetni, ali ko ih treba, zna gdje su.
Iako je univerzitet islamski orijentisan, pohađa ga mnogo ljudi drugih religija, stavova i sl.
Tokom džume koja se smatra nešto obaveznijim islamski obredom od 5 dnevnih namaza, se ne izvode predavanja. Znači interval od jednog sata, a za to vrijeme radi kafeterija recimo, i ostale službe i ko ne želi prisustovati, nije dužan.
Hutba se izvodi na engleskom jeziku i to je jedini džemat koji to čini u čitavoj državi. Iako je fakultet zatvorenog tipa, ulazi se sa ID karticama, dozvoljen je ulaz na džumu svima, a to obično koriste stranci.
Tokom pet dnevnih namaza, nastava se izvodi normalno. Ko želi klanjati, ima pauzu i klanja tokom nje, jer mu je to sasvim dovoljno. Izuzeci zbog klanjaja, kašnjenja i slično se ne tolerišu.
Znači imaš uslove da obaviš namaz, možeš ga obaviti ako želiš, obavi ga u slobodnom vremenu, e dangubi, ovdje se nismo došli igrat' škole.
Otprilike po tom principu se izvodi nastava. Univerzitet je predlagao da izgradi i manju kapelu, ali nije postojao interes za istom.
Musliman sam, religiozan i trudim se da praktikujem religiju. S druge strane sam po ovjerenju ljevičar, pro-zapadno orijentisan, apsolutno ne podržavam politiku niti saudijskog vehabizma niti turskog neotomanizma.
Simpatičnim smatram možda malo iransku politiku i eventualno katarsku od svih modernijih ideologija.
Apsolutno podržavam viđenja rahmetli Alije Izetbegovića, koji jeste bio dobar ideolog, ali loš državnik. Apsolutno ne vjerujem da je taj čovjek nametao vjerski poredak niti dominaciju muslimana u BiH.
Muslimani su sami započeli utrku među sobom da postanu što veći muslimani, Bošnjaci, patriote, aktivisti, fašisti, majorizatori i sl.
Nažalost u ovome je učestovao i Alijin podmladak, Alija je recimo živio relativno skromnim životom, ali sin mu je daleko od toga.
Povukao bih paralelu sa Titom, iako nedvojbeno se radi o pozitivnoj ličnosti, njegovi sljedbenici, uvlakači, komunisti do groba kasnije trasnformisani u žestoke nacionalste, prodane duše licemjeri su mngoima ogadili nejgovu ličnost.
Ja pohađam Internacionalni univerzitet u Sarajevu. Moderan univerzitet sa nekih 1500 studenata iz 42 zemlje svijeta. Radi se o modernom kampusu koji u svom sastavu ima omanju džamiju ilitiga narodski "mejtef". Zgrade u svojim aneksima na krovovima sadrže mesdžide koji su neprimjetni, ali ko ih treba, zna gdje su.
Iako je univerzitet islamski orijentisan, pohađa ga mnogo ljudi drugih religija, stavova i sl.
Tokom džume koja se smatra nešto obaveznijim islamski obredom od 5 dnevnih namaza, se ne izvode predavanja. Znači interval od jednog sata, a za to vrijeme radi kafeterija recimo, i ostale službe i ko ne želi prisustovati, nije dužan.
Hutba se izvodi na engleskom jeziku i to je jedini džemat koji to čini u čitavoj državi. Iako je fakultet zatvorenog tipa, ulazi se sa ID karticama, dozvoljen je ulaz na džumu svima, a to obično koriste stranci.
Tokom pet dnevnih namaza, nastava se izvodi normalno. Ko želi klanjati, ima pauzu i klanja tokom nje, jer mu je to sasvim dovoljno. Izuzeci zbog klanjaja, kašnjenja i slično se ne tolerišu.
Znači imaš uslove da obaviš namaz, možeš ga obaviti ako želiš, obavi ga u slobodnom vremenu, e dangubi, ovdje se nismo došli igrat' škole.
Otprilike po tom principu se izvodi nastava. Univerzitet je predlagao da izgradi i manju kapelu, ali nije postojao interes za istom.
-
Fudo387
#1384 Re: Zahiragić opet jaše
Nije Bakir lud da to radi, zna da bi mu se ruka uFatLa.insomnia78 wrote:Joj zamisli da se Bakir zakune na Kur'an. Il da npr. Nefic, ko glasnogovornik izraelske vojske za šabat, kaze danas je dzuma i ne ockujte od mene nikakve izjave niti mi saljite pitanja [emoji23]
- So What!
#1385 Re: Zahiragić opet jaše
Sekulirizam u BiH. Da, sigurno, ali i poštivanje ljudskih prava.
Ateizam jeste pravo svakog čovjeka. Za mene lično i razumljiv izbor.
Ipak da ateističke države nisu savršene, sjetimo se da je jedina ateistička država u Evropi, Albanija, postala Sjeverna Koreja Evrope.
A ateistička Sjeverna Koreja, pa ....
S druge strane ateistička Kina je u konstantnom porastu, kao što su i neke muslimanske zemlje, ali i kršćanske.
Nije stvar kakva je ideologija, već kako je kanališeš.
Ateizam jeste pravo svakog čovjeka. Za mene lično i razumljiv izbor.
Ipak da ateističke države nisu savršene, sjetimo se da je jedina ateistička država u Evropi, Albanija, postala Sjeverna Koreja Evrope.
A ateistička Sjeverna Koreja, pa ....
S druge strane ateistička Kina je u konstantnom porastu, kao što su i neke muslimanske zemlje, ali i kršćanske.
Nije stvar kakva je ideologija, već kako je kanališeš.
- MyTao
#1386 Re: Zahiragić opet jaše
To sa novcicima je relativno nova stvar, i pokazatelj da i ameri idu u pogresnom pravcu, svjedocenje sa biblijom je vise tradicija i nije moranje...Fudo387 wrote:Toliko su se separatisali da im i na novcanicama jos uvijek pise da u Boga vjerujemo.MyTao wrote:http://www.huffingtonpost.com/dale-hans ... 71550.htmlTheMule wrote:
Amerika?
A kad ti sude ili svjedocis metnes ruku na Bibliju, k'o biva da neces nista slagati.
Nije se lahko rijesiti religijske dogme, cak i za amere i dalje imas bible belt (koji je najjadniji dio Amerike, ti odluci zasto) gdje zive fanatici kao ovaj Zahiragic.
Ono sto ti ja garantujem je da me na drzavnom univerzitetu niko ne moze zadrzati extra sat vremena jer je neko odlucio da u sred radnog i skolskog dana ide klanjati ili moliti se bogu. To je njegov problem a ne moj, i on ce se prilagoditi ostalim, a ne drzava njemu.
- MyTao
#1387 Re: Zahiragić opet jaše
Sta se uci na tom univerzitetu? Moze li univerzitet biti islamski i uciti djecu dokazanu naucnu teoriju kao sto je Evolucija, big bang itd??So What! wrote:Evo da i ja napišem nešto na ovu temu.
- ultima_palabra
#1388 Re: Zahiragić opet jaše
Njemačka. Krstovi i Biblije svugdje po javnim ustanovama, neradnih dana vezanih za kršćanstvo jedno 10-15.insomnia78 wrote:Izrael?
U Britaniji imaš državnu religiju, suveren države je automatski i glava crkve.
-
Fudo387
#1389 Re: Zahiragić opet jaše
Sta je relativno nova stvar?MyTao wrote:To sa novcicima je relativno nova stvar
"In God We Trust" je priheftano na novcanice, kad?
Ok, nema u Njujorku ni jedna katolicka skola, nema?MyTao wrote:Nije se lahko rijesiti religijske dogme, cak i za amere i dalje imas bible belt (koji je najjadniji dio Amerike, ti odluci zasto) gdje zive fanatici kao ovaj Zahiragic.
- MOSALJOZE
#1390 Re: Zahiragić opet jaše
Želio bih se nadovezati na ovaj dio posta.So What! wrote: Zašto recimo Alija za svog života nije donio ovakvu odluku.
Haris i njemu slični redovno koriste lik i djelo rahmetli predsjednika kako bi valjda dobili više lajkova,prikazali sebe u boljem svjetlu kako god..
Da su istraživali i čitali znali bi kako Izetbegović nikada nije prekidao sjednice ili sastanke na bilo kojoj razini(unutar stranke ili van)kako bi obavio namaz.
Radio je to u pauzama,a siguran sam da je mogao prekinuti svaki sastanak i otići klanjati.
Ovde je malo specifičniji problem,jer je dzuma farz(obavezna)a ne može se naklanjati.
Ovom odlukom,koliko sam vidio su obuhvaćene sve
religije,ne znam čemu baš udar samo zbog dzume,ako se već kritikuje.
Hoće li ova odluka imati negativan utjecaj na UNSA?
Po meni ne
Jeli SPUS trebao uključiti sve religijske organizacije,i u kordinaciji sa njima ovo odraditi?Svakako..
- So What!
#1391 Re: Zahiragić opet jaše
Može, Papa Franjo je rekao da Bog nije mađioničar i da su evolucija i teorija velikog praska sasvim logične teorije.MyTao wrote:Sta se uci na tom univerzitetu? Moze li univerzitet biti islamski i uciti djecu dokazanu naucnu teoriju kao sto je Evolucija, big bang itd??
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/papa ... /141028134
S druge strane muslimani nikoga nisu spaljivali zbog naučnih teorija, čak kroz prvu Božiju naredbu ohrabruje dalje istraživanje.
Mene su vjerovao ili ne, čak u džamijsom mektebu kao malog učili da je teorija velikog praska tačna.
Recimo prošle godine po Sarajevu su bili oblijepljeni plakati IZBiH u kome se promoviše tolerancija nad LGBT populacijom, samo to javnost ignoriše.
Evo konkretno je stojao ajet o tome kako je homoseksualizam kroz Božije viđenje nesipravan, ali također stojao ajet iza toga u kojem je još više neispravno nasilje, mržnja i netolerancija.
- MyTao
#1392 Re: Zahiragić opet jaše
Naravno da ima katolicka skola... ali to nije "public" ili drzavna skola. Separacija crkve i drzave ne znaci da ti neko zabranjuje da vjerujes u koju god bajku pozelis i da svoju djecu odgajas da tako vjeruju... kao sto reko system nije perfektanFudo387 wrote:Sta je relativno nova stvar?MyTao wrote:To sa novcicima je relativno nova stvar
"In God We Trust" je priheftano na novcanice, kad?
Neki ministar je trazio da se stavi na novcice nekad 1864. Ali na parama se to pojavilo 1950tih kao sto se i fraza "ispod boga" dodala na pledge of allegiance... razlog za to je sto je tada bio aktuelan hladni rat i da se distanciraju od Sovjetskog Saveza uveli su te dvije stvari.
Ok, nema u Njujorku ni jedna katolicka skola, nema?MyTao wrote:Nije se lahko rijesiti religijske dogme, cak i za amere i dalje imas bible belt (koji je najjadniji dio Amerike, ti odluci zasto) gdje zive fanatici kao ovaj Zahiragic.
-
kakavdanakneiskustvu
#1393 Re: Zahiragić opet jaše
toliko je studentima ovo oko dzume bitno da ne bi ni jedan ispit bez toga polozili
- So What!
#1394 Re: Zahiragić opet jaše
I kakvi sve smećari koriste lik Alije i Josipa Broza, ali i ostalih uglednih ličnosti poput Malcolma X, Nelsona Mandele kako bi ispoljavali nešto što je sasvim suprotno od onoga što su ti ljudi govorili i radili.MOSALJOZE wrote:Želio bih se nadovezati na ovaj dio posta.So What! wrote: Zašto recimo Alija za svog života nije donio ovakvu odluku.
Haris i njemu slični redovno koriste lik i djelo rahmetli predsjednika kako bi valjda dobili više lajkova,prikazali sebe u boljem svjetlu kako god..
Da su istraživali i čitali znali bi kako Izetbegović nikada nije prekidao sjednice ili sastanke na bilo kojoj razini(unutar stranke ili van)kako bi obavio namaz.
Radio je to u pauzama,a siguran sam da je mogao prekinuti svaki sastanak i otići klanjati.
Ovde je malo specifičniji problem,jer je dzuma farz(obavezna)a ne može se naklanjati.
Ovom odlukom,koliko sam vidio su obuhvaćene sve
religije,ne znam čemu baš udar samo zbog dzume,ako se već kritikuje.
Hoće li ova odluka imati negativan utjecaj na UNSA?
Po meni ne
Jeli SPUS trebao uključiti sve religijske organizacije,i u kordinaciji sa njima ovo odraditi?Svakako..
-
Fudo387
#1395 Re: Zahiragić opet jaše
Jesi li ti to gore napisao da nesto sto je uradjeno 1950 godine je relativno nova stvar?MyTao wrote:Naravno da ima katolicka skola... ali to nije "public" ili drzavna skola. Separacija crkve i drzave ne znaci da ti neko zabranjuje da vjerujes u koju god bajku pozelis i da svoju djecu odgajas da tako vjeruju... kao sto reko system nije perfektan
Znas li ti koja je godina danas?
- MOSALJOZE
#1396 Re: Zahiragić opet jaše
Nedostatak znanja(kakva ironija predstavnik studenata..)je njegov glavni problem.On nije svjestan koliko ne zna,a kada udje u raspravu kao npr.studentska klinika i slično,ljudi ga samelju,on neku svoju priču,argumenti koje iznese,pa poslije toga i sam priča kontra istih itd...
- MyTao
#1397 Re: Zahiragić opet jaše
Eh hvala bogu pa je veliki papa tako rekao... inace sva sva ona naucna istrazivanja koja su dovela do otkrica nebi vrijedila nikako.So What! wrote:Može, Papa Franjo je rekao da Bog nije mađioničar i da su evolucija i teorija velikog praska sasvim logične teorije.MyTao wrote:Sta se uci na tom univerzitetu? Moze li univerzitet biti islamski i uciti djecu dokazanu naucnu teoriju kao sto je Evolucija, big bang itd??
S druge strane muslimani nikoga nisu spaljivali zbog naučnih teorija, čak kroz prvu Božiju naredbu ohrabruje dalje istraživanje.
Mene su vjerovao ili ne, čak u džamijsom mektebu kao malog učili da je teorija velikog praska tačna.
Recimo prošle godine po Sarajevu su bili oblijepljeni plakati IZBiH u kome se promoviše tolerancija nad LGBT populacijom, samo to javnost ignoriše.
Evo konkretno je stojao ajet o tome kako je homoseksualizam kroz Božije viđenje nesipravan, ali također stojao ajet iza toga u kojem je još više neispravno nasilje, mržnja i netolerancija.
Nego, sta rade studenti kada te na jednom casu nauce kako je covjek nastao tako sto ga je bog stvorio od zemlje, a na drugom da je covjek rezultat evolucije i da je ustvari nastao od jednocelijskog organizma, slicne onima koje danas vidim samo uz pomoc mikroskopa?
Dali su nauceni naucnom metodom pa da jednu od ovoh gluposti mogu odbaciti? jer iako uvazeni papa kaze da moze, obadvoje ne moze biti tacno...
- MyTao
#1398 Re: Zahiragić opet jaše
Pa s obzirom da para od 1776 do 1950 nisu imale "in god we trust" na sebi a zadnjih 60 godina imaju... da to je relativno nova stvar.Fudo387 wrote:Jesi li ti to gore napisao da nesto sto je uradjeno 1950 godine je relativno nova stvar?MyTao wrote:Naravno da ima katolicka skola... ali to nije "public" ili drzavna skola. Separacija crkve i drzave ne znaci da ti neko zabranjuje da vjerujes u koju god bajku pozelis i da svoju djecu odgajas da tako vjeruju... kao sto reko system nije perfektan
- So What!
#1399 Re: Zahiragić opet jaše
Ti si ustvari religiofob i ne namjervam s tobom da raspravljam. Ja ateiste vidim u mnogo ljepšem svjetlu.MyTao wrote:Eh hvala bogu pa je veliki papa tako rekao... inace sva sva ona naucna istrazivanja koja su dovela do otkrica nebi vrijedila nikako.So What! wrote:Može, Papa Franjo je rekao da Bog nije mađioničar i da su evolucija i teorija velikog praska sasvim logične teorije.MyTao wrote:Sta se uci na tom univerzitetu? Moze li univerzitet biti islamski i uciti djecu dokazanu naucnu teoriju kao sto je Evolucija, big bang itd??
Nego, sta rade studenti kada te na jednom casu nauce kako je covjek nastao tako sto ga je bog stvorio od zemlje, a na drugom da je covjek rezultat evolucije i da je ustvari nastao od jednocelijskog organizma, slicne onima koje danas vidim samo uz pomoc mikroskopa?
Dali su nauceni naucnom metodom pa da jednu od ovoh gluposti mogu odbaciti? jer iako uvazeni papa kaze da moze, obadvoje ne moze biti tacno...
Ne namjeravam s tobom raspravljati na tu temu, uopšte.
Fakultet se ne bavi time konkretno, koristi uglavnom američke curriculume i smjerove, a ako ne vjeruješ provjeri na http://www.ius.edu.ba .
S druge strane orijentacija unvierziteta je islamska, što znači samo spoljne stvari mogu imate veze sa islamom. Isto kao KŠC, recimo. Što se tiče curriculuma i nastave, tu religija nema veze, jer kao što rekoh koriste programe američkih univerziteta. A sumnjam da bilo kakava religija može imati veze za mojim smjerom, elektrotehnikom.
-
Fudo387
#1400 Re: Zahiragić opet jaše
Nesto sto traje 60 godina je novotarija?MyTao wrote:Pa s obzirom da para od 1776 do 1950 nisu imale "in god we trust" na sebi a zadnjih 60 godina imaju... da to je relativno nova stvar.Fudo387 wrote:Jesi li ti to gore napisao da nesto sto je uradjeno 1950 godine je relativno nova stvar?MyTao wrote:Naravno da ima katolicka skola... ali to nije "public" ili drzavna skola. Separacija crkve i drzave ne znaci da ti neko zabranjuje da vjerujes u koju god bajku pozelis i da svoju djecu odgajas da tako vjeruju... kao sto reko system nije perfektan
Ti si majke mi kralj.