Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1376 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:Evo ja, kao musliman, smatram i držim da ateisti (ili neki drugi nemuslimani) uopće ne moraju da tolerišu, poštuju, uvažavaju, imaju obzira spram mog vjerovanja... :)
A otkad to, šta bi?
Kako šta bi? Pa oduvijek smatram da ne moraju, te zato i ne očekujem, da ateisti uvažavaju i imaju poštovanje spram mog vjerovanja. Ali, jednako tako, smatram da bi trebali ili, barem, da bi mogli imati tog uvažavanja i obzira, ukoliko se želi nekakav dijalog, saradnja, razumijevanje, itd.

A ukoliko se ne želi, onda samo naprijed...Ovo ja govorim u svoje ime, ne znam kako drugi šta shvataju, bilo od vjernika bilo od nevjernika, kako šta interpretiraju, šta rade, na koga se pozivaju, s čime šta porede, itd.
Naravno no bilo bi dobro na trenutak odvojiti vjerovanje od vjernika ili preciznije kako ga oni ispoljavaju, manifestuju.
Ja po nekom ličnom ugrađenom defaultu poštujem svako vjerovanje i svačije pravo na vlastito vjerovanje posebno ukoliko meni ne nanosi štetu.
Također iskazujem uvažavanje i poštovanje prema svakome ko isto iskazuje prema meni, bio vjernik ili ne, nebitno, ja zapravo ni ne pravim neku primarnu podjelu ljudi na vjernike i ne - vjernike.
Meni ni intimno ne smeta niko ko vjeruje jer to je dio njegovog života na koje svako ima apsolutno pravo.

Imam prijatelja i poznanika raznih vjera, to su normalni ljudi i ja sa njima nemam problema a niti oni samnom.

No ako ja apsolutno uvažavam pravo na nečiju vjeru to ne znači da trebam automatski uvažavati bilo kakve forme ponašanja pojedinih vjernika, i one agresivne, nepristojne ili neodgojene, ignorantske, diskriminirajuće, fanatične itd manje više ono s čim se susrećem niz godina i na forumu i pdf - u.

Može izgledati kao retorika no ja bih uvijek branio svačije pravo na vjerovanje koje poštuje osnovno pravo na suživot sa drugima ili drugačijima.
broj dva

#1377 Re: Ateizam

Post by broj dva »

S4mpion wrote:
harač wrote: jedan od jacih non-sequitura u ovoj diskusiji, jer postavlja takvu vrstu epistemoloskog standarda u sposobnosti covjeka da razaznaje sadrzaj bozanstvene naredbe, da potkopava opravdanje samog religijskog vjerovanja, a da ne govorimo da potkopava mogucnost interreligijske kritike nepridrzavanja standarda koja je ne samo konceptualno moguca, vec svepostojeca u svakodnevnom diskursu (iako ni jedan od vjernika ne dijeli bozanstveno sveznanje - neuzubillah!). zatim, neprepoznavanje mogucnosti da subjekt koristi evaluativne i normativne tvrdnje, ali iz tacke gledista normativnog sistema kojem nije privrzen, bez da upadne u neko neracionalno djelovanje (kao sto je moguce za mesozdera da - racimo na nekoj veceri - upozori vegeterijanca da ne treba jesti meso). itd itd.
Definicija robota specijaliziranog za pravosuđe. :mrgreen:
---
U cemu je problem, u preciznom izrazavanju ili strukturi argumenta ?
Neki ljudi pisu kao da su skole pozavrsavali, halali im...
Connaisseur Karlin

#1378 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

beni-bu-man wrote:
arzuhal wrote:Evo ja, kao musliman, smatram i držim da ateisti (ili neki drugi nemuslimani) uopće ne moraju da tolerišu, poštuju, uvažavaju, imaju obzira spram mog vjerovanja... :)

mislim da svaki normalan covjek treba imati postovanje prema drugima stvarima, postuj svoje a i tudje :mrgreen:
nije isto glumiti postovanje prema ncijim uvjerenjima i imati ziasta postovanja prema sagovroniku :D

ja postujem pojedine vjernike jer ih znam decenijma,ali ne iskljucivo jer su vjernici; samo iskreni vjernici ce jasno i glasno priznati greske koje postoje u religijama,ali njihoo vjerovanje nije eksluzivno povezano za svaku poru njihove religije :) takvi ljdi su iznad svega iskrene osobe,a malo je takvih na planeti Zemlji, zato ne ocekujem da cu sresti mnoge iskrene vjernike ili nevjernike :-D

vecina vjernika jesu preosjetljivi ako se kritikuje religija :D to je znaci problem,koji moraju rjesiti sa sobom :D
beni-bu-man

#1379 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Connaisseur Karlin wrote:
beni-bu-man wrote:

mislim da svaki normalan covjek treba imati postovanje prema drugima stvarima, postuj svoje a i tudje :mrgreen:
nije isto glumiti postovanje prema ncijim uvjerenjima i imati ziasta postovanja prema sagovroniku :D

ja postujem pojedine vjernike jer ih znam decenijma,ali ne iskljucivo jer su vjernici; samo iskreni vjernici ce jasno i glasno priznati greske koje postoje u religijama,ali njihoo vjerovanje nije eksluzivno povezano za svaku poru njihove religije :) takvi ljdi su iznad svega iskrene osobe,a malo je takvih na planeti Zemlji, zato ne ocekujem da cu sresti mnoge iskrene vjernike ili nevjernike :-D

vecina vjernika jesu preosjetljivi ako se kritikuje religija :D to je znaci problem,koji moraju rjesiti sa sobom :D
samo cu reci da ja imam postovanje prema covjeku koji pokaze postovanje prema meni, a onaj koji nema postavanja prema meni, kako se ono fino kaze na nas, moze kurcu svirat i na ignore. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1380 Re: Ateizam

beni-bu-man wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
beni-bu-man wrote: mislim da svaki normalan covjek treba imati postovanje prema drugima stvarima, postuj svoje a i tudje :mrgreen:

samo cu reci da ja imam postovanje prema covjeku koji pokaze postovanje prema meni, a onaj koji nema postavanja prema meni, kako se ono fino kaze na nas, moze kurcu svirat i na ignore. :mrgreen:
postovanje se treba "zaraditi" ,a za to treba vremena da upoznas nekoga,a ako pricam sa strancem o relgiji to mogu uraditi na nivou ljubaznosti,a konveracija moze biti solidna,no ima osoba ,kojim je svaka prica o relgiiji suvise provaktivna,a sa takvim osobama nema ni potebe pricati :)
beni-bu-man

#1381 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Connaisseur Karlin wrote:postovanje se treba "zaraditi" ,a za to treba vremena da upoznas nekoga,a ako pricam sa strancem o relgiji to mogu uraditi na nivou ljubaznosti,a konveracija moze biti solidna,no ima osoba ,kojim je svaka prica o relgiiji suvise provaktivna,a sa takvim osobama nema ni potebe pricati :)
100% :thumbup:

na normalnom nivou treba voditi raspravu, sto sam kazes.
vidis mene i tebe, ja i ne znam dali si ti vjerink ili ne, sto me u opste i ne zanima :mrgreen:
ali vidis sam da se moze voditi normalna rasprava :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#1382 Re: Ateizam

beni-bu-man wrote:
Connaisseur Karlin wrote:postovanje se treba "zaraditi" ,a za to treba vremena da upoznas nekoga,a ako pricam sa strancem o relgiji to mogu uraditi na nivou ljubaznosti,a konveracija moze biti solidna,no ima osoba ,kojim je svaka prica o relgiiji suvise provaktivna,a sa takvim osobama nema ni potebe pricati :)
100% :thumbup:

na normalnom nivou treba voditi raspravu, sto sam kazes.
vidis mene i tebe, ja i ne znam dali si ti vjerink ili ne, sto me u opste i ne zanima :mrgreen:
ali vidis sam da se moze voditi normalna rasprava :mrgreen:
:thumbup: :kiss:

ma ja sam agnostik,ni tam ni vam :lol: :-D ja mogu sa svima pricati jer me jednostano interesuje kako ljudi razmisljaju :-D
belfy

#1383 Re: Ateizam

Post by belfy »

broj dva wrote:
S4mpion wrote:
harač wrote: jedan od jacih non-sequitura u ovoj diskusiji, jer postavlja takvu vrstu epistemoloskog standarda u sposobnosti covjeka da razaznaje sadrzaj bozanstvene naredbe, da potkopava opravdanje samog religijskog vjerovanja, a da ne govorimo da potkopava mogucnost interreligijske kritike nepridrzavanja standarda koja je ne samo konceptualno moguca, vec svepostojeca u svakodnevnom diskursu (iako ni jedan od vjernika ne dijeli bozanstveno sveznanje - neuzubillah!). zatim, neprepoznavanje mogucnosti da subjekt koristi evaluativne i normativne tvrdnje, ali iz tacke gledista normativnog sistema kojem nije privrzen, bez da upadne u neko neracionalno djelovanje (kao sto je moguce za mesozdera da - racimo na nekoj veceri - upozori vegeterijanca da ne treba jesti meso). itd itd.
Definicija robota specijaliziranog za pravosuđe. :mrgreen:
---
ovo je na nivou onoga kada Harcore prebaci Dozeru da koristi sofisticirane rijeci nakon koristenja rijeci "implikacija". ali eto, navikne se covjek vremenom...
raoul duke

#1384 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Ma kakva prica o postovanju, pustite arzuhala i suplju..

Jedna je istina, samo je pitanje vremena kad ce je arzuhal i ekipa prihvatiti, do tada neka zive u bajkama i laprdaju o kojekakvom medjupostovanju i suzivotu.

Glupost se ne tolerira niti ignorise...
raoul duke

#1385 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

dupli
broj dva

#1386 Re: Ateizam

Post by broj dva »

raoul duke wrote:Ma kakva prica o postovanju, pustite arzuhala i suplju..

Jedna je istina, samo je pitanje vremena kad ce je arzuhal i ekipa prihvatiti, do tada neka zive u bajkama i laprdaju o kojekakvom medjupostovanju i suzivotu.

Glupost se ne tolerira niti ignorise...
--
"Glupost" je u svakom slucaju pogresna rijec, znas i sam da ima veoma inteligentnih vjernika.
Ono sto ja ne prihvatam je religija kao izvor morala, religija kao izvor znanja o svijetu oko nas, religija kao uputsvo za zivot, religija kao dogma, religija kao izvor istine...a to me ne cini neophodno inteligentnijim...
S4mpion

#1387 Re: Ateizam

Post by S4mpion »

broj dva wrote:
S4mpion wrote: Definicija robota specijaliziranog za pravosuđe. :mrgreen:
---
U primjeni. Mnogi su voljni svoje tvrdnje svrstati u ovaj opis:
zatim, neprepoznavanje mogucnosti da subjekt koristi evaluativne i normativne tvrdnje, ali iz tacke gledista normativnog sistema kojem nije privrzen, bez da upadne u neko neracionalno djelovanje
iako je mali broj njih to, s pravom, sposoban učiniti. S druge strane, broj onih koji apsolutno svaku svoju tvrdnju smatraju ultimativnom istinom i jedinom razumnom opcijom, a sve tuđe, nekompatibilne, tvrdnje nebulozama, je poražavajuće velik. I na kraju opet moraš biti privržen nekom sistemu. Da je čovjek tako neutralan i otporan na "neracionalna" razmišljanja, zvao bi se robotom.
Ako je poenta da se njihovo mišljenje ne smije stavljati pod lupu, onda nije baš adekvatna, jer na svijetu je više ljudi pozavršavalo škole.

Halal olsun. :mrgreen:
raoul duke

#1388 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

broj dva wrote:znas i sam da ima veoma inteligentnih vjernika.
Ne znam
HardcoreMX

#1389 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Ne razumijem ništa ali se slažem sa svime! Zvuči poznato? :lol:
De samo mene izbaci iz kvotanog,još ću pomisliti da si konvertirao. :lol:
Ako kontaš,onda nemoj lajk. :D
@harač
Ono kad kažeš nešto da bi rekao ništa. :lol:
belfy

#1390 Re: Ateizam

Post by belfy »

S4mpion wrote:
broj dva wrote: zatim, neprepoznavanje mogucnosti da subjekt koristi evaluativne i normativne tvrdnje, ali iz tacke gledista normativnog sistema kojem nije privrzen, bez da upadne u neko neracionalno djelovanje
iako je mali broj njih to, s pravom, sposoban učiniti. S druge strane, broj onih koji apsolutno svaku svoju tvrdnju smatraju ultimativnom istinom i jedinom razumnom opcijom, a sve tuđe, nekompatibilne, tvrdnje nebulozama, je poražavajuće velik. I na kraju opet moraš biti privržen nekom sistemu. Da je čovjek tako neutralan i otporan na "neracionalna" razmišljanja, zvao bi se robotom.
jako lijep opis jedne skupine sa kojom bi se obojica (ne)slozili. a na kraju bi upitno bilo samo samo boldovano...
belfy

#1391 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:...
kad si vec tu samo da ponovo pitam za odgovor za ona dva pisara i Sveznajuceg... jesu li dobili otkaze ili se jos ne zna zasto Sveznajuci ima potrebu za, ne jednog, nego dva pisara po covjeku?
fatamorgana

#1392 Re: Ateizam

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:
fatamorgana wrote: Ne razumijem ništa ali se slažem sa svime! Zvuči poznato? :lol:
De samo mene izbaci iz kvotanog,još ću pomisliti da si konvertirao. :lol:
Ako kontaš,onda nemoj lajk. :D
@harač
Ne kontam! :lol:
HardcoreMX

#1393 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: kad si vec tu samo da ponovo pitam za odgovor za ona dva pisara i Sveznajuceg... jesu li dobili otkaze ili se jos ne zna zasto Sveznajuci ima potrebu za, ne jednog, nego dva pisara po covjeku?
Pa rekao si da te ne brine i to ponovio,iako sam ja odgovorio,a ako te ne brine,zašto onda još jednom pitaš i čemu nestrpljenje ako je to doista tako?!Nije problem,ja mogu odgovoriti na tvoj zadnji post ako insistiraš.
belfy

#1394 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: kad si vec tu samo da ponovo pitam za odgovor za ona dva pisara i Sveznajuceg... jesu li dobili otkaze ili se jos ne zna zasto Sveznajuci ima potrebu za, ne jednog, nego dva pisara po covjeku?
Pa rekao si da te ne brine i to ponovio,iako sam ja odgovorio,a ako te ne brine,zašto onda još jednom pitaš i čemu nestrpljenje ako je to doista tako?!Nije problem,ja mogu odgovoriti na tvoj zadnji post ako insistiraš.
kratko pamcenje, jel? pa imas napisano, pa mozes procitati ponovo. nema potrebe da nagadjas. i, ne, ne insistiram. ako ti je tesko odgovoriti na jednostavno pitanje onda nemoj.
harač

#1395 Re: Ateizam

Post by harač »

HardcoreMX wrote: @harač
slažem se, previše ambiciozno. na ovo: "Ako ti ne vjeruješ u Svemoćnog Boga,otkud ti znaš onda tko je licemjer?!", nekim drugim rječnikom: pričaš gluposti
HardcoreMX

#1396 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Ne kontam! :lol:
Otišla ti intuicija u harač,a ne,u helač :D E ništa onda,to je već za neke druge teme. :D
@blefy
Ako ne insisitiraš,kako sam kažeš,onda ništa.
Ni to sve što si napisao,ne bi trebalo da te brine sa pozicije tvog svjetonazora,a i sam si tako rekao.
@harač
Sa pozicije mog svjetonazora,a obzirom od koje fele dolazi,to je definitivno kompliment.Da si rekao obrnuto,počeo bi sumnjati u sebe. :lol:
Edouard

#1397 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dozer wrote:
@Arzuhal
Obrati paznju - ateisti pokusavaju normalno diskutovati, ali onda imamo ove "vjernike" (namjerno stavljam pod navodnike, jer ovo sto rade HCMiX i Edouard, recimo, sve je, samo ne komunikacija i ponasanje jednog iskrenog vjernika), koji sve to odvedu na neki besmisleni kolosijek.
Ja razumijem da mi postavljamo vrlo teska pitanja za njih, na koja oni nemaju nikakve racionalne odgovore, ali onda se lijepo kaze - "ja na to ne znam odgovoriti", i to je to. A ne ovo ovkao kako oni rade...
Dozeru, sad i opanjkavaš kod moderatora.
A šta li je ovo:
Ja razumijem da mi postavljamo vrlo teska pitanja za njih, na koja oni nemaju nikakve racionalne odgovore,...
Jel ti to nako ozbiljno ili...? Pa ne znam jesu li ti lošija pitanja ili odgovori.
belfy

#1398 Re: Ateizam

Post by belfy »

HardcoreMX wrote: Ako ne insisitiraš,kako sam kažeš,onda ništa.
Ni to sve što si napisao,ne bi trebalo da te brine sa pozicije tvog svjetonazora,a i sam si tako rekao.
kako ti ono rece samo par postova iznad? jel ovako:
HardcoreMX wrote:De samo mene izbaci iz kvotanog,još ću pomisliti da si konvertirao. :lol:
i ti sada kao odredjujes sta mene zanima? ne ide to kod ateista tako. vidis da ne razumijes (mada nije ni cudno)... mi obicno sami sebi odredujemo sta nas zanima. pa mene zanima bas to pitanje, a jos vise me zanima mozes li dati ikakav odgovor na isto. jer, do sada ga, ocigledno, samo pokusavas izbjeci. meni nije tesko ponoviti pitanje. evo, vidi:
belfy wrote:kad si vec tu samo da ponovo pitam za odgovor za ona dva pisara i Sveznajuceg... jesu li dobili otkaze ili se jos ne zna zasto Sveznajuci ima potrebu za, ne jednog, nego dva pisara po covjeku?
P.S. nadam se da cemo napraaviti od ovoga dokaz trolovanja u 3. :wink:
HardcoreMX

#1399 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@blefy
Stalker opet na djelu.Možda ti nisi dosad primjetio,ali drugim rječima želim ti reći kad već moram direktno,sorry ali ono jednostavno ne registrujem te,ne znam zašto na kraju krajeva,uopće kvotaš post koji nije upućen tebi.Vidio sam tvoj post,ponavljaš se,..Dakle obično nemaš ništa reći,niti želiš čuti odgovor,pa onda odkuliraš malo temu kada stariji i upućeniji razgovaraju.Tako možda možeš i šta novo naučiti,godine su pred tobom.Prijatno.
Dope_Man

#1400 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

belfy preporucujem da se ne zamaras, bespotrebno ces izlizati slova na tastaturi/touchescreen pitajuci ga isto pitanje. On zna da nema odgovor, bar ne bilo kakav smislen odgovor, i jedino sto ce raditi je beskrajno citirati prethodne postove i nesto pisati samo da je tu dok izbjegava dati konretan odgovor na konkretno pitanje. Nije mu ni prvi, a vjerovatno ni zadnji put da bjezi od odgovora jer ga zapravo nema.

I da, zvace te stalkerom. Jer naravno, svako ko mu postavi pitanje, pa ponovi drugi, treci,peti put jer izbjegava odgovoriti, je stalker.
Post Reply