Sufizam
-
prenosnik
#1376 Re: Sufizam
ja trazim veselog,komunikativnog,osobu jake osobnosti,drustvenog,koji mora biti dobrog izgleda,imati mora bradu,crne kose,moze kovrcavi ili ravni svejedno samo da je dobra dusa i da zna voljeti osobu i sebe. Da zna pomoći u svemu,koji voli setnje,galerije,kino,muzeje,ne zelim koji bu mi solil pamet,necem povrsnoga ,ima da samopozdanja u sebe i u svemu, i iskustva u vezama da je iskren dokraja,da me moze prihvaitit takvu kakva jesam_gluhu.trazim osobu od 28 do 32 god.hocu sigurnog i kojai zna kaj hoće od zivota
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:14, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#1377 Re: Sufizam
Izvini, al brete jes ti spao na to da tazis sebi zenu preko neta :rolleyes:
0
Kako mogu da radim, kad radnih navika nemam?
0
Kako mogu da radim, kad radnih navika nemam?
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:15, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#1378 Re: Sufizam
...Treba mi rasterecenje. Uz meni nekog potpuno nepoznatog. Zenu ili muskarca. Koji ce me navuci na jazz.
Koncerte filharmonije u Lisinskom. Ili neke neobicne izlozbe nepoznatih autora.
Trazim drugacije perspektive. Jer je ova moja postala previse tijesna.
Treba mi samo slusati tudje price. O bilo cemu. I biti neciji nepristran promatrac.
Imam dovoljno strpljenja. I dobar sluh. A i nije me bas tako lako sokirati.
Makar bi mozda upravo to htjela.
Koncerte filharmonije u Lisinskom. Ili neke neobicne izlozbe nepoznatih autora.
Trazim drugacije perspektive. Jer je ova moja postala previse tijesna.
Treba mi samo slusati tudje price. O bilo cemu. I biti neciji nepristran promatrac.
Imam dovoljno strpljenja. I dobar sluh. A i nije me bas tako lako sokirati.
Makar bi mozda upravo to htjela.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:15, edited 1 time in total.
- Towelie
#1379 Re: Sufizam
Tesko da ces se prehladiti od 5 minuta dodira koze sa hladnom vodom. A sve ako se bojis da hoces, mozes uzeti abdest toplom. Ko hoce, nadje nacin.prenosnik wrote:jes' to sve pod uslovom da se ne prehladis i ne umresTowelie wrote:Nemojte se ustrucavati uzimati abdest hladnom vodom i cak tokom zime. Medicina je danas dokazala tek ono sto je nama naredjeno prije 1434 god. Poznato je da stručnjaci koji se bave brigom o zdravlju edukuju ljude o ličnoj higijeni i čistoći, jer je čistoća dokazani put do zdravlja. Hladna voda je veoma jaka draž za kožu. Polivanjem i trljanjem hladnom vodom sa dlanovima šake o lice i stopala, temperaturnom razlikom vode i tijela, dolazi do jake reakcije na krvne sudove – kapilare koji se skupe, koža poblijedi i dolazi do osjećaja hladnoće. Nakon toga dolazi proces širenja kapilara, te onda kroz kapilare protiče više krvi, pa je i cirkulacija bolja. Umjereno simulira tijelo, djeluje osvježavajuće, reducira zamor, djeluje nadražajno na centralni nervni sistem i psihu, izaziva osjećaj svježine za poduzimanje fizičke i mentalne radne sposobnosti.
-
Dexx1
#1380 Re: Sufizam
prenosnik wrote: da, da istrajno molis da iz zablude izadjes na pravi put. citav zivot...
prenosnik wrote: koji upitnik?
onaj..
-
Dexx1
#1381 Re: Sufizam
Sejtan te plasi abdestomprenosnik wrote: jes' to sve pod uslovom da se ne prehladis i ne umres
-
prenosnik
#1382 Re: Sufizam
Selam alejkum wr wb
Sestro, posto je u Islamu bilo kakav kontakt izmedju muskarca i zene zabranjen, pa u to ukljucujuci i osamljivanje i dodir, apsolutno vidim svrsishodnim da i putem interneta se raspitam kod brace i sestara, da li postoji neka sestra za udaju.
Elem, ako nekome to smeta, to je Boziji Zakon.
Selam
P.S Budo, zvao sam, ali iskreno niko mi se nije javio..
Sestro, posto je u Islamu bilo kakav kontakt izmedju muskarca i zene zabranjen, pa u to ukljucujuci i osamljivanje i dodir, apsolutno vidim svrsishodnim da i putem interneta se raspitam kod brace i sestara, da li postoji neka sestra za udaju.
Elem, ako nekome to smeta, to je Boziji Zakon.
Selam
P.S Budo, zvao sam, ali iskreno niko mi se nije javio..
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:16, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#1383 Re: Sufizam
Ima li koga u Umagu za druzenje/trcanje/voznju biciklom?
Imam 33 godine.
My name is...uh... Ikea.
-
prenosnik
#1384 Re: Sufizam
Esselamu alejkum brate
eh tesko da ces ovdje naci takvu seku
halali al tako je koja je spremna na vezu finu normalnu bez dodira i sveg toga sto ti gore nabroja osamljivanja ovog onog
mozda i ima ali rijetko i da bi se jos koja udala bez toga heh danas su sestre zaboravile cuvati obraz ponasaju se ko braca u pojedinim stvarima 
a zar nema neka fina pokrivena seka negdje da je znas? neznam kako ne mozes naci
eh tesko da ces ovdje naci takvu seku
a zar nema neka fina pokrivena seka negdje da je znas? neznam kako ne mozes naci
-
Dexx1
#1386 Re: Sufizam
Jok mi na kijamu dovimo za put istikameta.. pa i u abdestuprenosnik wrote: a vas hrabri
Osta ti nedorecen ono za "gej-vjeru"prenosnik wrote:aha, onaj iznad tvoje glave...neka ga...mozda iz njeg nekad padne kisa...
Ruh protiv Nefsa..prenosnik wrote:ko se bori protiv koga kad se boris protiv nefsa?
-
prenosnik
#1387 Re: Sufizam
Pozdrav!
JA Musko, Rijeka, 28 godina.
Ownam psa, dugacke i siroke setnje.
Situiran ko tvrdjava bez temelja.
Drustvo ponajprije
JA Musko, Rijeka, 28 godina.
Ownam psa, dugacke i siroke setnje.
Situiran ko tvrdjava bez temelja.
Drustvo ponajprije
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:17, edited 1 time in total.
-
Dexx1
#1388 Re: Sufizam
ti si zamak, popriste borbe.. ko pobjedi njemu zamakprenosnik wrote:a gdje si tu ti?Dexx1 wrote:Ruh protiv Nefsa..prenosnik wrote:ko se bori protiv koga kad se boris protiv nefsa?
-
prenosnik
#1389 Re: Sufizam
ovako cure :naisal kriza za postenim curama,jes bogami,ja se nekad nasekiram pa boze dragi sta cu ja to sutra dovesti kuci jer stvarno bez uvrede danas pravu masinu je tesko naci....
hasan trazi samo curu koja se boji Boga!
wesselam
p.s
net je mjesto gdje se ljudi sastaju,pricaju i jedni drugima lazu,zasto ovdje cojk neb seb mogao naci curu,lapti joj broj,kasnije se snjom naci i ko zna sta bude ?!
ja sam se bas nakupio tih brojeva preko neta al znate sta je od toga svega bilo,dobio velik telefnoski racun,za nepovjerovat,s pravom kazem da su cure (vecina njih ) kucke al ti hasane ne beri brige,bice kako je propisano!
ne obazirite se na zadnju recenicu,nek se same prepoznaju !
hasan trazi samo curu koja se boji Boga!
wesselam
p.s
net je mjesto gdje se ljudi sastaju,pricaju i jedni drugima lazu,zasto ovdje cojk neb seb mogao naci curu,lapti joj broj,kasnije se snjom naci i ko zna sta bude ?!
ja sam se bas nakupio tih brojeva preko neta al znate sta je od toga svega bilo,dobio velik telefnoski racun,za nepovjerovat,s pravom kazem da su cure (vecina njih ) kucke al ti hasane ne beri brige,bice kako je propisano!
ne obazirite se na zadnju recenicu,nek se same prepoznaju !
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:18, edited 1 time in total.
-
Dexx1
#1390 Re: Sufizam
Imas.. zavisi kog vise hranis i gojis..
-
prenosnik
#1391 Re: Sufizam
Hellou, jubilarni stoti post pa evo i mene.
Tražim dame 23+ prvenstveno za dopisivanje, ali da su otvorene i za dopisivanje+, tako da poželjno da ste slobodne da smijete izaći u kino, šetnju, kafić, kazalište itd sa drugim muškarcem. Ne tražim manekenku, ali morate mi biti simpatične i da ste mi lijepe za gledanje.
Neću se puno predstavljati jer sam već bio negdje podijelio svoj račun sa Instagram, tako da evo vam mali prozor u moj život.
instagram.com/erklat
Sent from my HTC One using Tapatalk
Tražim dame 23+ prvenstveno za dopisivanje, ali da su otvorene i za dopisivanje+, tako da poželjno da ste slobodne da smijete izaći u kino, šetnju, kafić, kazalište itd sa drugim muškarcem. Ne tražim manekenku, ali morate mi biti simpatične i da ste mi lijepe za gledanje.
Neću se puno predstavljati jer sam već bio negdje podijelio svoj račun sa Instagram, tako da evo vam mali prozor u moj život.
instagram.com/erklat
Sent from my HTC One using Tapatalk
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:18, edited 1 time in total.
-
Dexx1
#1392 Re: Sufizam
nefsprenosnik wrote:pa sta je jastvo, nefs ili ruh?
ruhprenosnik wrote:ko se bori sa nefsom, ti kao treci od vas ili ruh?
Hasevijje kazu da ima..prenosnik wrote:ima li allah nefs?
Pa mozes da dajes jednom ili drugom prednost domaceg terena u Zamku..prenosnik wrote:kako ti kao popriste borbe, puko mjesto desavanja, mozes drzati stranu jednom ili drugom? onda nisi popriste, nego akter?
Hranom za ruh, odnosno nefsprenosnik wrote:kako gojiti ruh, a kako nefs?
-
prenosnik
#1393 Re: Sufizam
neki clanovi izgleda ne shvataju smisao ovog dijela foruma..ako je tema postavita da sebi momak trazi curu sta imate govoriti "nikad je neces naci" ostavita neka se javi ako bude bila kakva sestra za njega a s komentarima nikad je neces naci osim sto sebi dizete broj postova ne pomazete momku ako vec ne znate neku sestru koja bi se udala sta imate pisatii nikad je neces naci gledaj te sebe a ko zna mozda je bas i nadje preko neta 
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:19, edited 1 time in total.
-
Dexx1
#1394 Re: Sufizam
Pokusaj da sagledas to ovako..
Nefs predstavlja sve negativnosti u tebi a Ruh sve pozitivnosti.
U tebi se odigrava borba izmedju negativnog tebe i pozitivnog tebe.. Biraj kome ces se prikloniti, a priklonit ces se onome ko je jaci, tj kog si sam ojacao.
---
Ma hasevije su na osnovu tih ajeta i naziva tog sifata i rekle da Allah ima nefs.. Ali postoji kvaka, hasevije su bukvalisti sem takvi i uvjek ce izvest najbanalnije zakljucke iz svega
Nefs predstavlja sve negativnosti u tebi a Ruh sve pozitivnosti.
U tebi se odigrava borba izmedju negativnog tebe i pozitivnog tebe.. Biraj kome ces se prikloniti, a priklonit ces se onome ko je jaci, tj kog si sam ojacao.
---
Ma hasevije su na osnovu tih ajeta i naziva tog sifata i rekle da Allah ima nefs.. Ali postoji kvaka, hasevije su bukvalisti sem takvi i uvjek ce izvest najbanalnije zakljucke iz svega
- nemampojma0
#1395 Re: Sufizam
Pregledaj stranice ove teme,negdje sam pisao o tome.
Vidis kako nadolazis,prvo si ismijavao kad sam napisao,a sad pitas..napredak je to,savladavas jastvo.
Ego,nefs,jastvo sve je to isto.
Covjek je dusa,a ona je gradjena iz dvije komponente-ruha i nefsa,kad govorimo o ljudskoj esenciji,tijelo izostavljamo ovdje.
Nefs nosi u sebi ono nagonsko i on nam je potreban za prezivljavanje,ali je sklon samozivosti,prelasku granica,bezobzirnosti i sl.Stoga,ako ga ne obuzdavas,ako ga ne svedes na mjeru eto ti problema.A da ne govorimo o tome sta se desava ako ga se podstice.
Ruh je ona bozanska cestica udahnuta u nas.On nosi u sebi savjest,osjecaj za pravdu,dobrocinstvo,on nas navodi na dobro,jer je sam dobro.Navodi nas na dobro i iz razloga sto tezi da se spoji sa svojim Izvorom,svojom Maticom.
Stoga,imas da ljudi kod kojih je ruh dominanatan samo teze onostranom,ne pridaju znacaj materijalnom,a nefs koriste samo koliko im treba za prezivljavanje.Zato u sufijskoj poeziji se cesto spominje ezel,domovina,mjesto porijekla,jer su tamo ruhovi bili s Izvorom iz kojeg su potekli.
Ima jos,al ne mogu sad.
Vidis kako nadolazis,prvo si ismijavao kad sam napisao,a sad pitas..napredak je to,savladavas jastvo.
Covjek je dusa,a ona je gradjena iz dvije komponente-ruha i nefsa,kad govorimo o ljudskoj esenciji,tijelo izostavljamo ovdje.
Nefs nosi u sebi ono nagonsko i on nam je potreban za prezivljavanje,ali je sklon samozivosti,prelasku granica,bezobzirnosti i sl.Stoga,ako ga ne obuzdavas,ako ga ne svedes na mjeru eto ti problema.A da ne govorimo o tome sta se desava ako ga se podstice.
Ruh je ona bozanska cestica udahnuta u nas.On nosi u sebi savjest,osjecaj za pravdu,dobrocinstvo,on nas navodi na dobro,jer je sam dobro.Navodi nas na dobro i iz razloga sto tezi da se spoji sa svojim Izvorom,svojom Maticom.
Stoga,imas da ljudi kod kojih je ruh dominanatan samo teze onostranom,ne pridaju znacaj materijalnom,a nefs koriste samo koliko im treba za prezivljavanje.Zato u sufijskoj poeziji se cesto spominje ezel,domovina,mjesto porijekla,jer su tamo ruhovi bili s Izvorom iz kojeg su potekli.
Ima jos,al ne mogu sad.
-
prenosnik
#1396 Re: Sufizam
moj rodjak se ozenio u dojcland,curu upozno preko neta,ona bude u sveden i et uzeli se i sad su skupa i germany....znachi da je on nasao preko neta djevojku/sad zenu !
internet ne treba da bude samo ubijanje dosade,koristite ga u korisne svrhe !
siguran sam da tu negdje ima jedna sestra muslimanka koja traga za bratom muslimanom,ne mora se ona hasanu javiti ovdje na temu,mozda mu se javi sutra negdje u gradu,mozda to bude neka djevojka koju on vec poznaje i tako dalje....
puno srece hasane,znam kako ti je bogami !
internet ne treba da bude samo ubijanje dosade,koristite ga u korisne svrhe !
siguran sam da tu negdje ima jedna sestra muslimanka koja traga za bratom muslimanom,ne mora se ona hasanu javiti ovdje na temu,mozda mu se javi sutra negdje u gradu,mozda to bude neka djevojka koju on vec poznaje i tako dalje....
puno srece hasane,znam kako ti je bogami !
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:19, edited 1 time in total.
-
prenosnik
#1397 Re: Sufizam
ako je dusa od ruha i nefsa, koji je arapski naziv za dusu i na osnovu cega tvrdis da se ta dusa sastoji od ruha i nefsa? i sta si ti tu, isto popriste?nemampojma0 wrote:Pregledaj stranice ove teme,negdje sam pisao o tome.
Ima jos,al ne mogu sad.
- HadiRa
#1398 Re: Sufizam
[quote="prenosnik"]
ako je dusa od ruha i nefsa, koji je arapski naziv za dusu
sirr
sirr
-
prenosnik
#1399 Re: Sufizam
Uglavnom, ovaj oglas pišem baš iz suprotnosti.
U toj godini dana završio sam faks, dobio posao u struci i stvari su mi fakat krenule nabolje.
Naime, živim u okolici Zagreba, radim u Zagrebu, jako volim otić na nogomet da se malo ispušem, podružim se sa svojom ekipom, tu i tamo odemo nekam i tak... poprilično sam zadovoljan sa životom.
Malo mi je glupo napisat da tražim curu (ko da sam u Konzumu i velim: "Striček dajte mi 60kg cure" ) ali fali mi ono nešto, tj. netko. Netko s kime bih to mogao podijeliti. (cheezy, znam...)
Tako da ako kojim slučajem ima neka koja me razumije ili se osjeća kao ja, može se slobodno javit, malo pročavrljamo, ako kliknemo odemo na pivu, ako i tamo kliknemo super, a ako ne dobile ste besplatnu pivu, a ja propuh u novčaniku
No dosta proljeva osjećaja!
Što se tiče mene, uskoro ću navršit 24, vele da sam zgodan, ali presramežljiv s curama, nije da inače šutim ko grob, nego mi se jednostavno isključi mozak
Kužim da je to većini cura neprivlačno tako da od vas 5 koje pratite oglase 4 slobodno mogu preskočiti ovaj oglas.
Što se tiče cure koje tražim nemam nekih zahtjeva, osim da bi bilo dobro da je iz Zagreba i okolice, čisto jer neznam kako bih bio s vremenom da je negdje dalje. I nekako, pošto sam i sam dosta visok, preferiram malo više i mršavije cure no to su sve sitnice, a ja mislim da osobnost može nadoknadit za sve što fizički, ajmo reć fali... ili je viška?
Što se tiče osobnosti mogao bih napisati da mi se ne javljaju narkomanke, divlje partijanerice itd. itd. ali to se sve ionako skuži brzo.
Ništa, cheers!
U toj godini dana završio sam faks, dobio posao u struci i stvari su mi fakat krenule nabolje.
Naime, živim u okolici Zagreba, radim u Zagrebu, jako volim otić na nogomet da se malo ispušem, podružim se sa svojom ekipom, tu i tamo odemo nekam i tak... poprilično sam zadovoljan sa životom.
Malo mi je glupo napisat da tražim curu (ko da sam u Konzumu i velim: "Striček dajte mi 60kg cure" ) ali fali mi ono nešto, tj. netko. Netko s kime bih to mogao podijeliti. (cheezy, znam...)
Tako da ako kojim slučajem ima neka koja me razumije ili se osjeća kao ja, može se slobodno javit, malo pročavrljamo, ako kliknemo odemo na pivu, ako i tamo kliknemo super, a ako ne dobile ste besplatnu pivu, a ja propuh u novčaniku
No dosta proljeva osjećaja!
Što se tiče mene, uskoro ću navršit 24, vele da sam zgodan, ali presramežljiv s curama, nije da inače šutim ko grob, nego mi se jednostavno isključi mozak
Kužim da je to većini cura neprivlačno tako da od vas 5 koje pratite oglase 4 slobodno mogu preskočiti ovaj oglas.
Što se tiče cure koje tražim nemam nekih zahtjeva, osim da bi bilo dobro da je iz Zagreba i okolice, čisto jer neznam kako bih bio s vremenom da je negdje dalje. I nekako, pošto sam i sam dosta visok, preferiram malo više i mršavije cure no to su sve sitnice, a ja mislim da osobnost može nadoknadit za sve što fizički, ajmo reć fali... ili je viška?
Što se tiče osobnosti mogao bih napisati da mi se ne javljaju narkomanke, divlje partijanerice itd. itd. ali to se sve ionako skuži brzo.
Ništa, cheers!
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:20, edited 1 time in total.
- HadiRa
#1400 Re: Sufizam
nego ?prenosnik wrote:ni blizu...HadiRa wrote:prenosnik wrote:
sirr