Pusti zavidne. Kad su vas protjeravali, mi smo u Sarajevu na TV-u to gledali i suosjećali sa vašom patnjom. Ko je tad znao da idete na bolje a istine radi, morao je neko i ovdje ostati. Što se mene tiče, glasajte i upumpavajte pare al raju ovdje iritiraju žešći komentari iz hladovine. Kakva ratna opcija i šta je garant uspjehu iste. Možda ložionu sa distance pravit nije opasno, al ovdje bi se ceh platio. Ionako smo najveća fukara u Evropi a ratni sukob, bez obzira ko pobjedi, bi nas pokopao.zlajaBHF wrote:Nadjem se uvrijedjen uvijek kad neko genralizuje dijasporu. Protjeran sam jer sam bio pogresne nacionalnosti. Sad kad sam protjeran, ne vole me moji zbog toga sto sam protjeran.....pa dokle majku mu...daddy-kool wrote:Žao mi je ako sam te uvrijedio, čini mi se da čak koristio sintagmu "na primjer" i nisam tebe lično uzimao kao taj primjer. Za svaku pohvalu je tvoja veza prema BiH.zlajaBHF wrote:
Ne mogu da vjerujem kakva pitanja postavljas.
Nije kazes u redu da mi biramo politicke predstavnike vama.
Pa valjda si svjestan da su ljudi u dijaspori vecinom iz mjesta odakle su protjerani.
Srebrenica, Prijedor, Trebinje itd itd.....Jeli stvarno mislis da nije okej da oni glasaju.
Znaci oni koji su ih protjerali sada imaju pravo da upravljaju gradom, kao da su ovi sami otisli iz svoje drzave....
Ja licno ne glasam na izborima, ali trebao bi. Moram priznati da sad uveliko razmisljam da glasam, samo sto ne znam za koga.... Ti meni pricas sta je u redu a sta ne. Pa ako sam ja protjeran i ako mi je sva imovina pokradena, jeli u redu sto nikad nisam dobio obestecenje? Kad bi se gledalo sta je u redu a sta ne, tu nebi bilo kraja u BiH.
Ti mene ne poznajes, ali ipak "znas" cime ja doprinosim tom tvom drustvu.....
Hajmo redom, organizujem dolaske sportskih klubova, i kulturno umjetnickih drustava na drzavu u kojoj zivim.Kupujem knjige i na taj nacin podrzavam nase pisce i nasu kulturu.
Sto se materijalnog tice, organizujem humanitarne akcije ponekad, a ucestvujem u istim non stop. Od slanja novca (ne familiji, nego kojima je najvise potrebno) do skupljanja odjece, skolske opreme itd itd....
U BiH smo ja i moja familija investirali oko 200.000 KM a trosimo i saljemo godisnje u to drustvo, vjerovatno vise nego sto ti zaradis za tu godinu dana.
i sad ces mi ti govoriti koja je moja domovina i kakav odnos treba da imam prema istoj![]()
Ja sam pojedinac, kao i svako drugi. Ne pripadam nikakvom toru, pa ni dijasporskom. Ovdje su ljudi razliciti, ima sljama a ima ljudi kojima bi ja podigao spomenik u BiH.
Ali pitanja i dalje stoje:
Kome biraš političke predstavnike ako tu ne živiš?
Kome će ti političari donositi zakone i raspoređivati budžet?
Ko će nadoknaditi štete i obeštetiti protjerane ako VRS nije poražena?
Puno našeg svijeta vani je kupilo stanove po većim gradovima gdje su Bošnjaci većina, ali to je tvoje lično ulaganje. Dosta je kupilo stanove koji stoje prazni, valjda da se kaže da imaju nekretninu u BiH. Neki i izdaju stanove pa barem im ta investicija donekle opravdava ulaganja. Korist od toga je imao građevinski sektor, ja sam imao štetu u vidu viših cijena stanova.
edit:
Moguće je pošaljete ovdje dosta para, ali kome i na koji način?
Sto se glasanja tice, nisi nimalo u pravu.
Kao sto sam ti rekao, ja ne glasam, ali u svakoj drzavi je normalno da glasaju svi njeni drzavljani, nebirto gdje zivjeli.
Politicki predstavnici injihove odluke ne uticu samo na vas koji dole zivite, nego i na mene....ako hoces, mogu ti navesti milion primjera.
Na zapadu, drzave koriste kao mehanizam da pokrenu ekonomiju ulaaganje u gradjevinsku industriju. Znaci drzava pumpa pare u izgradnju infrastrukture......To je upravo ono u sto dijaspora dole ulaze....Taj gradjevinac zaradjuje, dodje poslje u tvoju prodavnicu i nesto kupi, a ti odes na boracko i tamo potrosis tu lovu...itd itd....znaci svi imaju od tog koristi.
Edit,
Nisu samo dijasporci žestoki na riječima. Znam par likova koji čekaju da drugi životni voz(rat a onda nogatrans) naiđe pa da se dokopaju zapada, jer ovdje je stanje katastrofa, al nedovoljno za azil na zapadu.
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2