Makedonija

Post Reply
radostan dan

#1376 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

sherbett wrote:
radostan dan wrote:
sherbett wrote: Ne lazi ovaj napaceni narod :mrgreen:
Idi 50 strana ove teme u rikverc, doxi ces do godine kada je otvorena tema...zatim kreni iz pocetka,i do zadnje strane naci ces bar 5 mojih upisa - za koga navijam...da se razumijemo, @aleksamkd volim, ali za šćiptari - navijam.
Lele radosni.. nas ni oterahu, ti gi gotivis.. of lele of aman
Pa napisi narodu sa foruma svoja iskustva kao katolkinja i hrvatica, kako ti je bilo divno i krasno dole sa
belji kapica...toliko dobro da se niste zaustavili do zagreba. :mrgreen:

Navijam, pa sta? :D ako mogu da navijam da jebu crnogorce za granicu, mogu vala i konta makedonaca.
Samo mi zao sto ih je malo u sarajevu... :D mislim, da prenesu iz prve ruke iskustva u postavljanju demokratije i multikulturnog drustva, da ne pomisli neko nesto drugo.. :zoka:
dječak sa šibicama

#1377 Re: Makedonija

Post by dječak sa šibicama »

Koliko se da vidjeti iz onih reportaza iz sela oko Tetova, Albanci tamo vec godinama zive kao da nisu u Makedoniji. U njihova sela policija uglavnom ne dolazi, zivi se po nekim njihovim pravilima, financiraju se od brojne dijaspore, i sve je kao u najalbanskijoj Albaniji.
radostan dan

#1378 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Tamo nije usla ni popisna komisija 30 godina...dogovorili se da ih ima 25 posto odokativno, da bi se ispunili uslovi iz ohridskog sporazuma..
Albanci tvde - vise od 25, makedonci - manje od 19 posto...al nikako da im omoguce (makedoncima) da ih prebroje... :D . Odnosno moze, al da ih oni sami prebroje, na ćasnu reć (onda u zbir ulaze i oni bez prebivalista, rodnog lista, drzavljanstva, licne karte i te stvari)...

Mislim, uopsteno 19-25 posto...tetovo i okolina pak, davno su oni imali preko 40 posto albanskog...
Last edited by radostan dan on 05/03/2017 13:37, edited 1 time in total.
jao_situacije

#1379 Re: Makedon

Post by jao_situacije »

sherbett wrote:
LBVIEW wrote:
jao_situacije wrote:znaju ljudi gdje se pare trebaju upumpati
i to je to

pare su od belog naravno, što znači izvor neće presušiti, a kod lobiranja niko ne pita za porijeklo novca :zjev:
Pitaju,koje li ironije,pripadnici naroda "najstarijeg",kad im odgovara,off course,a inace nesto nisu marili ni za MP,ni za osnove demokratije,a nerijetko ni za civilizacijske vrijednosti. :oops:
Tko?

Ma htjela sam bas i da napisem.. nema te ruske mafije da je jaca od albanske! :mrgreen:
ma nek pitaju, ali njihovo se svakako ne pika :mrgreen:
jao_situacije

#1380 Re: Makedonija

Post by jao_situacije »

radostan dan wrote:Tamo nije usla ni popisna komisija 30 godina...dogovorili se da ih ima 25 posto odokativno, da bi se ispunili uslovi iz ohridskog sporazuma..
Albanci tvde - vise od 25, makedonci - manje od 19 posto...al nikako da im omoguce (makedoncima) da ih prebroje... :D . Odnosno moze, al da ih oni sami prebroje, na ćasnu reć (onda u zbir ulaze i oni bez prebivalista, rodnog lista, drzavljanstva, licne karte i te stvari)...
nek pitaju u bih, mi znamo kako se popisuje :bih:
radostan dan

#1381 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Znaci, oboje su ti iz aljbaniju? :D
LBVIEW

#1382 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

radostan dan wrote:
Pa napisi narodu sa foruma svoja iskustva kao katolkinja i hrvatica, kako ti je bilo divno i krasno dole sa

Navijam, pa sta? :D ako mogu da navijam da jebu crnogorce za granicu, mogu vala i konta makedonaca.
Samo mi zao sto ih je malo u sarajevu... :D mislim, da prenesu iz prve ruke iskustva u postavljanju demokratije i multikulturnog drustva, da ne pomisli neko nesto drugo.. :zoka:
Kako bilo,ne vjerujem da bi,prvom prilikom,na poziv matice,zavrsili na brdima oko grada,potrpali komsije ili u logore ili pod zemlju :oops: itd,itd,kao neki.Ti isti su uhvaceni u pokusaju slicne rabote prema Albancima,nakon cega su,zasluzeno,doduse za zakasnjenjem od par godina,dobili po labrnji u "milosrdnom andelu"',pa koriste svaku priliku da im se,makar i na forumu osvete,po onoj "jesmo li vam govoriti ko su oni".U stvarnom zivotu,dalje od "voza-crkve" ne mogu dobaciti,jer su Albanci zajebani igraci,karaju bez vazeljina. :D
Btw., imam osjecaj kako pojedini misle da su na kakvom srbjanskom forumu gdje su mentalni proljevi-ispoljavanja sovinizma prema Albancima dozvoljeni-kapice su "belje" ,a subara ako nije na glavi,u dusi sigurno jeste. :D
Acid25

#1383 Re: Makedonija

Post by Acid25 »

Slabo pratim ovih dana.Kakvo je stanje? Je li počelo? Ako nije, hoće li i kad će?
Krokodajl

#1384 Re: Makedonija

Post by Krokodajl »

Znači moglo bi se ove godine na Ohridsko, biće jeftino ko u Mađarskoj 89-e.

Aleksa, ako bukne dole, bujrum vamo, ođe te niko neće dirat, imaš i za paprike posijat za ajvar praviti.
bh.tornjak

#1385 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

sherbett wrote:
radostan dan wrote:Znaci, oboje su ti iz aljbaniju? :D
Kuj i kuj s'k? :lol:
Kva more albanija.. da te dedancuje iskopenchija bi te.. koske da izlome.. :lol:
Këtë nuk e kuptoj.
bh.tornjak

#1386 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

sherbett wrote:
bh.tornjak wrote:
sherbett wrote: Kuj i kuj s'k? :lol:
Kva more albanija.. da te dedancuje iskopenchija bi te.. koske da izlome.. :lol:
Këtë nuk e kuptoj.
Shkaaaa??? :lol:
ma...samo sam na albanskom napisao da ne razumijem to sto si napisala...
dakleM:

Këtë nuk e kuptoj.= Ne razumijem :D
bh.tornjak

#1387 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

sherbett wrote:
bh.tornjak wrote: ma...samo sam na albanskom napisao da ne razumijem to sto si napisala...
dakleM:

Këtë nuk e kuptoj.= Ne razumijem :D
A ono sta sam napisala :lol:

Tko i tko sad?
Kakva bolan Albanija, da te cuje moj deda, nadrljao bi.. kosti bi se lomile :mrgreen:

Razbra li?

razbra....jedva nekako....
sav sam se smorio dok nadjo na NET-u kako se kaze na albanskom " ne razumijem" :lol:
LBVIEW

#1388 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

sherbett wrote:
LBVIEW wrote:
radostan dan wrote:

Kako bilo,ne vjerujem da bi,prvom prilikom,na poziv matice,zavrsili na brdima oko grada,potrpali komsije ili u logore ili pod zemlju :oops: itd,itd,kao neki.Ti isti su uhvaceni u pokusaju slicne rabote prema Albancima,nakon cega su,zasluzeno,doduse za zakasnjenjem od par godina,dobili po labrnji u "milosrdnom andelu"',pa koriste svaku priliku da im se,makar i na forumu osvete,po onoj "jesmo li vam govoriti ko su oni".U stvarnom zivotu,dalje od "voza-crkve" ne mogu dobaciti,jer su Albanci zajebani igraci,karaju bez vazeljina. :D
Btw., imam osjecaj kako pojedini misle da su na kakvom srbjanskom forumu gdje su mentalni proljevi-ispoljavanja sovinizma prema Albancima dozvoljeni-kapice su "belje" ,a subara ako nije na glavi,u dusi sigurno jeste. :D
Moja najbolja prijateljica, al za zivota najbolja, je Albanka. Druzimo se od osnovne skole. Moja familija je u pocetku nase prijateljstvo branila jer da sta ja imam radit u siptarskoj kuci, da jel znam ja sta su siptari radili nasima na Kosovu.. pod "nasima" mislim na Hrvate katolike, potomke Dubrovcana iz dubrovacke kolonije na Kosovu.
Njeni su pak branili jer sta se ona im druzit s latinkom... prljavom koja jede svinju. Nas dvije se nismo obazirale i do danas smo prijateljice. A danas, moja familija nju voli i postuje, a njena mama me zove i svojom cerkom. Znaci, ne treba generalizirat, ljudi su dobri i losi bez obzira na etnos ili vjeru. Znate i vi u Bosni to jako dobro.
Ali realno, Albanci jesu zajebani. Dok sam radila istrazivanje za diplomski rad o Kosovu, za vrijeme odlaska u Pristinu, spasila me zdravstvenabiskaznica koja je virila iz novcanika a na rubu ima hrvatsku sahovnicu. Da nisam namjerno to stavljala na stol, mislili bi da sam srpkinja i pitaj boga sta bi mi netko napravio kad bi izasla na ulicu. Srbi iz Gracanice sapcu po ulicama Pristune. Moj rodjak, rodjen u Pristini, odraso u Novom Sadu, sin tatinig rodjaka kojem su siptari u ratu oteli svo bigatstvo, prica engleski samnom po Pristini .. ja iz inata samo hrvatski.. on mi govori da sam luda!

U Makedoniji, Albanci su 2001. bacali djecu pod kola da izazovu sukob, i vikali da se deca radjaju svaki dan a drzava samo jednom!
Nema nevinih u ratu, ima samo nevinijih.

Nije to sovinizam.. to je fakat. Treba bit realan. U globalu, ne volimo Albance, ne volimo Srbe, ne volimo Hrvate, ne volimo Bosnjake, ali ne mozes ici na osobnu razinu. Niti pojedincu suditi po globalnoj percepciji.

Budi fer
A je li?Dakle,ne mozes suditi pojedincu po "globalnoj" percepciji,ali zato mozes generalizirati cijeli narod,nazivati ih "beljim kapicama" i drugim gadostima iz dobro poznate sovinisticke velikosrpske kuhinje?Isto tako,mozes sebi dati za pravo siriti pricu o "netolerantnim i agresivnim" Albancima
ljudima koji su zrtve genocidne politike naroda iz kojeg si sam, i koja je uhvacena "na djelu" kad je pokusala uraditi isto na Kosovu?Btw.,tu pricu o manje i vise nevinim pokusaj prodati npr. na Markovom trgu,pa nam reci kako si prosla.
LBVIEW

#1389 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

sherbett wrote:Pa ja sam dobro prosla, hvala na pitanju :-D
Ne sumnjam,susjedi su inace poznati po toleriranju dovodenja u pitanje nacionalne istine o domovinskom ratu.
Alfaromeo

#1390 Re: Makedonija

Post by Alfaromeo »

Ovo postaje tema
Albanci / Makedonci
Koliko sam upucen kriza je na drugom nivou
LBVIEW

#1391 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

sherbett wrote:
LBVIEW wrote:
sherbett wrote:Pa ja sam dobro prosla, hvala na pitanju :-D
Ne sumnjam,susjedi su inace poznati po toleriranju dovodenja u pitanje nacionalne istine o domovinskom ratu.
Mozda ne smijemo reci sto mislimo, ako mislimo.
Ali nisu ni nasi susjedi operirani od istog sindroma
U svakom slucaju,nece mi srpski soven pricati o "beljim kapicama" i cinicki prizeljkivati Sarajlijama Albance za susjede,insinuirajuci kako se s njima onako generalno ne moze zivjeti,nakon svega sto su njegovi priredili istim tim Bosnjacima,svojim komsijama,kumovima,radnim kolegama...Jer,ako se neko bavi generalizacijom citavih naroda na osnovu hipotetickih pretpostavki,onda mora biti spreman i na bumerang u facu u vidu generaliziranja naroda iz kojeg potice,ovaj put na osnovu empirijskih cinjenica,kuzis?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1392 Re: Makedonija

Post by Truba »

ih otkad ja govorim da je dobro
što slovenci nisu imali oružje ko srbi
i što nemamo značajan broj albanaca u BiH (još uvijek)
Alfaromeo

#1393 Re: Makedonija

Post by Alfaromeo »

Zanimljivo mi je ovo za Pristinu da nije bas pametno
da govoris( na ex yu)
Ja licno sam predpostavljo ali nisam nikad iz
1 ruke imo infos.
Thx
Koliko Katolika ( Hrvata) ima na Kosovu
i da li su na Sjeveru mislim u Srpskim enklavama
Ja poznajem 3 porodice koje su napustile Kosovo
i zive sad u CG, znam ih ono samo povrsno
cyprus

#1394 Re: Makedonija

Post by cyprus »

Naravno da se narodi ne smiju generalizovati ni pod kojem osnovu... To međutim ne znači da se mora ignorisati činjenica da je albanski nacionalizam realno možda i najzajebaniji na Balkanu... On istina nema resurse i mogućnosti koje je imao velikosrpski nacionalizam 90-tih, i to je mislim jedini razlog zašto se nije pokazao u takvom ili gorem svjetlu...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1395 Re: Makedonija

Post by Truba »

hrvata možda ima u janjevu i dvije tri enklave... možda ih nema više od 2000
neke je tuđman zvao u hrvatsku...

zanimljivo je da rumunjska ima 5000 hrvata koji su preživjeli sve diktature i ratove... dok na kosovu u demokraciji ne mogu očito

i treba razlikovati albance iz albanije i kosovare...
mislim da kosovara katolika nema ni 0.5%
dok je taj broj u albaniji možda 25%
onako logički iz sjećanja prizivam brojke... muslimani i kršćani su pola pola u albaniji...
LBVIEW

#1396 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

sherbett wrote:
LBVIEW wrote: U svakom slucaju,nece mi srpski soven pricati o "beljim kapicama" i cinicki prizeljkivati Sarajlijama Albance za susjede,insinuirajuci kako se s njima onako generalno ne moze zivjeti,nakon svega sto su njegovi priredili istim tim Bosnjacima,svojim komsijama,kumovima,radnim kolegama...Jer,ako se neko bavi generalizacijom citavih naroda na osnovu hipotetickih pretpostavki,onda mora biti spreman i na bumerang u facu u vidu generaliziranja naroda iz kojeg potice,ovaj put na osnovu empirijskih cinjenica,kuzis?
Ok. Onda cu ja pricat o beljim kapicama ljimunadi i bakljavi. Posto su moje pretke klali, silovali, palili i protherivali jer su se krstili. O tome je cak Papu izvjestavao biskup Prizrensko-Skopski, koji je isto bio Albanac.. iz Skadra. Pazi to! Na taj teror kosovski katolici koji nisu htjeli preci na Islam, kako bi se "uklopili" onim sindromom kameleona, oblace dimije i stavljaju fesove.. samo, to je bilo pred 200, 300 godina pa nije bitno.
Nije bitno ni to da su i danas ta sacica bijedna Hrvata na Kosovu ugrozena.
Mozes ti zivjet s Albancima, nisu oni losi ljudi babaroge.. ali ne mozes se s njima puno dogovarat jer su pretezito nacionalisti i teraju svoj interes. Sto nije nista cudno. Ali nije ti svejedno kad to rade u svom il tudjem dvoristu.

Lijepo sam napisala gore... odi u Pristinu pa pricaj bosanski ako smijes. Ima dole Bosnjaka.. pitaj kako im je!
Ne mozes ni ti da pricas o stvarima koje nisi okusio..

Konkretno, Radosni je i suvise inteligentan da bi ozbiljno mislio na ove generalizacije.. al ti se bas ono uhvatio momacki.. istom mjerom da bi dokazao kako si bolji, jel?

Svi smo nasi.. sta se zestis? :D
Ne znam zasto ti glumatas advokata drugima na forumu,a ako to vec radis moras imati i argumente,a ne "znam ja njega".S druge strane,ja dajem svoj sud o odredenim forumasuma na osnovu onoga sto pisu-ovo nije prvi put da doticni prosipa tipicno serpsko sovenstvo prema Albancima,cinicki i zajedlljivo,a generalno idelosko stajaliste istog je jasno ko ga poznaje malo duze.
Dalje,jedno je kritizirati politiku naroda,a nesto sasvim drugo generalizirati isti,sto vidim i tebi nije strano.I ponavljam,a ako to vec radis onda moras biti spreman i na "bumerang" generalizacije,osobito ako pricu o "beljim kapicama" tusis onina koji nastradase od "crnih subarica",kuzis?Zamisli da isti na jednom hrvatskom forumu izjavi "prizeljkujem Vukovarcima albanske susjede da vide sto je multikulturalnost" kako bi se proveo.
Alfaromeo

#1397 Re: Makedonija

Post by Alfaromeo »

Da znam da je veliki broj
Albanaca u Albaniji mislim da su Katolici.
Na kosovu je malo drugacije, da.
Medjutim ovo u Albaniji nisu Hrvati nego Albanci.
Sta hocu reci, mene je zanimalo koliko
Hrvata ima na Kosovu ?!
Da li imaju status kao Srbi ili Bosnjaci recimo
LBVIEW

#1398 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

cyprus wrote:Naravno da se narodi ne smiju generalizovati ni pod kojem osnovu... To međutim ne znači da se mora ignorisati činjenica da je albanski nacionalizam realno možda i najzajebaniji na Balkanu... On istina nema resurse i mogućnosti koje je imao velikosrpski nacionalizam 90-tih, i to je mislim jedini razlog zašto se nije pokazao u takvom ili gorem svjetlu...
Aha,sad je i hipoteticko "sta bi bilo kad bi bilo" u istoj ravni s cinjenicama.Kazu neki i "da su Bosnjaci imali oruzja k'o Srbi isto bi napravili"-ako ti nije relativizacija,ne znam sto jeste.Dalje,niko ne spori albanski nacionalizam,samo kad na isti ukazuju Srbi to je k'o kad kurava prica o postenju.
cyprus

#1399 Re: Makedonija

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
cyprus wrote:Naravno da se narodi ne smiju generalizovati ni pod kojem osnovu... To međutim ne znači da se mora ignorisati činjenica da je albanski nacionalizam realno možda i najzajebaniji na Balkanu... On istina nema resurse i mogućnosti koje je imao velikosrpski nacionalizam 90-tih, i to je mislim jedini razlog zašto se nije pokazao u takvom ili gorem svjetlu...
Aha,sad je i hipoteticko "sta bi bilo kad bi bilo" u istoj ravni s cinjenicama.Kazu neki i "da su Bosnjaci imali oruzja k'o Srbi isto bi napravili"-ako ti nije relativizacija,ne znam sto jeste.Dalje,niko ne spori albanski nacionalizam,samo kad na isti ukazuju Srbi to je k'o kad kurava prica o postenju.
Pa ako kažem da unutar svakog naroda postoji nacionalizam, ne mislim da je to relativizacija u negativnom smislu... U ovisnosti od historijskih uslova, nečiji nacionalizam se može ispoljiti na manje ili više loš način... Činjenica je da je srpski nacionalizam imao veći manevarski prostor i da je zbog toga pokazao svu gadost koju jedan nacionalizam može ispoljiti, sve dok svjetske sile nisu pritegnule ventil i isti sveli na manju mjeru...

Albanski nacionalizam je čini mi se konstantno pod nekim ventilima, čak i sada kada mu zaleđinu drži Zapad, zbog toga nije ni mogao ispoljiti svoju najmračniju stranu... Međutim, kada sagledamo isključivost albanskog nacionalizma, možemo zaključiti da ista prevazilazi većinu drugih nacionalizama... Dobro, to se može objasniti i kulturno-lingvističkom posebnosti albanskog naroda, koji je značajno drugačiji u tom smislu od naroda iz svog okruženja...

I da podcrtam još jednom, da izbjegnem sve zabune... Ovdje uopšte i ni u kom slučaju ne govorim o albanskom narodu, nego o albanskom nacionalizmu...
Last edited by cyprus on 06/03/2017 11:21, edited 1 time in total.
animals

#1400 Re: Makedonija

Post by animals »

Generelizacija je zajebana stvar..
jer, postoje razlike medju narodima, kako kulturoske,
tako u svim pogledima..
npr, ako se jedan Nigerijanac rodi u Njemackoj, i njegova familija zivi u okruzenju,
gdje su samo Nijemci, onda on je svakako drugaciji od ostali Nigerijanaca..
Nisu svi isti, ali velika vecina jeste, iznimke ne potvrdjuju pravilo..
Post Reply