bizet wrote:
skoro, al' ni blizu
Isus je fini ciko iz religijskih knjiga, ali ja ne vjerujem bas u njegovo postojanje...mogu vjerovati u ideal, ali to je nesto drugo, ako ne vjerujes potpuno onda ne vjerujes nikako...uostalom ja sam neki ters po prirodi...ne mogu se saltati sa religije na religiju kao pcela sa cvijeta na cvijet, kupeci samo ono sto je sama odabrala...ako se ikad budem vratila religiji bice to ona iz koje sam nikla, islam, a koje sam se odrekla...mozda sam jednostavno staromodna, ili nisam dovoljno evoluirala, ali draze mi moje g.vno nego tudja pita...eto tako ja razmisljam o sebi u religiji...ali religije vidim kao lose i treba ih ili mijenjati ili iskorijeniti...jer svaka od njih dijeli ljude, a mi smo svi isti i najmanja podjela je veliki grijeh
zato vjerujem u energiju, jos uvijek...ne vjerujem u zagorbni zivot, a sve i da ga ima boli me d.pe...mozda ima neke mistike u svemiru, neka tajna veza koja povezuje sve zivo, upravlja svom energijom...
nego citam sinoc Tolstoja Krojcerovu sonatu...jesi citao?...bas me zanima tvoje misljenje na silne kontradiktornosti u pripovjetci?...ja je jos uvijek nisam svarila, treba razmisliti o procitanom
Meni Bog plaća da vjerujem u Njega, pa moram zato najviše vjerovati, jer posao ni od tog zavisi
Eto, jesam li rekao da je Odron blizu da postane vjernik

, jer on vjeruje da je Isus postojao, a pravi ateisti ne vjeruju ni da je postajao.
A ti se nećeš vratiti religiji, jer ako ti je Isus ideal ( ne idol) teško da možeš postati član neke religijske zajednice, jer niti jedna od postojećih religija nije u skladu sa Isusovim učenjem, neke ga slijede više a neke manje, nema idealne religije, nema religije kojoj čovjek ne može naći manu, i zato ja vjerujem u Isusa a nisam religiozan.
Vala ja ne bih mogao biti musliman, pa da mi plate, jer, nek mi oproste muslimani, Muhamed mi se slabo razlikuje od npr. Tita, koji je bio diktator, al' ruku na srce, dobrodušni diktator. Dosta mi je što trpim ove ovozemaljske diktatore, ne treba mi još i Bog diktator.
Ja se nadam da će Bog ispuniti ono što je obećao, a obećao je da će jednog dana pravedno "presuditi" svima nama, i ne gajim iluziju da će do tada nestati religija ili da će se ljudi dogovoriti pa da bude samo jedna.
A što se tiče života poslije ovog, ja vjerujem da će ga biti, jer ako ništa, to zaslužuju svi oni koji su, ne svojom krivicom već krivicom drugih, od rođenja slijepi, gluhi, nepokretni, bolesni, oni zaslužuju drugu šansu, a što se tiče ovih ostalih, nema nas bezgrešnih, pa ćemo vidjet šta će se s kim desiti.
Slabo ja čitam beletristiku, a nisam ni puno knjiga pročitao u životu, nisam načitan al' ono malo što sam pročitao dobro izanaliziram, nekad knjigu od sto stranica "čitam" po pola godine, al' ako na prvo čitanje ne skontam šta je "pisac htio reći" onda se teško motivišem na duži "razgovor" s njim,možda zato što sam "preuzeo" dosta Ničeovih osobina, a on kaže " Onaj ko zna da je dubok trudi se oko jasnoće, a onaj koji bi masama htio da izgleda dubok trudi se da bude nejasan".