"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Haris.ba

#1376 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/predstav ... /160227010
Predstavnici paradžemata za danas najavili dolazak u Sarajevo, IZ poručuje: S vama niko neće pregovarati

"Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu. Vi ste uredno bili pozivani od strane muftije i glavnog imama da pristupite ovom procesu i taj poziv ste ignorisali. Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način", jasno poručuju iz IZ-a.

Kaligrafija wrote:"...dok Islamska zajednica ostavlja mogućnost da, shodno potrebama, određeni objekti budu uvedeni u vakuf Zajednice i služit će kao vjerski objekti Zajednice za to područje, odnosno džemat", zaključak je Vijeća muftija."

:lol: :lol: :lol:

Evo sta se krije iza svega, "budu uvedeni u vakuf"...ja da sam na mjestu ovih "paradzematlija", zbog ovog vakufljenja, ja bi otisao i prijavio udruzenje gradjana "Nova Islamska zajednica" ili nesto slicno iz inata... Nisam pobornik selefija, ni ovih, ni onih, ali oni samo trebaju da se pozovu na vjerske slobode, da se organizuju u udruzenje i legalno kazu Good bye IZ...Odakle njima pravo da samo oni bastine vjeru, ili bilo kojoj crkvenoj zajednici i sl., ovo kao Spanska inkvizicija jbt...!???
Niko im to ne brani. Ali, ne može udruženje, a obavljati vjerske aktivnosti i djelatnosti. Već fino registrovati vjersku zajednicu. I ta zajednica se ne može nazvati islamska (ne osim što to zakon ne dozvoljava, ne mogu biti dvije IZ u BiH - ko to ne razumije nek i dalje ne razumije). I imaš račun u banci, i ko hoće nek ti uplati pare. Može imati imovine koliko hoće.
Ovo me podsjeća na rahmetli Jusufa Barčića. Semafori nisu po šerijatu - goni. Gdje će IZ upravljati imovinom tako da je uvakufi?

Ne radi se ovdje o "vjerskim slobodama". Kritici IZ ima mjesta na mnogo mjesta. Ali, radi se, između ostalog, o parama. Bolje da je IZ pokrenula ovu priču, nego da država pogleda i počne hapsiti za pranje novca. Mnoge pojave koje su se podvele pod pojam "paradžemati" nisu iste. Ima tu raznih motiva, okolnosti. Ali, da se ne lažemo. Ko neće da bude u IZ - ne mora. Ali, ne može onda biti u havi.
arzuhal

#1377 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

nasa wrote:Pa i to je opcija, ne znam ko im brani da idu :-? Zasto bi krivili IZ u toj prici?
:thumbup:

Samo naprijed :-D
Diwan

#1378 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

Kaligrafija wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/veci-bro ... /160226038

"...dok Islamska zajednica ostavlja mogućnost da, shodno potrebama, određeni objekti budu uvedeni u vakuf Zajednice i služit će kao vjerski objekti Zajednice za to područje, odnosno džemat", zaključak je Vijeća muftija."

Evo sta se krije iza svega, "budu uvedeni u vakuf"...ja da sam na mjestu ovih "paradzematlija", zbog ovog vakufljenja, ja bi otisao i prijavio udruzenje gradjana "Nova Islamska zajednica" ili nesto slicno iz inata... Nisam pobornik selefija, ni ovih, ni onih, ali oni samo trebaju da se pozovu na vjerske slobode, da se organizuju u udruzenje i legalno kazu Good bye IZ...Odakle njima pravo da samo oni bastine vjeru, ili bilo kojoj crkvenoj zajednici i sl., ovo kao Spanska inkvizicija jbt...!???
Dodatna Vehabizacija IZ-e, ili 'islamizacija' Vehabija - šta li je u pitanju .. :mrgreen: ?

Zar nije i sva ova priča oko marame i potenciranje iste od strane IZ-e, jedan način radikaliziranja svijesti muslimana i dodatno sredstvo za jačanje religijskog nacionalizma?

Politika IZ-e je politika radikalizacije i religijskog nacionalizma što jedino može voditi ka vehabizmu, odnosno još radikalnijoj interpretaciji i homogenizaciji bošnji što svakako ide u prilog svakom onome tko im ne želi dobro, po bilo kojem osnovu.
Diwan

#1380 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

nasa wrote:Image
cool si na ovoj fotki :thumbup:
Fudo Bosna

#1381 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

Ima veze i sa ovom temom a i sa temom o "selefijama", poučno, preporučujem da se pogleda...

Prof. Mahmut ef Karalić !
zagortenej

#1382 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

nasa wrote:Image
Jes' to plavuša, Allaha ti? :mrgreen: :kiss:
kolacodjagoda

#1383 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Da li postoji iko da opravdava širk zvani "rabita"? Ima li iko da nađe ajet koji potvrđuje "rabitu"? Zašto sufije halidije govore da čovjek mora uvijek biti u rabiti i zamišljati uvijek da ga šejh vidi i gleda gdje god da se nalazi? Jesu li to radili ashabi? Jesu li oni zamišljali Poslanika s.a.w.s da je uvijek tu i da ig gleda? Slažete li se da osobe koje su evlije, za njih zna samo Allah s.v.t. i one same i ako to javno otkriju, gube evlijaluk? Jel istina da je halidijski šejh dobio titulu Gawsa-sultana evlija? Kako neko ko ima tu titulu javno to govori ako znamo da ukoliko se to javno kaže da se gubi taj stepen (na kraju prisege kad šejh govori: "Za svog Muršida kabulim GAWSI sanija šejh Abdulbakija"-sam sebe spominje u svojstwu gawsa)?

Ima li bilo šta što sam naveo, kod prve tri generacije muslimana? Ima li ijedan ajet ili hadis koji ovo potvrđuje?

Molim odgovor ajetima i hadisima a ne bajkama, legendama i pričama.

Zašto su samo Selefije na meti a radikalne sufije niko ne spominje? Ovo napisano nema veze sa islamom i opet niko ih ne zatvara. Volio bih da neko pokuša ovo opravdati hadisima i ajetima mada sumnjam da će uspijeti jer ne postoji ništa što gore navedeno može da opravda osim sufijski legendi, priča i bajki koje nemaju niakavog uporišta.

Selam alejkum.
sunceKOtepsija

#1384 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sunceKOtepsija »

@sijenisumuslimani ti se bas nameracio na halidije :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1385 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kaligrafija wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/veci-bro ... /160226038

"...dok Islamska zajednica ostavlja mogućnost da, shodno potrebama, određeni objekti budu uvedeni u vakuf Zajednice i služit će kao vjerski objekti Zajednice za to područje, odnosno džemat", zaključak je Vijeća muftija."

Takav je zakon ove zemlje, IZ je jedna, ne mogu biti dvije. Kome se ne sviđa može potražiti drugu zemlju gdje to prolazi, ovdje neće moći. Vjerske obrede i vjeru može upražnjavati svako ali i tu se u civilizovanim i malo uređenim zemljama zna red. Neko reće da mogu snovati vjersku zajednicu, prihvatiti uslove i zakone i legalno djelovati. Ali problem ove grupe je što ne priznaju zakone ove zemlje, ili bilo koje druge. Ne možeš konzumirati prva iz zakonea da iste ne priznaješ, kontaš? Ne možeš se pozivati na vjerske slobode koje su garantovane Ustavnom BiH ako ne priznajemš taj ustav i zakone zemlje. Jednostavno je!
kolacodjagoda

#1386 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

sunceKOtepsija wrote:@sijenisumuslimani ti se bas nameracio na halidije :lol:
Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.
Drvosjeca iz Dejcica

#1387 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

inamilsumusinejis wrote:
Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.
Meni nije jasno kako si mogao nasjesti na takve bajke. Pa ja agnostik Bošnjak mogu samo da se smijem tvojoj naivnosti. :lol: Čuj da nosaš sliku i još da zamišljaš da je s tobom. :lol: Pa ti su gori nego komunisti, do duše Titinu sliku nisi mor'o nosat sa sobom. :mrgreen:
Towelie

#1388 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Mozda je i on bio od onih sa kojima se moglo manipulisati. :P
kolacodjagoda

#1389 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
inamilsumusinejis wrote:
Meni nije jasno kako si mogao nasjesti na takve bajke. Pa ja agnostik Bošnjak mogu samo da se smijem tvojoj naivnosti. :lol: Čuj da nosaš sliku i još da zamišljaš da je s tobom. :lol: Pa ti su gori nego komunisti, do duše Titinu sliku nisi mor'o nosat sa sobom. :mrgreen:
Nisam imao puno vjerskog znanja. Dole ti se zabranjuje da čitaš bilo šta što nije semerkand izdao. Sve knjige koje nisu od njih su "otrovne i vehabijske". Zabranjuju druženje sa osobama koje nisu članovi te sekte osim ako ne želiš da ga uvedeš u istu. Također, predavanja ima drži hafiz K.Č.(ne znam ko mu je dao tu titulu) koji ne zna nekoliko harfova da izgovara kako treba. Drugi predavač je električar E.S. koji ima dozvolu od šejha itd itd. Dobijao sam nekoliko puta kaznu od njih jer sam viđen u gradu sa osobama koje nisu dio sekte ili "džemata" kako oni to kažu. Kazna je zabrana dolaska u prostorije 3 mjeseca.
To za sliku je živa istina. Kad god sam "oslabio sa imanom" po njihovoj "stručnoj procjeni" daju ti da gledaš sliku kako bi "pukupio nazar i nur od šejha" i pošalju te u Menzil (Durak) u Turskoj kako bi jeo "sultanovu čorbu" i tako došao sebi. Bio sam jedno 5 puta u tom gradu. Selo koje je postalo gradić i gdje ljudi rade i grade za šejha pod izgovorom "hizmeta na Allahovom putu". Zagovaraju siromašrtvo jer "nefs to ne voli" a šejh vozi najnoviji blindirani Mercedes Benz S klasu sa full opremom i cijenom najmanje od pola milijuna KM.
Image
Last edited by kolacodjagoda on 27/02/2016 16:12, edited 2 times in total.
kolacodjagoda

#1390 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Towelie wrote:Mozda je i on bio od onih sa kojima se moglo manipulisati. :P
Nažalost jesam al hvala Bogu nisam više. Odrastao sam u porodici u kojoj se ne zna ni za hadis ni za ajete već samo namaz i post i to je sve što se znao o islamu. Ostalo nisam imao pojma ni šta je ni kako je. Pao sam na njihovu priču i zaglavio u širku. Da li će biti oprosta za mene ne znam ali želim drugima ukazati na njih, da ih se pripaze. Od 2006. godine sam tu pa sve do prošle godine.
Fudo Bosna

#1391 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

inamilsumusinejis wrote:
Nažalost jesam al hvala Bogu nisam više. Odrastao sam u porodici u kojoj se ne zna ni za hadis ni za ajete već samo namaz i post i to je sve što se znao o islamu. Ostalo nisam imao pojma ni šta je ni kako je. Pao sam na njihovu priču i zaglavio u širku. Da li će biti oprosta za mene ne znam ali želim drugima ukazati na njih, da ih se pripaze. Od 2006. godine sam tu pa sve do prošle godine.
Nisam neki ljubitelj oficijelnih sufijskih tekijskih društava , mada mislim da sufizam ima svoj duboki smisao i mjesto u islamu. Ali ako si od ovih otišao u wehabije, vjeruj mi, spao si sa ; "konja na malog magarca, ponija ili kozu", slikovito rečeno !!! :wink:

P.S. Sufizam je duhovna nadgradnja/nafila i to, kada se dobro utvrde farzi , vadžibi i sunneti, i bez tekijje se može ploviti duhovnim putevima, a ti nisi ni za 8 razred mekteba bio, nisi imao ni predznanje a ni srčanu sklonost za ovu vrstu dervišluka, očito, a ti "drito" ode u tekijaše ??? :-)

Samo bježi od wehabija i to što brže !!!
Diwan

#1392 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

inamilsumusinejis wrote:
Bog te spasio budaletina i take care of yourself :thumbup:
asurbanipal

#1393 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by asurbanipal »

inamilsumusinejis wrote:

Je li to ovaj šejh ? :mrgreen:

Diwan

#1394 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

Ma malo ga prenijelo :lol: :D :mrgreen: :run:
Fudo Bosna

#1395 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

Uzgred društvo u koje si išao nije "sekta" pa čak ni tzv "selefije", nisu sekta, mada su x puta štetnije po jedinstvo ummeta, ali nije naše da dajemo fetwe, tako tvrdi idžmaa svjetske uleme..

http://www.ammanmessage.com/

Šejha lično ne poznam ali mnogi o ovom insanu, dobrom muminu, inšaAllah, imaju vrlo pozitivno mišljenje...

A ti su školovaniji u islamu od sve ove gospode na forumu pa i moje malenkosti, (naravno)...
Last edited by Fudo Bosna on 27/02/2016 16:59, edited 1 time in total.
kolacodjagoda

#1396 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Fudo Bosna wrote:Uzgred društvo u koje si išao nije "sekta" pa čak ni tzv "selefije", nisu sekta, mada su x puta štetnije po jedinstvo ummeta, ali nije naše da dajemo fetwe, tako tvrdi idžmaa svjetske uleme..

http://www.ammanmessage.com/

Šejha lično ne poznam ali mnogi o ovom muslimanu imaju pozitivno mišljenje...

A ti su školovaniji u islamu od sve ove gospode na forumu pa i moje malenkosti, (naravno)...
Kao recimo hzf. Dževad Šošić, hfz. Kenan Musić, Prof.dr. Safet Kuduzović,... koji nikad nisu čuli ni za njega ni za ove obrede. Pusti se šuplje i demagogije.
kolacodjagoda

#1397 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Fudo Bosna wrote:
inamilsumusinejis wrote:
Nisam neki ljubitelj oficijelnih sufijskih tekijskih društava , mada mislim da sufizam ima svoj duboki smisao i mjesto u islamu. Ali ako si od ovih otišao u wehabije, vjeruj mi, spao si sa ; "konja na malog magarca, ponija ili kozu", slikovito rečeno !!! :wink:

P.S. Sufizam je duhovna nadgradnja/nafila i to, kada se dobro utvrde farzi , vadžibi i sunneti, i bez tekijje se može ploviti duhovnim putevima, a ti nisi ni za 8 razred mekteba bio, nisi imao ni predznanje a ni srčanu sklonost za ovu vrstu dervišluka, očito, a ti "drito" ode u tekijaše ??? :-)

Samo bježi od wehabija i to što brže !!!
Brate otišao sam u muslimane.
Fakultetski sam obrazovan, radim u uspješnoj firmi i držim se sunneta 99% jer ne nosim bradu ;). Ako sam ovakav vehabija, neka sam, ponosim se time onda.
Towelie

#1398 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Kakav si ti to sledbenik sunneta bez brade? Sigurno ti se i odeca vuce po podu.
Evo ja sam iz silne ljubavi prema bradi istu nacrtao i na avataru. :-D
Last edited by Towelie on 27/02/2016 16:17, edited 1 time in total.
kolacodjagoda

#1399 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kolacodjagoda »

Towelie wrote:Kakav si ti to sledbenik sunneta bez brade? Sigurno ti se i odeca vuce po podu.
Evo ja sam iz silne ljubavi prema bradi isti nacrtap i na avataru. :-D
:lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1400 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Diwan wrote:

Ma malo ga prenijelo :lol: :D :mrgreen: :run:
Lijepi Tito, sve ovo poslati na dva mejseca teškog rada. :mrgreen:
Post Reply