Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Matzan

#1376 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Matzan »

Kako sad Ilijaš?
Nije Ilijaš u sarajevskoj kotlini.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/najteza ... /181204135
Seyfo

#1377 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Seyfo »

Ma to zagadjenje sve zato sto su gradovi s bosnjackom vecinom. Koji teletabis issssssa ti. Sutra ako se dese poplave,klizista,pozari,pad aviona itd prvo se utvrdjuje jel bosnjacka ilinneka druga vecina. A kako ne pada avion u mjestima sa hrvatskom vecinom? Boze baci ciglu
dječak sa šibicama

#1378 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

U beogradu i chicagu je gore deset puta, mirno spavajte
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1379 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

Industrialyzer wrote:
emmir1 wrote:Znači zabrana Eur 3 i sve ispod
dizeli, a benzinci euro 1
A vozila na plin bez zabrane

Kad sam neki dan vidio peletni kotao 200kW pod satorom i radi, razvod komplet vani, dimnjak paljenom zicom svezan za sator :lol: :lol:
Mislio sam da sam sve vidio ali izgleda jok :skoljka:
emric

#1380 Re: Zagađenost zraka Sarajevo

Post by emric »

edo_79 wrote:Joj al sereš s tim moje auto novo a njegovo trulja, mora na par nepar kmeee, kako te bolan nije sramota .... kupi čovjeku 2005 godište auto pa neće voziti trulju ... problem zagađenja u Sarajevu je lako riješiti .... eliminišite kotlovnice na ugalj, ''kvalitetan'' pelet ili ko zna šta se sve već ne loži u iste, i nećete imati problema sa zagađenjem ....
Klokane, emocije ostavi kod kuće, a naučne činjenice nemaju veze sa kupovnom moći bilo koga.
Dozer

#1381 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Kikibombona wrote: Treci:

Naravno da moze. Kucu je uzeo na kredit, nije izvalio 200 000 za nju. I auto je uzeo na kredit. Troskovi zivota sve skuplji. Jos ako su tu djeca, troskovi dramaticno rastu. A plate su mizerne, znas i sam. Ja se divim ljudima kako od malo novca cuda prave.

Evo, konkretan slucaj, moj komsija koji lozi drva. On i zena po 1 000km platu. I pazi jarane, navodim bracni par koji ima odlicna primanja za nase prilike. Vecina ima manje od toga. Imas slucajeve da muz radi - 700 - 1 000km a zena ne radi. Imas slucajeve da muz radi za 800 a zena za 600km itd. Malo je porodica koje imaju mjescno 2k. Govorim o obicnim radnicima.

On je uzeo jeftino sjebanu kucu i preuredio je. Kaze da je uzeo 70 000 kredit. Ima troje djece. Ima auto staro 20 godina. Covjek jedva sastavlja kraj sa krajem, a zivi bez ikakvog luksuza. Zena kupuje odjecu u bagateli. Oblace se siromasno. Jedva ustede da u Ulcinj na more, ali ni to ne moze svake godine. Ako bude vanrednih troskova, nema ti mora. Ja sam mu bezbroj puta posudio pare. Crko motor u autu, odmah mora posuditi, nema kesa. Ako bi platio kesom zadnjih 10 dana za hranu ne bi imali.

A da ti ne navodim primjer komsije, on sam radi, ima zenu i dijete. Ima staro auto i lozi drva.

Jbg, i sirotinja hoce da zivi, da ima auto, da moze dijete odvuci u skolu, bolnicu, da moze nekad otici na izlet... to im je sve sto imaju, auto, mobitel i 5 dana u Neumu i Ulcinju, uz poneki izlet tu i tamo. Jedino im spucati zabranu na zivot jer su siromasni. Nemas para, sjedi u kuci.

Ako neko ima kucu i auto ne mora znaciti da zivi dobro. Racunaj da sve to ima na kredit.
Za pocetak - moja zena radi za 900, ja za nesto vise. I imam gomilu kredita vec 22 godine, i troje djece. Dakle, savrseno dobro znam sta pricam.
Ali, znas u cemu je razlika izmedju tog tvog komsije i mene...? Ja cu izaci na svake proteste protiv nakaradne vlasti. Hoce li on? I desetine hiljada slicnih njemu...? Nece. Zasto nece - to vec moras pitati njega.

Pokusava li ista uraditi da mu bar djeci bude bolje za 5-10-15 godina, ili se vodi onom "narodnom" - suti, dobro je, ne puca...moze i gore...? I, jos nakaradnijom - nek' su "nasi" na vlasti...
Drugim rijecima - koliko god je maloumna kleptomanska vlast kriva, narod ipak nosi najvecu krivicu. jer upravo taj narod odrzava takvu vlast, a sto je najgore od svega - upravo ih odrzavaju takvi kao tvoj komsija, vecinom.
Ti i ja se ovdje mozemo sloziti oko svega, detektovati sve problem, pa i predloziti rjesenja, ali sve dok tvoj, moj, peti, deseti komsija u losoj zivotnoj situaciji ne skonta sve ovo isto, i dok ne kaze "dosta je vise!", ovdje se stvari nece pomjeriti ni za milimetar.
Dozer

#1382 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Horcrux wrote:Koji disconnect od realnosti ovih ljudi sto bi zabranili sve ispod euro 5. Tacno oni ljudi kojima je BiH od Marin Dvora do Bascarsije.
Ne pratis pazljivo. Zabrana bi se odnosila upravo na voznju takvih vozila - od Carsije do M. Dvora, i nesto sire od toga. Izvan grada vozi sta hoces. Ne prica se o totalnoj zabrani tih vozila, nego o zabrani voznje tih vozila u gradovima u kojima je zagadjenje toliko da potrova sve u gradu.

Znas, lijepo je ujutro upaliti Gogu 2 ili bilo sta staro 15-20 godina, ali negdje na Sokocu, Palama, Brezi, itd., pa dofurati u Sarajevo ili Zenicu ili Tuzlu, gdje ce takvih 2-3-4.000 unaprijediti ionako veliku guzvu na cesti, a pri tome par sati pumpati ionako prezagadjen zrak, a onda se vratiti u svoje malo mjesto i daleko cisci zrak na rucak i spavanje.
Znam ja da ovo sto pisem mnogima izgleda ruzno, ovako i onako, ali ja samo pisem o cinjenicama.

Medjutim, sve je ovo suplja prica i mozemo mi ovdje palamuditi do besvijesti jer vlast, koja je najodgovornija za sve ovo, nista nece uraditi. Doduse, ne znam kako ce biti sad s novom vlascu u KS...mozda se oni pokrenu i uvedu neke kvalitativne promjene. Vidjecemo...
Hajvan

#1383 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

ko je ovaj garibija?

kakve nebuloze i totalne anti-cinjenice ljudi izvaljuju...shatro, struchnajci….elita… i onO treba da savjetuje, te da se na osnovu istog donose mjere i rjesenja…bog te mazo… kakav neopjevan kreten

cuj ga… sestokatnice na grbavici ugasile vjetar s ozrena… o tito, dragi :lol:
"Sarajevo ima jedan vjetar koji raspuhuje grad, koji se širi i ide prema Igmanu s Romanije. Drugi vjetar je košava, odnosno ozrenski vjetar. To provjetravanje je funkcionisalo do poslije rata. Sjetimo se, u ratu nije bilo smoga niti problema jer je vjetar prolazio. Taj vjetar je 'gašen' kada je 1960. građena Grbavica. Ona je jednim dijelom zaustavila tzv. vjetar bakijaš (vječiti vjetar)", kazao je Garibija.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/garibij ... /181204052
Nivelacija

#1384 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nivelacija »

Hajvan wrote:ko je ovaj garibija?

kakve nebuloze i totalne anti-cinjenice ljudi izvaljuju...shatro, struchnajci….elita… i onO treba da savjetuje, te da se na osnovu istog donose mjere i rjesenja…bog te mazo… kakav neopjevan kreten

cuj ga… sestokatnice na grbavici ugasile vjetar s romanije… o tito, dragi :lol:
"Sarajevo ima jedan vjetar koji raspuhuje grad, koji se širi i ide prema Igmanu s Romanije. Drugi vjetar je košava, odnosno ozrenski vjetar. To provjetravanje je funkcionisalo do poslije rata. Sjetimo se, u ratu nije bilo smoga niti problema jer je vjetar prolazio. Taj vjetar je 'gašen' kada je 1960. građena Grbavica. Ona je jednim dijelom zaustavila tzv. vjetar bakijaš (vječiti vjetar)", kazao je Garibija.
Ima ovdje dosta istine, Sarajevo nema rijeku u pravom smislu, nego potocic maltene Miljacku koja ne moze da uzrokuje nisko strujanje zraka i ciscenje doline, kada dodas tu zgradice po obalama jasno je da prirodni procesi tu gube bitku.

Digni jos 2 Sarajevo towera lijevo i desno od ovog i imas grad pretis lonac gdje ce se u narednim godinama mjeriti 900 index a ne 350 kao sada.
Hajvan

#1385 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

nist, onda
pravit ekonomski, kulturni centar drzave negdje drugo...
a ovaj sadasnji polahko raseljavat i svest ga na nivo omanjeg nomadskog sela namjenjenog stocarima; da se spuste sa stadima kad snjegovi zaveju Bjelasnicu, Vranicu, Igman i Treskavicu.
Haris.ba

#1386 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Fakat. Ima li ikakva struka koja je napravila mjerenje jačine vjetrova u Sarajevu?

P.S.
Mislm da je vakat da se vadi plan iz ladice da se preseli glavni grad u Visoko. :D
high_volume

#1387 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by high_volume »

Hajvan wrote:ko je ovaj garibija?

cuj ga… sestokatnice na grbavici ugasile vjetar s ozrena… o tito, dragi :lol:
Garibija je solidan arhitekta, ali ovdje piše o materiji napamet. Činjenica je da radi u Hidrometereološkom zavodu na Bjelavama, ali ovo nije njegovo područje, jer, očito je, potpuno neutemeljeno i proizvoljno procjenjuje da zgrade na Grbavici i nekoliko visokih zgrada u Novom Sarajevu sprečava, zatvara prozok zraka. Mislim da čak ni on sam sebi ne vjeruje u šta piše... Ovaj tekst mu je prepun nebuloza, baš ga je upropastio. Mada, zna on tako ponekad uprskati ...

Jerdino gdje je u pravu, to je u velikoj koncentraciji ljudi u relativno malom prostoru. Ovdje prednjači Općina centar, dozvolama za gradnju stambenih jedinica, individualnih i koletivnog stanovanja, na skoro svakom metru slobodnog prostora. Svaka slobodna površina se popunjava betonskim zgradama i ljudima, a svaki objekat je dodatni dimnjak i dodatni zagađivač na malom prostoru koji nema dovoljno provjetravanja i koji ima loše klimatske uslove za čist zrak u zimskim danima.

Načelnici Bećirović i sada Ajnadžić, kumovi su ovoj ekspanziji u gradnji. Korumpirani načelnici, koji dozvoljavaju investitorima da grade gdje požele, a lokalna općinska administracija izdaje dozvole kao da su besplatne :-) :(
Last edited by high_volume on 05/12/2018 08:25, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#1388 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

Prodajem hercegovacki zrak, povoljno ! :bih:
sinuhe

#1389 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

Lakse je izaci sa takvim pricama a problem grada u kotlini bi rijesila toplana od milijardu KM. Svakako se hvale da imaju budzet veci od RS.
high_volume

#1390 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by high_volume »

skafiskafsnjak wrote:Prodajem hercegovacki zrak, povoljno ! :bih:
Fala, ne bih. U Konjicu, u Jablanici, u Mostaru se počeo ložiti ugalj, i zrak smrdi. U Čapljini se počeo ložiti ugalj, u Višićima i selima prema Doljanima uz cestu smrdi ugalj.... Istina, imaju više vjetra, pa sve brže pročisti, ali svejedno, ugalj zavladao :(
Haris.ba

#1391 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote:Lakse je izaci sa takvim pricama a problem grada u kotlini bi rijesila toplana od milijardu KM. Svakako se hvale da imaju budzet veci od RS.
A gdje je metnuti?
sinuhe

#1392 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sinuhe »

Valjda u kantonu ima mjesta za kombinovanu termoelektranu na gas. Nova vlast da ode u banku po pare.
notsure

#1393 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by notsure »

Haris.ba wrote:
sinuhe wrote:Lakse je izaci sa takvim pricama a problem grada u kotlini bi rijesila toplana od milijardu KM. Svakako se hvale da imaju budzet veci od RS.
A gdje je metnuti?
U Kakanj, naravno.
Haris.ba

#1394 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote:Valjda u kantonu ima mjesta za kombinovanu termoelektranu na gas. Nova vlast da ode u banku po pare.
Nema. Ako ćemo ozbiljno pričati.
high_volume

#1395 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by high_volume »

Takva toplana riješila bi grijanje u objektima kolektivnog stanovanja, ali ne i u individualnim, a takvih je trostruko više. I ne zagađuje sarajevski zrak samo objekti u sarajevskoj kotlini, strujanje zraka donosi i zagađenje iznad Visokog, Ilijaša i drugih naselja zapadno od Sarajeva.

U okviru teme: Zagađenja zraka iznad gradova u BiH najprije uzrokuje izgaranje fosilnih goriva, ugalj lošeg kvaliteta prvi, pa onda produkti nafte iz automobila. Ovo prvo može se riješiti izgradnjom plinovodnog prstena kroz cijelu BiH i niskim cijenama prirodnog plina. Ovaj drugi problem može se riješiti visokim taksama za motore m/v sa standardima ispod Euro 4. Za nekoliko godina nestalo bi zagađenja iznad gradova.

Ovaj prvi projekat trebala bi sufinansirati EU iz fondova zaštite okoliša, pa i UN, a ovaj drugi bio bi dodatno piunjenje budžeta. Vrlo nepopularan, ali to je cijena zdravog života.
Nero Histrion

#1396 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nero Histrion »

Trenutna situacija:

https://ba.usembassy.gov/embassy/saraje ... -sarajevo/

Ovako ce ostati, prognoze kazu, do 11.12.

sva sreca pade kisa i malo vjetra propuha, pa raznese zagadjene cestice

nova vlast, za nadati se, nece sad ukinuti jucer donesene mjere nego ce ih sprovoditi te iskreno raditi na iznalazenju dugorocnog rjesenja za ovu ocajnu situaciju
drndalo

#1397 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by drndalo »

Jel to nove mjere vec djeluju? Izvan KS sam trenutno ali moram nazad... :mrgreen:
skafiskafsnjak

#1398 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

high_volume wrote:
skafiskafsnjak wrote:Prodajem hercegovacki zrak, povoljno ! :bih:
Fala, ne bih. U Konjicu, u Jablanici, u Mostaru se počeo ložiti ugalj, i zrak smrdi. U Čapljini se počeo ložiti ugalj, u Višićima i selima prema Doljanima uz cestu smrdi ugalj.... Istina, imaju više vjetra, pa sve brže pročisti, ali svejedno, ugalj zavladao :(
O cemu pricas ? Ocigledno si kroz Jablanicu u autu samo prosao.
I da svaka kuca ugalj nalozi, opet se moze prodati Sarajlijama :D

Image
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1399 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

sad za sad stanje je normalno. ali do prvih minusa, nažalost.
Hajvan

#1400 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

skafiskafsnjak wrote:
O cemu pricas ? Ocigledno si kroz Jablanicu u autu samo prosao.
I da svaka kuca ugalj nalozi, opet se moze prodati Sarajlijama :D

{NAKA SLIKA}

Ovako je u Sa jutros. Isto
Post Reply