Sarajevo u Ratu
- radiša
#1376 Re: Sarajevo u Ratu
Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1377 Re: Sarajevo u Ratu
S velike daljine pucano,skoro da je pravolinijski,bez obzira sto je s visine,jer je mali ugao.radiša wrote:Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- radiša
#1378 Re: Sarajevo u Ratu
Da moguce da je bas velika daljina ali ne mora znaciti da je sa nebodera mozda iz nekog stana...
- mali_milojica
#1379 Re: Sarajevo u Ratu
Gledam sad na Google Maps,cca 1000m zracne linije je daljina do nebodera u Lenjinovoj. Naravno,vrlo moguce da je iz nekog stana pucano.radiša wrote:Da moguce da je bas velika daljina ali ne mora znaciti da je sa nebodera mozda iz nekog stana...
- Koshpa
#1380 Re: Sarajevo u Ratu
Imate na temi Snajperisti u Sarajevu opsirnije u vezi ovog slucaja
- Banksy
#1381 Re: Sarajevo u Ratu
Što pitaš, kad znaš - džihadisti, sami sebe.radiša wrote:Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- radiša
#1382 Re: Sarajevo u Ratu
To je tvoje misljenje a znas kako kazu misljenje je kao supak svako ga ima.Banksy wrote:Što pitaš, kad znaš - džihadisti, sami sebe.radiša wrote:Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- Banksy
#1383 Re: Sarajevo u Ratu
Pa nije moje, tvoje je, čitaj...radiša wrote:To je tvoje misljenje a znas kako kazu misljenje je kao supak svako ga ima.Banksy wrote:Što pitaš, kad znaš - džihadisti, sami sebe.radiša wrote:Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- Banksy
#1384 Re: Sarajevo u Ratu
Sad se sjetih, ovako je nas jednom na Ekonomskoj školi, puno auto, prošlo bočno kroz moj naslon sjedala na mjestu suvozača, par cm od kičme... Zaboravi se sve, fala bogu.bitanga_sa_otesa wrote:kroz prednju u zadnju,koja sreca pa ne ubi covjeka....
- radiša
#1385 Re: Sarajevo u Ratu
To si napiso ti nisam ja.Stani iza onog sto pises, ako vec pises i drugom ubacujes nesto sto je u tvom mozgu.Banksy wrote: Pa nije moje, tvoje je, čitaj...
- DaysleepeR
#1386 Re: Sarajevo u Ratu
nema šanse da metak nakon takve razdaljine neće promijeniti smijer nakon prolaska kroz prednju šoferšajbu.radiša wrote:Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.Boga pitaj ko je puco na ovog
- Banksy
#1387 Re: Sarajevo u Ratu
radiša wrote:To si napiso ti nisam ja.Stani iza onog sto pises, ako vec pises i drugom ubacujes nesto sto je u tvom mozgu.Banksy wrote: Pa nije moje, tvoje je, čitaj...
radiša wrote:
Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.
Boga pitaj ko je puco na ovog
- radiša
#1388 Re: Sarajevo u Ratu
Napiso si da su neki dzihadisti pucali sami na sebe,ako sam napiso da je pucano sa ceste ne znaci da su pucali sami na sebe,u pocetku rata je bilo dosta njihovih snajperista na nasoj strani dok nisu uhvaceni ili pobijeni.Banksy wrote:radiša wrote:To si napiso ti nisam ja.Stani iza onog sto pises, ako vec pises i drugom ubacujes nesto sto je u tvom mozgu.Banksy wrote: Pa nije moje, tvoje je, čitaj...radiša wrote:
Ako je usao kroz prednju nema teorije da je mogao izaci na zadnju jer onda je neko morao da puca sa ceste a ne nebodera da ide pravolinijski.
- zateznistub
#1389 Re: Sarajevo u Ratu
Zasto bi zrno kalibra 7.9 sktrenulo bilo gdje nakon udara u ptrednju sajbu?
Pogotovo kad se zna da je domet pasp preko 7 kilometara
- Banksy
#1390 Re: Sarajevo u Ratu
Ahaaa, mislio si na njihove snajperiste koji su u početku rata s ceste pucali na naša kola u pokretu, razumijem, nisam shvatila odmah.radiša wrote:ako sam napiso da je pucano sa ceste ne znaci da su pucali sami na sebe,u pocetku rata je bilo dosta njihovih snajperista na nasoj strani dok nisu uhvaceni ili pobijeni.radiša wrote:
onda je neko morao da puca sa ceste
Onda su ti njihovi snajperisti morali stajati negdje na cesti iza ili ispred automobila.
- radiša
#1391 Re: Sarajevo u Ratu
Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
Last edited by radiša on 21/11/2016 15:03, edited 2 times in total.
- mali_milojica
#1392 Re: Sarajevo u Ratu
Mozda je toliki domet,ali sve preko 1000m je pogodak cista sreca,a preko 2000m vjerovatno nema smrtonosnih posljedica. Nije to Dragunov koji je namjenski snajperska puska,dok je PASP izvedenica Kalasnjikova.zateznistub wrote:Zasto bi zrno kalibra 7.9 sktrenulo bilo gdje nakon udara u ptrednju sajbu?
- holowey
#1393 Re: Sarajevo u Ratu
tebi izgleda pravolinijski ali na toj udaljenosti razlika od prednjeg do zadnjeg stakla u 5-10cm je razlika izmedju prizemlja i desetog sprata... pride sto od vrazove do grbavice ima par metara padaradiša wrote:Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
- holowey
#1394 Re: Sarajevo u Ratu
btw, odakle tebi informacija kojom je tacno puskom pucano?mali_milojica wrote:Mozda je toliki domet,ali sve preko 1000m je pogodak cista sreca,a preko 2000m vjerovatno nema smrtonosnih posljedica. Nije to Dragunov koji je namjenski snajperska puska,dok je PASP izvedenica Kalasnjikova.zateznistub wrote:Zasto bi zrno kalibra 7.9 sktrenulo bilo gdje nakon udara u ptrednju sajbu?
- radiša
#1395 Re: Sarajevo u Ratu
dobro i sta onda ti mislis odakle je moglo,sa nebodera bijelih?holowey wrote:tebi izgleda pravolinijski ali na toj udaljenosti razlika od prednjeg do zadnjeg stakla u 5-10cm je razlika izmedju prizemlja i desetog sprata... pride sto od vrazove do grbavice ima par metara padaradiša wrote:Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
- zateznistub
#1396 Re: Sarajevo u Ratu
mali_milojica wrote:Mozda je toliki domet,ali sve preko 1000m je pogodak cista sreca,a preko 2000m vjerovatno nema smrtonosnih posljedica. Nije to Dragunov koji je namjenski snajperska puska,dok je PASP izvedenica Kalasnjikova.zateznistub wrote:Zasto bi zrno kalibra 7.9 sktrenulo bilo gdje nakon udara u ptrednju sajbu?
Ha?
- holowey
#1397 Re: Sarajevo u Ratu
apsolutno ubijedjen... da je pucano sa riv-a ili neke blize lokacije, ne bi bilo fule pa makar pucao neki amaterradiša wrote:dobro i sta onda ti mislis odakle je moglo,sa nebodera bijelih?holowey wrote:tebi izgleda pravolinijski ali na toj udaljenosti razlika od prednjeg do zadnjeg stakla u 5-10cm je razlika izmedju prizemlja i desetog sprata... pride sto od vrazove do grbavice ima par metara padaradiša wrote:Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
- zateznistub
#1398 Re: Sarajevo u Ratu
Za neupucene...

- Banksy
#1399 Re: Sarajevo u Ratu
Ako znamo da su UNPROFOR transporteri, koje vidimo na snimku, raspoređeni na raskrsnicu kod Vrazove duboko u ratu, kad njihovih snajperista odavno nije bilo u gradu, ostaju nam samo neboderi na Grbavici.radiša wrote:Ne mora znacit da su stajali,mogli su pucat sa bilo koje nize zgrade koja se vidi kad se stane tu.Sa visine mi je nelogicno da prodje pravolinijski,bez obzira sto vec zakljucismo da je mozda u pitanju daljina
- mali_milojica
#1400 Re: Sarajevo u Ratu
Pogledaj tijelo,ako imas priliku,mehanizam na Zastava M76 aka PASP.zateznistub wrote:mali_milojica wrote:Mozda je toliki domet,ali sve preko 1000m je pogodak cista sreca,a preko 2000m vjerovatno nema smrtonosnih posljedica. Nije to Dragunov koji je namjenski snajperska puska,dok je PASP izvedenica Kalasnjikova.zateznistub wrote:Zasto bi zrno kalibra 7.9 sktrenulo bilo gdje nakon udara u ptrednju sajbu?
Ha?
Rahmetli tetak je penziju zaradio u Zraku i kao jedan od najboljih i naiskusnijih majstora iskljucivo je radio na optici za M76. Imao je jednu kuci,igrao sam se s njom jos prije rata.PASP M76 ima sličan koncept kao i ruski odnosno sovjetski snajper Dragunov SVD. To je poluatutomatska puška koji koristi metke velike snage u okviru od 10 metaka. Kako god, PASP M76 je s dizajnom bliža kalašnjikovu nego Dragunov SVD-u, slično kao rumunski PSL. Izvedena je iz dizajna Kalašnjikova kako bi bila jednostavna i korisna i kao drugi derivati kalašnjikova iz Zastave, krasi ga visoko kvalitetna proizvodnja. Domet je uglavnom oko 1500 metara, a efektivna preciznost oko 800 metara s ugrađenom optikom što je dobro za kalašnjikov dizajn i skroz prihvatljivo za ulogu strijelca.
Radije nego da je klon Dragunova, PASP M76 više izgleda kao produženi kalašnjikov s dužom cijevi, a impresije pojača odvojenim pištoljskim rukohvatom, što je drukčije nego kod Dragunova. Umjesto Dragunov 7.62x54mmR kalibra, puška koristi 8x57mm IS metak. Jugoslovenska Narodna Armija je prihvatila 8x57mm IS ball variantu, proizvedenu kao M49, kao pješadijska municija s kraja 1940tih godina. Kako je PASP M76 poluautomatska puška tako i oznaka kao i na kalašnjikovu dođe na desnoj strani recivera ali ima samo dvije opcije: “zakočeno” i “jedinačno”.