Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Locked
Bloo
Globalna šefica

#1376 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:
m_l wrote:
... u kojem se ipak znaju pravila, ko kosi a ko vodu nosi. Bar kod nekih porodica. :wink:
aha, to se reguliše statutom porodice :-)

govorim ti kako zakon, tj. pozitivnopravni propisi tretiraju društvene zajednice, a vezano za to kako to OTAC smije nešto zabraniti, a MUŽ ne smije.

znači smijem na moreeee :oops1:
detroit-mercy

#1377 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

m_l wrote:
Sve OK, ali moderna evropska država polazi od zaštite svojih zakona, a ograničavanje kretanja neke osobe je protuzakonito. O tome kakvi zakoni vladaju u tvojoj kući ne bih znala reći, no ako živiš u evropskoj državi i ograničavaš kretanje punoljetnoj i zdravorazumnoj osobi, to je protivzakonito.
Tvoj komsija ima punoljetnu kcerku(18), koja zeli da sama ide na more. Otac ne dozvoljava, iako je kcerka punoljetna.

Osudjujes ponasanje oca? Prijavit ces ga sto se drznuo da svom djetetu ogranici kretanje?
U jednu ravan stavaljas osobu koja jedva da je punoljetna sa zrelom osobom. Je li i ti licno tako gledas na zene, kao na nekoga ko je zauvijek ostao adoloscentskom dobu.
Koja ce se jos paralela ovdje povuci :mrgreen:
ExNihilo

#1378 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by ExNihilo »

Kikibombona wrote:
ExNihilo wrote:
Preporučujem da u rječniku pogledaš pod "zamjena teza". Jer to je logička greška koju koristiš ovdje u namjeri da popraviš gornji fijasko. To iz razloga što nismo ni pomenuli temperament niti njegov utjecaj na bilo šta. Stoga je besmisleno pobijati tezu o kojoj nije bilo riječi.

Cim sam vidio tebe u notifikaciji znao sam da mogu ocekivati isprazno pametovanje, nadmeno filozofiranje u kojem se redovno pogubis, pa ne znas jesi li pos'o ili dos'o...
Svaka rasprava koju smo ja i ti ikada imali na ovom forumu može poslužiti kao kvalitetan predložak za kakav udžbenik iz retorike i/ili logike, u svrhu demonstracije verbalnog silovanja. I to ne zato što sam ja naročito pametan, već zato što ti naročito nisi. Ne zaboravimo da su naše rasprave pratile molbe drugih forumaša (upućene tebi) da se isključiš iz rasprave, jer ne mogu da više gledaju tvoje blamiranje. Treba li citirati? Stoga, ko se, ustvari, kako veliš, "redovno gubi" - ja ili ti?
Kikibombona wrote:Da si pratio diskusiju znao bi da sam sagovornika pitao za karakterne razlike/razlike u licnosti izmedju muskarca i zene. Sagovornik je prvi rekao da pored bioloskih imaju i druge razlike izmedju muskarca i zene. Pitao sam koje!

Ti si uletio kaskaderski kao i uvijek, pokusavajuci ispasti pametan i prosuti to malo znanja koje si nakupio i radi kojeg smatras da si iznad svih.

Kazes ponosito (takav gard uvijek imas, koliko sam upratio), HROMOZOM. :D :lol: Odmah sam se nasmijao i laganim pitanjima nahranio tvoj nezasiti ego. :mrgreen: Nije bilo posla, pa eto, da se malo covjek zabavi, razbije dosadu...
Opet napadi na ličnost? Stvarno? Pa mora li svaka, ama baš svaka, naša rasprava otići u tom pravcu. Moramo li uvijek doći na to da, nakon što ostaneš bez argumenata, raspravljamo jesam li nadmen ili nisam? Ne bi se ti, bolan, hvatao za moju nadmenost i ego da imaš bilo šta drugo smisleno reći glede teme. Nego nemaš, pa je ad hominem diskreditacija sve što ostaje.

Pogledajmo post u kojem spominjem hromozom.
ExNihilo wrote:
Kikibombona wrote:
Ne postoje osobine koje muskarac ima a da nema zena!
Ima. Y hromozom.
Činjenica da ti u ovom i ovakvom mom odgovoru vidiš bilo kakvu emociju, a kamoli "ponositost" i "nadmenost" se može pripisati samo traumama koje imaš iz naših prethodnih rasprava.
Kikibombona wrote:Sljedece pametovanje (bez pokrica, podrazumjeva se) je hvatanje za 'karakter'. Kaze co'ek, karakter = odgoj, mi pricamo o genetici. Zapravo, o genetici uopste nisam pricao, ali eto... To ne mijenja cinjenicu da genetika itekako odredjuje karakter pojedinaca. Karakter se kod nas ima visestruko znacenje, ali sam pod 'karakter' mislio na cjelokupnu licnost, sto sam jasno naznacio u komentaru.
Prije svega, ne "podrazumjeva se", nego se "podrazumijeva". Vidim da ti pravopis još uvijek nije jača strana.

Ako uspoređuješ muški i ženski pol, to možeš činiti jedino na biološkoj osnovi. Svaka druga karakteristika pojedinca je individualna i ne može se generalizirati na cijeli pol. Stoga, kada kažeš, "nisam uopće pričao o genetici", time činiš sebi medvjeđu uslugu i pokazuješ da si gluplji nego je to izgledalo u prvih mah. Po kojoj si ih osnovi uspoređivao, ako ne po biološkoj?

Kada kažemo "karakter", ne mislimo sigurno na mišljenje tvoje babe o istom. Stoga, to što "karakter kod nas ima višestruko značenje" je irelevantno, jer se podrazumijeva da referiramo na naučnu definiciju. "Cjelokupna ličnost" je neodređen, nejasan, ambivalentan pojam. Samim tim beskoristan za raspravu.
Kikibombona wrote:Fino si skrenuo temu... Umjesto da raskrinkavamo rigidne pustinjske religije, mi se ovdje nadmudrujemo oko gluposti...
Tako dakle. Rasprava o nauci je "nadmudrivanje oko gluposti", a "raskrinkavanje pustinjskih religija" značajna tema.
skupljac_zeljeza

#1379 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by skupljac_zeljeza »

detroit-mercy wrote: Barem se ne vode rasprave tipa da li smije ici u skolu ili kako daleko smije ici sama :mrgreen: ili smije li ici kod muskog doktora sto moras priznati je ipak ogroman pomak :mrgreen: .
Slažem se da ima pretjerivanja u ovome i čak bih i ja imao za dodati jer je više vezano za tradiciju nego suštinu Vjerozakona, ali htio ili ne htio priznati i na naprednom Zapadu se otvaraju teme od onih o ženama kao bijelom roblju pa do onih koliko žena može napredovati u karijeri ako želi da bude i majka. Pišu se knjige, prave okrugli stolovi, omiljene teme tv emisija i nije se daleko odmaklo. Ako ti postavim nekoliko linkova uspješnih žena koje su dobile priznanja upravo u tim naprednim zapadnim i demokratskim društvima i koje su prešle na islam i tvrde da se ne osjećaju u njemu obespravljeno nego čak zaštićeno, ti ćeš tim linkovima promijeniti poentu. Jelde? :mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1380 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by sabina1 »

skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote: Barem se ne vode rasprave tipa da li smije ici u skolu ili kako daleko smije ici sama :mrgreen: ili smije li ici kod muskog doktora sto moras priznati je ipak ogroman pomak :mrgreen: .
Slažem se da ima pretjerivanja u ovome i čak bih i ja imao za dodati jer je više vezano za tradiciju nego suštinu Vjerozakona, ali htio ili ne htio priznati i na naprednom Zapadu se otvaraju teme od onih o ženama kao bijelom roblju pa do onih koliko žena može napredovati u karijeri ako želi da bude i majka. Pišu se knjige, prave okrugli stolovi, omiljene teme tv emisija i nije se daleko odmaklo. Ako ti postavim nekoliko linkova uspješnih žena koje su dobile priznanja upravo u tim naprednim zapadnim i demokratskim društvima i koje su prešle na islam i tvrde da se ne osjećaju u njemu obespravljeno nego čak zaštićeno, ti ćeš tim linkovima promijeniti poentu. Jelde? :mrgreen:
Što ne govori i ne potvrđuje da sve žene islamske vjeroispovjesti imaju isti osjećaj. Prve su imale pravo izbora a pojedine ga jednostavno nemaju.
To je sva poenta.
(o rukovanju , nekom drugom prilikom)
skupljac_zeljeza

#1381 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:
m_l wrote:
Sve OK, ali moderna evropska država polazi od zaštite svojih zakona, a ograničavanje kretanja neke osobe je protuzakonito. O tome kakvi zakoni vladaju u tvojoj kući ne bih znala reći, no ako živiš u evropskoj državi i ograničavaš kretanje punoljetnoj i zdravorazumnoj osobi, to je protivzakonito.
Tvoj komsija ima punoljetnu kcerku(18), koja zeli da sama ide na more. Otac ne dozvoljava, iako je kcerka punoljetna.

Osudjujes ponasanje oca? Prijavit ces ga sto se drznuo da svom djetetu ogranici kretanje?
U jednu ravan stavaljas osobu koja jedva da je punoljetna sa zrelom osobom. Je li i ti licno tako gledas na zene, kao na nekoga ko je zauvijek ostao adoloscentskom dobu.
Zakon ne poznaje to što je tek izašla iz adolescencije ili je još u njoj. Zakon zna samo za broj pa bio 18 ili 48, proći će isto. Koliko ih je sa 16 godina sprženo na električnoj stolici. Da se ovo desilo u Saudiji umjesto u Americi, koliko bi se povlačilo po ovim stranicama? Ovako sumnjam da 1% učesnika u raspravi zna. Ima sličnih primjera na stotine.
Pravda je zaista zakazala u slučaju 14-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Stinija koji je pre 70 godina osuđen na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve belkinje. Postao je najmlađa osoba koja je ikada pogubljena na električnoj stolici, a sudija je posle 70 godina utvrdila nedužnost ovog nesretnog dečaka.Sudija Karmen Mulis u utorak je oslobodila krivice nedužnog dečaka iz ruralnog dela Južne Karoline osuđenog da je na smrt prebio Meri Emu Tejms (7) i Beti Džun Biniker (11) u gradiću Alkolu u kom je bila postavljena segregacija. Devojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag.
detroit-mercy

#1382 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
Ne, ja volim da govorim o generalnoj populaciji. Kako zivi generalna populacija, kakav je stav drustva prema generalnoj populaciji. Nemoj kao onaj drugi pilot da mi dajes primjere saudijskih princeza.
Htio priznati ili ne, ali polozaj zene u tim drustvima je jako zajeban i ono malo glasa kada smognu snage da ga puste bude usutkano veoma brzo.
Mada, opet zbog nekog razloga uzimas za primjer Zapad.
Tema nije Zapad, tema je polozaj zene, odnos pema zeni i tretman zena. Ti mi reci da je tebi sasvim normalno da se danas u 21vijeku raspravlja o gluposti tipa, je li zeni dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice :-)
skupljac_zeljeza

#1383 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

tvsabina wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Što ne govori i ne potvrđuje da sve žene islamske vjeroispovjesti imaju isti osjećaj. Prve su imale pravo izbora a pojedine ga jednostavno nemaju.
To je sva poenta.
(o rukovanju , nekom drugom prilikom)
Poenta je u boldiranom. Što se tiče rukovanja o tome smo nekoliko stranica prije kada sam spomenuo slučaj u Nepalu koji se pretvorio u diplomatski skandal. Valjda zbog toga i postoje protokoli prije susreta dva državnika pa ako jedan neće nositi kravatu onda je ne nosi i drugi. Glupi detalji, ali ipak eto važni i razmisli o njima kada porediš sa ne/željom za rukovanjem.
detroit-mercy

#1384 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote:
m_l wrote:

Zakon ne poznaje to što je tek izašla iz adolescencije ili je još u njoj. Zakon zna samo za broj pa bio 18 ili 48, proći će isto. Koliko ih je sa 16 godina sprženo na električnoj stolici. Da se ovo desilo u Saudiji umjesto u Americi, koliko bi se povlačilo po ovim stranicama? Ovako sumnjam da 1% učesnika u raspravi zna. Ima sličnih primjera na stotine.
Pravda je zaista zakazala u slučaju 14-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Stinija koji je pre 70 godina osuđen na smrt električnom stolicom zbog ubistva dve belkinje. Postao je najmlađa osoba koja je ikada pogubljena na električnoj stolici, a sudija je posle 70 godina utvrdila nedužnost ovog nesretnog dečaka.Sudija Karmen Mulis u utorak je oslobodila krivice nedužnog dečaka iz ruralnog dela Južne Karoline osuđenog da je na smrt prebio Meri Emu Tejms (7) i Beti Džun Biniker (11) u gradiću Alkolu u kom je bila postavljena segregacija. Devojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag.
Vidis, ovdje govoris o dogadjaju koji se je dogodio prije 70 godina. Za tvoju informaciju prije 70 godina svijet je izasao iz drugog svjetsko rata sa desetinama miliona mrtvih i nemjerljivim razaranjima.
U Saudiji se i dan danas desavaju kamenovanja ili rasprave tipa da li zena smije voziti auto, da li treba imati neka osnovna prava.
De jos koji primjer, dobri su :mrgreen: .
skupljac_zeljeza

#1385 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne, ja volim da govorim o generalnoj populaciji. Kako zivi generalna populacija, kakav je stav drustva prema generalnoj populaciji. Nemoj kao onaj drugi pilot da mi dajes primjere saudijskih princeza.
Htio priznati ili ne, ali polozaj zene u tim drustvima je jako zajeban i ono malo glasa kada smognu snage da ga puste bude usutkano veoma brzo.
Mada, opet zbog nekog razloga uzimas za primjer Zapad.
Tema nije Zapad, tema je polozaj zene, odnos pema zeni i tretman zena. Ti mi reci da je tebi sasvim normalno da se danas u 21vijeku raspravlja o gluposti tipa, je li zeni dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice :-)
Pogledaj malo kartu muslimanskog svijeta i nije svuda isto stanje bez ulaženja u to da svijet postaje globalno selo pa nema skoro države više na svijetu gdje nema muslimana koji učestvuju u prosperitetu tih država. Taj trend će naravno rasti. Nigdje na Zapadu nije nekom muslimanu problem da bude musliman. Nema veze sa suštinom Vjerozakona nego sasvim nečim trećim.
skupljac_zeljeza

#1386 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote: U jednu ravan stavaljas osobu koja jedva da je punoljetna sa zrelom osobom. Je li i ti licno tako gledas na zene, kao na nekoga ko je zauvijek ostao adoloscentskom dobu.
Vidis, ovdje govoris o dogadjaju koji se je dogodio prije 70 godina. Za tvoju informaciju prije 70 godina svijet je izasao iz drugog svjetsko rata sa desetinama miliona mrtvih i nemjerljivim razaranjima.
U Saudiji se i dan danas desavaju kamenovanja ili rasprave tipa da li zena smije voziti auto, da li treba imati neka osnovna prava.
De jos koji primjer, dobri su :mrgreen: .
Hoćeš svježijih primjera?
detroit-mercy

#1387 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

PITANJE:

Esselamu alejkum!
Da li žena mora pitati muža za dozvolu ako želi da radi? Ako joj dozvoli, da li ona može sa tim zarađenim novcem raspolagati kako ona želi ili mora muža pitati kada želi nešto da kupi za taj novac? Da li muž ima pravo narediti ženi da mora raditi i ako ona to ne želi?

Mahsuz selam!

ODGOVOR:

Bračni život ne treba posmatrati kroz jednostavnu formulu "narediti i zabraniti". Bračni život je zajednički život i podrazumijeva međusobno uvažavanje, dogovaranje i razumijevanje potreba supružnika. Nije normalno i razumno da se žena zaposli bez saglasnosti i znanja supruga. Izlaskom iz kuće i provođenjem određenog vremena na poslu neka prava supruga su uskraćena i stoga on treba dati svoju saglasnost na takvu situaciju, izuzev ako je to supruga uvjetovala prilikom sklapanja braka. Sa zarađenim novcem ona može raspolagati, ali je poželjno da to bude uz znanje i saglasnost muža. Dio zarađenog novca supruga treba utrošiti na podmirenje troškova zajedničkog života budući da se ti troškovi uvećavaju njenim zaposlenjem.

Muž nema pravo prisiliti suprugu da radi van kuće ukoliko ona to ne želi, budući da je posao van kuće dovodi u nove, katkada nepredvidive situacije i iskušenja koja mogu negativno uticati na njeno fizičko i psihičko zdravlje. Neophodno je da se supružnici o tako važnim pitanjima koja se tiču njihovog zajedničkog života dogovaraju i usaglase interese. Bez toga, brak će biti pun trzavica i problema.

Evo jedan primjer, skinut sa stranice Rijaseta. Sve je nekako moze i proci ali ovaj boldani dio ne mogu svariti nikako :-)
skupljac_zeljeza

#1388 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:PITANJE:

Esselamu alejkum!
Da li žena mora pitati muža za dozvolu ako želi da radi? Ako joj dozvoli, da li ona može sa tim zarađenim novcem raspolagati kako ona želi ili mora muža pitati kada želi nešto da kupi za taj novac? Da li muž ima pravo narediti ženi da mora raditi i ako ona to ne želi?

Mahsuz selam!

ODGOVOR:

Bračni život ne treba posmatrati kroz jednostavnu formulu "narediti i zabraniti". Bračni život je zajednički život i podrazumijeva međusobno uvažavanje, dogovaranje i razumijevanje potreba supružnika. Nije normalno i razumno da se žena zaposli bez saglasnosti i znanja supruga. Izlaskom iz kuće i provođenjem određenog vremena na poslu neka prava supruga su uskraćena i stoga on treba dati svoju saglasnost na takvu situaciju, izuzev ako je to supruga uvjetovala prilikom sklapanja braka. Sa zarađenim novcem ona može raspolagati, ali je poželjno da to bude uz znanje i saglasnost muža. Dio zarađenog novca supruga treba utrošiti na podmirenje troškova zajedničkog života budući da se ti troškovi uvećavaju njenim zaposlenjem.

Muž nema pravo prisiliti suprugu da radi van kuće ukoliko ona to ne želi, budući da je posao van kuće dovodi u nove, katkada nepredvidive situacije i iskušenja koja mogu negativno uticati na njeno fizičko i psihičko zdravlje. Neophodno je da se supružnici o tako važnim pitanjima koja se tiču njihovog zajedničkog života dogovaraju i usaglase interese. Bez toga, brak će biti pun trzavica i problema.

Evo jedan primjer, skinut sa stranice Rijaseta. Sve je nekako moze i proci ali ovaj boldani dio ne mogu svariti nikako :-)
Šta je sporno? Ne smije da je natjera u stresne situacije?
detroit-mercy

#1389 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:

Hoćeš svježijih primjera?
Hocu :mrgreen: .
Evo ja sam ti gore dao primjer kako Rijaset gleda na zenu :mrgreen: .
Imas dobar izgovor da je drzis zatvorenu jer boravak vani moze negativno da utice na njeno fizicko i psihicko zdravlje :-)
skafiskafsnjak

#1390 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by skafiskafsnjak »

Aj da se vratimo Saji nasem. Ni u slasticarne vise ne idemo :D

detroit-mercy

#1391 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote:PITANJE:

Esselamu alejkum!

Mahsuz selam!

ODGOVOR:

Šta je sporno? Ne smije da je natjera u stresne situacije?
Sta po tebi nije sporno, kako to rad vani stetno utice na zenu ali ne na muskarca :mrgreen: . Posebno je dobar onaj dio gdje kaze "nepredvidive situacije i iskusenja", hoces reci da se i rijaset void onom Borinom "sve su zene kurve, oprosti majko ali i ti se zena" :mrgreen: .
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1392 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by sabina1 »

skupljac_zeljeza wrote:
Poenta je u boldiranom. Što se tiče rukovanja o tome smo nekoliko stranica prije kada sam spomenuo slučaj u Nepalu koji se pretvorio u diplomatski skandal. Valjda zbog toga i postoje protokoli prije susreta dva državnika pa ako jedan neće nositi kravatu onda je ne nosi i drugi. Glupi detalji, ali ipak eto važni i razmisli o njima kada porediš sa ne/željom za rukovanjem.
Nisam mnogo proučavala vjerozakon ali mnoge stvari proizilaze iz njega. Ne ove o vožnji dakako ali položaj i pozicija žene je određena upravo vjerozakonom koji uz tradiciju postaje granitan , nepromjenjiv.
Svake dalje zabrane u modernom smislu samo grade nove barijere.
Ako je novinarka posjetila selo koje živi po VJEROZAKONU (ne govorim o postotku primjene , pretjerivanjima i sl. jer se slučajevi apsolutno razlikuju) , da li je tradicionalno to , da tamo niko nije htio sa njom da razgovara samo zato što je žena. Ali nije to sporno , sporno je to što su je tretirali kao vazduh.....kao leptira i što su naredili fotoreporteru da ona ostane u kolima ( :shock: ) da ne izlazi , da ne priča....ne smijem potvrditi mislim da je čak morala i staviti maramu na glavu dok je sjedila u autu a dok je auto bilo u tom selu (ponavljam ne mogu potvrditi gotovo sam zaboravila detalje)...a sa fotoreporterom su najnormalnije razgovarali i vrlo ljubazno ( :shock: ) mu objasnili da oni ne žele da daju bilo kakve izjave , da se reportaža ne može napraviti i da se to selo smjesta napusti.
Ovo je Bosna i Hercegovina.
Ovo je JEDAN OD ODNOSA prema ženi u bh.društvu ( i ovo je dio bh.društva).
Da li je ovo TRADICIONALNO?

Diplomatski protokoli su diplomatski protokoli , to je sva suština.
Kod Pigmeja se MORA stajati na jednoj nozi u suprotnom učiniće se diplomatski skandal ali to čine SVI nema rodne neravnopravnosti.

Ukoliko posjećujem zemlju gdje je religija postavila društvene standarde PRIMORANA SAM da se prilagodim jer je posjećujem i neću se osjećati lagodno kada mi neko ne pruži ruku , pretrpiću se ali ću izbjegavati takve posjete jer se ne osjećam ugodno.

U vlastitoj zemlji , koja je demokratska republika po ustavnom uređenju u kojoj su muškarci i žene ravnopravni i u kojoj je rukovanje dio društvenog standarda JEDNAKOSTI , svakog idiota koji mi ne pruža ruku zbog toga što sam žena (ne ulazim u proijeklo njegovog nepružanja) ću smatrati - idiotom.
Nikakve to veze nema sa diplomatijom , protkolima ili običajima....to je novokomponovani vid "tradicijie" koja ponižava i vrijeđa.....drugu
skupljac_zeljeza

#1393 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš svježijih primjera?
Imas dobar izgovor da je drzis zatvorenu jer boravak vani moze negativno da utice na njeno fizicko i psihicko zdravlje :-)
Evo samo nekoliko kao ilustracija, a ako je i ovo malo, samo reci.

http://zena.blic.rs/tag/2722/zlostavljanje

Gdje piše da je mogu držati zatvorenu i ne dati joj da se kreće? Ne iskrivljuj.
detroit-mercy

#1394 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

Ono sto je porazavajuce u svemu ovome je cinjenica da dok svijet ulazi u strukturu najamanjih cestica, otkriva nove univerzume, preispituje drustvene odnose kod nas se pred punim salama slusaju naglabanja "da li zena smije sama da putuje do Zenice".
Aferim Bosno i Hercegovino, aferim Bosanci i Bosanke :(
detroit-mercy

#1395 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Hoćeš svježijih primjera?

Fokusiraj se na iskusenja i fizicko i psihicko zdravlje.
Meni je samo ovaj dio dovoljan da mi kaze dosta o odnosu prema zeni.
Zamisli da se prema tebi kao muskarcu neko odnosi na nacin da tvoj boravak i rad vani mogu imati uticaj na tvoje fizicko i psihicko zdravlje. Malo promisli sta takav stav implicira :mrgreen: .
Leo_alfa

#1396 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Leo_alfa »

Ja ne vidim nista sporno u tome sto se ljudi odazivaju na predavanja Kuduzovica, ne vrsi se nikakva protuzakonita radnja kao sto se ne ugrozavaju bilo cija prava i slobode. Tako da bez obzira sto se ne slazem sa iznesenim u tim predavanjima ne vidim opravdanost napada na covjeka.
S druge strane ono sto je interesantno jeste velik (cini mi se da jeste, mozda grijesim) odaziv ljudi.
skupljac_zeljeza

#1397 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

detroit-mercy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
detroit-mercy wrote: Hocu :mrgreen: .

Fokusiraj se na iskusenja i fizicko i psihicko zdravlje.
Meni je samo ovaj dio dovoljan da mi kaze dosta o odnosu prema zeni.
Zamisli da se prema tebi kao muskarcu neko odnosi na nacin da tvoj boravak i rad vani mogu imati uticaj na tvoje fizicko i psihicko zdravlje. Malo promisli sta takav stav implicira :mrgreen: .
Jesi li čuo možda za ženski mobing nad muškarcima? Naši stari to zovu žvocanje,kvocanje, rondanje.... :mrgreen: Ne moraš biti oženjen da to osjetiš. :mrgreen: Brak je zajednica i u islamu dvije osobe koje se dogovaraju. Zavisi kako se dogovore u prostoru koji im je šeriat ostavio.
Kikibombona

#1398 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Kikibombona »

Nihilo
Svaka rasprava koju smo ja i ti ikada imali na ovom forumu može poslužiti kao kvalitetan predložak za kakav udžbenik iz retorike i/ili logike, u svrhu demonstracije verbalnog silovanja. I to ne zato što sam ja naročito pametan, već zato što ti naročito nisi. Ne zaboravimo da su naše rasprave pratile molbe drugih forumaša (upućene tebi) da se isključiš iz rasprave, jer ne mogu da više gledaju tvoje blamiranje. Treba li citirati? Stoga, ko se, ustvari, kako veliš, "redovno gubi" - ja ili ti?
'Molba' jednog forumasa. Ne bih se iznanadio da je tvoj drugi profil, posto si medju vodecim egomanijacima na forumu.

Sjecam se kako te forumas Aharon razvalio onomad, dok su ostali forumasi ismijavali tvoju upornost da pariras covjeku koji neuporedivo bolje poznaje materiju. Zamisli, koja drskost, diskutujes sa covjekom o arapskom jeziku a da isti ne znas beknuti, dok sagovornik aj govori perfektno. :D To je pokazatelj da covjek sa prenaglasenim egom u mnogim situacijama neminovno ispada glup. To je slucaj sa jednim Dokinsom, a da ne bude sa Nihilom...

Skolu nikada nisam volio. Bio sam poznat kao ucenik sa najvise izostanaka u osnovnom i srednjem obrazovanju. Sreca je da sam volio citati ako nije pod moranjem, sto mi je pomoglo da se solidno gramaticki doradim... Recimo, u stvari uvijek pisem odvojeno, dok ti pises sastavljeno. Da nije neki novi pravopis izasao u reziji SDA?
Opet napadi na ličnost? Stvarno? Pa mora li svaka, ama baš svaka, naša rasprava otići u tom pravcu. Moramo li uvijek doći na to da, nakon što ostaneš bez argumenata, raspravljamo jesam li nadmen ili nisam? Ne bi se ti, bolan, hvatao za moju nadmenost i ego da imaš bilo šta drugo smisleno reći glede teme. Nego nemaš, pa je ad hominem diskreditacija sve što ostaje.
Vidi, jarane... Nakupilo se finih godina, a da za to vrijeme nisam imao nijednu ozbiljniju svadju. Perfektni odnosi sa ljudima, sa poslodavcem, prijateljima, poznanicima. Imam neobican talenat da na osnovu face procijenim covjeka. Faca, gard i prva recenica... to je sasvim dovoljno. Prvi utisak pretrpi manje korekcije za vrijeme daljnjeg upoznavanja. Ne postoji poznanik kojeg ne pozdravljam. Nikada nisam bio u svadji sa bilo kim. To je zato sto ljude poput tebe, recimo, odmah provalim i sa njima ne petljam previse. Maksimalno pozdrav i pokoja kurtoazna fraza. Prenaglasena arogancija, egoizam, nadmenost, bahatost, nametljivost, prepotentnost.... Sve to detektujem u roku od par sekundi. Al hajde, internet je zabava, zajebancija, ovdje moze sve proci... Neka malo, zanimljiv si ovako... :D

Rekao bih, imas dobru verbalnu i losu emocionalnu inteligenciju. Poradi na tome, ako se tu ista moze uciniti. Onako, sirov si prilicno. Ja sam glup, kao sto kazes. Ti uvijek prvi zapocnes, ja samo nastavim, iz zajebancije... Bez ljutnje, molim. :D
Ako uspoređuješ muški i ženski pol, to možeš činiti jedino na biološkoj osnovi. Svaka druga karakteristika pojedinca je individualna i ne može se generalizirati na cijeli pol. Stoga, kada kažeš, "nisam uopće pričao o genetici", time činiš sebi medvjeđu uslugu i pokazuješ da si gluplji nego je to izgledalo u prvih mah. Po kojoj si ih osnovi uspoređivao, ako ne po biološkoj?
Bravo! :thumbup: :bih:

Trebao si odmah napisati uvecanu recenicu i dobio bi palac gore. Nego, ti odlucio napisati 'hromozom' i opet ispasti pametnjakovic. Upravo sam to govorio, da su svaki muskarac i zena prica za sebe, da muskarci nemaju sposobnosti koje ne posjeduju zene.

O genetici nisam pricao. Jasno je da genetika u velikoj mjeri odredjuje karakter, osobnost covjeka.

Previse si krut i letis pred rudu. Nestrpljiv si, zelis odmah poentirati. Nadam se da ti posao nije odgovoran. Kod mene je takav da jednom krivom procjenom mogu napraviti haos nesagledivih posljedica. Valjda sam kroz posao naucio da ne zurim sa odlukama. Ti si brzoplet. :razz:
Kada kažemo "karakter", ne mislimo sigurno na mišljenje tvoje babe o istom. Stoga, to što "karakter kod nas ima višestruko značenje" je irelevantno, jer se podrazumijeva da referiramo na naučnu definiciju. "Cjelokupna ličnost" je neodređen, nejasan, ambivalentan pojam. Samim tim beskoristan za raspravu.
Nismo na Harvardu drug. Cuj 'naucna definacija'. Zna se sta u nasem govoru znaci 'karakter' u ovisnosti na kontekst. Nego, hajde kad si navalio, da cujem definiciju 'karaktera'?

Sad i licnost nejasan pojam? :-)
Sta je onda jasno?
Tako dakle. Rasprava o nauci je "nadmudrivanje oko gluposti", a "raskrinkavanje pustinjskih religija" značajna tema.
Gdje vidis diskusiju o nauci? Samo ismijavam tvoj padobranski ulet i bezuspjesan pokusaj da ispadnes pametan. Na kraju si se provalio. Sve sto si napisao nema veze sa vezom.

Al evo, da cujemo naucnu definiciju 'karaktera'.... Mozda se malo ocesemo od nauku...
detroit-mercy

#1399 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

Leo_alfa wrote:Ja ne vidim nista sporno u tome sto se ljudi odazivaju na predavanja Kuduzovica, ne vrsi se nikakva protuzakonita radnja kao sto se ne ugrozavaju bilo cija prava i slobode. Tako da bez obzira sto se ne slazem sa iznesenim u tim predavanjima ne vidim opravdanost napada na covjeka.
S druge strane ono sto je interesantno jeste velik (cini mi se da jeste, mozda grijesim) odaziv ljudi.
Mene licno isto tako uopste ne tangira sta kojekavi Kuduzovici propagiraju. Ono sto zabrinjava je upravo ta odaziv uglavnom mladjih ljudi (vidljivo sa slika) kao i cinjenica da kao drusto postajemo sve konzervativniji i zatovreniji.
zagortenej

#1400 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by zagortenej »

kritichar wrote:
m_l wrote:.
Evo pošto niko nema hrabrosti da te pita.
Jesu li tebe natjerali da iznosiš ovakve radikalne stavove, da li ti prijete kamenovanjem?
Ne, ona je samo dio projekta :wink:
Locked