Wizz air
- friskyoreo
#1376 Re: Wizz air
A to za aerodrnom, carinike i ostale je stvarno sramotno. Oni ne mogu produziti sat vremena, a 150 ljudi izgubi cijeli dan radi toga i plus aviokompaniji nastanu ogromni dodatni troskovi. O ekoloskom aspektu ne govorim jer to u Bosni nikog i ne interesuje.
Mozda ni sami ti uposlenici nisu krivi, jer mozda nemaju zakonskog osnova da produze radno vrijeme. Ali uprava aerodroma mora skupa sa zakonodavcem iznaci rjesenje za takve vanredne situacije. Ako vec hoce da naprave ozbiljan aerodrom.
To sto se tice renoviranja je posebna prica. Da barem stave neku tablu na ulazu u zgradu gdje pise na nasem i stranom jeziku da se renovira i da se izvinjavaju zbog neugodnosti. To se moze uraditi na neki simpatican nacin tako da ljudi imaju i razumijevanja i strpljenja kada cekaju u redu vani na 30 stepeni dok se siri smrad fekalija koji dolazi iz portabl wc-ova postavljenih uz putnike.
No to me nista ne cudi, cijela drzava nam je takva, javasluk...
Mozda ni sami ti uposlenici nisu krivi, jer mozda nemaju zakonskog osnova da produze radno vrijeme. Ali uprava aerodroma mora skupa sa zakonodavcem iznaci rjesenje za takve vanredne situacije. Ako vec hoce da naprave ozbiljan aerodrom.
To sto se tice renoviranja je posebna prica. Da barem stave neku tablu na ulazu u zgradu gdje pise na nasem i stranom jeziku da se renovira i da se izvinjavaju zbog neugodnosti. To se moze uraditi na neki simpatican nacin tako da ljudi imaju i razumijevanja i strpljenja kada cekaju u redu vani na 30 stepeni dok se siri smrad fekalija koji dolazi iz portabl wc-ova postavljenih uz putnike.
- seoBIH
#1377 Re: Wizz air
Dobro si napisao, drzava nam je portabilna fekalija.
- Maraschino
#1378 Re: Wizz air
Jedan u nizu slucajeva kada se putnici maltretirani slijetanjem na ob;liznje aerodrome. Zalosno je sto je razlog za to nemar granicne policije i UIO(carina).vazi wrote:Kratka ispovijest sa tj iznad tuzlanskog aerodroma:
"Let 5.5.2018 Vaxjo (Švedska) -Tuzla., Wizz-Air.
Treba da poleti u 20.50 iz Vaxjo ali kasni u dolasku pa polijeće oko 21.15. Vrijeme je oblačno ali nema kiše niti grmljavine. Oko 23.15, približavamo se aerodromu Tuzla. Nevrijeme je nezapamčeno...Grmi, sijeva, kiša lije. Ispred nas je jedan avion iz Štokholma i on kruži iznad Tuzle i čeka pogodan trenutak kada ne bude puno gromova. Oko 23.40 , Štokholmski avion se usudio i jedva sletio. Bilo je opasno ali su sletjeli.Mi smo ostali da kružimo dok putnici ne izađu i dok se avion ne pomakne malo sa piste. Oko 23.45 , pilot je pokušao da sleti ali je bilo previše opasno zbog gromova. Vratio se iznad oblaka i javio tornju u Tuzlii da će sačekati 10-15 minuta. Sve ove informacije smo dobili od osoblja, koje nas je izvještavalo o svemu što se dešava.
za 5 minuta je opet pokušao pilot da nas spusti, ali nije uspio. Vratili smo se ponovo iznad oblaka. U trećem pokušaju u 23.57 , izgledalo je da će uspjeti. Spustio je točkove i krenuo prema pisti. Nakon desetak sekundi, pilot je ispravio "nos" aviona prema gore, dodao puni gas i ponovo se popeo iznad oblaka. Jedna žena je dobila napad panike i onesvijestila se a ni ostali putnici nisu bili ravnodušni.
Osoblje nas je obavijestilo da idemo za Budimpeštu i da ćemo tamo sletiti. Na pitanje zašto kad možemo sletiti u Tuzli, bio je odgovor :
"Javljeno nam je da Aerodrom Tuzla radi do 24.00 i da nema niko da nas primi."..
Nisam mogao vjerovati da ima takvih hajvana i idiota i da avion sa 186 putnika neće da prime jer kasni zbog nevremena a njima je kraj radnog vremena.
Ubrzo smo stigli u Budimpeštu...Aerodrom je bio zatvoren ( nije bilo puno osoblja) i bilo je već 01.15 a ponovo dolazi osoblje u 04.00. Sačekali smo u zgradi, nije nas niko ponudio hotelom, sendvičem ili sokom ali smo preživili. Oko 05.30 dolaze 2 autobusa da nas voze za Tuzlu. Stalo je pola putnika, pa smo pustili starije, žene i djecu. Neki nisu mogli čekati pa su u grupi po šestero, uzimali taxi za Tuzlu, koji je kostao 400 €. ( oko 66 € po osobi.). U 07.30 dolazi autobus i svi smo se ukrcali za Tuzlu. Put je bio lijep ali dug. Oko 15.30 stižemo u Tuzlu. Niko nas nije dočekao niti se izvinuo.
Verzija u Aerodromskoj zgradi Tuzla :
Prepuna zgrada ( koja se navodno renovira ima godinu dana) , 2 WC-a i 3 (tri) stolice. Kada je sletio Štokholmski avion, osoblje (carina i policija) su već zaključali ulazna vrata u zgradu ( sa piste) i uputili se prema parkingu. Na poziv djevojke koja radi na informacijama, da se vrate jer dolazi avion, samo su odmahnuli rukom i nasmijali se ." Radno vrijeme je gotovo.". Djevojka je morala stati na stolicu i derati se jer razglas ne radi niti Wi-Fi zbog radova. Zanimljivo.
Jedna od djevojaka je našla ključ i otvorila mokrim putnicima koji su nosili djecu u naručju i starima, koji su čekali 10 minuta na kiši.Ta ekipa je otišla ali su ostali oni koji su čekali avion iz Vaxjo. Nekoliko muškaraca je , videći šta se dešava, izgubilo kontrolu i verbalno napalo jadnu djevojku na informacijama. Ona je plakala i govorila da ona ne može ništa tu da uradi. Pošto se saznalo da je avion okrenuo prema Budimpešti, narod se razišao.
Zahvaljujem našim humanim ljudima na Tuzlanskom aerodromu, osoblju, koji svaki aerodrom može samo da poželi, humanim ljudima, uljudnim i brižnim. Nemam komentar , sami zaključite... HVALA TUZLA..."
U ovom slucaju najmanje su krivi uposlenici aerodroma jer su poslove jedva dobili i trude se da ih zadrze. Ne mogu oni odlucivati hoce li ili nece prihvatiti putnike jednog aerodroma nego je to odlucila gospoda u uniformama. U tim uniformama najmanje je Tuzlaka nego dolaze iz raznih mjesta pa cak i po kaznama. Oni mi se inace gade. Svi kukaju na uslove rada, plata a niko da napusti to radno mjesto. Do skoro je radila zena preko 70 god. Nju kada vidim dodje mi da se ponovo vratim u avion i nazad. Plata dobra a pos'o lagan.
- Grof
#1379 Re: Wizz air
Super, hvala ti. Prvi put letim s Wizzair-om pa nisam bio siguran može li online check-in i boarding pass preko app jer ne znam hoću li biti u mogućnosti negdje isprintati boarding pass.friskyoreo wrote:Moze, i boarding card je mobilna, tj na tel.Grof wrote:Može li mi neko reći (da ne listam sve stranice iza) može li se za let iz Tuzle napraviti online check-in preko mobilne wizzair aplikacije?
Ako može još samo info: ako imam samo ručni prtljag mogu li ići direktno na pasošku kontrolu i carinu, ne moram se nikom "javljati" prije?
- Maraschino
#1380 Re: Wizz air
Kako sam cuo u Tuzli trebas imati papir ili ti oni na salteru gratis isprintaju ako si urdio online check-in.Grof wrote:
Super, hvala ti. Prvi put letim s Wizzair-om pa nisam bio siguran može li online check-in i boarding pass preko app jer ne znam hoću li biti u mogućnosti negdje isprintati boarding pass.
Ako može još samo info: ako imam samo ručni prtljag mogu li ići direktno na pasošku kontrolu i carinu, ne moram se nikom "javljati" prije?
Ja uvijek imam na mobu i papir za svaki slucaj.
- friskyoreo
#1381 Re: Wizz air
Da, odmah ti se boarding pass prikaze u aplikaciji. I poslije na kontroli samo to pokazes.Grof wrote:Super, hvala ti. Prvi put letim s Wizzair-om pa nisam bio siguran može li online check-in i boarding pass preko app jer ne znam hoću li biti u mogućnosti negdje isprintati boarding pass.friskyoreo wrote:Moze, i boarding card je mobilna, tj na tel.Grof wrote:Može li mi neko reći (da ne listam sve stranice iza) može li se za let iz Tuzle napraviti online check-in preko mobilne wizzair aplikacije?
Ides odmah direktno na sigurnosnu/pasosku kontrolu, ne moras se javljati nikome.
- Bluemore
#1382 Re: Wizz air
Ma to dizanje aviona koji je skoro sletiofriskyoreo wrote:A to za aerodrnom, carinike i ostale je stvarno sramotno. Oni ne mogu produziti sat vremena, a 150 ljudi izgubi cijeli dan radi toga i plus aviokompaniji nastanu ogromni dodatni troskovi. O ekoloskom aspektu ne govorim jer to u Bosni nikog i ne interesuje.
Je
Najrizicniji dio te citave price
Moze da potvrdi Ko se razumije u letjelice
- Maraschino
#1383 Re: Wizz air
U Tuzli fino kazu kada je guzva, ko ima printanu kartu neka ide na pasosku kontrolu a ko nema, treba na salter da mu se isprinta.friskyoreo wrote:Da, odmah ti se boarding pass prikaze u aplikaciji. I poslije na kontroli samo to pokazes.Grof wrote: Super, hvala ti. Prvi put letim s Wizzair-om pa nisam bio siguran može li online check-in i boarding pass preko app jer ne znam hoću li biti u mogućnosti negdje isprintati boarding pass.
Ides odmah direktno na sigurnosnu/pasosku kontrolu, ne moras se javljati nikome.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1384 Re: Wizz air
Aviate,Navigate,Communicate.. pilot "nije ni cuo" eventualno javljanje tornja prilikom touchdown-a a kamo li da "dodaje gas" zbog tog. Radilo se vjerovatno o nekom sljetanju podobro iza treshold-a piste pa je skontao da je predaleko otisao i uradio klasicni abort i go around. U tom trenutku zbog vremena, kuzenja vec vise od 30-ak min. i minimalne rezerve goriva koji svaki avion mora imati osim u katastrofalnim, "ne daj boze" slucajevima, te loseg vremena pilot gleda ATIS za Budimpestu i skonta da je tamo vrijeme OK a ujedno u to gluho doba noci odlucuje da sa putnicima sleti u home bazu Wizzair-a gdje ce kompanija lakse i jednodstavnije moci da se pobrine za putnike.
Dakle, avijacija ne funkcionise kao salter u opstini.
Dakle, avijacija ne funkcionise kao salter u opstini.
-
Nadzorna_ploca
#1385 Re: Wizz air
Dobro su se pobrinuli po upisu. 
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#1386 Re: Wizz air
Nadzorna_ploca wrote:Dobro su se pobrinuli po upisu.
To je to sa Wizz.. Da je Lufthansa vjerovatno bi bio hotel i dorucak za sve i rebooking prvim slijedecim avionom do destinacije
- sve_ovo_ja
#1387 Re: Wizz air
Zato je Lufthansa 400-500 KM (i više) za let od 1h, sve to opet putnici plate. Wizz (i ostale low budget kao RyanAir) su extra osim ako ne letis u fucking Tuzlu, i ideš sa pretpostavkom/rizikom da će sve biti uredu za taj let od 1-2h max.gentoo wrote:Nadzorna_ploca wrote:Dobro su se pobrinuli po upisu.
To je to sa Wizz.. Da je Lufthansa vjerovatno bi bio hotel i dorucak za sve i rebooking prvim slijedecim avionom do destinacije
- Nisrin
-
mnjonja
#1389 Re: Wizz air
A sta ako odbijes bus?
Necu da idem busom, hocu avion
- friskyoreo
#1390 Re: Wizz air
To isto sam jednom dozivio sa Wizz, preusmjeren let za BG, putnici smjesteni u hotel u 4 ujutro, narednog dana dorucak u hotelu, dosli busevi oko 12 i odvezli putnike za Tz. Hvala im na tome, ali da me zaobislo to sve..gentoo wrote:Nadzorna_ploca wrote:Dobro su se pobrinuli po upisu.
Iskreno ne znam kako se njima to sve isplati i gdje nalaze racunicu...
- friskyoreo
#1391 Re: Wizz air
Vjerovatno je i ta stavka definisana u opstim uslovima poslovanja, na koje kliknes da prihvatas kad kupujes kartu. Tako da su se oni sigurno ogradili od toga, oni ti ponude prevoz, a ti mozes prihvatiti ili odbiti.mnjonja wrote:A sta ako odbijes bus?
-
Nadzorna_ploca
#1392 Re: Wizz air
Mislimda je ocigledno ko je u ovom slucaju usrao. Ne treba razapinjati Wizz.
- sve_ovo_ja
#1393 Re: Wizz air
Ti si makar dobio hotel i dorucak. Ja kad sam isao 2 puta pokusao sletiti zbog magle (ista situacija kako neko opisa iznad, krene da sleti i onda naglo opet nazad podizanje). Nakon 2 neuspjesna, slijetanje na Teslu u BG, cekanje 3-4 sata na buseve i onda u Tuzli ujutro oko 9-10 bili umjesto u 21:45 dan prije.friskyoreo wrote:To isto sam jednom dozivio sa Wizz, preusmjeren let za BG, putnici smjesteni u hotel u 4 ujutro, narednog dana dorucak u hotelu, dosli busevi oko 12 i odvezli putnike za Tz. Hvala im na tome, ali da me zaobislo to sve..gentoo wrote:Nadzorna_ploca wrote:Dobro su se pobrinuli po upisu.
Iskreno ne znam kako se njima to sve isplati i gdje nalaze racunicu...
- Bluemore
#1394 Re: Wizz air
Pa stvarno su bezonrazni zbog magle nisu sletilia i za te novcem busom nije lose 
- sve_ovo_ja
#1395 Re: Wizz air
Bravo, evo 5 iz logike.Bluemore wrote:Pa stvarno su bezonrazni zbog magle nisu sletilia i za te novcem busom nije lose
-
Nadzorna_ploca
#1396 Re: Wizz air
Sletise u par minuta dva Wizza, otvorim flightradar i vidim da su pravili neke cudne zaokrete kod jezera Modrac. Jedan iz Malma drugi iz Beca. Stici ce da se iskrcaju do ponoci. 
- drndalo
#1397 Re: Wizz air
Htjeli su istresti putnike u Modrac, da se brze vrate nazad, ali su vidjeli da ih smeras na FR24, pa su skontali da se ne smiju zjbvt...
-
Nadzorna_ploca
#1398 Re: Wizz air
Ma hajde molim te..zar bas tako!?
- Bluemore
#1399 Re: Wizz air
Laki je malo nervozansve_ovo_ja wrote:Bravo, evo 5 iz logike.Bluemore wrote:Pa stvarno su bezonrazni zbog magle nisu sletilia i za te novcem busom nije losePost prije napisao da se sa low budget kompanijama svjesno ide na rizik, a ovaj post je bio primjer jednog od javasluka u Tuzli (da bude jasnije rasvjeta) gdje je u zimskom periodu taj rizik dodatno povećan.
- Nisrin