Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#1376 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

joj kad sutra ujutro podivljaju na informeru i blicu i sličnom smeću :lol: :lol:
putin obećao pomoć s400 dolazi, t90 naručen, mi17 slijeće prekosutra :mrgreen:

hrvatima dali one kiowe i mrap-ove
ali mi smo meščini bolje prošli :zoka:
Juliuscezar

#1377 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

Ima da dignu borbenu gotovost na maksimum, mozda Vucko ako ne ispuca ranije fond od 3 vanredne press po danu konferencije sazove jednu šalim se.
Ma mene da se pita danas bi se haman ratovala macevima ko pravi muskarci , a ne ovo svaka te šuša ubije sa 100 kilometara udaljenosti, jebes to :D .

Lijep novogodisnji poklon
jao_situacije

#1378 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

kad se sjetim prije par mjeseci, nas par, ovdje na temi lijepili sličice black hawkova i pričali kako bi bilo dobro da ih nabave nekad
a oni nas iznenadiše sa ovom lijepom viješću
:mrgreen:
archi_a

#1379 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

U aprilu mjesecu pokrenu ovaj topic. Trebalo je da prođe ovoliko mjeseci i da dođe ovakva vijest da bi tema bila baš-baš opravdana. :-D :bih: :thumbup:
Juliuscezar

#1380 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

jao_situacije wrote:kad se sjetim prije par mjeseci, nas par, ovdje na temi lijepili sličice black hawkova i pričali kako bi bilo dobro da ih nabave nekad
Jest da smo mi navikli da pljujemo po svemu ali ako se pogleda tehnicka opremljenost OSBiH za uvjete Balkana i potrebe nije lose. Tu je 40ak M60A3 (za koje se nadam da ih odrzavaju), jos ako stignu ona turska lakoolopljena vozila sa novim helikopterima. Fino :D

Archi od tebe sad ocekujemo detaljnu analizu helikoptera
archi_a

#1381 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

bhnapoleon1 wrote:
jao_situacije wrote:kad se sjetim prije par mjeseci, nas par, ovdje na temi lijepili sličice black hawkova i pričali kako bi bilo dobro da ih nabave nekad
Jest da smo mi navikli da pljujemo po svemu ali ako se pogleda tehnicka opremljenost OSBiH za uvjete Balkana i potrebe nije lose. Tu je 40ak M60A3 (za koje se nadam da ih odrzavaju), jos ako stignu ona turska lakoolopljena vozila sa novim helikopterima. Fino :D

Archi od tebe sad ocekujemo detaljnu analizu helikoptera
Daj da se i ja malo opustim i čitam i učim od vas. Ima vas itekako upućenih. :D
Nuken

#1382 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Nuken »

Dođu li Pume riješili smo pitanje SARa,HEMSa,MEDECVACa,transporta vojnika ili civila u određenim slučajevima,gašenja požara....nadati se.Čudno da odjenom na Balkanu krenu priče o Kiowama,balističkim raketama....ostaviti teorije sa strane :D Jednu Pumu preurediti da se Bakir i co. ne voze u onoj 17ci.Grehota je! :run: :bih: :bih: :bih:
Juliuscezar

#1383 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/demanti/?id=20984 Nadjoh ovo , sto ne prodamo kome ono aviona soko, galeb i ne ulozi se u nesto. Cini mi se da je Srbija bila zainteresovana da otkupi. Jer svakako mi necemo imati te fixed wings a i ako ih budemo imali necemo garant bazirati na ovim avionima.
archi_a

#1384 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Dobar, tiiiiii ? :-D :bih:
jao_situacije

#1385 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

da napišemo nešto o helikopteru
General characteristics

Crew: 2
Capacity: 24 passengers plus attendant
Length: 16.79 m (including tail rotor) (55 ft 0½ in)
Rotor diameter: 16.20 m (53 ft 1½ in -rotates clockwise)
Height: 4.97 m (16 ft 4 in)
Disc area: 206.12 m² (2,217 ft²)
Empty weight: 4,660 kg (10,274 lb)
Useful load: 4,490 kg (9,899 lb)
Max. takeoff weight: 9,150 kg (20,172 lb)
Powerplant: 2 × Turbomeca Makila 1A2 turboshaft, 1,376 kW (1,845 shp) each
Performance

Never exceed speed: 327 km/h (177 knots, 203 mph)
Maximum speed: 277 km/h (150 knots, 172 mph) (max cruise)
Cruise speed: 247 km/h (133 knots, 154 mph) (econ cruise)
Range: 851 km (460 nmi, 529 mi)
Service ceiling: 5,180 m (16,995 ft)
Rate of climb: 7.4 m/s (1,457 ft/min)
Ground-Breaking Removable Water Bomber System for the Super Puma/Cougar* Family

*The Super Puma/Cougar family refers the following helicopters: EC225/EC725, AS332 L1/AS532 AL

During wildfire operations, helicopters are oftentimes the only means of access to areas where the relief or aerology prevents planes from performing accurate water bombing. Eurocopter, with its long-standing experience in water bomber rotocraft, has recently developed a ground-breaking, removable water bomber system for the Super Puma/Cougar family that surpasses other systems such as buckets or belly tanks with limited volume. In 2007, Eurocopter signed an agreement with the French Sécurité Civile to use and test an EC725 as a water bomber in firefighting operations over the course of several weeks in Corsica: it performed 67 flight hours, 23 firefighting missions and 310 operational water drops (910 tons of water). During this trial, the water bomber proved to be a state-of-the-art firefighting weapon. The shortest demonstrated starting sequence (including checks) from call to takeoff was 15 minutes, and the best time clocked for removing the water installation from the cabin was a mere 11 minutes!

Super Puma/Cougar family helicopters are immediately deployable, can take off, land and maneuver in confined, narrow areas, hover with precision and fly within a wide range of speed. With the water bomber system installed, these helicopters arrive fast on the scene to douse flames with accuracy, even in near-urban areas, while providing optimal safety. In addition, the helicopters’ in-flight refill capability in the hover provides maximum firefighting efficiency.

Drawing upon the valuable advice and experience of forest firefighting professionals, Eurocopter developed the water bomber system using proven and reliable technology and with the collaboration of specialized partners, in order to meet professionals’ highest expectations. The development concept, which incorporated the use of existing structures, reduced system weight, etc., minimizes operating costs for operators, which in turn, trickles down to the end users and taxpayers.
The H225’s versatility and load-carrying capacity enables the helicopter to support fire ground units by delivering water with high precision.

Airbus Helicopters’ internal water tank for the H225 carries 4,000-liters – the largest capacity for a rotorcraft. For such missions, the H225 is equipped with a retractable pump to fill the tank in 90 seconds, even while operating from very shallow water.

The water is released in four seconds, and this load can be deployed anywhere in the rotorcraft’s full flight domain.
Image

Image
Concerning the onboard avionics, the number of built-in tests and accompanying documentation allow operators to perform trouble-shooting themselves without the need for specific tooling.
The H225 is certified for flights in icing conditions, and incorporates a self-deployable emergency floatation device and a traffic collision and avoidance system linked to the autopilot.

In the event of an emergency, large windows push out easily to allow fast egress and efficient access to integrated life rafts. The H225’s safety standards also include a 30-minute run-dry gearbox.

The H225 is the first helicopter in the industry to benefit from an OEM-issued Flight Crew Operating Manual (FCOM).
Image

Image

evo i za baketa da se ne postidi kad ode negdje :oops:
a ne ko neki levat da gužva sako :mrgreen:

Image

Image

Image

http://www.airbushelicopters.com/websit ... 14.100.pdf

ovi h/ec225 su noviji od ovih što smo mi naručili, ali sve je to ista porodica helikoptera :mrgreen:
jao_situacije

#1386 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

trebalo bi da se i ovo može montirati na ove naše :mrgreen:

Juliuscezar

#1387 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

I da potvrdim mi ovdje govorimo o apsolutno novim helicima, ispod cekica ? Kad stigne ima da Bake nosi sliku u novcaniku.
Samo mene strah kakve blokade od znate vec koga
jao_situacije

#1388 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

na stranici vmbih piše da se nabavljaju novi
ins

#1389 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

jao_situacije wrote:ovi h/ec225 su noviji od ovih što smo mi naručili, ali sve je to ista porodica helikoptera :mrgreen:
Ako kupujemo nove, a barem to jasno piše u odluci, onda mogu biti samo ovi EC225 tj po novom označeni Eurocopter H225 Super Puma ;-)
jao_situacije

#1390 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

ins wrote:
jao_situacije wrote:ovi h/ec225 su noviji od ovih što smo mi naručili, ali sve je to ista porodica helikoptera :mrgreen:
Ako kupujemo nove, a barem to jasno piše u odluci, onda mogu biti samo ovi EC225 tj po novom označeni Eurocopter H225 Super Puma ;-)
ma ja, oni su se vjerovatno zajebali, možemo zamisliti ko je zadužen da piše ove objave na stranici :lol: :-)
Juliuscezar

#1391 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

jao_situacije wrote:
ins wrote:
ma ja, oni su se vjerovatno zajebali, možemo zamisliti ko je zadužen da piše ove objave na stranici :lol: :-)
Mali od rodjaka dobar sa kompjuterima, u selu najbolji (zna dici sistem).
jefferson

#1392 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

jao_situacije wrote:trebalo bi da je to oko 10 helića, jer je cijena jednog oko 25 mil plus rezervni dijelovi i to je oko 300 miliona
Da bog da.
Ako je 10 helikoptera onda tu neko subvencionira kupovinu.
Rezervni djelovi, preobuka pilota, obuka novog mehanicarskog kadra, sistem veze, itd, itd.
jao_situacije

#1393 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jao_situacije »

ma dobro biće neki popust na količinu :mrgreen:
Co0l

#1394 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Co0l »

Ako ih budu odrzavali u onoj automehanicarskoj radnji tamo negdje kod Prijedora,nece oni dugo :oops:
Mlohavi

#1395 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Mlohavi »

Nije mogO ljepse ovaj dan poceti. :thumbup: :thumbup:
Odavno nisam ljepsu kaHvu popio, 2 stranice odlicnih fotografija koje su mi promakle. Bravo ponovo archi :thumbup:

Zatim ovi seksi helikopteri. :oops: Dabogda nikad rata ne vidjeli, nek' nam vjecno gase pozare i pomazu unesrecene.

Al' ipak, ne mozes ne pomisliti, desetak njih, desant bog te... :D
SSemir

#1396 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SSemir »

smijesna vijest :D
odakle im pare?
ST11

#1397 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ST11 »

Naša vojska ima dva AS AL 532 Cougar modela, kao putnik bio sam nekoliko puta u njemu i moram reći, da je osječaj prilikom leta kao u nekom starom FAPu, jer galami i trese kao nervozna mazga :)

drndalo

#1398 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by drndalo »

ST11 wrote:Naša vojska ima dva AS AL 532 Cougar modela
Koja to nasa vojska ima???

By the way svi helikopteri su takvi... Malo manje oni sa luksuznom kozom od gologuzih... Zbog konstrukcije prije svega... Avion leti prirodno, kad postigne brzinu leti, a helikopter doslovno "mlati" zrak da bi letio...
jefferson

#1399 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by jefferson »

ST11 wrote:Naša vojska ima dva AS AL 532 Cougar modela, kao putnik bio sam nekoliko puta u njemu i moram reći, da je osječaj prilikom leta kao u nekom starom FAPu, jer galami i trese kao nervozna mazga :)

Kaze se da nikad nisi letio dok ne letis helikopterom.
Probaj MI-8 pa onda ponovo u Cougara pa reci sta mislis.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1400 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Bobi »

Koja vojska...pa sloveeensko...letaaajo... :D
Post Reply