Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Muamer Bajric

#1376 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Muamer Bajric »

Gdje si uzimao u Zivinicama kod kojeg prodavca?
Kataklinger

#1377 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Pozdrav,

Naručen Kovanov pelet, ljudi ne nude uslugu prevoza. Krajnje neozbiljno od jedne takve renomirane firme :/ Kupac se mora sam snalaziti za prevoz.
Da je to neka manja firma ili neka posrednička firma pa haj, ali za njih mi je čudo kako do sad nisu obezbijedili prevoz za svoje kupce, a pelet ne žele da prodaju nikome ko nema njihovu peć. Dakle, treba mi prevoz 3 tone peleta od Gračanice (tj od Kovan firme), destinacija je ZE-DO kanton, 60ak kilometara udaljeno od njih. Imate li nekoga za preporučiti ko se bavi prevozom, poželjno da je tu u blizini?
Top_Menager

#1378 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Top_Menager »

Pozdrav peletasi,
Posto sam novi da li bi mi neko objasnio slike koje cu priloziti. Slike su od STANJA KOTLA u opcijama. Kotao je Thermoflux 35kw.

Image
Image
Image
Image

Da li je po vama dobro uzeti pelet, 80% hrast, a 20% jela, po 270KM?

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
Danguba

#1379 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Sta se tu ima komentarisati?
Ako si kupio novi kotao, dodje ti serviser da ga spoji ili samo da uradi hladnu i toplu probu, uradi postavke kotla i to je to.
Postavke kotla zavise od mnogo faktor(dimenzije dimnjaka, vrsta peletam, snaga koju ces koristiti...) i na osnovu toga ''pravi'' serviser postavlja njegove postavke(paljenje, ventilator, gasenje...) tako da se tu nema sta popravljati.

Ja sam prije 4 god. pustio kotao. Nikada nista nisam popravljao jer ne znam bolje od osobe koja to radi svaki dan.

Sto se tice tog peleta, vjerovatno da je tamniji i manje kalorican, Probaj ali uvijek trazi svjetliji pelet i vise smrce u svom sastavu.
__Phoenix__

#1380 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

Gdje to ima hrastov pelet?
Kataklinger

#1381 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Stigao Kovan pelet, naoko izgleda mnogo bolje nego ono smece Kalorpellet sto mi je ostavljao pola gorionika sljake. Kad testiram, ostavit cu utiske.
Cijena 290KM po toni. Usput da pitam, koliki bi bio normalan pritisak vode za Kovan Ekoline kotao od 20kW? Kod mene je oko 0.95 do 1 bar kad je kotao u punom pogonu.

Ako je malo, kako da dospem vodu, ili da prepustim serviseru?
Danguba

#1382 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Danguba »

Najbolji pritisak je 1.5 -1.8 bari u hladnom stanju. Ne smije biti ispod 1.0 bari.

Za prvo dopunjavanje zovi servisera i prati gdje prikljucuje crijevo. Vjerovatno da ces opet nekada morati dopunjavati. Najcesce je to neki ventil iza kotla na najnizoj tacci.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1383 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Karabaja pozdravlja.
Skoro mjesec dana kako sam pokrenuo grijanje, još uvjek trošim prošlogodišnji Euroimpex-Zavidovićki pelet, kvaliteta peleta promjenjljiva. Ove godine naručene dodatne 3 tone, 1 tona Nemila (260KM u 8.mjesecu) i 2 tone Zavidovići (250 KM početak 9.mjeseca).
Termoflux 25 Kw ECO. Prošla godina potrošnja 3.5 tona (165 kvadrata grijano). :skoljka:
SaltCity__

#1384 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Pozdrav svima od jednom novopečenog peletara :izet:

Od 01.10.2016. sam startao sa grijenjem na pelet. Uzeo sam peć Stilmetal Lafat od 25kwh. Grijem negdje oko 120 m2. Dobrto izolovana kuća sa 10 cm termoizolacije, pvc stolarija.ZA sad sam uzeo nekakac pelet Duga iz Sokolca. Posto nemam iskustva da mogu porediti sa nekim drugim peletom, za sada sam zadovoljan. Svaka tri dana u gorioniku nađem malo šljake , cca pola šake.Što mi ne predstavlja neki problme, jer sve poslije loženja uglja i zafrkancije sa tim ovo je kao pjesma.
Instalirao sam kucni termostat gdje drzim temp. izmedju 23 - 24 stepena. Tj. kada temp u kući spadne ispod 23 peć se upali, radi nekih 35-40 min. i gasi se. Tako da u toku dana imam 3 palejna peći , vikendom i 4. S obzitrom da temperature vani nisu niske, vjerujem da ce se vise puta paliti u hladnijim mjesecima.
Do sada sam za ova 24 dana potrosio 14 vreća peleta.Kada bi u hladnim danima isao na 1 vrecu dnevno ja bih bio zadovoljan. Za sada je sve OK.

Pozdrav svima.
isx

#1385 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Koliko ti dnevno radi pec? Prvi put vidim da neko sa 25kw na 120 kvadrata trosi manje od vrece dnevno.

Sent from my iPhone using Tapatalk
adoadop

#1386 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

[quote="isx"]Koliko ti dnevno radi pec? Prvi put vidim da neko sa 25kw na 120 kvadrata trosi manje od vrece dnevno.

Trenutno grijem 100 kvadrata i od 24.9. Do veceras Potrošio 22 vrece Fis-ovog peleta. Peling 25 KW, t 22-23 stepena.
sabanss

#1387 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

SaltCity__ wrote: Instalirao sam kucni termostat gdje drzim temp. izmedju 23 - 24 stepena. Tj. kada temp u kući spadne ispod 23 peć se upali, radi nekih 35-40 min. i gasi se. Tako da u toku dana imam 3 palejna peći , vikendom i 4. S obzitrom da temperature vani nisu niske, vjerujem da ce se vise puta paliti u hladnijim mjesecima.
Do sada sam za ova 24 dana potrosio 14 vreća peleta.Kada bi u hladnim danima isao na 1 vrecu dnevno ja bih bio zadovoljan. Za sada je sve OK.

Pozdrav svima.
Sretno sa peletom. Kada vani budu nize temperature pec ce se vjerovatno manje puta paliti jer se nece ni gasiti :D Inace, po mojoj logici pali-gasi metoda nije bas najbolja za inertne peci poput kotlova na pelet. Mozda najbolje smanjiti snagu kotla kako bi odrzavao neku srednju temperaturu.
Nadzorna_ploca

#1388 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu. :D
rovac13

#1389 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Nadzorna_ploca wrote:Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu. :D
Nabaci jos izolacije na kucu i stavi prozore pvc sa 6 komora sa dvostrukim low-e staklima..........raspolovit ces potrosnju....ugrubo :D

Nema ti to bas puno veze sa izborom peci ili sa postavkama......koliko ima veze sa velicinom prostora zadatom temperaturom i izolacijom :-D
SaltCity__

#1390 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

isx wrote:Koliko ti dnevno radi pec? Prvi put vidim da neko sa 25kw na 120 kvadrata trosi manje od vrece dnevno.

Pec se upali 3 puta dnevno radnim danim a do 4 puta dnevno vikendom, kad smo kod kuce cijeli dan. Kad u kuci temp. padne ispod 23 stepena peć se pali automatski i grije dok temp. ne digne na 24. stepena u kuci. To je nekih max. 40 - 45 min rada, s obzirom da grije od nule. tj hladna voda u radijatorima. Kad temp. bude niža napolju onda ce se vjerovatno cesce paliti kako bi odrzalo temp u kuci 23-24 stepena.
Kada bi ostavio da pec radi 24 sata dnevno na nekim minimalnim postavkama ( iako ne znam kako ni da ih podesim) vjerujem da bi duplo vise potrosio nego sa ova tri paljenja peci. Juce je npr. dva puta se palila jer je bilo toplo, jednom ujutro u 5 sati i jednom u 17:00. Temp nije bila u kuci ispod 23,0 stepena.
isx

#1391 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Znaci pec se sama gasi pali, a prakticno je upaljena na 24h dok joj efektivan rad kontrolise termostat/termo ventil na radijatorima?

sabanss

#1392 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Nadzorna_ploca wrote:Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu. :D
Meni je potrosnja zimi oko jedne vrece i cak malo ispod i to za malo hladnije zime. Prosla nije relevantna, nisam ni tonu potrosio.

Interio 14 kW + dobra izolacija (prozori, vrata, stan u sredini, 95 m2). Termoglave na radijatorima na 24 C sto mi je cak i pretoplo ali se zena pita... Imam i bojler sa toplom vodom grijan iz ovog kotla.
SaltCity__

#1393 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

isx wrote:Znaci pec se sama gasi pali, a prakticno je upaljena na 24h dok joj efektivan rad kontrolise termostat/termo ventil na radijatorima?

Da, pec se automatski pali kad temp padne ispod 23 a gasi se kad dostigne 24 stepena u kuci.Sve regulisano sobnim termostatom. U intervalima izmedju pec je na stand by modu ali nema plamena u njoj, tj ne gori nista :)
isx

#1394 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ja se bojim ostaviti tako peć jer mislim da će drndat 24h sa cestim paljenjima i gasenjima i da ce potrositi sleper peleta. Kod mene se bukvalno pec ugasi kad presisa temperatura kotla 70, a ponovo pali na 62, nikakav standby.

rovac13

#1395 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

SaltCity__ wrote:Kada bi ostavio da pec radi 24 sata dnevno na nekim minimalnim postavkama ( iako ne znam kako ni da ih podesim) vjerujem da bi duplo vise potrosio nego sa ova tri paljenja peci..
Ja sam takve stvari testirao i iznenadio se rezultatom.
Pec kad radi 24h dnevno na minimalnoj mogucoj snazi.......potrosnja je samo blago povecana......nikako duplo.......odnosno konfor koji se dobije konstantnim grijanjem je toliko bolji da ti je razlika u potrosnji mizerno veca i uopce mi nije zao........bar u nasim uslovima je tako.
SaltCity__

#1396 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Kod mene je nastimano takodje da se gasi kad dostigne 69 stepeni u kotlu, al s obzirom da vrlo brzo "nabije" temp. u kuci na 24 , nikad se jos evo za ovih 25 dana nije desiilo da dostigne tu temp , tako da se pec ugasi. Kad bih je ostavio da mi je non stop na toj temp, u kuci bi izgorio, tj ne bi se moglo durat :)
Mozda i grijesim sa ovim ali tako sam od serisera cuo da je Ok i par mojih kolega tako radi. Dok nisu imali sobni termostat pec j radila 24h i trosili su bruku peleta. Sad su sa ovim kazu prezadovoljni, tako da sam i ja isao vodeci se njihovim iskustvima.
SaltCity__

#1397 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

rovac13 wrote:
SaltCity__ wrote:Kada bi ostavio da pec radi 24 sata dnevno na nekim minimalnim postavkama ( iako ne znam kako ni da ih podesim) vjerujem da bi duplo vise potrosio nego sa ova tri paljenja peci..
Ja sam takve stvari testirao i iznenadio se rezultatom.
Pec kad radi 24h dnevno na minimalnoj mogucoj snazi.......potrosnja je samo blago povecana......nikako duplo.......odnosno konfor koji se dobije konstantnim grijanjem je toliko bolji da ti je razlika u potrosnji mizerno veca i uopce mi nije zao........bar u nasim uslovima je tako.
Vjerujem da je tako na nizim temperaturama, ali ovo sad kako je vrijeme milsim da bi bilo prevruce u kuci da radi non stop.
rovac13

#1398 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ako je neko trosio bruku peleta znaci da je u kuci bilo bruku toplije.........treba porediti potrosnju pri istoj temperaturi unutra :-D
isx

#1399 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kako sobni termostat iz dnevne kontrolise temperaturu spavacih soba?

rovac13

#1400 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

isx wrote:Kako sobni termostat iz dnevne kontrolise temperaturu spavacih soba?
Nikako........mi imamo termoglave u ostalim prostorijama koje se brinu o temp tih prostorija
Post Reply