Kakav god da je bio, bio je pismeniji od mnogih sa ove teme koji se kunu u ono što je taj propagirao.Plavo-bijeli wrote:Postoji li i jedan validan dokaz da je Poslanik s.a.w.s bio nepismen ?
Islam - pitanja i odgovori
-
5 0 5
#1376 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Plavo-bijeli
#1377 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne znam kakav je to odgovor na moje pitanje?5 0 5 wrote:Kakav god da je bio, bio je pismeniji od mnogih sa ove teme koji se kunu u ono što je taj propagirao.Plavo-bijeli wrote:Postoji li i jedan validan dokaz da je Poslanik s.a.w.s bio nepismen ?
Vrlo, vrlo je bitno da je bio nepismen, ali kolko vidim/znam nema konkretnih dokaza osim ajeta iz Kur'ana.
- Towelie
#1378 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije u pitanju verzija, vec tefsirsko tumacenje. Tacno je da ih ima vise, mi cemo uzeti ono koje je logicnije i naucno moguce.jasko_ba wrote:Pa koja je sad verzija tacna, ako skoro svaka nesto drugacije tumaci?Towelie wrote:Nije od svake zivotinje koja je postojala na svim kontinentima, nego na tom lokalnom nivou gde je Nuh ziveo. Isto se odnosi i na potop.
PitanjePostoji li i jedan validan dokaz da je Poslanik s.a.w.s bio nepismen ?
Da li postoji dokaz koji ukazuje na to da Allahov poslanik Muhammed, s.a.v.s., nije znao čitati ni pisati?
Odgovor
Neka je hvala Allahu dž.š. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: ”Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.” (El-Ea’raf, 157) Kurtubi, poznati mufessir, tumačeći ovaj ajet i riječ ummijj (koji ne zna čitati ni pisati) navodi slijedeće: ”Ibn-Abbas, r.a., je tumačeći riječ ummijj rekao: ´Vaš Poslanik, s.a.v.s., bio je ummijj, nije znao pisati, ni čitati, niti računati. Uzvišeni Allah kaže: ´Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao.´” (Al-Ankebut, 48)
Ovo, naravno, ako uzimas kur'anske ajete kao dokaz.
- Plavo-bijeli
#1379 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tražio sam dokaze koji nisu iz Kur'ana jer ako je Poslanik s.a.w.s bio nepismen onda stvarno nije mogao čitati neke druge spise od Jevreja, Kršćana i Rimljana i nije mogao sam sastaviti Kur'an... a ako je mogao pisati/čitati onda postoji mogućnost da jeste.
Eš-šifa', "...da je Muavija pred Poslanikom s.a.v.s, pisao a on mu tom priliom rekao: "Otresi mastilo, iskosi pisaljku, popravi ba', istakni sin, ne umanjuj mim, ljepše napiši Allah, s dugim a napiši Er-Rahman i malo dotjeraj Er-Rahim."
U Buharijevom i Ahmedovom predanju se kaže: "Vjerovjesnik s.a.v.s je uzeo papir, a nije bio vičan pisanju, pa je napisao."
Postoji još nekoliko predanja iz kojih se vide da je Poslanik, naučio tokom života pisati...a jedino objašnjenje kako je uspio pisati jeste da mu je Allah dž.š to podario kako bi mu pomogao pred nevjernicima ne bi li možda, počeli vjerovati kad vide nepismenog kako piše. Meni to nije neko objašnjenje i dokaz...
Eš-šifa', "...da je Muavija pred Poslanikom s.a.v.s, pisao a on mu tom priliom rekao: "Otresi mastilo, iskosi pisaljku, popravi ba', istakni sin, ne umanjuj mim, ljepše napiši Allah, s dugim a napiši Er-Rahman i malo dotjeraj Er-Rahim."
U Buharijevom i Ahmedovom predanju se kaže: "Vjerovjesnik s.a.v.s je uzeo papir, a nije bio vičan pisanju, pa je napisao."
Postoji još nekoliko predanja iz kojih se vide da je Poslanik, naučio tokom života pisati...a jedino objašnjenje kako je uspio pisati jeste da mu je Allah dž.š to podario kako bi mu pomogao pred nevjernicima ne bi li možda, počeli vjerovati kad vide nepismenog kako piše. Meni to nije neko objašnjenje i dokaz...
Last edited by Plavo-bijeli on 15/04/2015 17:08, edited 1 time in total.
- zagortenej
#1380 Re: Islam - pitanja i odgovori
Onima koji slijede Poslanika, Vjerovjesnika ummijja..... (Mlivo). mlivo je tu riječ mudro ostavio neprevedenu 
- Towelie
#1381 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto Allah za sebe kaze On, a ne ona ili ono?
-
statixx
#1382 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sve i da je bio nepismen ne znaci da je bio gluh i da na Arabijskom poluotoku nije bilo zidova ili krscana. Sigurno je bio upoznat sa Biblijom i drugim bliskoistocnim mitovima. Sadasnji Oman i Jemen bili su trgovacke destinacije za uvoz tamjana koji je svojevremeno koristen u mnogim religijskim ritualima. Rim, Egipat, Kina i druga carstva su kupovala tamjan, a na toj ruti Meka je bila nezaobilazna. Tamo je i prije Muhameda postojala oralna tradicionalna poezija. Sta mislis o cemu su trgovci razgovarali na dugackim putovanjima, gledajuci u zvijezde na nebu. O sportu?Plavo-bijeli wrote:Tražio sam dokaze koji nisu iz Kur'ana jer ako je Poslanik s.a.w.s bio nepismen onda stvarno nije mogao čitati neke druge spise od Jevreja, Kršćana i Rimljana i nije mogao sam sastaviti Kur'an... a ako je mogao pisati/čitati onda postoji mogućnost da jeste.
-
statixx
#1383 Re: Islam - pitanja i odgovori
Uostalom u par prijasnjih postova vec ti je pokazano da su mit o potopu i prica o Mojsiju, koji je pronadjen kako pluta u korpi, bili zapisani i prije Tore.
- Kroksica
#1384 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sahih Muslim Book 013, Number 4016:Plavo-bijeli wrote:Tražio sam dokaze koji nisu iz Kur'ana jer ako je Poslanik s.a.w.s bio nepismen onda stvarno nije mogao čitati neke druge spise od Jevreja, Kršćana i Rimljana i nije mogao sam sastaviti Kur'an... a ako je mogao pisati/čitati onda postoji mogućnost da jeste.
Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.
Poslanik vjerovatno nije bio skolovan, ali to ne znaci da nije znao citati i pisati.
- animals
#1385 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa zato jer su sve religije pisali muskarci..Towelie wrote:Zasto Allah za sebe kaze On, a ne ona ili ono?
i provodili..gdje su tu zene..
u Islamu i danas dan samo im oci vire..
-
zvizdan
#1386 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesam li ja ovo dobro shvatio? Poslanik na samrtnickoj postelji kaze muslimanima: "Dajte da vam napisem nesto kako ne biste zalutali poslije mene", a neki na to rekose: "Pusti ga ba,vidis da bunca od bolesti. Sta nam ima pisat kad imamo Kur'an?! Dosta nama to." Pa se onda pocese svadjati pred njim, te jedni vele: Dajte, bola, da napise!, a drugi ne daju za zivu glavu (i tako se svadjaju i galame pred Poslanikom), dok im Poslanik ne rece da svi razgule. Zanimljiva situacija.Kroksica wrote:Sahih Muslim Book 013, Number 4016:Plavo-bijeli wrote:Tražio sam dokaze koji nisu iz Kur'ana jer ako je Poslanik s.a.w.s bio nepismen onda stvarno nije mogao čitati neke druge spise od Jevreja, Kršćana i Rimljana i nije mogao sam sastaviti Kur'an... a ako je mogao pisati/čitati onda postoji mogućnost da jeste.
Ibn Abbas reported: When Allah's Messenger (may peace be upon him) was about to leave this world, there were persons (around him) in his house, 'Umar b. al-Kbattab being one of them. Allah's Apostle (may peace be upon him) said: Come, I may write for you a document; you would not go astray after that. Thereupon Umar said: Verily Allah's Messenger (may peace be upon him) is deeply afflicted with pain. You have the Qur'an with you. The Book of Allah is sufficient for us. Those who were present in the house differed. Some of them said: Bring him (the writing material) so that Allah's Messenger (may peace be upon him) may write a document for you and you would never go astray after him And some among them said what 'Umar had (already) said. When they indulged in nonsense and began to dispute in the presence of Allah's Messenger (may peace be upon him), he said: Get up (and go away) 'Ubaidullah said: Ibn Abbas used to say: There was a heavy loss, indeed a heavy loss, that, due to their dispute and noise. Allah's Messenger (may peace be upon him) could not write (or dictate) the document for them.
Poslanik vjerovatno nije bio skolovan, ali to ne znaci da nije znao citati i pisati.
- Kroksica
#1387 Re: Islam - pitanja i odgovori
Je li to ti dovodis u pitanje Muslima ili ti treba prijevod?zvizdan wrote:
Jesam li ja ovo dobro shvatio? Poslanik na samrtnickoj postelji kaze muslimanima: "Dajte da vam napisem nesto kako ne biste zalutali poslije mene", a neki na to rekose: "Pusti ga ba,vidis da bunca od bolesti. Sta nam ima pisat kad imamo Kur'an?! Dosta nama to." Pa se onda pocese svadjati pred njim, te jedni vele: Dajte, bola, da napise!, a drugi ne daju za zivu glavu (i tako se svadjaju i galame pred Poslanikom), dok im Poslanik ne rece da svi razgule. Zanimljiva situacija.
-
zvizdan
#1388 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jok ja, samo kazem da je zanimljiva situacija s vise aspekata.Kroksica wrote:Je li to ti dovodis u pitanje Muslima ili ti treba prijevod?zvizdan wrote:
Jesam li ja ovo dobro shvatio? Poslanik na samrtnickoj postelji kaze muslimanima: "Dajte da vam napisem nesto kako ne biste zalutali poslije mene", a neki na to rekose: "Pusti ga ba,vidis da bunca od bolesti. Sta nam ima pisat kad imamo Kur'an?! Dosta nama to." Pa se onda pocese svadjati pred njim, te jedni vele: Dajte, bola, da napise!, a drugi ne daju za zivu glavu (i tako se svadjaju i galame pred Poslanikom), dok im Poslanik ne rece da svi razgule. Zanimljiva situacija.
- Kroksica
#1389 Re: Islam - pitanja i odgovori
Slazem se. Doduse, najzanimljiviji mi je Omer.zvizdan wrote:
Jok ja, samo kazem da je zanimljiva situacija s vise aspekata.
-
zvizdan
#1390 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma nejasno mi svasta nesto. Prvo, kako ces reci Poslaniku kad ti kaze da hoce da se napise nesto kako ne bi kasnije zalutali (zamisli koliko je to vazno): "Pusti, bunca od bolesti." Bil' ti to ikad rekla, matere ti?Kroksica wrote:Slazem se. Doduse, najzanimljiviji mi je Omer.zvizdan wrote:
Jok ja, samo kazem da je zanimljiva situacija s vise aspekata.
- Kroksica
#1391 Re: Islam - pitanja i odgovori
zvizdan wrote:Ma nejasno mi svasta nesto. Prvo, kako ces reci Poslaniku kad ti kaze da hoce da se napise nesto kako ne bi kasnije zalutali (zamisli koliko je to vazno): "Pusti, bunca od bolesti." Bil' ti to ikad rekla, matere ti?Kroksica wrote:Slazem se. Doduse, najzanimljiviji mi je Omer.zvizdan wrote:
Jok ja, samo kazem da je zanimljiva situacija s vise aspekata.Pa onda ovo: "Imamo Kur'an, dosta nama!", a onda se satires pozivajuci se na sunnet. Da ne govorim ovo ovo da se muslimani svadjaju pred Poslanikom na umoru, a fino im se kaze: ...ne dizite glasove svoje iznad Vjerovjesnikova glasa... (ni bukvalno ni metaforicki, a oni ovdje u oba smisla) I normalno, najvise me zanima sta je to Poslanik zelio da se zapise?
- zagortenej
#1392 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ope' neki si'Cki hadisiKroksica wrote: Sahih Muslim Book 013, Number 4016:
- Towelie
#1393 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ako si sa paznjom odgledao snimak, mogao si da primetis da je zamenica On posledica specificnosti arapske gramatike, tj. defoltno stanje kod njih koje ne mora da podrazumeva polnost.animals wrote:Pa zato jer su sve religije pisali muskarci..Towelie wrote:Zasto Allah za sebe kaze On, a ne ona ili ono?
- Kroksica
#1394 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisu, ovaj ni Zvizdan ne konta.zagortenej wrote:Ope' neki si'Cki hadisiKroksica wrote: Sahih Muslim Book 013, Number 4016:
-
zvizdan
#1395 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa skontao sam tek da je sve to skupa cudno. Dalje ne razmisljam naglas, da me ne protekfire. 
- zagortenej
#1396 Re: Islam - pitanja i odgovori
SumLjivi ste mi oboje 
- Kroksica
#1397 Re: Islam - pitanja i odgovori
Heeej! Ja samo kopirala hadis, trebo coj'ku dokaz.zagortenej wrote:SumLjivi ste mi oboje
-
zvizdan
#1398 Re: Islam - pitanja i odgovori
sto rece hazreti Ali: SumLja je dobar put, ali lose odredistezagortenej wrote:SumLjivi ste mi oboje
-
prenosnik
#1399 Re: Islam - pitanja i odgovori
Odgovor
Neka je hvala Allahu dž.š. Uzvišeni Allah u Kur’anu kaže: ”Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.” (El-Ea’raf, 157) Kurtubi, poznati mufessir, tumačeći ovaj ajet i riječ ummijj (koji ne zna čitati ni pisati) navodi slijedeće: ”Ibn-Abbas, r.a., je tumačeći riječ ummijj rekao: ´Vaš Poslanik, s.a.v.s., bio je ummijj, nije znao pisati, ni čitati, niti računati. Uzvišeni Allah kaže: ´Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao.´” (Al-Ankebut, 48)
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 13:47, edited 1 time in total.
- animals
#1400 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam gledao snimak..Towelie wrote:Ako si sa paznjom odgledao snimak, mogao si da primetis da je zamenica On posledica specificnosti arapske gramatike, tj. defoltno stanje kod njih koje ne mora da podrazumeva polnost.animals wrote:Pa zato jer su sve religije pisali muskarci..Towelie wrote:Zasto Allah za sebe kaze On, a ne ona ili ono?
ali znam kakav je odnos muskarca i zene..
Bog je musko, zato sto su muskarci u religiji na prvom mjestu..
nema zena, one su nizasta u religiji..