Predstavnici paradžemata za danas najavili dolazak u Sarajevo, IZ poručuje: S vama niko neće pregovarati
"Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu. Vi ste uredno bili pozivani od strane muftije i glavnog imama da pristupite ovom procesu i taj poziv ste ignorisali. Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način", jasno poručuju iz IZ-a.
Niko im to ne brani. Ali, ne može udruženje, a obavljati vjerske aktivnosti i djelatnosti. Već fino registrovati vjersku zajednicu. I ta zajednica se ne može nazvati islamska (ne osim što to zakon ne dozvoljava, ne mogu biti dvije IZ u BiH - ko to ne razumije nek i dalje ne razumije). I imaš račun u banci, i ko hoće nek ti uplati pare. Može imati imovine koliko hoće.Kaligrafija wrote:"...dok Islamska zajednica ostavlja mogućnost da, shodno potrebama, određeni objekti budu uvedeni u vakuf Zajednice i služit će kao vjerski objekti Zajednice za to područje, odnosno džemat", zaključak je Vijeća muftija."
![]()
![]()
![]()
Evo sta se krije iza svega, "budu uvedeni u vakuf"...ja da sam na mjestu ovih "paradzematlija", zbog ovog vakufljenja, ja bi otisao i prijavio udruzenje gradjana "Nova Islamska zajednica" ili nesto slicno iz inata... Nisam pobornik selefija, ni ovih, ni onih, ali oni samo trebaju da se pozovu na vjerske slobode, da se organizuju u udruzenje i legalno kazu Good bye IZ...Odakle njima pravo da samo oni bastine vjeru, ili bilo kojoj crkvenoj zajednici i sl., ovo kao Spanska inkvizicija jbt...!???
Ovo me podsjeća na rahmetli Jusufa Barčića. Semafori nisu po šerijatu - goni. Gdje će IZ upravljati imovinom tako da je uvakufi?
Ne radi se ovdje o "vjerskim slobodama". Kritici IZ ima mjesta na mnogo mjesta. Ali, radi se, između ostalog, o parama. Bolje da je IZ pokrenula ovu priču, nego da država pogleda i počne hapsiti za pranje novca. Mnoge pojave koje su se podvele pod pojam "paradžemati" nisu iste. Ima tu raznih motiva, okolnosti. Ali, da se ne lažemo. Ko neće da bude u IZ - ne mora. Ali, ne može onda biti u havi.