Vala ako se uz Nemanjinu ulicu u Beogradu, tramvaj slican nasem ako ne i stariji (isto je ceska proizvodnja) normalno krece ne znam zasto se ne bi mogao popeti na aneks. Dobro znamo svi da se gras raspada, al' zasto ne gledati dalju buducnost. Realno trolejbuse koje sad imamo za 7-8 godina ce biti za staro gvozdje, a novi su skupi za nas a mislim i da se proizvode u ogranicenim serijama ili po narudjbi (neam pojma
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
drug_lenjin
#1376 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Teško bi bilo podići tramvaj na Hrasno brdo i spustiti ga na Mojmilu. Možda bi bolja trasa bila kroz tunel Vraca na Grbavici.
[/quote]
Vala ako se uz Nemanjinu ulicu u Beogradu, tramvaj slican nasem ako ne i stariji (isto je ceska proizvodnja) normalno krece ne znam zasto se ne bi mogao popeti na aneks. Dobro znamo svi da se gras raspada, al' zasto ne gledati dalju buducnost. Realno trolejbuse koje sad imamo za 7-8 godina ce biti za staro gvozdje, a novi su skupi za nas a mislim i da se proizvode u ogranicenim serijama ili po narudjbi (neam pojma
) Kad bi imali razvijenu tramvajsku mrezu prvi ja ne bih nikad auto koristio. Od Alpisana mogu sa tramvajem vecinu naselja obici ha ja.
- bach
#1377 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
drug_lenjin wrote:Halalite ako je off topic al' sta vi mislite o trolejbuskoj mrezi. Mislim, gotovo cijela Zapadna Evropa je ukinula ili znatno smanjila broj trolejbuskuh linija (Rim je 80-tih godina bio odmah poslje Moskve po broju trolejbuskih linija) zbog njihove potrosnje elektricne energije, cecse se kvare od tramvaja, a i zamjena guma ljeto zima. Ako se vec pocelo sa gradnjom juzne longtidunale, mogao se uvesti i tramvaj recimo drvenija dobrinja sto da ne, spojiti sa glavnom longtidunalom preko IV transverzale, ili ulicom Ante Babica od Fahdove dzamije do Nedzarica.
Nije mi jasnio zašto nije postavljena tramvajska linija na mjestu linije ćire sa Bistrika. U Beču su tako uradili, kada su ukinite gradske parne lokomotive, na njihovo mjesto su u službu stavljeni tramvaji.
Danas je cijela desna obala miljacke osuđena na guranje u minibusevima a postojala je cijela infrastruktura za tramvaj koji bi rasteretio itekako saobraćaj u centru grada.
-
drug_lenjin
#1378 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Jasno mi je da je svaka vlada kantona od rata pa na ovamo gras koristila u politicke igre (kasni plata jedna dvije pa se ovi dignu strajkuju gradjani negoduju pa se nadje neki mirotvorac koji sve sredi dobije plus kod naroda bla bla) al' te igrice ne da su dovele gras do dna, nego cemo za 5-6 godina imati ozbiljnih problema sa javnim prevozom. Vidljivo je golim okom da se grad siri i da se iz godine u godinu broj stanovnika povecava (pustite popis stanovnistva niti ima podataka a i ne vjerujem im da ih ima). Pojedina naselja nikako nisu uvezana izmedju sebe. Recimo Buca i Boljakov potok sa Dobrinjom ili Dobrinja sa Ilidzom. Ako hocete na vrelo bosne npr. primorani ste sa autom. Zasto se nije planiralo sa juznom longtidunalom i tramvajska mreza? Zasto gradski autoput a ne longtidunala takodje sa tramvajskom mrezom? Sa adekvatnim presjecima odnosno transvezalama (naravno sa adekvatnim mehanizmom naplate karata) vecina gradjana bi zaboravila na auto. To bi smanjilo guzve po tramvajima, pa bi onda mogao uvesti video nadzor (ovako je nemoguce djabe kamere kad je tramvaj prepun i ne bi se vidjelo na kameri ko kome ruku uvlaci u djep
), smanjilo gradske guzve, smog u zimskim mjesecima, broj udesa na cestama itd itd. Sa pravom pravcatom da se tako izrazim mrezom javnog prevoza ubio bi 5 muha jednim udarcem
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1379 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
dobrinja je povezana s ilidžom trnovskim
ali dosta raje ne zna za to i pravo je rijedak...svaka 2-3 sata
ali dosta raje ne zna za to i pravo je rijedak...svaka 2-3 sata
-
neki
#1380 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Zato sto bi brze otpuzao od bistrika do vijecnice nego sto bi stigao tramvajembach wrote:
Nije mi jasnio zašto nije postavljena tramvajska linija na mjestu linije ćire sa Bistrika. U Beču su tako uradili, kada su ukinite gradske parne lokomotive, na njihovo mjesto su u službu stavljeni tramvaji.
- bach
#1381 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Prošetaj do Beča, Beograd ili Brna pa vidi kroz kako uske i strme ulice se tamo provlače tramvaji.neki wrote:Zato sto bi brze otpuzao od bistrika do vijecnice nego sto bi stigao tramvajembach wrote:
Ja ne govorim o povezivanju Bistrika i Vijećnice, ja govorim o povezivanju Bistrika sa Grbavicom, Otokom i Dobrinjom...
-
StupskaBitanga
#1382 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kakve god imate ideje shvatite da živite u Sarajevu gdje je misaona imenica i projekat epskih razmjera kružni tok
- macmoodan
#1383 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Drugim riječima odustani narode od svegaStupskaBitanga wrote:Kakve god imate ideje shvatite da živite u Sarajevu gdje je misaona imenica i projekat epskih razmjera kružni tok
- OldMayor
#1384 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa ljudi dragi je li vi pratite uopste ko nama vodi brigu o Kantonu, dojucerasnji propali kosarkasi, propale voditeljice, propali sportasi...i mi smo za njih glasali, sta ce ba oni isprojektovat i skontat...nego molite boga da nama ne bude jos gore, jer nam bolje nece biti sigurno...
- OldMayor
#1385 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
StupskaBitanga wrote:Kakve god imate ideje shvatite da živite u Sarajevu gdje je misaona imenica i projekat epskih razmjera kružni tok
Bravo. Prave kruzni tok, na sva zvona...jebote kruzni tok, vani u jednom naselju imas kruznih tokova ko kod nas u citavom kantonu - smijesno.
Al mozes bosnjama prodavat muda pod bubrege...
Isto ko i ova biciklisticka staza, jebalo ih pompezno najavljivanje vise, 10 godina je najavljuju, ko da kopaju tunel kroz alpe.
-
VjecitiStudent
#1386 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A takvi su nam i po ministarstvima koja vode projekte.OldMayor wrote:Pa ljudi dragi je li vi pratite uopste ko nama vodi brigu o Kantonu, dojucerasnji propali kosarkasi, propale voditeljice, propali sportasi...i mi smo za njih glasali, sta ce ba oni isprojektovat i skontat...nego molite boga da nama ne bude jos gore, jer nam bolje nece biti sigurno...
Prvo metla, pa onda planovi
-
neki
#1387 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A razmisljas li koliko ljudi dnevno putuje na relaciji Bistrik-Grbavica i da li je taj projekat uopste rentabilan?bach wrote:Prošetaj do Beča, Beograd ili Brna pa vidi kroz kako uske i strme ulice se tamo provlače tramvaji.neki wrote:Zato sto bi brze otpuzao od bistrika do vijecnice nego sto bi stigao tramvajembach wrote:
Ja ne govorim o povezivanju Bistrika i Vijećnice, ja govorim o povezivanju Bistrika sa Grbavicom, Otokom i Dobrinjom...
-
drug_lenjin
#1388 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa dobro, tranzit je neka vrsta juzne zaobilaznice uvesti tramvaj bi usporio ili skroz zaustavio saobracaj za motorna vozila.
Al' mene strasno iritira to ministri su neobrazovani, nekulturni, vaki naki, price o megalomanskim projektima u Sarajevu su bajke itd itd. Imali smo metlu u ruke neki dan, a opet birali isto. Cak i to sto su opet budale na vlasti, ne daje ti za pravo da sjedis kuci nogu preko noge, cigara, kafa, i svi su oni isti. Treba pritiskati vlast, iskati od njih daj mi park, daj mi saobracajnice, daj mi ovo daj mi ono. Mislim minijaturnih je dimenzija, al' ja sam potstaknut Damirom Niksicem, poceo uvidjati neke nedostatke u mojoj mahali i za malu sitnicu zovem vlast. Semafor u Nedzaricima za pjesake ne radi, zvao sam ih 10 dana dok nisu dosli i popravili. Kazem minijaturno je al' moras od neceg poceti.
Pa opcina Novi Grad je jedna od najbogatijih opcina u BiH, sama moze izgraditi stupsku petlju (iako nije njen poso), i 2x2 cestu prema lukavici. Mimi bi bilo pametnije da istrazi kako je ovaj Radeljasev plac u Nedzaricima preko noci skocio sa 100.000 na 5 miliona KM, a ne da kuka kako je decenijama ulazio u grbavicku ulicu kroz pozarni put ha ja
Nije Jusuf Bubica kriv sto je izgradjeno 700 m juzne ceste a ne 7 km, nego mi ha ja.
Al' mene strasno iritira to ministri su neobrazovani, nekulturni, vaki naki, price o megalomanskim projektima u Sarajevu su bajke itd itd. Imali smo metlu u ruke neki dan, a opet birali isto. Cak i to sto su opet budale na vlasti, ne daje ti za pravo da sjedis kuci nogu preko noge, cigara, kafa, i svi su oni isti. Treba pritiskati vlast, iskati od njih daj mi park, daj mi saobracajnice, daj mi ovo daj mi ono. Mislim minijaturnih je dimenzija, al' ja sam potstaknut Damirom Niksicem, poceo uvidjati neke nedostatke u mojoj mahali i za malu sitnicu zovem vlast. Semafor u Nedzaricima za pjesake ne radi, zvao sam ih 10 dana dok nisu dosli i popravili. Kazem minijaturno je al' moras od neceg poceti.
Pa opcina Novi Grad je jedna od najbogatijih opcina u BiH, sama moze izgraditi stupsku petlju (iako nije njen poso), i 2x2 cestu prema lukavici. Mimi bi bilo pametnije da istrazi kako je ovaj Radeljasev plac u Nedzaricima preko noci skocio sa 100.000 na 5 miliona KM, a ne da kuka kako je decenijama ulazio u grbavicku ulicu kroz pozarni put ha ja
Nije Jusuf Bubica kriv sto je izgradjeno 700 m juzne ceste a ne 7 km, nego mi ha ja.
- Hemera
#1389 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sta misli Jzsuf inace sad i nivokomponovani poslanik u parlamentu o semaforu kod alipasine dzamije?
Semafor kod zeljeznicke iz pravca ambasade-odnosi se na pjesake
Semafor kod energoinvesta pofalici na monstruoznim raskrsnicama sa milion pravaca i auta a moras sprintat s obzirom kako je interval namjesten kratko
Semafor kod zeljeznicke iz pravca ambasade-odnosi se na pjesake
Semafor kod energoinvesta pofalici na monstruoznim raskrsnicama sa milion pravaca i auta a moras sprintat s obzirom kako je interval namjesten kratko
- homega
#1390 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A kuda bi odveo šlepere i sav saobraćaj koji danas pruža "tranzit"bach wrote:Nije mi jasnio zašto nije postavljena tramvajska linija na mjestu linije ćire sa Bistrika. U Beču su tako uradili, kada su ukinite gradske parne lokomotive, na njihovo mjesto su u službu stavljeni tramvaji.
Mislio si na lijevu obalu Miljacke. Ali svejedno, nastavak glupoidne idejeDanas je cijela desna obala miljacke osuđena na guranje u minibusevima a postojala je cijela infrastruktura za tramvaj koji bi rasteretio itekako saobraćaj u centru grada.
- bach
#1391 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
iMaš li ti neku ideju kako rasteretiti saobraćaj na glavnoj gradskoj ulici? zar sav saobraćaj mora, pa i onaj gradski mora biti vezan za potez Titova,Zmaja od Bosne, Bul. Meše Selimovića, Dž. Bijedića?homega wrote:A kuda bi odveo šlepere i sav saobraćaj koji danas pruža "tranzit"bach wrote:Nije mi jasnio zašto nije postavljena tramvajska linija na mjestu linije ćire sa Bistrika. U Beču su tako uradili, kada su ukinite gradske parne lokomotive, na njihovo mjesto su u službu stavljeni tramvaji.Mislim, tramvajem na Bistik... kome, za koga? za par stotina stanovnika Hrida, jarčedola, Bistrika, Soukbunara
uozbilji se @bach
![]()
Mislio si na lijevu obalu Miljacke. Ali svejedno, nastavak glupoidne idejeDanas je cijela desna obala miljacke osuđena na guranje u minibusevima a postojala je cijela infrastruktura za tramvaj koji bi rasteretio itekako saobraćaj u centru grada.
Dva krelaca u sa G2 kucnu na Skenderiji i naprave haos u saobraćaju, tramvajski saobraćaj stane?
Zašto ne ponuditi ne alternativu? I ne bih rekao da je "par stotina" stanovnika u pitanju. Rekao bih prije da ih je više desetina hiljada. Ne samo Bistrik, nego i Vraca, Grbavica, Hrasno brdo.
Razmišljaj kreativno...
- homega
#1392 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Rekonstrukcijom gradske saobraćajne mreže (vidi temu o GRAS-ubach wrote:iMaš li ti neku ideju kako rasteretiti saobraćaj na glavnoj gradskoj ulici?...
- bach
#1393 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ovo će nama Jusuf Bubica izumiti...
-
drug_lenjin
#1394 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sarajevo je previse jednostavan grad, jer se proteze svojom duzinom, za razliku od vecine drugih gradova koje se sire kruzno, tako da povlacenjem jedne linije (longtidunale) ti si spojio gotovo sva naselja. Dok se ne izgradi juzna i sjeverna longtidunala sa transverzalama koji ce ih spojiti, trpicemo saobracajne guzve i cepove na pojedinim mjestima. Ja sam pokosao da pokrenem diskusiju u vezi trolejbusa, jer je on definitivno proslost, i skuplji i od tramvaja i od busa. Zasto se sa juznom longtidunalom ne uvodi tramvaj? Mislim da bi se kretao brze, nego ovaj na glavnoj. Zivis na alipasinu recimo ili na otoci, ch wili, malti itd svejedno ti je da li da ides tramvajem glavne saobracajnice ili ove juzne ceste. Smanjio bi guzve po tramvaju, manje dzeparenja, manje belaja, i onda bi uvodjeje kamera sto nam ova i ona vlast peru mozak imalo smisla
- Hajvan
#1395 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
možda.
No, Grad se širi u Sarajevsko polje i prema Mostarskoj petlji, Rakovici.
Tu već dobijamo zamršeni splet mogućih saobraćajnica.
Ukoliko se ne krene, i to vrlo brzo, s izgradnjom infrastrukture u tom smjeru- ovaj grad više nema šta tražiti niti na regionalnom nivo.
To je mnogim i u cilju, vjerovatno.
Ukoliko se ne krene, i to vrlo brzo, s izgradnjom infrastrukture u tom smjeru- ovaj grad više nema šta tražiti niti na regionalnom nivo.
-
drug_lenjin
#1396 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa imas sarajevusku zaobilaznicu, brzu cestu, i blazujski put. Samo je ostao taj vijadukt u Brijescu koji ce spojiti zaobilaznicu sa stupskom petljo pa dole i Ilidzu. Al eno vidim da su poceli premjestati dalekovode, i rusiti dvije tri kuce koje su smetaleHajvan wrote:možda.
-
StupskaBitanga
#1397 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
kreće se iduće sedmice sa radovima
- dadoka84
#1398 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sta se desava sa poprecnom ulicom kod nove dzamije, sad ima i ulaz i izlaz na stupsku petlju. Hoce li je zatvoriti i preusmjeriti na potputnik i ulicu koja ide iza hece ili?
- Ned071
#1399 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
meni ne zvuci lose ideja alije behmena, da se zeljeznicka stanica premjesti u rajlovac a da na mjestu sadasnje pruge igrade cestu sa nekoliko traka... sad jel to moguce...
- OldMayor
#1400 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Veoma glupa ideja, veoma.Ned071 wrote:meni ne zvuci lose ideja alije behmena, da se zeljeznicka stanica premjesti u rajlovac a da na mjestu sadasnje pruge igrade cestu sa nekoliko traka... sad jel to moguce...
Pa u svim metropolama je zeljeznicka stanica u centru, a mi mi da je premjestamo u Rajlovac.
Ja da se pitam ja bih dodao jos jednu prugu, a ne onu cupao. Voz je totalno neiskoristen, umjesto da se voz modernizuje i grad uveze na taj nacin, mi bi da unistimo i ono malo sto imamo.
Zamisli da imas voz i da npr. sa Ilidze, pa u centru grada bi bio za 10min. Nema semafora, nema guzvi, uvijek tacan raspored voznje. Napravit jos nekoliko stanica izmedju i eto ti rjesenja, rasteretis tramvaje, saobracaj itd. I svako bi ga koristio ko ide na tim relacijama, a vecina ide. Ili idu na fakultete koji su u centru, ili idu u bolnicu, ili idu po administraciji - sve je u centru. A tramvaje iskoristiti za manje relacije.
A Behmen treba manje lokat i mozda posjetit neki evropski grad, pa vidjet kako su ljudi rijesili neke stvari.