Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_milojica wrote:U Njemackoj je 1990 god G2 bila oko 18 000 DEM pa navise.
Za G1 GTI kad je tek izasao 76 mislim da je cijena bila oko 12 000 DEM.
Za R5 ili Z101 stvarno nemam cijene.
Napisao si ovo:
U vrijeme G1 na našem tržištu cijena Z101 i G1 je bila u 5 deka. Čak je i R5 koji je bio klasa niže bio skoro izjednačen sa cijenom G2.
Kakve veze ovo ima sa cijenom Golfa 2 u Njemackoj 1990 godine, a pogotovo Golfa 1 GTI-a???????
Pa kad nemas cijene sto lupetas napamet?
mali_milojica wrote:U Njemackoj je 1990 god G2 bila oko 18 000 DEM pa navise.
Za G1 GTI kad je tek izasao 76 mislim da je cijena bila oko 12 000 DEM.
Za R5 ili Z101 stvarno nemam cijene.
Napisao si ovo:
U vrijeme G1 na našem tržištu cijena Z101 i G1 je bila u 5 deka. Čak je i R5 koji je bio klasa niže bio skoro izjednačen sa cijenom G2.
Kakve veze ovo ima sa cijenom Golfa 2 u Njemackoj 1990 godine, a pogotovo Golfa 1 GTI-a???????
Pa kad nemas cijene sto lupetas napamet?
Valjda vise i ne vidis ko pise u silnom dokazivanju svojih teorija. Polupao si loncice. Hajde sve ponovo ispocetka.
mali_milojica wrote:
Valjda vise i ne vidis ko pise u silnom dokazivanju svojih teorija. Polupao si loncice. Hajde sve ponovo ispocetka.
Pardon, previd. Ali kakve veze ima ovo sto si ti naposao sa onim sto citroen tvrdi????
Tesko cemo naci cijene G2,R5 ili Z101 u Jugoslaviji za period npr 80-ih. Pa sam zelio pomoci sa okvirnim cijenama G2 u Njemackoj. Meni se npr cini nemogucim da R5 i G2 imaju iste cijene,pa makar taj Golf bio i TAS-ov.
mali_milojica wrote:
Tesko cemo naci cijene G2,R5 ili Z101 u Jugoslaviji za period npr 80-ih. Pa sam zelio pomoci sa okvirnim cijenama G2 u Njemackoj. Meni se npr cini nemogucim da R5 i G2 imaju iste cijene,pa makar taj Golf bio i TAS-ov.
Ja se nikad ne bih usudio nesto tako samouvjereno tvrditi da nemam argument, a posto je i meni djelovalo nerealno zato sam ga i pitao za dokaz. E sad, to sto je umjesto dokaza poceo sa nekom nidjeveze pricom mi vuce da je to ipak bila jedna napamet tvrdnja.
Meni se po glavi vrti cifra od 26 000 DEM za Golfa 2 prije rata, ali je daleko od opipljivog da nesto tvrdim.
Nemam ni ja podatke Gorane, ali nemaš ni ti. Zato prestani kenjati. Važno je da si se ti fino raspisao i opleo po nama.
Valjda ja nešto znam kome je neko iz najbliže porodice radio u tom jebenom TAS-u i kome je čitava porodica većinom vozala Zastavin I VW program. Znam od kojih sredstava se koje auto kupovalo i koliko je otprilike koštalo.
Evo par cijena koje sam sada našao na netu:
VW G1 LS 1975. god. cijena 6556 DM ili ti 38.194.45 dinara
Citroen GS 1220 Club 1975. god.cijena 86.792.10 dinara(nema u markama, ali može se prostom matematikom izracunati)
Za ostalo ne mogu da nađemo podatke.
Last edited by citroen xm on 20/11/2012 22:31, edited 1 time in total.
citroen xm wrote:Nemam ni ja podatke Gorane, ali nemaš ni ti. Zato prestani kenjati. Važno je da si se ti fino raspisao i opleo po nama.
Valjda ja nešto znam kome je neko iz najbliže porodice radio u tom jebenom TAS-u i kome je čitava porodica većinom vozala Zastavin I VW program. Znam od kojih sredstava se koje auto kupovalo i koliko je otprilike koštalo.
Ja ne tvrdim nista bez podataka, pa ti vidi ko kenja.
Pojma ti nemas, ti samo znas da filoziofiras napamet pa ako ti prodje - prodje!
Avto magazin 1987
Golf C benz 8.896.083 - 9.737.833 Din (sto je nekih 22 000 DEM pa navise)
Renault 5: 6.279.455 - 7.549.850 Din
Zastava 101 gtl 55 2.978.500-3.056.200 Din
citroen xm wrote:Eto dadoh ti i ja podatke iz avto magazina za starije modele. Pa vidi gdje je G1 bio sa cijenom u poređenju sa konkurencijom.
1. Koga briga za GS-a?
2. Znas li ti da je 1975 godine Golf bio uvozni auto (TAS-ov tek od '76) i da na cijena 6556 DM ili ti 38.194.45 dinara moras dodati jos otprilike gro te sume na racun carine i poreza dok je GS bio domaci proizvod?
citroen xm wrote:Eto dadoh ti i ja podatke iz avto magazina za starije modele. Pa vidi gdje je G1 bio sa cijenom u poređenju sa konkurencijom.
Za R5 moja greška.
1. Koga briga za GS-a?
2. Znas li ti da je 1975 godine Golf bio uvozni auto (TAS-ov tek od '76) i da na cijena 6556 DM ili ti 38.194.45 dinara moras dodati jos otprilike gro te sume na racun carine i poreza dok je GS bio domaci proizvod?
A jbg ti ako je GS domaći proizvod onda je valjda u još većoj prednosti jer su za golfa dali cijene kod nas, a ne vjerujem da su ih dali bez obaveza. To bi bilo obmanjivanje naroda, a ne vjerujem da bi se tim bavio ugledan časopis poput Avto magazina. Htjedoh samo reći i ostajem pri tome da je Z101 bila sa cijenom i kvalitetom tu negdje sa G1. priznajem za R5 i cijenu sam pogriješio iako mi je to negdje stajalu u glavi iz starih časopisa. A za 101 Skala koja je bila aktuelna oko 90-ih sam i rekao na početku da je bila drastično jeftinija od G2 i drastično nekvalitetnija jer je Zastava tih godina srozala kvalitet.
A jbg ti ako je GS domaći proizvod onda je valjda u još većoj prednosti jer su za golfa dali cijene kod nas, a ne vjerujem da su ih dali bez obaveza. To bi bilo obmanjivanje naroda, a ne vjerujem da bi se tim bavio ugledan časopis poput Avto magazina. Htjedoh samo reći i ostajem pri tome da je Z101 bila sa cijenom i kvalitetom tu negdje sa G1. priznajem za R5 i cijenu sam pogriješio iako mi je to negdje stajalu u glavi iz starih časopisa. A za 101 Skala koja je bila aktuelna oko 90-ih sam i rekao na početku da je bila drastično jeftinija od G2 i drastično nekvalitetnija jer je Zastava tih godina srozala kvalitet.
Na tim cjenovnicima je obicno na pocetku cjenovnika za vozila iz uvoza bila zvezdica i legenda na dnu koja kaze da su cijene bez carine i PP jer je postajalo vise osnova za oslobadjanje uvoznih dadzbina (invalidi, pravna lica, taksisti, potvratnici itd), dok su cijena domacih prozivoda (GS-a je od 70-te pravio CIMOS) bile do registracije. Ako imas skenirani cjenovnik pogledaj.
Prvi Z101 vjerovatno jesu bili ublizu sa G1 ali ocigledno nije dugo potrajalo tako da, ako uzmes period od 1974 od 1984 u prosjeku je Z101 bio iza G1 i po cijeni i po kvaliteti, a do 91 iza G2 pogotovo.
goran16v wrote:
Na tim cjenovnicima je obicno na pocetku cjenovnika za vozila iz uvoza bila zvezdica i legenda na dnu koja kaze da su cijene bez carine i PP jer je postajalo vise osnova za oslobadjanje uvoznih dadzbina (invalidi, pravna lica, taksisti, potvratnici itd), dok su cijena domacih prozivoda (GS-a je od 70-te pravio CIMOS) bile do registracije. Ako imas skenirani cjenovnik pogledaj.
Prvi Z101 vjerovatno jesu bili ublizu sa G1 ali ocigledno nije dugo potrajalo tako da, ako uzmes period od 1974 od 1984 u prosjeku je Z101 bio iza G1 i po cijeni i po kvaliteti, a do 91 iza G2 pogotovo.
Nemam odakle da skeniram, pola toga se pogubilo kroz godine. Ove podatke sam našao na netu. Zbog toga sam i oskudan sa cijenama starih modela. Zatava je do 80 i neke držala dobar kvalitet modela 101, a sve se pokvarilo onim glupim redizajnima i preimenovanjem modela u Skala.
mali_milojica wrote:Samo ne znam odakle nekome moze pasti na pamet da ce G7 kostati 27k KM sa 1.2 TSI motorom,a svi znamo da se G6 nije mogao dobiti ni sa motorom 1.4 (koji je dinosaurus za 1.2 TSI) za te pare. Mozda tek pred kraj njegovog prodajnog vijeka. Na pocetku prodaje nema sanse.
Evo po cjenovniku moze:
Golf 7, 1,2 TSI BMT Trendline 23.622 KM + PDV = 27.637 KM
mali_milojica wrote:Samo ne znam odakle nekome moze pasti na pamet da ce G7 kostati 27k KM sa 1.2 TSI motorom,a svi znamo da se G6 nije mogao dobiti ni sa motorom 1.4 (koji je dinosaurus za 1.2 TSI) za te pare. Mozda tek pred kraj njegovog prodajnog vijeka. Na pocetku prodaje nema sanse.
Evo po cjenovniku moze:
Danas bio u VW salonu i vidim na stolu cjenik za Golf 7, ugrubo s PDV-om, osnovni 1.2tsi 27500 KM, osnovni dizelas 1.6tdi 33900 KM (nemojte me drzati za rijec, nisam bas precizno upamtio, i cijene su pisale bez PDV-a)
jel fakat moguće da ih nije stid navoditi neke stvari kao SERIJSKU opremu
Prednja sjedišta podesiva po visini
Kožni volan, 3 kraka
Kožna ručica mjenjača
Tempomat sa limitatorom brzine
"Park pilot" - senzori za parkiranje naprijed i nazad
(Samo uz 6XR / 6XQ)
PH2 Dvozonski automatski klima ureĎaj Climatronic 331 331 331
ovo dođe u 95% auttomobila kao serijaska oprema poslije 2008-2009 ito za najobicnije verzije ... tačno da ne povjerujes... za 28 000 maraka dobiješ golotinju sa 1,2 benzin motorom...
htcxone wrote:jel fakat moguće da ih nije stid navoditi neke stvari kao SERIJSKU opremu
Prednja sjedišta podesiva po visini
Kožni volan, 3 kraka
Kožna ručica mjenjača
Tempomat sa limitatorom brzine
"Park pilot" - senzori za parkiranje naprijed i nazad
(Samo uz 6XR / 6XQ)
PH2 Dvozonski automatski klima ureĎaj Climatronic 331 331 331
ovo dođe u 95% auttomobila kao serijaska oprema poslije 2008-2009 ito za najobicnije verzije ... tačno da ne povjerujes... za 28 000 maraka dobiješ golotinju sa 1,2 benzin motorom...
Hajde navedi te automobile molim te...
Mozda kod Mercedesa dodje... Evo na prvu kod Renaulta, Mazde i KIA-e ne dodje.
Evo po cjenovniku moze:
Danas bio u VW salonu i vidim na stolu cjenik za Golf 7, ugrubo s PDV-om, osnovni 1.2tsi 27500 KM, osnovni dizelas 1.6tdi 33900 KM (nemojte me drzati za rijec, nisam bas precizno upamtio, i cijene su pisale bez PDV-a)
Ne zelim da tvrdim da je prakticno moguce i kupiti taj auto, tipa varijanta ima ga u cjenovniku ali iz blablabla ga ne mogu isporuciti ali imaju ovaj od 30 i blabla hiljada KM, ali bar postoji neki cjenovnik po kojem ispada da je bar teoretski moguce.