Naravno no bilo bi dobro na trenutak odvojiti vjerovanje od vjernika ili preciznije kako ga oni ispoljavaju, manifestuju.arzuhal wrote:Kako šta bi? Pa oduvijek smatram da ne moraju, te zato i ne očekujem, da ateisti uvažavaju i imaju poštovanje spram mog vjerovanja. Ali, jednako tako, smatram da bi trebali ili, barem, da bi mogli imati tog uvažavanja i obzira, ukoliko se želi nekakav dijalog, saradnja, razumijevanje, itd.fatamorgana wrote:A otkad to, šta bi?arzuhal wrote:Evo ja, kao musliman, smatram i držim da ateisti (ili neki drugi nemuslimani) uopće ne moraju da tolerišu, poštuju, uvažavaju, imaju obzira spram mog vjerovanja...
A ukoliko se ne želi, onda samo naprijed...Ovo ja govorim u svoje ime, ne znam kako drugi šta shvataju, bilo od vjernika bilo od nevjernika, kako šta interpretiraju, šta rade, na koga se pozivaju, s čime šta porede, itd.
Ja po nekom ličnom ugrađenom defaultu poštujem svako vjerovanje i svačije pravo na vlastito vjerovanje posebno ukoliko meni ne nanosi štetu.
Također iskazujem uvažavanje i poštovanje prema svakome ko isto iskazuje prema meni, bio vjernik ili ne, nebitno, ja zapravo ni ne pravim neku primarnu podjelu ljudi na vjernike i ne - vjernike.
Meni ni intimno ne smeta niko ko vjeruje jer to je dio njegovog života na koje svako ima apsolutno pravo.
Imam prijatelja i poznanika raznih vjera, to su normalni ljudi i ja sa njima nemam problema a niti oni samnom.
No ako ja apsolutno uvažavam pravo na nečiju vjeru to ne znači da trebam automatski uvažavati bilo kakve forme ponašanja pojedinih vjernika, i one agresivne, nepristojne ili neodgojene, ignorantske, diskriminirajuće, fanatične itd manje više ono s čim se susrećem niz godina i na forumu i pdf - u.
Može izgledati kao retorika no ja bih uvijek branio svačije pravo na vjerovanje koje poštuje osnovno pravo na suživot sa drugima ili drugačijima.