Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
Brigada Tomislav

#1376 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Brigada Tomislav »

Paul F. wrote:Logično. Ni Hitler nije Rusiju napao jer je na kraju on izvukao deblji kraj.

Gle, ja samo ponavljam ono čime se vi hvalite kad me pitaju konstatno..a što bi mi dobili ratom sa HVO-om pa onda krene samohvala..al smo vas razbili..
Brigada Tomislav

#1377 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Tigar1 wrote:Bošnjak musliman je veoma čudan i dobar čovjek.

Prihvata viceve o Muji i Sulji kao nekim glupanima i uvijek se njima smije, spreman je kad se kaže ''Ma svi su krivi!'' reći ''Ma jest jarane hajd da je mi popijemo (kahvu, kafu, kavu, pivu, rakiju ...)

Kada se neko izruguje na račun njegovih vrijednosti : nana stara pokrivena, imena (što se meni neki dan desilo u Širokom brijegu), nekih obilježja, Bajrama, onog čobanina koji čuva ovce na Vlašiću, priprostog farmera koji ima farmu negdje oko Gl Bukovice... Neka neko nastavi niz, meni ponestaje daha... ali Bošnjaka muslimana i svega onoga što njega čini time što jeste opet je spreman pružiti ruku i reći hajd care da je popijemo...

Kada ti opsuju majku, opet okreneš glavu i kažeš hajd nemoj proći će ih fursat, to su naše komšije, ili nemoj se zamjeriti nemoj fesada...

I kada te počnu klati opet se u dubini duše nadaš da neće, pa to su naši prijatelji, komšije, kumovi...

Ostaviti Bošnjaka nedoklanog je ono što su neprijatelji previdjeli. Ovog jadnika kad stjeraš u tjesnac i kada nema kud učiniti će sve da opstane. I jedni i drugi naše vrle komšije imaju rezervnu domovinu, a mi je nasreću ili nažalost nemamo i moramo braniti ono što je naše jer nemamo kud.

Svugdje smo stranci, samo ovdje svoji na svom.

Ovom Tomi kad zagusti zduši iz Tomislavgrada ode u BregZa.. a gdje ću ja??? Nit' kučeta ni mačeta ni u Istanbulu ni Mekki...

Opet ću ti ponoviti jarane, niko vas nije napao, gdje god je bio sukob bilo je zato što su tako željeli vaši nadređeni i vi sami (bar većina) i dobili po turu.

Ajde nemoj patetizirat baš ono previše. Sad ispada da ste vi svi spremni sve istrpit i da nemate "ile" u sebi. Kao i svuda i među vama ima ljudi a ima ološa inače ne bi u Uzdolu rafalali u djecu u krevetu i u ona koja su pokušala pobjeć pa stigli do pola šume.

Imate i vi predrasude prema drugim narodima pa i prema Hrvatima, svakakve stereotipe

A tko tebi brani jarane u GrebZa, svake godine večer sevdaha u Lisinskom, vaši glumci na svakom koraku, Pa nije 93-ća jarane ide se i dalje od grebZa i to u buljucima od sva tri naroda.
Paul F.

#1378 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Ovdje su stvari sasvim jasne. Nema ni potrebe raspravljati gdje je ko ispalio prvi metak. Mjesecima prije sukoba naše snabdijevanje je blokirano. Već to je neprijateljski čin. Plus ubistvo genrala Armije Kraljevića i sve je jasno.
Brigada Tomislav

#1379 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:Ovdje su stvari sasvim jasne. Nema ni potrebe raspravljati gdje je ko ispalio prvi metak. Mjesecima prije sukoba naše snabdijevanje je blokirano. Već to je neprijateljski čin. Plus ubistvo genrala Armije Kraljevića i sve je jasno.

Onog ustaše Kraljevića. Onog što je htio NDH.

Onog što je Semir Drljević htio još 92-ge htio raspalit po njemu.

Ima jedna fora odnedavno ..autor je Nino Raspudić..kaže Nino..Lagumdžiji su svi Hrvati ustaše osim HSP-ea i svi lopovi osim Lijanovića.. :lol:

ge-ni-ja-lno.. :lol:

Tako su i vama svi u HVO ustaše osim Blaža Kraljevića deklariranog ustaše. :lol:
Paul F.

#1380 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Bez obzira. On je bio general Armije.
Brigada Tomislav

#1381 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:Bez obzira. On je bio general Armije.

Znači vama se sviđa ustaška politika i ustaški ciljevi.?
pedeset

#1382 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by pedeset »

Brigada Tomislav wrote:
Paul F. wrote:Ovdje su stvari sasvim jasne. Nema ni potrebe raspravljati gdje je ko ispalio prvi metak. Mjesecima prije sukoba naše snabdijevanje je blokirano. Već to je neprijateljski čin. Plus ubistvo genrala Armije Kraljevića i sve je jasno.

Onog ustaše Kraljevića. Onog što je htio NDH.

Onog što je Semir Drljević htio još 92-ge htio raspalit po njemu.

Ima jedna fora odnedavno ..autor je Nino raspudić..kaže Nino..Lagumdžiji su svi Hrvati ustaše osim HSP-ea i svi lopovi osim Lijanovića.. :lol:

ge-ni-ja-lno.. :lol:

Tako su i vama svi u HVO ustaše osim Blaža Kraljevića deklarirnaog ustaše. :lol:

Joj kralju pa još si na ovoj temi?
Brat bratu fora starija od Lagumdžijine nane i Raspudićeve bake zajedno.

Neću se više raspravljati ali zar ima nešto nejasno nakon što smo ti danas ostali forumaši i ja ukazali na neke stvari.
Nema većeg slijepca od onog koji ne želi da vidi i zbog toga ti savjetujem da raščistiš neke stvari sa sobom pa se onda vrati na forum. Kose ti se teorije sa stvarnošću. Pozdrav za danas.
Paul F.

#1383 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Brigada Tomislav wrote:
Znači da se nama ne sviđa kada nam ubijaju generale. On nije napao HVO.
Znači da se nama sviđa politika HSPa. Vojni savez, oslobođenje pa referendum o eventualnom sjedinjavanju Hr i BiH.
Znači da danas ne bi bilo RSa.
Brigada Tomislav

#1384 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

pedeset wrote:

Joj kralju pa još si na ovoj temi?
Brat bratu fora starija od Lagumdžijine nane i Raspudićeve bake zajedno.

Neću se više raspravljati ali zar ima nešto nejasno nakon što smo ti danas ostali forumaši i ja ukazali na neke stvari.
Nema većeg slijepca od onog koji ne želi da vidi i zbog toga ti savjetujem da raščistiš neke stvari sa sobom pa se onda vrati na forum. Kose ti se teorije sa stvarnošću. Pozdrav za danas.

Nisam primjetio da ste mi išta objasnili. Samo upadate iz jedne kontradiktornosti u drugu. Iz jedne nelogičnosti u drugu.

Al zato imate dva kviska uvijek sprema..Hag i jednu nepotpunu brigadu HV-ea u ratu s vama.

Mudžahedini su vam podvaljeni, nisu bili dio Armije, napali smo vas ali ste nas vi zato razbili za 24 sata ko npr u Travniku. Ko da ste znali, nismo vas uopće iznenadili.

Al ste vi zato iznenadili nas.
Brigada Tomislav

#1385 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:
Brigada Tomislav wrote:
Znači da se nama ne sviđa kada nam ubijaju generale. On nije napao HVO.
Znači da se nama sviđa politika HSPa. Vojni savez, oslobođenje pa referendum o eventualnom sjedinjavanju Hr i BiH.
Znači da danas ne bi bilo RSa.

Esad Humo komandant 41-ve mostarske slavne se ne bi složio s tobom. On veli u dokumentarcu o ratu u Mostaru..kad sam vidio one sa ustaškim oznakama predlagao sam da raspalimo i po njima pa smo rahat.

Šta da su se sreli npr Esad i Blaž. kako bi oni zajedno ratovali.

Osim toga..kad smo već kod toga..zašto ste nas onda cijeli rat posprdno i u negativnom kontekstu nazivali ustašama. I dan danas u pejorativnom , negativnom kontekstu ili kad se psuje majka ustaška i sl.
Paul F.

#1386 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

Pa kakve veze ima suština ove rasprave sa onim što je neki Esad rekao ili što neko nekome psuje majku ?
Meni dosta za danas. Zaglupiću ovdje s tobom.
Last edited by Paul F. on 09/02/2015 21:35, edited 3 times in total.
Brigada Tomislav

#1387 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Paul F. wrote:Pa kakve veze ima suština ove rasprave sa onim što je neki Esad rekao ili što neko nekome psuje majku ?
Meni dosta za danas. Zaglupiću ovdje s tobom.

Čuj neki Esad. Nije neki Esad nego Esad Humo komandant 41-ve mostarske slavne. kako bi Esad i Blaž zajedno ratovali kad Esad ima žarku želju raspaliti po ustašama još 92-ge.

Ako ti od tako logičnih pitanja zaglupljuješ ..hmmm..to nije dobro.
Paul F.

#1388 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Paul F. »

U redu, ubili ste Kraljevića da se Esad ne bi više sikirao. Hvala vam na pažnji.
Tigar1

#1389 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Tigar1 »

Brigada Tomislav wrote:
Tigar1 wrote:Bošnjak musliman je veoma čudan i dobar čovjek.

Prihvata viceve o Muji i Sulji kao nekim glupanima i uvijek se njima smije, spreman je kad se kaže ''Ma svi su krivi!'' reći ''Ma jest jarane hajd da je mi popijemo (kahvu, kafu, kavu, pivu, rakiju ...)

Kada se neko izruguje na račun njegovih vrijednosti : nana stara pokrivena, imena (što se meni neki dan desilo u Širokom brijegu), nekih obilježja, Bajrama, onog čobanina koji čuva ovce na Vlašiću, priprostog farmera koji ima farmu negdje oko Gl Bukovice... Neka neko nastavi niz, meni ponestaje daha... ali Bošnjaka muslimana i svega onoga što njega čini time što jeste opet je spreman pružiti ruku i reći hajd care da je popijemo...

Kada ti opsuju majku, opet okreneš glavu i kažeš hajd nemoj proći će ih fursat, to su naše komšije, ili nemoj se zamjeriti nemoj fesada...

I kada te počnu klati opet se u dubini duše nadaš da neće, pa to su naši prijatelji, komšije, kumovi...

Ostaviti Bošnjaka nedoklanog je ono što su neprijatelji previdjeli. Ovog jadnika kad stjeraš u tjesnac i kada nema kud učiniti će sve da opstane. I jedni i drugi naše vrle komšije imaju rezervnu domovinu, a mi je nasreću ili nažalost nemamo i moramo braniti ono što je naše jer nemamo kud.

Svugdje smo stranci, samo ovdje svoji na svom.

Ovom Tomi kad zagusti zduši iz Tomislavgrada ode u BregZa.. a gdje ću ja??? Nit' kučeta ni mačeta ni u Istanbulu ni Mekki...

Opet ću ti ponoviti jarane, niko vas nije napao, gdje god je bio sukob bilo je zato što su tako željeli vaši nadređeni i vi sami (bar većina) i dobili po turu.

Ajde nemoj patetizirat baš ono previše. Sad ispada da ste vi svi spremni sve istrpit i da nemate "ile" u sebi. Kao i svuda i među vama ima ljudi a ima ološa inače ne bi u Uzdolu rafalali u djecu u krevetu i u ona koja su pokušala pobjeć pa stigli do pola šume.

Imate i vi predrasude prema drugim narodima pa i prema Hrvatima, svakakve stereotipe

A tko tebi brani jarane u GrebZa, svake godine večer sevdaha u Lisinskom, vaši glumci na svakom koraku, Pa nije 93-ća jarane ide se i dalje od grebZa i to u buljucima od sva tri naroda.

Ne treba generalizirati. Naravno da svuda ima dobrih ljudi ali i ološa. Kao i vaših koji su se takmičili u Vrbanji kako čovjeka zaklati crijepom, ili u Ahmićima kad su dedu raskovali na ulaz džamije pa istu digli u zrak.

Predrasude, stereotipi... naslušao sam ih se na poslu dok sam radio ali iskreno više od vaših koji su vazda ''mistificirali'' o mudžahedinima, o pet vakat namaza o bradi (ko nosi i li ne nosi)... j.e.bo te mudžahedin mislim sam u sebi... Imam prijatelja od malih nogu s kojim se nikada nisam ''pokačio'' zato što je on Hrvat... dva su rođena brata pa nemaju isto mišljenje a ne dva pripadnika naroda koji su se tukli međusobno... da ne oftopičarim nije to tema.
''Dobili'' krila, htjeli Herceg Bosnu i tamo gdje ona fizički nije moguća, nisu ostvarili zbog inih faktora i to je to.
Opet ostaje žal za svim nevinim žrtvama koje poginuše.
hizo ramidovic

#1390 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

Brigada Tomislav wrote:
hizo ramidovic wrote: valjda si toliko pismen da znas da sud ne sudi narodima vec pojedincima i zlocinackim poduhvatima.
i nazalost, ne moze jedan sud za ratne zlocine ukinuti administrativnu jedinicu neke drzave, bez obzira sto svi znamo kako je ta tvorevina nastala. moze se na temelju njegovih presuda traziti nesto, no otom-potom.

Sudi zločinačkim poduhvatima. Pa zar nije RS zločinački poduhvat. Jel joj presudilo. Ili još postoji

U čemu je poanta. Sudit će zločincima i koga briga što tamo leži par desetina Srba osim njih samih i njihovih obitelji kad RS živa i živahna.

Što želite reći s presudom šestorci u Hagu. Oni su kao radili zločinački poduhvat pa će to promjenit što. Ukinut će Herceg Bosnu koja je davno ukinuta washingtonskim sporazumom.

Kad je tzv RS preživjela unatoč onolikim presudama haški sud je sprdačina, on vam je čak i uvaljen da vam tjera maglu u oči. Kao evo mi ćemo sudit napadačima na vas ali rezultate njihovih djela nećemo dirat. To kao da su rekli u u Nirnbergu, sudit ćemo nacistima a Treći Rajh nek ostane.

To bi samo imalo smisla da se kaže..radili ste zločinački poduhvat i taj zločinački poduhvat ne može ostati. Ako je zločinački kako može ostat. Ovako su vam bacili lizalicu da je ližete ili još bolje..samo onaj štapić a vi palacate oko njega jezikom uprazno.
nijedan sud nije jos presudio da je rs zlocinacki poduhvat. moje misljenje je jedno, misljenje suda je drugo.
ne samo da pojma nemas o cemu pricas vec ti je i logika otisla u qrac krasni.
sto se tice presude sestorki, meni ne znaci nista jer mi ne treba niko kazati sta da mislim (kao sto to govore tebi), jer sam sve to prezivio i osjetio na svojoj kozi. sestorku sam spomenuo jer se konstantno vadite kako ta presuda nije pravosnazna, pa sam pitao sta ce se desiti sa tobom (i ostalim) kad postane pravosnazna, hoces li konacno evoluirati i priznati sam sebi sta se desilo?
Brigada Tomislav

#1391 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

hizo ramidovic wrote:
Brigada Tomislav wrote:
hizo ramidovic wrote: valjda si toliko pismen da znas da sud ne sudi narodima vec pojedincima i zlocinackim poduhvatima.
i nazalost, ne moze jedan sud za ratne zlocine ukinuti administrativnu jedinicu neke drzave, bez obzira sto svi znamo kako je ta tvorevina nastala. moze se na temelju njegovih presuda traziti nesto, no otom-potom.

Sudi zločinačkim poduhvatima. Pa zar nije RS zločinački poduhvat. Jel joj presudilo. Ili još postoji

U čemu je poanta. Sudit će zločincima i koga briga što tamo leži par desetina Srba osim njih samih i njihovih obitelji kad RS živa i živahna.

Što želite reći s presudom šestorci u Hagu. Oni su kao radili zločinački poduhvat pa će to promjenit što. Ukinut će Herceg Bosnu koja je davno ukinuta washingtonskim sporazumom.

Kad je tzv RS preživjela unatoč onolikim presudama haški sud je sprdačina, on vam je čak i uvaljen da vam tjera maglu u oči. Kao evo mi ćemo sudit napadačima na vas ali rezultate njihovih djela nećemo dirat. To kao da su rekli u u Nirnbergu, sudit ćemo nacistima a Treći Rajh nek ostane.

To bi samo imalo smisla da se kaže..radili ste zločinački poduhvat i taj zločinački poduhvat ne može ostati. Ako je zločinački kako može ostat. Ovako su vam bacili lizalicu da je ližete ili još bolje..samo onaj štapić a vi palacate oko njega jezikom uprazno.
nijedan sud nije jos presudio da je rs zlocinacki poduhvat. moje misljenje je jedno, misljenje suda je drugo.
ne samo da pojma nemas o cemu pricas vec ti je i logika otisla u qrac krasni.
sto se tice presude sestorki, meni ne znaci nista jer mi ne treba niko kazati sta da mislim (kao sto to govore tebi), jer sam sve to prezivio i osjetio na svojoj kozi. sestorku sam spomenuo jer se konstantno vadite kako ta presuda nije pravosnazna, pa sam pitao sta ce se desiti sa tobom (i ostalim) kad postane pravosnazna, hoces li konacno evoluirati i priznati sam sebi sta se desilo?

Šestorku ste prvi spomenuli vi.

A hoćete li vi evoluirati i priznati da se nije desilo onako kako ste vi utuvili sebi u glavu da se desilo ako odluka bude oslobađajuća.

za mene haški sud nema nikakav autoritet ali za vas očito ima.

Kao što rekoh on je vam bačen kao lizalica da je ližete i to samo kao goli štapić., da bi vam kompenzirali stvaranje RS. Oni imaju Rs a vi haške presude.

A sad ćete ga ko biva uvaliti Hrvatima..

RS nije presuđena kao zločinački poduhvat i to tebe ne brine. Kako ti haški sud onda može biti autoritet i za što. Kako ga ne hrakneš ko zadnju fukaru. . Ali ko ga jebe jelda. Bitno je uvaliti Hrvatima ..RS smo se ionako odrekli pa ćemo ko i Sefer juriš na Neum a ne na Srebrenicu.
PM72

#1392 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by PM72 »

Ovaj je tačno plaćen. Po postovima.
hizo ramidovic

#1393 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by hizo ramidovic »

kakve ti gluposti valjas, covjece, pa to nije normalno. kao da ti je sagolj osobno mentor bio ili ste u rodu.
dakle:
Brigada Tomislav wrote: Šestorku ste prvi spomenuli vi.
A hoćete li vi evoluirati i priznati da se nije desilo onako kako ste vi utuvili sebi u glavu da se desilo ako odluka bude oslobađajuća.
presuda sestorki odnosi se na udruzeni zlocinacki poduhvat. tvoj problem je sto ne uvazavas cinjenice, mozak ti je nafilovan i razmisljas upravo onako kako su te i programirali, nista lijevo nista desno samo pravo. zato je ova presuda neophodna da malo progledas, da se otrijeznis i naravno da evoluiras.
Brigada Tomislav wrote: za mene haški sud nema nikakav autoritet ali za vas očito ima.
kako za koga.no, ipak je sud i njegove odluke se moraju postovati. to je osnov svakog drustva koje tezi demokratiji.
Brigada Tomislav wrote: Kao što rekoh on je vam bačen kao lizalica da je ližete i to samo kao goli štapić., da bi vam kompenzirali stvaranje RS. Oni imaju Rs a vi haške presude.
A sad ćete ga ko biva uvaliti Hrvatima..
ko smo to "mi"? kome su to kompenzirali rs? mislis li pri tome na hrvate posavine ili samo na bosnjake? malo si konfuzan...
Brigada Tomislav wrote: RS nije presuđena kao zločinački poduhvat i to tebe ne brine. Kako ti haški sud onda može biti autoritet i za što. Kako ga ne hrakneš ko zadnju fukaru. . Ali ko ga jebe jelda. Bitno je uvaliti Hrvatima .
vec ti jednom objasnih, ali tebi izgleda treba ponavljati po nekoliko puta da razumijes: nebitno je da li ti ili ja volimo ili postujemo taj sud. nemas pojma kakav je osjecaj izazivao kod pojedinih odluka, pa nema potrebe ni da ti objasnjavam. no, on ima svoj status i odluke se moraju postovati.
Brigada Tomislav wrote: RS smo se ionako odrekli pa ćemo ko i Sefer juriš na Neum a ne na Srebrenicu.
koja glupost. pa upravo se tvoj dragance cirilica odrekao posavine (u skaldu da dogovorom boban-karadzic u becu) i kad trazi tzv treci entitet nigdje ne spominje ni milimetar rs-a vec samo fbih. kao da u rs-u nikad nije ni zivjelo 300 000 hrvata. i ti sad nama ovdje guslas ko se koga odrekao!?
SkyLimit

#1394 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by SkyLimit »

Ima interesantan clanak u posljednom broju Vojne Povijesti, radi se o HVO vojniku iz Finske. Kaze kako se prikljucio brigadi Kralj Tomislav, odnosno Viking vodu u sklopu te brigade koji je bio sacinjen iskljucivo od stranih dobrovoljaca. Kaze da je najveći uspjeh voda sto su oni bili ti koji su porazili snage Armije BiH i preuzeli kontrolu nad veoma vaznim vrhom Pisvir kod Jablanice 1993. godine.
KUZNETSOV

#1395 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by KUZNETSOV »

jel' istina da se istocna hercegovina mogla uzeti kada se god htjelo? dobro ne vjerujem tokom sukoba HVO-a i ARBiH al' nakon vašingtonskog sporazuma, jel' to bilo izvodivo?
majstorina

#1396 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by majstorina »

KUZNETSOV wrote:jel' istina da se istocna hercegovina mogla uzeti kada se god htjelo? dobro ne vjerujem tokom sukoba HVO-a i ARBiH al' nakon vašingtonskog sporazuma, jel' to bilo izvodivo?
Sa domaćim snagama HVO I ARBiH nije, ali nekim većim grupisanjem i uz pomoć jedinica HV svakako da jeste.
KUZNETSOV

#1397 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by KUZNETSOV »

majstorina wrote:
KUZNETSOV wrote:jel' istina da se istocna hercegovina mogla uzeti kada se god htjelo? dobro ne vjerujem tokom sukoba HVO-a i ARBiH al' nakon vašingtonskog sporazuma, jel' to bilo izvodivo?
Sa domaćim snagama HVO I ARBiH nije, ali nekim većim grupisanjem i uz pomoć jedinica HV svakako da jeste.
meni sama cinjenica da su hos-ovci dosli nadomak trebinja daje nekakav osjecaj da je to sve moglo past u roku pixna... nije to toliko gusto naseljeno podrucije valjda zbog toga i nije imalo neki strateski znacaj jer je to sve goli kamenjar...
dragan.s

#1398 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by dragan.s »

KUZNETSOV wrote: meni sama cinjenica da su hos-ovci dosli nadomak trebinja daje nekakav osjecaj da je to sve moglo past u roku pixna... nije to toliko gusto naseljeno podrucije valjda zbog toga i nije imalo neki strateski znacaj jer je to sve goli kamenjar...
Ponovo ista priča sa HOS-om koji je došao na domak Trebinja, a Boban im nije dao dalje. Dokle više?
HVO (sa kojim su bile jedinice HOS-a do ubistva Kraljevića) se najbliže Trebinju primakao na oko 35 km vazdušne linije (selo Ravno). I to su ušli nakon što im ga je HV predala.
Sa južne strane se front Trebinju primakao na oko 10-tak km, ali su njega držale isključivo jedinice HV. Prije par godina sam na nekom hrvatskom forumu naletio na ovakvu raspravu gdje vojnici HV-a sa tog bojišta ubjeđuju nekoga ko tvrdi isto što i ti. Kažu da se nekoliko HOS-ovaca vrtilo po Dubrovniku početkom 1992-e i da su bili iz BiH, tačnije Čapljine. Formalno su držali neku liniju, ali su brzo dobili "šut kartu" zbog nekih pljački i zlostavljanja srpskih civila u Dubrovniku. U operacijama 1992-1995 na Južnom bojištu nije bilo jedinica HOS-a.
Bila je planirana akcija HV i HVO 1995-te kojom bi se zauzelo Trebinje i Ljubinje. Na bivšoj ovakvoj temi smo o tome raspravljali pa možeš naći detalje.
Teško da bi to "sve moglo past u roku pixna". Nije poenta u naseljenosti već u morfologiji terena. Jako nepristupačan teren sa vrlo malo pristupnih puteva daju braniocu ogromnu prednost. Takođe i granica sa CG koja se proteže čitavom dužinom istočno. Za ovakvu operaciju bi bio potreban veliki broj helikoptera koji bi izbacili desante u dubinu teritorije i presjekli pristupne puteve dok jedinice sa čela ne probiju prvu liniju. Teško izvodljivo, a korist za napadača nikakva. Šta i da zauzmeš tu teritoriju?
majstorina

#1399 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by majstorina »

KUZNETSOV wrote:
majstorina wrote:
meni sama cinjenica da su hos-ovci dosli nadomak trebinja daje nekakav osjecaj da je to sve moglo past u roku pixna... nije to toliko gusto naseljeno podrucije valjda zbog toga i nije imalo neki strateski znacaj jer je to sve goli kamenjar...
To o zauzimanju Trebinja od strane HOS-a je obični mit. Posle povlačenja JNA u maju 1992, jedinice HV su izvršile ofanzivu prema Trebinju,te zauzele i popalile pedesetak sela i zaselaka na teritoriji trebinjske opštine. Možda je tu i bilo nekih jedinica HOS-a ali njihove zasluge su bile blago rečeno minorne! Dali je Trebinje tada moglo pasti, danas je pitanje slično onom, da li su mogli pasti Goražde ili Bihać u kasnijem periodu rata. Napad na istočnu Hercegovinu preko Trebinja i nije neko idealno rješenje. Zauzmeš Trebinje i šta dalje? Dočekuju te teško pristupačni tereni i ne baš tako slab Hercegovački korpus. Zato je u navodno planiranoj akciji Burin 1995 glavni udar na Hercegovinu bio planiran preko Ljubinja jer u slučaju pada ovog gradića dobiva se neka strateška dubina za zauzimanje istočne Hercegovine.
trocadero

#1400 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by trocadero »

Да, да...али мени су људи причали да је тад 1995 у граду завладала велика паника. Формирале се километарске колоне цивилних возила према Клобуку граници са Црном Гором!?
Post Reply