Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
haos1

#1376 Re: Problem pasa lutalica

Post by haos1 »

It_is_a_Leclerc wrote:
haos1 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Evo jednog delegata već uhapsilo...

Isto se može desiti i tom "timu iz kaliferije".

Zakon se poštovati mora.
ps. u kojem to zakonu piše da može biti 15000 pasa... ne 15, već 20000, 20000 lutalica?! zakon očito ne postoji, niti se provodi od najvišeg tijela, pa ko je ono da govori šta je zakonito, a šta ne?
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Član 3. :)

Zakon postoji i građani su dužni da ga se drže. Kad se zakon promijeni, građani su dužne da se drže promjena.

Ovo je, ipak, još uvijek, država, a ne hajdučija.
(1) Ovim zakonom uređuje se odgovornost ljudi za zaštitu i dobrobit životinja u pogledu
držanja, smještaja i ishrane, zaštite od mučenja, zaštite životinja u vrijeme ubijanja ili klanja,
stresa tokom transporta, zaštite divljih životinja, te odnos prema napuštenim životinjama,
kućnim ljubimcima i laboratorijskim životinjama, formiranje etičke komisije i stručnog
savjeta, kao i nadzor nad provođenjem ovog zakona i kaznene sankcije za prekršioce zakona.

glupane ulicama luta i razmnožava se 20000 pasa lutalica, a u ovom članku nigdje nema ni spomeni uličnim psima koji ujedaju seru i zagađuju, razumiješ li ti bos. jezik? kad bi tako bilo kako ti mislis, onda ti možeš zaštiti i pacove, skakavce i koješta..

ova država je formalno, a i neformalno hajdučija...
Last edited by haos1 on 16/09/2014 13:56, edited 1 time in total.
pakica_

#1377 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

pici wrote:
pakica_ wrote:Po tristohiljaditi put ponavljam- ja JESAM za eutanaziju svih navedenih u clanu 14.. Ali spricom u kojoj je T61, a ne domestos, varkina, deterdzent itd kao sto je bila praksa do sad.. Razumijete li vi nas jezik?
Za ovog sto rece da se od necega mora zivjeti, jeste, zivim od zivotinja.. Radim u pansionu za pse i macke.. RADIM! Ne prosim! Sto se tice donacija, paypal nemam, racun u banci mi je u minusu zbog pasa jer dajem MOJE pare! MOJE pare hrane i vakcinisu te zivotinje, moje pare ih smijestaju u pansion kad su povrijedjeni, moje pare ih vode na rtg, terapije, infuzije.. Ne od dzesike simson i meta dejmona iz njemacke koji vide sliku na.kojoj kukam pa trazim.. Trazim, nije da.ne trazim, ali te slike vide moji prijatelji koji me povremeno gurnu sa.par maraka koje odu u ruke veterinaru i vlasnicima pansiona i to je to.. Ja pse volim, ja da.ikako mogu vodila bih ih sve.kuci i i ja i vi bi bili rahat, ali taj luksuz sebi ne mogu priustiti.. Kroz moju kucu i avliju je.prodefilovalo vise pasa nego sto je neko u zivotu vidio na.slici.. Nikad marke za to nisam uzela, a neko jeste.. Psi su nevjerovatan biznis.. Transport pasa u npr njemacku se.krece.izmedju hiljadu i hiljadu i po eura.. Ne kazem da se ne uzimaju kraljevske.pare na.ovome, ali kucate na.pogresna vrata jer ja ne zaradjujem na donacijama.. Meni babo kupi xperiju z1, a ne strani donator.. Meni mama kupi pezoVa, a ja ga.sjebem vozajuci krvava stvorenja na cetiri noge.. Ja sam cista pred Bogom, a za narod mi puca 'cka u sta ce(te) vjerovati

morel trajna za moju macu :mrgreen:

de ne sekiraj se mnogo, jebi ga mnogi hoce problem sto prije da rijese pa i metkom...ja sam apsolutno protiv toga al da ga treba rijesiti...treba, a krivce (politicari, NVO i veterinari) bi objesio za jaja na sred marin dvora ko moj benito :mrgreen:
Ma pucam po.savovima.vise, vjeruj mi.. Kazete nema mjauta.po ulicama.. Hocete macku? Kod.mene.u mahali ih ima makar 40 a jedini pas koji im je.prijetnja je moj, jer copor u mahali ih apsolutno ignorise.. Ima levata kerova iz okolnih mahala koji ih ganjaju, ali mjauti Zbjelava nisu levati pa uteknu.. Jedino sam otrovane macke sklanjala s ulice kod mene, rastrgane jok
jasko_ba

#1378 Re: Problem pasa lutalica

Post by jasko_ba »

Država za Dogs Trust :roll:
Kako uvijek ovakvi ublehasi samo kod nas dolaze. Fuuuj
Arsene Wenger

#1379 Re: Problem pasa lutalica

Post by Arsene Wenger »

Da li je ijedna stranka dala neko predizborno obećanje vezano za uklanjanje lutalica? Da glasam za njih. :mrgreen:
Banksy

#1380 Re: Problem pasa lutalica

Post by Banksy »

Oligarh wrote:
Legalizam prestaje biti svrsishodan kada je ugroženo opšte dobro.
Bosna i Hercegovina, 2014.

A sve je počelo jednog hladnog novembarskog jutra 1990. godine ...
pumica

#1381 Re: Problem pasa lutalica

Post by pumica »

Mi svi treba da se udruzimo i svoju ljutnju usmjerimo na vlast koju skupo placamo...trebao bi nam jedan dobar shaptach psima i sve te pse sa ulica "napuckamo" na one koji nisu postovali zakon godinama i doveli i nas i pse i macke i sve sto je zivo do ove tacke...a sada zele da nas zadovolje tako sto ce od nas napraviti ubice jer pobogu eto narod zeli sintore a ne oni !!!
Bezobraznici!
Last edited by pumica on 16/09/2014 14:02, edited 1 time in total.
haos1

#1382 Re: Problem pasa lutalica

Post by haos1 »

Oligarh wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Član 3. :)

Zakon postoji i građani su dužni da ga se drže. Kad se zakon promijeni, građani su dužne da se drže promjena.

I III Reich je bio država, međunarodni pravni subjekt, sa legalno na izborima izabranom vladom i parlamentarnom večinom. I imali su parlamentarno, sve po propisu, izglasane rasne zakone. I njih su se pridržavali, ne znam baš da su bili dobri.

Ovo dobro zapamti i slobodno prenesi svojim u stranci.
i nije ovo neki legalizam, čuj 20000 dzukela na ulici, pa to su klasični sindromi nefunkcionalne države. države za pse. zašto da poštujem državu kada ista nije u stanju zaštiti mene od zaraze, prljavštine i trauma koje ovi psi u ovolikom broju uzrokuju?
pakica_

#1383 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Arsene Wenger wrote:Da li je ijedna stranka dala neko predizborno obećanje vezano za uklanjanje lutalica? Da glasam za njih. :mrgreen:
Sve i da jeste, mislis da im je prvi put? I da ce ispuniti obecanje? :lol: slatko je to koliko si naivan
Forsaken

#1384 Re: Problem pasa lutalica

Post by Forsaken »

Evo i oficijelno
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1650 ... van-zakonu
Iz fondacije Dogs Trust BiH, povodom jučerašnjeg sastanka na koji su ovu organizaciju pozvali iz resornih ministarstava Kantona Sarajevo, saopšteno je da se rješenje napuštenih pasa na ulicama Sarajeva može tražiti samo unutar postojećeg zakona.
Cijeli Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja možete pročitati ovdje.

"Dogs Trust primjećuje da su lokalne vlasti sada odlučnije nego do sada da riješe problem pasa na ulicama, te da razmatraju i traže rješenja koja su u skladu s važećim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, što je naravno jedino i logično, moguće i prihvatljivo.

Dogs Trust uz nadležne veterinarske inspekcije, spremni su podržati jedino mjere i aktivnosti koje su u skladu sa Zakonom jer smo uvjereni da se njegovom boljom primjenom može doći do rješenja problema pasa lutalica. Nastavit ćemo pratiti situaciju i biti konstruktivan partner vlastima, koje jedine mogu i moraju rješavati ovaj problem, sve dok se stvari kreću u okviru Zakona", stoji u saopštenju Dogs Trusta.
Zloupotreba terminologije u javnosti

Ova organizacija također želi pojasniti i termine kojima se ovih dana baratalo u medijima, a to su kafilerija, koja znači ustanovu u kojoj se uništavaju tijela umrlih životinja, kao i šinteraj, kolokvijalni naziv za stari sistem po kojem su se svi uhvaćeni psi na ulicama ubijali.

"Ovaj sistem stoga ne može biti reinstaliran jer se direktno kosi sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja", napominje Dogs Trust.

Iz fondacije Dogs Trust BiH napominju da se termin "bijesan pas", ne može koristiti za agresivne pse jer nosi poruku o zaraznoj bolesti, bjesnilu, a u Sarajevu nema bijesnih pasa, tj. pasa s ovim zaraznim oboljenjem. S ciljem sprečavanja manipulacije i zloupotrebe ovog termina, iz Dogs Trusta mole da se ovaj termin ne koristi kao zamjena za termin agresivan pas, na šta je jutros upozorio i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, gostujući u jutarnjem programu Televizije Sarajevo.
Zakon već pet godina predviđa ovu mjeru

Dogs Trust podsjeća i da je Zakon o zaštiti i dobrobiti na snazi već pet godina, od 2009. godine, te da od samog početka kao jednu od mjera predviđa i uklanjanje agresivnih, zaraženih i bolesnih pasa s ulica. Ova mjera se mogla provoditi i svih pet godina postojanja zakona, ali uz strogo poštivanje predviđenih procedura i paralelno sa svim drugim predviđenim mjerama.

Vlasnike pasa i hranitelje pasa na ulicama Sarajeva podsjećamo na Dogs Trustovu akciju besplatnih sterilizacija koja traje do 18. oktobra.
Last edited by Forsaken on 16/09/2014 14:03, edited 1 time in total.
Oligarh

#1385 Re: Problem pasa lutalica

Post by Oligarh »

I još nešto, jako bitno. Država ima pravo da suspendira na određeno vrijeme sve zakonske akte koje se ne mogu primjenjivati u vanrednim situacijama kao što su recimo epidemije.
Liberija i Sijera Leone sada pokušavaju da totalnom zabranom kretanja ljudi u pojedinim trenutcima reduciraju kontakte sa novozaraženim kako bi došli do nultih pacijenata, a na prijedlog WHO.
Pa znate li koliko je SFRJ 1972. godine stavila van snage zakona pri proglašavanju vanrednog stanja zbog suzbijanja epidemije variole vere?!

Zašto se i ovo u KS ne bi tretiralo kao jedna vrsta epidemije, što zaista i jeste postala, jer za konzekvencu ima ugroženu sigurnost i zdravlje građana.
Last edited by Oligarh on 16/09/2014 14:07, edited 1 time in total.
TheWatcher

#1386 Re: Problem pasa lutalica

Post by TheWatcher »

It_is_a_Leclerc wrote:
haos1 wrote:

Zakon se poštovati mora.
ps. u kojem to zakonu piše da može biti 15000 pasa... ne 15, već 20000, 20000 lutalica?! zakon očito ne postoji, niti se provodi od najvišeg tijela, pa ko je ono da govori šta je zakonito, a šta ne?

jasta neg drzava :mrgreen: i to drzava koja brine o svojim gradjanima :lol:
Naslovnica

#1387 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

Očigledno je da su aktivisti Dogs Trusta u Sarajevu svrha sami sebi i da je u pitanju jedno golemo pranje para.
Za onog ko želi da steriliše svog ljubimca (besplatno ili ne), nisu potrebne reklame, on će sam odlučiti da li da to uradi ili ne.
Što se tiče sterilizacije lutalica, njih na sterilizaciju vode ovi aktivisti koji su itekako upoznati sa terminima akcije.
Prema tome, potrebe za ovolikim marketingom zaista nema, osim ako tu nije u pitanju trošenje/pranje para preko reklamiranja!
Dogs Trust u BiH je jedna udružena zločinačka organizacija, i ništa drugo.
Ko njima daje za pravo da se na ovakav načim miješaju u unutrašnje stvari jedne države?!
Zašto ih nema u drugim krajevima BiH, osim u dijelovima gdje su Bošnjaci većina?!
Zašto u RS ne prosipaju svoju šuplju?!
Koja je svrha ove goleme marketinške kampanje koja se mjeri stotinama hiljada KM (Jumbo bilbordi, plakati, internet portali, poštanski sandučići, reklame na TV?!?!?!), kolike se pare tu potroše a koliko se sterilizacija uradi?!
A za sve je kriva ova korumpirana vlast koja je plaćena da radi po njihovom nalogu, i nema damu da im se zahvali na dosadašnjem urađenom poslu i da im da crveni karton, tj da preuzme stvari u svoje ruke. Bijednici na vlasti se boje britanskog ambasadora koji otvoreno lobira za Dogs Trust i prijeti sankcijama.
ZAšto je problem donijeti izmjenu zakona gdje će se vremenski ograničiti držanje psa u azilu, i nakon toga, ako ne bude usvojen, eutanizirati, kao i u većini država?!?!
MI SMO BANANA DRŽAVA 1/1.
Ko može neka bježi odavde kako zna i umije.
Alfons Kauders

#1388 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

It_is_a_Leclerc wrote:
haos1 wrote:

Zakon se poštovati mora.

Fakat nevjerovatna argumentacija. :-) Gradjani trebaju ugrozavati svoje zdravlje i sigurnost kako bi udovoljili slovu zakona. :-)

Ja ba.
pakica_

#1389 Re: Problem pasa lutalica

Post by pakica_ »

Ima l' gdje da se izglasa i eutanazija ubica, pedofila, silovatelja i sl.
Mene je njih strah.. Jako :run: meni oni zagadjuju okolinu i ogranicavaju slobodu kretanja
Naslovnica

#1390 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

pakica_ wrote:Ima l' gdje da se izglasa i eutanazija ubica, pedofila, silovatelja i sl.
Mene je njih strah.. Jako :run: meni oni zagadjuju okolinu i ogranicavaju slobodu kretanja
Ja sam za, odmah!
Logovan

#1391 Re: Problem pasa lutalica

Post by Logovan »

Arsene Wenger wrote:Da li je ijedna stranka dala neko predizborno obećanje vezano za uklanjanje lutalica? Da glasam za njih. :mrgreen:
:D :lol:
uglavnomja

#1392 Re: Problem pasa lutalica

Post by uglavnomja »

It_is_a_Leclerc wrote:
haos1 wrote:

Zakon se poštovati mora.

zasto tim iz kafilerije pod navodnicima?

kafilerija je kantonalna ustanova, osnovana prema zakonu.

sinteri iz kafilerije nisu gradjani, nego ovalsetena lica kojim zakon i radno mjesto daju pravo (a i obavezu) da hvataju i eitanaziruju opasne pse, po svim tackama opasne po zivot ljudi i drugih zivotinja.
cpu_fan

#1393 Re: Problem pasa lutalica

Post by cpu_fan »

Naslovnica wrote:Očigledno je da su aktivisti Dogs Trusta u Sarajevu svrha sami sebi i da je u pitanju jedno golemo pranje para.
Za onog ko želi da steriliše svog ljubimca (besplatno ili ne), nisu potrebne reklame, on će sam odlučiti da li da to uradi ili ne.
Što se tiče sterilizacije lutalica, njih na sterilizaciju vode ovi aktivisti koji su itekako upoznati sa terminima akcije.
Prema tome, potrebe za ovolikim marketingom zaista nema, osim ako tu nije u pitanju trošenje/pranje para preko reklamiranja!
Dogs Trust u BiH je jedna udružena zločinačka organizacija, i ništa drugo.
Ko njima daje za pravo da se na ovakav načim miješaju u unutrašnje stvari jedne države?!
Zašto ih nema u drugim krajevima BiH, osim u dijelovima gdje su Bošnjaci većina?!
Zašto u RS ne prosipaju svoju šuplju?!
Koja je svrha ove goleme marketinške kampanje koja se mjeri stotinama hiljada KM (Jumbo bilbordi, plakati, internet portali, poštanski sandučići, reklame na TV?!?!?!), kolike se pare tu potroše a koliko se sterilizacija uradi?!
A za sve je kriva ova korumpirana vlast koja je plaćena da radi po njihovom nalogu, i nema damu da im se zahvali na dosadašnjem urađenom poslu i da im da crveni karton, tj da preuzme stvari u svoje ruke. Bijednici na vlasti se boje britanskog ambasadora koji otvoreno lobira za Dogs Trust i prijeti sankcijama.
ZAšto je problem donijeti izmjenu zakona gdje će se vremenski ograničiti držanje psa u azilu, i nakon toga, ako ne bude usvojen, eutanizirati, kao i u većini država?!?!
MI SMO BANANA DRŽAVA 1/1.
Ko može neka bježi odavde kako zna i umije.
Pa u RS-u ne smiju prismrditi. A tamo je SF da cuke sa tužnim okicama hodaju u čoporu ulicama gradova. Što ne odu u Ćevljanoviće kada je bodljavina bikova pa probaju prezentovati svoj aktivizam borbe protiv okrutnosti prema životinjama ? Kako bi kolčevi preko leđa pljuštali. Ovdje su se previše povampirili vrijeme je da se glogovim kolčevima smire.
neimenovan.x

#1394 Re: Problem pasa lutalica

Post by neimenovan.x »

pakica_ wrote:Ima l' gdje da se izglasa i eutanazija ubica, pedofila, silovatelja i sl.
Mora da ti je matematika pravo dobro išla :roll: ... Milion puta vam se ponovi pa opet ne kontate...
Alfons Kauders

#1395 Re: Problem pasa lutalica

Post by Alfons Kauders »

Oligarh wrote:I još nešto, jako bitno. Država ima pravo da suspendira na određeno vrijeme sve zakonske akte koje se ne mogu primjenjivati u vanrednim situacijama kao što su recimo epidemije.
Liberija i Sijera Leone sada pokušavaju da totalnom zabranom kretanja ljudi u pojedinim trenutcima reduciraju kontakte sa novozaraženim kako bi došli do nultih pacijenata, a na prijedlog WHO.
Pa znate li koliko je SFRJ 1972. godine stavila van snage zakona pri proglašavanju vanrednog stanja zbog suzbijanja epidemije variole vere.

Zašto se i ovo u KS ne bi tretiralo kao jedna vrsta epidemije, što zaista i jeste postala, jer za konzekvencu ima ugroženu sigurnost i zdravlje građana.
Proglastiti vandredno stanje
Okloniti neposrednu opasnost za gradjane (kratkorocni aspekt)
Demokratskim ili pravnim sredstvima srusiti postojeci zakon kao uzrok problema (dugorocni aspekt)
Kriminalizirati sve forme gradjanskog aktivizma koje za cilj ili posljedicu imaju narusavanje sigurnosti i zdravlja gradjana

Problem rijesen.
pumica

#1396 Re: Problem pasa lutalica

Post by pumica »

haos1 wrote:
Oligarh wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. Član 3. :)

I III Reich je bio država, međunarodni pravni subjekt, sa legalno na izborima izabranom vladom i parlamentarnom večinom. I imali su parlamentarno, sve po propisu, izglasane rasne zakone. I njih su se pridržavali, ne znam baš da su bili dobri.

Ovo dobro zapamti i slobodno prenesi svojim u stranci.
i nije ovo neki legalizam, čuj 20000 dzukela na ulici, pa to su klasični sindromi nefunkcionalne države. države za pse. zašto da poštujem državu kada ista nije u stanju zaštiti mene od zaraze, prljavštine i trauma koje ovi psi u ovolikom broju uzrokuju?
Odsustvo legalizma...
neimenovan.x

#1397 Re: Problem pasa lutalica

Post by neimenovan.x »

Naslovnica wrote: Zašto u RS ne prosipaju svoju šuplju?!
Zamisli Dodikovu facu dok mu neki gej aktivista priča o tužnim okicama :lol:
To bi baš volio vidjeti :D
haos1

#1398 Re: Problem pasa lutalica

Post by haos1 »

najgluplje je što zakon ustvari ne brani uklanjanje štetočina, pacova, pasa lutalica, bubašvaba koje se kote same od sebe... sve što se koti samo od sebe, ne podliježe tom zakonu.
Oligarh

#1399 Re: Problem pasa lutalica

Post by Oligarh »

Alfons Kauders wrote:
Oligarh wrote:I još nešto, jako bitno. Država ima pravo da suspendira na određeno vrijeme sve zakonske akte koje se ne mogu primjenjivati u vanrednim situacijama kao što su recimo epidemije.
Pa znate li koliko je SFRJ 1972. godine stavila van snage zakona pri proglašavanju vanrednog stanja zbog suzbijanja epidemije variole vere.

Proglastiti vandredno stanje
Okloniti neposrednu opasnost za gradjane (kratkorocni aspekt)
Demokratskim ili pravnim sredstvima srusiti postojeci zakon kao uzrok problema (dugorocni aspekt)
Kriminalizirati sve forme gradjanskog aktivizma koje za cilj ili posljedicu imaju narusavanje sigurnosti i zdravlja gradjana

Problem rijesen.
Upravo to. Mogu se onda i Dogs Trust i svi ostali slikati. Vlada KS samo proglasi vanredno stanje u oblasti zdravstva tj ugrožena sigurnost po zdravlje ljudi. Imaju svaku vrstu i obaveze i pokrica za privremenu suspenziju tog famoznog zakona, jer je ugrozeno zdravlje ljudi u ozbiljnoj mjeri sto brojke ugriza, opasnost od pojave ozbiljnih bolesti, opsta nesigurnost LJUDSKE populacije. I dovidjenja.
cpu_fan

#1400 Re: Problem pasa lutalica

Post by cpu_fan »

Da se razumijemo, ja sam za to da se ubicama, pedofilima i silovateljima prema uzoru na Kinu po kratkom postupku uz direktan prijenos na javnom emiteru presudi metkom u potiljak. Al' ovim "cukicama" sa "tužnim okicama" se mora stati u kraj.
Locked