UEFA Champions League

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
fortaleza

#1376 Re: Champions league 15/16

Post by fortaleza »

zomri wrote:a ko to sad gleda dinamo-olympiakos osim gledalaca iz uključenih država i pokojeg hipstera? pametnim rasporedom bi se moglo napraviti da jedan utorak i srijedu igraju ovi iz prvog i trećeg pota, drugi utorak i srijedu iz drugog i četvrtog.

tako možda neko i pogleda neku tekmu astane ili genka.
U svakom slučaju tako ne bi dobio puno više jačih utakmica, a svejedno ne bi bilo ok da ne igra svak sa svakim.

Meni je ovakvo natjecanje ok, volio bih da se ovakav sustav preslika i na košarku (euroligu), da se kroz sustav kvalifikacija i rezultate dobija mjesto kao zasluženo, a ne da postoje neke pozivnice i dogovor unaprijed.
bingov buraz

#1377 Re: Champions league 15/16

Post by bingov buraz »

Logovan wrote:E jest ih izmiješao. :D :D
Image
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=862395

:mrgreen:

Dogodine robot izvlaci kuglice!
Crvena Tifoza

#1378 Re: Champions league 15/16

Post by Crvena Tifoza »

bingov buraz wrote:
Logovan wrote:E jest ih izmiješao. :D :D
Image
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=862395

Dogodine robot izvlaci kuglice!

žDrijeb ili žrijeb? :D
zomri

#1379 Re: Champions league 15/16

Post by zomri »

cyprus wrote:
Sto puta sam rekao, evo sad potvrđujem - ako bi do toga došlo - prestajem sa praćenjem fudbala...

Ipak, ja se nadam da u UEFA-i imaju dovoljno pameti da to ne dozvole... Ovaj format kakav je sada je optimalan i mislim da nema nikakvog razloga da u njega čačkaju... Ovo je prilično dobar balans između zastupljenosti ''malih'' i održanja kvaliteta... Neko pomjeranje u jednom ili drugom pravcu bi mislim dovelo do pogoršanja...

Eh sad - druga je stvar što je jaz između velikih i malih velik... Ali nije format takmičenja za to kriv... To je jebga posljedica globalnog ekonomskog sistema, koji takav kakav je - generira nejednakost...
Sve ja to razumijem, ali isto tako razumijem i vlasnike jednog PSG, Bayerna ili Barce kojima nije u cilju da igraju u ligi gdje je put do titule "šetnja parkom".

Još sad kad imamo puno više klubova u američkom vlasništvu vrlo je jasno da je ostvarivanje jedne takve super-lige najvjerovatniji epilog.
SSemir

#1380 Re: Champions league 15/16

Post by SSemir »

Image

Bianconeri1988

#1381 Re: Champions league 15/16

Post by Bianconeri1988 »

A nije sto navijam za Juve, ali je fakat nepravedno da bude Trapp na golu prije Buffona obzirom sta je Gigi sve branio, a Nijemac se brukao protiv Reala.

Cak je i Hart bio bolji od Trappa.
cyprus

#1382 Re: Champions league 15/16

Post by cyprus »

zomri wrote:
cyprus wrote:
Sto puta sam rekao, evo sad potvrđujem - ako bi do toga došlo - prestajem sa praćenjem fudbala...

Ipak, ja se nadam da u UEFA-i imaju dovoljno pameti da to ne dozvole... Ovaj format kakav je sada je optimalan i mislim da nema nikakvog razloga da u njega čačkaju... Ovo je prilično dobar balans između zastupljenosti ''malih'' i održanja kvaliteta... Neko pomjeranje u jednom ili drugom pravcu bi mislim dovelo do pogoršanja...

Eh sad - druga je stvar što je jaz između velikih i malih velik... Ali nije format takmičenja za to kriv... To je jebga posljedica globalnog ekonomskog sistema, koji takav kakav je - generira nejednakost...
Sve ja to razumijem, ali isto tako razumijem i vlasnike jednog PSG, Bayerna ili Barce kojima nije u cilju da igraju u ligi gdje je put do titule "šetnja parkom".

Još sad kad imamo puno više klubova u američkom vlasništvu vrlo je jasno da je ostvarivanje jedne takve super-lige najvjerovatniji epilog.
Jedino što bih lično ja mogao nekako progutat je formiranje jedinstvenog evropskog ligaškog sistema, ali sa otvorenim sistemom (mogućnosti promocije i ispadanja)... Npr. prvu evropsku ligu u prvoj sezoni bi činili:

Real Madrid
Bayern München
Barcelona
Chelsea
Atletico Madrid
Benfica
PSG
Juventus
Arsenal
Borussia Dortmund
Schalke
Zenit
Porto
Manchester City
Valencia
Napoli
Basel
Bayer Leverkusen
Sevilla
Manchester United

U drugoj ligi bi se našli:

Olympiakos
Tottenham
Shakhtar Donetsk
Milan
Athletic Bilbao
Dynamo Kiev
Lyon
Lazio
Ajax
Inter Milan
Galatasaray
Fiorentina
PSV Eindhoven
Dnipro
Rubin Kazan
Sporting Lisboa
Anderlecht
CSKA Moskva
Wolfsburg
Marseille

Treći rang bi činile regionalne lige (recimo njih šest), a četvrti nacionalni šampionati... I između svih ovih liga bi postojala cirkulacija... Najslabiji klubovi ispadaju, a najbolji iz donjih liga se plasiraju u viši rang... Ponavljam, to bi možda moglo na nešto ličiti... MOŽDA... Ipak, mišljenja sam da je i to gora opcija od sadašnje...

Međutim, neko stvaranje elitnog kruga, u koji se može upast samo sa pozivnicom i parama, neovisno o rezultatu - mislim da bi bila katastrofa za fudbal...
zomri

#1383 Re: Champions league 15/16

Post by zomri »

cyprus wrote:
Jedino što bih lično ja mogao nekako progutat je formiranje jedinstvenog evropskog ligaškog sistema, ali sa otvorenim sistemom (mogućnosti promocije i ispadanja)... Npr. prvu evropsku ligu u prvoj sezoni bi činili:

Real Madrid
Bayern München
Barcelona
Chelsea
Atletico Madrid
Benfica
PSG
Juventus
Arsenal
Borussia Dortmund
Schalke
Zenit
Porto
Manchester City
Valencia
Napoli
Basel
Bayer Leverkusen
Sevilla
Manchester United

Olympiakos
Tottenham
Shakhtar Donetsk
Milan
Athletic Bilbao
Dynamo Kiev
Lyon
Lazio
Ajax
Inter Milan
Galatasaray
Fiorentina
PSV Eindhoven
Dnipro
Rubin Kazan
Sporting Lisboa
Anderlecht
CSKA Moskva
Wolfsburg
Marseille

Treći rang bi činile regionalne lige (recimo njih šest), a četvrti nacionalni šampionati... I između svih ovih liga bi postojala cirkulacija... Najslabiji klubovi ispadaju, a najbolji iz donjih liga se plasiraju u viši rang... Ponavljam, to bi možda moglo na nešto ličiti... MOŽDA... Ipak, mišljenja sam da je i to gora opcija od sadašnje...

Međutim, neko stvaranje elitnog kruga, u koji se može upast samo sa pozivnicom i parama, neovisno o rezultatu - mislim da bi bila katastrofa za fudbal...
upravo to je otprilike taj model koji sam i ja spominjao. jedina razlika je da bi se ova dva "pota" podijelila na 4x8 tako da se uspiju uklopiti u raspored nacionalnih prvenstava (bilo bi samo 14 utakmica). Samo ovi iz prvog pota, te prve hipotetičke mini lige bi mogli osvojiti naslov. Po dva bi ispadala iz gornjih odnosno plasirala se u gornje lige.

evropska liga bi postale regionalne minilige sa play off sistemom gdje bi prva 2 iz svake od tih miniliga razigravali za prvaka tog drugog takmičenja, kako god se ono zvalo.
ibizza

#1384 Re: Champions league 15/16

Post by ibizza »

cyprus wrote:
zomri wrote:
cyprus wrote:

Real Madrid
Bayern München
Barcelona
Chelsea
Atletico Madrid
Benfica
PSG
Juventus
Arsenal
Borussia Dortmund
Schalke
Zenit
Porto
Manchester City
Valencia
Napoli
Basel
Bayer Leverkusen
Sevilla
Manchester United

Olympiakos
Tottenham
Shakhtar Donetsk
Milan
Athletic Bilbao
Dynamo Kiev
Lyon
Lazio
Ajax
Inter Milan
Galatasaray
Fiorentina
PSV Eindhoven
Dnipro
Rubin Kazan
Sporting Lisboa
Anderlecht
CSKA Moskva
Wolfsburg
Marseille

Gdje ces Milan staviti u drugu ligu ba ? Pa to je veci klub od svakog iz prve grupe, osim Reala. :run:
Nadzorna_ploca

#1385 Re: Champions league 15/16

Post by Nadzorna_ploca »

Veci je i od Reala, a Real je jedno 5-6 na listi.
Logovan

#1386 Re: Champions league 15/16

Post by Logovan »

ibizza wrote:Gdje ces Milan staviti u drugu ligu ba ? Pa to je veci klub od svakog iz prve grupe, osim Reala. :run:
Nije trebao staviti ni Inter u drugu ligu.
Nadzorna_ploca wrote:Veci je i od Reala, a Real je jedno 5-6 na listi.
Aha, da nisu možda 13-14. :oops: :-)
Nadzorna_ploca

#1387 Re: Champions league 15/16

Post by Nadzorna_ploca »

Logovan wrote:
ibizza wrote:Gdje ces Milan staviti u drugu ligu ba ? Pa to je veci klub od svakog iz prve grupe, osim Reala. :run:
Nije trebao staviti ni Inter u drugu ligu.
Aha, da nisu možda 13-14. :oops: :-)
Mogu i tamo. :oops:
cyprus

#1388 Re: Champions league 15/16

Post by cyprus »

Ja ovo po UEFA-inom koeficijentu :mrgreen: Milana nigdje nema zadnjih sezona... A gurati nekog zarad stare slave mi se gadi... Samo rezultat je bitan... Ovo tradicija, broj navijača, ''veličina'', nekadašnje titule, popularnost, budžet - mačku o rep :-D
zomri

#1389 Re: Champions league 15/16

Post by zomri »

Odlična analiza na temu Europske Superlige

http://www.tribina.hr/analyses/europska ... ost-20678/
nKrkan

#1390 Re: Champions league 15/16

Post by nKrkan »

Treba podjelit na sjevernu i južnu konferenciju po 16 :D šta fali NBAu
cyprus

#1391 Re: Champions league 15/16

Post by cyprus »

zomri wrote:Odlična analiza na temu Europske Superlige

Solidan tekst... Ali meni je i dalje jasno da bi amerikanizacija fudbala u potpunosti uništila fudbal... Pogotovo na dugoročnom planu... Kažem, možda bi kombinacija dva koncepta (ovo o čemu smo pričali) mogla imati nekog smisla (zatvoreni krug nipošto), ali ja sam ipak za to da se u sadašnji sistem ne dira... Postojanje velikih i malih po meni uopšte nije neki problem... Priče o podvizima underdogova su (bar meni) najljepši dio fudbala... Ako se napravi sistem gdje underdogova uopšte nema, tj. tamo gdje sirotinja igra isključivo protiv sirotinje, a krema protiv kreme - jednostavno nije to to... Ubijanje skoro svake čari koje ova igra ima...
Ajatolah_

#1392 Re: Champions league 15/16

Post by Ajatolah_ »

Ta famozna veličina kluba je svakako nekakav fiktivni pojam koji zapravo ne znači ništa... Konkretne stvari o kojima se može govoriti mogu biti historija, trofeji, navijači, pare, i slično, "veličina" jok.
skenderija04

#1393 Re: Champions league 15/16

Post by skenderija04 »

Akio bi se nekada i pravila takva liga, UEFA bi bila zaobidjena.
Edin H.

#1394 Re: Champions league 15/16

Post by Edin H. »

cyprus wrote:
zomri wrote:Odlična analiza na temu Europske Superlige

Solidan tekst... Ali meni je i dalje jasno da bi amerikanizacija fudbala u potpunosti uništila fudbal... Pogotovo na dugoročnom planu... Kažem, možda bi kombinacija dva koncepta (ovo o čemu smo pričali) mogla imati nekog smisla (zatvoreni krug nipošto), ali ja sam ipak za to da se u sadašnji sistem ne dira... Postojanje velikih i malih po meni uopšte nije neki problem... Priče o podvizima underdogova su (bar meni) najljepši dio fudbala... Ako se napravi sistem gdje underdogova uopšte nema, tj. tamo gdje sirotinja igra isključivo protiv sirotinje, a krema protiv kreme - jednostavno nije to to... Ubijanje skoro svake čari koje ova igra ima...

Ako Zeljo uleti medju ovih 14 giganata (gdje mu je realno mjesto :izet: ), meni ne smeta :oops:
Jack Be Nimble

#1395 Re: Champions league 15/16

Post by Jack Be Nimble »

Uvesti NFL za citavu Evropu. 30+ timova, razno razne divizije i udariti salary cap. I nema frke kada subota osvane a u 18 Bayern Dortmund, 1830 Real Madrid a u 19 Manu Pool itd. Gledamo najbolje iz sedmice u sedmice sto svijet fudbala moze da priusti.
cyprus

#1396 Re: Champions league 15/16

Post by cyprus »

Jack Be Nimble wrote:Uvesti NFL za citavu Evropu. 30+ timova, razno razne divizije i udariti salary cap. I nema frke kada subota osvane a u 18 Bayern Dortmund, 1830 Real Madrid a u 19 Manu Pool itd. Gledamo najbolje iz sedmice u sedmice sto svijet fudbala moze da priusti.
Još jednom - fuj fuj fuj :mrgreen: :oops:
ultima_palabra

#1397 Re: Champions league 15/16

Post by ultima_palabra »

Fudbal je ionako na aparatima, ta superliga bi prerezala kablove.
Logovan

#1398 Re: Champions league 15/16

Post by Logovan »

Jack Be Nimble wrote:Uvesti NFL za citavu Evropu. 30+ timova, razno razne divizije i udariti salary cap. I nema frke kada subota osvane a u 18 Bayern Dortmund, 1830 Real Madrid a u 19 Manu Pool itd. Gledamo najbolje iz sedmice u sedmice sto svijet fudbala moze da priusti.
Ma jok, kakva NFL, kakva liga od 30+ ekipa, ništa od toga. Fudbal bi se uništio skroz. Ovako je i bolje i zanimljivije i svašta još nešto.
cyprus

#1399 Re: Champions league 15/16

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:Fudbal je ionako na aparatima, ta superliga bi prerezala kablove.
Ne mislim da je fudbal sada na aparatima... Na osnovu čega to zaključuješ? Na osnovu toga što su se izdvojila 3-4 kluba koja su osjetno jača od ostalih?
Crvena Tifoza

#1400 Re: Champions league 15/16

Post by Crvena Tifoza »

Logovan wrote:
Ma jok, kakva NFL, kakva liga od 30+ ekipa, ništa od toga. Fudbal bi se uništio skroz. Ovako je i bolje i zanimljivije i svašta još nešto.

Američki modeli takmičenja se ne mogu uvesti za fudbal u Evropi ili za fudbal uopšte jer u njihovom takmičenjima ne postoji ispadanje iz lige. Jedino ako ne kontaju da se izaberu najbogatiji fudbalski klubovi u Evropi i da se takmiče do besvijesti.
Post Reply