@Chagalj
OK, nice "example" and scientific explanation, but... where is the God in ti?
Vjerovatno sam te ja ponukao da napises ovo, pa me zanima...otkud tebi da sam nevjernik?šatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Zaista, nije lijepo od vas, bez obzira što niste vjernici, sigurno ste dobro odgojeni, kulturni.Dokažite to, između ostalog.
sta gdje se Bog nalazi u tome??Dozer wrote:Bjez', ba, @Ljubicice
@Chagalj
OK, nice "example" and scientific explanation, but... where is the God in ti?
kad mi doneses dokaz ja ga prihvatam nema kod mene tvrdoglavosti ukoliko su dokazi jaki, eh druga je stvar sto su vam dokazi za evoluciju nejaki pa ja moram po svom.sizifinho wrote:Vjerovatno sam te ja ponukao da napises ovo, pa me zanima...otkud tebi da sam nevjernik?šatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Zaista, nije lijepo od vas, bez obzira što niste vjernici, sigurno ste dobro odgojeni, kulturni.Dokažite to, između ostalog.
A za cagalja...odgojen sam da postujem ljude, ali on je svojim stavovima i postovima pokazao da nema zelju da prihvati tudje misljenje, rigidan je, pogresnih argumenata i kao takav za mene nije validan. Ne znam ga ko covjeka, siguran sam da je dobar, ali na forumu vrijedja ljudsku inteligenciju. Imao sam vjeroucitelja koji je tvrdio da ljudi imaju tri plucna krila i da se to trece otvara iskljucivo na sedzdi. Dosta mi je ovakvih...
I meni bude žao Chagalja, nikome on nije ružnu riječ ovdje reko, ali ne može se čiste savjesti ignorisati neke nebuloze što priča. Ja sam ateista, ne vjerujem da postoji bog, ali mogu prihvatiti religiju kao neku filozofiju. Ali kad neko piše ovaokvu alternativnu fiziku i biologiju, to ne mogu. Ili kad se vjera mješa u politiku, to isto ne mogušatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
Hoćeš da kažeš da su dokazi za evoluciju nejaki..Jesam li dobro pročitao?Chagalj wrote:kad mi doneses dokaz ja ga prihvatam nema kod mene tvrdoglavosti ukoliko su dokazi jaki, eh druga je stvar sto su vam dokazi za evoluciju nejaki pa ja moram po svom.sizifinho wrote:Vjerovatno sam te ja ponukao da napises ovo, pa me zanima...otkud tebi da sam nevjernik?šatirana_ljubičica wrote:Uz dužno poštovanje svih, kako vas tako i Chagalja, mislim da malo pretjerujete sa odnosom prema njemu.Jeste da se ubacuje sa copy/paste više nego sa ičim, da ubacuje teme koje nekad ni veze nemaju, da i mene ponekad nervira, ali ako vi ne možete da uvidite ili da prihvatite ono o čemu on ''govori'' ne morate ga spuštati na nivo bakterije.
A za cagalja...odgojen sam da postujem ljude, ali on je svojim stavovima i postovima pokazao da nema zelju da prihvati tudje misljenje, rigidan je, pogresnih argumenata i kao takav za mene nije validan. Ne znam ga ko covjeka, siguran sam da je dobar, ali na forumu vrijedja ljudsku inteligenciju. Imao sam vjeroucitelja koji je tvrdio da ljudi imaju tri plucna krila i da se to trece otvara iskljucivo na sedzdi. Dosta mi je ovakvih...

jos ako ga pitas sta je s dinosaurusima, reci ce da su ljudi tad zivjeli s njima. T Rex je bio za oko kuce.irac300 wrote:@Chagalj
Koja nauka izučava te gigantske ljude od 6 metara? Pitam, jer nisam vidio da se neki antroplog ili arheolog bavi time, osim ako je za tebe dokaz tvrdnja i maketa kostura koje iznosi jedan klaun, publicista iz Austrije?
Mani mi pseudonauke i pseudonaučnika tipa Semir Osmanagić.
Onako, kada ostaneš sam sa sobom, i razmisliš, šta ti pada na pamet kako bi se arheologija i cijela ljudska historija okrenula naopačke da su stvarno pronađeni gigantski ljudski kosturi? Pokušavam ti objasniti da to što lijepiš je GLUPOST. I da si žrtva šarlatana koji zgrću lovu na osnovu izmišljanja kvazihistorije i ostalih kvazinauka. Haj' priznaj nam ovdje da nisi propustio nijednu epizodu Ancient Aliens.I da ti je ovaj lik jedan od jačih naučnika.
![]()
Drago mi je da ne postoje te diskriminacije. Poenta ostaje ista, ne mozes uciti nekoga sta treba voljeti i cime se ponositi, a to radi vjeronauk.apsidejzi wrote:U islamu se ljudi ne djele po rasi i naciji. Mi smo rasnu diskriminaciju ukinuli jos prije 1400 godina. Zvanicno.Leo_alfa wrote: Staviti okvire sistema skolovanja na ljubav, ponos i sl ne znaci dobiti pozitivne rezultate. Tako imamo jeftina objasnjenja da "nacionalni ponos" je totalno drugacija stvar od nacionalizma, kao i "rasni ponos" od rasizma. Samo fino upakovana, ali ista ideologija.
Pitanja u domenu "sta ako" su poprilicno nezahvalna za odgovaranje, jer teisti veruju da se gorepomenuti ishodi nece nikada desiti. Ali ako se vec bavimo ovakvim stvarima, kako se moze nepobitno dokazati da ljudi nisu Bozije delo?Ali, ono sto mene, kao ateistu, zaista zanima jeste odgovor vjernika na pitanje - sta ako se sutra nepobitno dokaze da mi, ljudi, kao i sve drugo na planeti nismo nikakvo bozije djelo, nego jednostavno slucajnost, nevjerovatni spoj razlicitih hemijskih spojeva koji su u odgovarajucim uslovima pokrenuli zivot? Pretpostavljam da ce tada odgovor biti - pa bog je stvorio te spojeve...
Ili, ako se ispostavi da smo samo eksperiment neke vanzemaljske i neuporedivo vece inteligencije? Hoce li odgovor biti - pa bog je stvorio i njih da bi oni stvorili nas?
daleko od istine, barem sto se mene tice. ja sam upravo na ovom forumu naisao na jednu osobu koja je dala izjavu koja me zaintrigirala. tada sam bio u stadiju agnosticizma. tada sam se vise zapitao o duhovnosti i krenuo traziti svoje mjesto. da bude interesantnije - dok sam ja dosao u stadij ateizma ta osoba je postala deista/budista. nisam siguran sta od to dvoje. nije me ni interesovalo naime.Dozer wrote: ...Medjutim, sama diskusija izmedju teiste i ateiste je unaprijed osudjena na propast i prerastanje u nesto sto nije ni ubjedjivanje, ali ni negiranje, mada cesto tako ispada, nego vise kao neka vrsta ganjanja u krug...
Teret dokaza u ovom slucaju je na teistima. Vjernik tvrdi da postoji Bog, on to treba dokazati validnim cinjenicama ili povuci se iz rasrave.Towelie wrote:Pitanja u domenu "sta ako" su poprilicno nezahvalna za odgovaranje, jer teisti veruju da se gorepomenuti ishodi nece nikada desiti. Ali ako se vec bavimo ovakvim stvarima, kako se moze nepobitno dokazati da ljudi nisu Bozije delo?Ali, ono sto mene, kao ateistu, zaista zanima jeste odgovor vjernika na pitanje - sta ako se sutra nepobitno dokaze da mi, ljudi, kao i sve drugo na planeti nismo nikakvo bozije djelo, nego jednostavno slucajnost, nevjerovatni spoj razlicitih hemijskih spojeva koji su u odgovarajucim uslovima pokrenuli zivot? Pretpostavljam da ce tada odgovor biti - pa bog je stvorio te spojeve...
Ili, ako se ispostavi da smo samo eksperiment neke vanzemaljske i neuporedivo vece inteligencije? Hoce li odgovor biti - pa bog je stvorio i njih da bi oni stvorili nas?
U nauci ne mozes dokazati negativnu tvrdnju. Ti tvrdis da ima boga, to je pozitvna tvrdnja i u smislu toga trebas dokazati postojanje boga te da smo mi njegova stvorenja. Do sada u nauci nema ni jednog traga postojanja takvog bica. Ali ako kazes da to stvorenje postoji van naseg svijeta, da nije mjerljivo, vidljivo, ili na bilo koji drugi nacin uocljivo u nasoj realnosti, mi ljudi obicno racionalno zakljucimo da je to nesto sto ne postoji. Ovo sam vec spomenuo. Ja pocnem propagirati da kod svakog covjeka u njegovog garazi zivi nevidljivi zmaj koji se ne moze vidjeti niti mjeriti te da taj zmaj uopste ne zivi u nasoj realnosti. Da li ti sad trebas vjerovati u njegovo postojanje, sumnjati u njegovo postojanje ili dokazati njegovo postojanje ? Ili sam ja taj na kojem lezi breme dokazivanja da takvo nesto postoji ? Nauka ne moze i nece nikad dokazati nepostojanje ili postojanje nekog bozanstva a to je zbog cinjenice da ne pricamo o stvari koja je relevantna nauci. Ako je nemjerljivo, nedokucivo, nevidljivo nema smisla uopce traganje za tim a kamoli vjerovanje. To je u biti to.Towelie wrote:Pitanja u domenu "sta ako" su poprilicno nezahvalna za odgovaranje, jer teisti veruju da se gorepomenuti ishodi nece nikada desiti. Ali ako se vec bavimo ovakvim stvarima, kako se moze nepobitno dokazati da ljudi nisu Bozije delo?Ali, ono sto mene, kao ateistu, zaista zanima jeste odgovor vjernika na pitanje - sta ako se sutra nepobitno dokaze da mi, ljudi, kao i sve drugo na planeti nismo nikakvo bozije djelo, nego jednostavno slucajnost, nevjerovatni spoj razlicitih hemijskih spojeva koji su u odgovarajucim uslovima pokrenuli zivot? Pretpostavljam da ce tada odgovor biti - pa bog je stvorio te spojeve...
Teret dokaza u ovom slucaju je na teistima. Vjernik tvrdi da postoji Bog, on to treba dokazati validnim cinjenicama ili povuci se iz rasrave.
U pravu ste da se dokazuje pozitivna tvrdnja, a ne negativna, ja sam hteo da ukazem da je nemoguce nepobitno dokazati da Bog ne postoji, a sto je bio preduslov sbbkbb scenarija koji je gore naveden.U nauci ne mozes dokazati negativnu tvrdnju. Ti tvrdis da ima boga, to je pozitvna tvrdnja i u smislu toga trebas dokazati postojanje boga te da smo mi njegova stvorenja. Do sada u nauci nema ni jednog traga postojanja takvog bica. Ali ako kazes da to stvorenje postoji van naseg svijeta, da nije mjerljivo, vidljivo, ili na bilo koji drugi nacin uocljivo u nasoj realnosti, mi ljudi obicno racionalno zakljucimo da je to nesto sto ne postoji. Ovo sam vec spomenuo. Ja pocnem propagirati da kod svakog covjeka u njegovog garazi zivi nevidljivi zmaj koji se ne moze vidjeti niti mjeriti te da taj zmaj uopste ne zivi u nasoj realnosti. Da li ti sad trebas vjerovati u njegovo postojanje, sumnjati u njegovo postojanje ili dokazati njegovo postojanje ? Ili sam ja taj na kojem lezi breme dokazivanja da takvo nesto postoji ? Nauka ne moze i nece nikad dokazati nepostojanje ili postojanje nekog bozanstva a to je zbog cinjenice da ne pricamo o stvari koja je relevantna nauci. Ako je nemjerljivo, nedokucivo, nevidljivo nema smisla uopce traganje za tim a kamoli vjerovanje. To je u biti to.
e vidis sto je covjek, da je ovakvih vise ljepse bi isla ova mentalna gimnastika. Nek neki vjernici i ateisti uce na ovim primjerima. Svaka castTowelie wrote:Teret dokaza u ovom slucaju je na teistima. Vjernik tvrdi da postoji Bog, on to treba dokazati validnim cinjenicama ili povuci se iz rasrave.U pravu ste da se dokazuje pozitivna tvrdnja, a ne negativna, ja sam hteo da ukazem da je nemoguce nepobitno dokazati da Bog ne postoji, a sto je bio preduslov sbbkbb scenarija koji je gore naveden.U nauci ne mozes dokazati negativnu tvrdnju. Ti tvrdis da ima boga, to je pozitvna tvrdnja i u smislu toga trebas dokazati postojanje boga te da smo mi njegova stvorenja. Do sada u nauci nema ni jednog traga postojanja takvog bica. Ali ako kazes da to stvorenje postoji van naseg svijeta, da nije mjerljivo, vidljivo, ili na bilo koji drugi nacin uocljivo u nasoj realnosti, mi ljudi obicno racionalno zakljucimo da je to nesto sto ne postoji. Ovo sam vec spomenuo. Ja pocnem propagirati da kod svakog covjeka u njegovog garazi zivi nevidljivi zmaj koji se ne moze vidjeti niti mjeriti te da taj zmaj uopste ne zivi u nasoj realnosti. Da li ti sad trebas vjerovati u njegovo postojanje, sumnjati u njegovo postojanje ili dokazati njegovo postojanje ? Ili sam ja taj na kojem lezi breme dokazivanja da takvo nesto postoji ? Nauka ne moze i nece nikad dokazati nepostojanje ili postojanje nekog bozanstva a to je zbog cinjenice da ne pricamo o stvari koja je relevantna nauci. Ako je nemjerljivo, nedokucivo, nevidljivo nema smisla uopce traganje za tim a kamoli vjerovanje. To je u biti to.