Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#13726 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

victom wrote:
channel10 wrote:Evo ni meni nije stigao naruceni artikal, a naruceno i placeno 24.01.2017. Do kad imam fore da otvorim case? Jel ono 2 mjeseca od dana narudjbe (znam da je pitano hiljadu puta, ali sam zaboravio kako slabo narucujem preko neta :) )?
zadnji rok je 30 dana od probijanja krajnjeg roka.

ako je pisalo estimated delivery od 2.februara. do 2.marta, onda je ti je krajnji rok 2.april za otvaranje case.
Hvala :thumbup: . Znaci ima fore da stigne :)
victom

#13727 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Hvala :thumbup: . Znaci ima fore :)
u životu uvjek ima fore. Ratko najbolje zna :-D

Image
Last edited by victom on 01/03/2021 05:32, edited 2 times in total.
channel10

#13728 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

victom wrote:
Hvala :thumbup: . Znaci ima fore :)
u životu uvjek ima fore. Ratko najbolje zna :-D

Image
Nije valjda da jos nije gotov :) ?

Ja sam davno odustao od kupovine na netu zbog DHL ( a vjerujem da sam jedan od prvih koji je to radio od neke 2005. godine) i njihove pljacke prilikom dostave njihovom postom.

Dok ne dignu granicu na 200KM, nista ne narucujem. Samo ove sitnice mogu od 10-15 dolara i nista vise.
spree

#13729 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

svakim postom na ovu temu kontam ratko procepio. jebo ga vise 10 dana. i ovi mediji su kita. kad se digla hajka nesto su i prenijeli, a onda nista. zar nema novinara koji narucuju sa intermeta. napuhat ce mi se baterija u mobitelu od vlage u skladistu :(
victom

#13730 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Lukavi Plan wrote:Naručio sam ja tablet prije 17 dana preko gearbesta pa stiže preko HP Mostar bez ikakve carine i dažbina cijena tableta 84 dolara.
nisu imali mjesta da te uskladište.
+
nisu htjeli da ih jos jedan nezadovoljan covjek zivka i dolazi na vrata.

stoga: samo propusti.

sad je pravi tren za narucivat skupe stvari. :)
channel10

#13731 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

vozackii wrote:Zbog ovih levata sto cekaju po 3 mjeseca dostavu i brane prodavaca jer "nije do njega" je bas i takvo stanje.

Otvaraj ti case ODMA prvi dan cim se oslobodi ta mogucnost pa nek on mase usima. Da tako svi rade dostave bi bile brze i efikasne ali zbog vecine levata kojima nije mrsko cekat po 3 mjeseca i gladit jaja prodavcima takvo je stanje kakvo je nazalost.
Otvarao sam ja i na kraju popusio ban na ebay-u. U toku jedne godine sam ih otvorio 18. U toku iste te godine je doslo 6-7 stvari i kao posten covjek sam kontaktirao svakog prodavca da im vratim pare. Ljudi uredno posalju mail za uplatu preko paypala i ja fino uplatim.

Na kraju zbog svega toga dobijem ban i nisam ebay koristio godinu, godinu i pol. Ni dan danas ne znam zasto su mi blokirali racun. Jedino sto mi pada na pamet je to sto sam vrsio povrat sredstava mimo ebaya (uplacivao preko paypala i nisam nikome nista prijavljivao na ebay-u) i da je to vjerovatno nekakva fin. malverzacija :) u odnosima ebay-paypal (veze nemam). Kako god, ban je ban pa ti sad vidi.

Najbolja opcija za sve nas je da dignu na 200KM i da se narucuje sa kakve provjerene stranice gdje se dobije TN i mirna Bosna.
hava123

#13732 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

:roll:
victom wrote:
Nije problem sačekati ni 20 dana ali kinez se ne javlja
ne javlja se jel dobije dnevno stotine takvih emailova i nema vremena da odgovara na njih.
ja nekad kontaktiram selera da mu uplatim pare nakon refunda, pa se ne javlja.
tako da to vecina slabo cita ili se i ne trudi da odgovori. previse posla.
Ne bi se složio. Mogao je 500 puta odgovoriti dosad.
Lik je danas skupio dva negativna komentara "nije došlo" na istu jaknu a biće ih i još. Izgleda da nam je svima koji smo naručili rok dostave 07.03 :lol:
Pod tim nickom je prodavao samo tu jaknu i ništa više ne prodaje. Jakni više nema, sve je prodao :lol:
Ma ja budala, bio sa uvjeren da je fake a sad se i potvrdilo.
Kad zapne riješim sve preko pp i nikad ne otvaram case ali ovaj je stvarno fake.
hava123

#13733 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

channel10 wrote: Otvarao sam ja i na kraju popusio ban na ebay-u. U toku jedne godine sam ih otvorio 18. U toku iste te godine je doslo 6-7 stvari i kao posten covjek sam kontaktirao svakog prodavca da im vratim pare. Ljudi uredno posalju mail za uplatu preko paypala i ja fino uplatim.

Na kraju zbog svega toga dobijem ban i nisam ebay koristio godinu, godinu i pol. Ni dan danas ne znam zasto su mi blokirali racun. Jedino sto mi pada na pamet je to sto sam vrsio povrat sredstava mimo ebaya (uplacivao preko paypala i nisam nikome nista prijavljivao na ebay-u) i da je to vjerovatno nekakva fin. malverzacija :) u odnosima ebay-paypal (veze nemam). Kako god, ban je ban pa ti sad vidi.

Najbolja opcija za sve nas je da dignu na 200KM i da se narucuje sa kakve provjerene stranice gdje se dobije TN i mirna Bosna.
Upravo to. Nek stave ispravan TN i nema problema.
Pa što si otvarao 18 puta case? Mogao si sve riješiti preko pp ako je zapelo. Ljudi se stvarno jave u roku dan-dva i sve se može dogovoriti.
channel10

#13734 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

Tesko se dogovoriti jer ti odmah nude da ponovo posalju. Kako da mu vjerujem kad mi je vec poslao i nije stiglo. Mozda nije poslao, mozda se izgubilo u putu, mozda je neko sa nase carine ukrao, mozda je postar klepio. Hajd` znaj, ali kako god, ja sam donji. Da se ja ne bi s nekim raspravljao i natezao, otvorim case pa neka se oni natezu sa njim.

Eh takvim razmisljanjem sam se doveo do bana, jer sam ljudima vracao pare za one stvari koje su stigle mjesec dana kasnije, pa cak i dva. Vjerovatno je to negdje trebalo prijaviti na ebay-u, ali ja to ni dan danas ne znam. Zato rijetko kad nesto i narucim.
IstinitaPoruka

#13735 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by IstinitaPoruka »

vozackii wrote:Zbog ovih levata sto cekaju po 3 mjeseca dostavu i brane prodavaca jer "nije do njega" je bas i takvo stanje.

Otvaraj ti case ODMA prvi dan cim se oslobodi ta mogucnost pa nek on mase usima. Da tako svi rade dostave bi bile brze i efikasne ali zbog vecine levata kojima nije mrsko cekat po 3 mjeseca i gladit jaja prodavcima takvo je stanje kakvo je nazalost.
Ako je u pitanju pouzdan seller, onda je problem što blokira čitavu državu i ne šalje više za Bosnu.. prije je bilo xxx prodavača, međutim to su naši pošli iskorištavati ako rok (često ne njihovom krivicom) bude probijen. Ne branim sellere, ima tu đubradi koji i ne pošalju i kontaju ma hajde proći će kod nekog.. jednostavno dobro bi bilo kad se to ne bi zloupotrebljavalo, jer većina njih će ti vratiti novac, ili poslati ponovo item
hava123

#13736 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

channel10 wrote:Tesko se dogovoriti jer ti odmah nude da ponovo posalju. Kako da mu vjerujem kad mi je vec poslao i nije stiglo. Mozda nije poslao, mozda se izgubilo u putu, mozda je neko sa nase carine ukrao, mozda je postar klepio. Hajd` znaj, ali kako god, ja sam donji. Da se ja ne bi s nekim raspravljao i natezao, otvorim case pa neka se oni natezu sa njim.

Eh takvim razmisljanjem sam se doveo do bana, jer sam ljudima vracao pare za one stvari koje su stigle mjesec dana kasnije, pa cak i dva. Vjerovatno je to negdje trebalo prijaviti na ebay-u, ali ja to ni dan danas ne znam. Zato rijetko kad nesto i narucim.
Ja nikad ne tražim da pošalju ponovno jer se raja masovno tužila da je to "ponovo" zapravo nikad. Radije neka refundira pa ću naručit ponovno da imam to na ebay-u u "purchase history".
Ako mi refundiraju novac, a điđa dođe, novac vratim tako šta kupim neku stvar u tom iznosu i napišem mu u poruci da je to refund i da ne šalje ništa.
choxnox

#13737 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Lukavi Plan wrote:Ne vjerujem da je do toga već imaju drugu politiku nego BH Pošte, vidim da su mnogi naručivali ove kodi boxove od 30-60 dolara svima prolazilo bez problema, ovo je samo problem koji se tiče BH Pošte i carine, zbog čega i zašto nemam pojma?
Zato sto se HP Mostar i Poste Srpske ne pridrzavaju zakona ove drzave jer smatraju da ne zive u istoj. Koliko god to nevjerovatno i apsurdno bilo, tako je. Bas me interesuje koliko se carine i PDV-a naplati od posiljki iz vana, a koje su adresirane za RS pri cemu "carinjenje" obavlja carinska ispostava u RS-u.
choxnox

#13738 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Lukavi Plan wrote:Ja koliko vidim na trakingu sve prvo stigne u sarajevo fino piše BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ a ovi onda u HP Mostar BOSNIA AND HERZEGOVINA 88200 PC Mostar - HP Mostar Otprema pošiljke

Iz nekog razloga te pošiljke ne idu na carinu već direkt u HP Mostar.
Pa o tome ti govorim. Politika se umijesala i u ovo, pa je zbog naredbe "s vrha" odluceno da se posiljke za teritorij pod kontrolom HP Mostar ili Posta Srpske samo proslijede iz prihvatnog centra. Procitaj malo sta se desava po RS na banjalukaforum.com. Pa tamo se radi po starom, ako je preko 50 KM kod njih rade carinu kao i do sada bez speditera, samo se po FBIH gdje su Bosnjaci vecina traze spediteri. Ne znam jesu li gora ova telad Bosnjaci u UIO koji to dozvoljavaju ili su gora telad Bosnjaci u carini koji rade kako im politika kaze.

Evo gledaj kako izgleda poziv sa carine u RS-u:

Image

Dakle, spediteri se traze samo u slucaju da roba stize na pravno lice, a za fizicka samo faktura, platis carinu i PDV i dobijes posiljku bez zahebavanja oko speditera.
choxnox

#13739 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Danas sam razgovarao sa prijateljem carinikom, kaze da ce ovo morati zazivjeti i u RS, ne zato sto to njima odgovara, vec moraju bar dio posiljki usmjeriti spediterima da se mogu pravdati ovima u Sarajevu. ... To je svakako mali broj posiljki, ali dovoljan da se pokriju pred ovima u Sarajevu...
Bome eno ih i dalje vilene po kljiksu. :D
I dalje dobijaju famoznu "obavjest" za sve vrijednije od 50KM.
Upravo mi dostavio cika postar 2 paketica, jedan je malko veci bio(skoro kao kutija patika) i nista nisam platio, al bogami paket je bio zaljepljen sa svih strana mozda im se nije dalo otvarati.
Jos ga pitam kako oni rade sad a on mi samo kaze "mi radimo po starom, ako ti na carini ne otvore paket, na konju si"
Pa ono, ako su neke sitnice, onda postar donese kuci i to je to.
Ako je pak nesto skuplje, zovu iz poste u Budzaku i odes preuzeti sta imas, das racun od te robe, platis "carinu" i "pdv" bez ikakvih speditera.
Et, to je ukratko to.
I takvih je postova bezbroj nakon "uvodjenja speditera"...
victom

#13740 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ne znam šta bih rekao osim

Image
choxnox

#13741 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Lukavi Plan wrote:Buraz HP Mostar pošiljku otpremi u BH poštu (Mostar) pa mi onda taj poštar donese narudžbu :D
Buraz, buraz... To ko kome proslijedjuje tvoj paket je nebitno, ja tebi rekoh kako stvari funkcionisu u stvarnosti.
channel10

#13742 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

choxnox wrote:
Lukavi Plan wrote:Ne vjerujem da je do toga već imaju drugu politiku nego BH Pošte, vidim da su mnogi naručivali ove kodi boxove od 30-60 dolara svima prolazilo bez problema, ovo je samo problem koji se tiče BH Pošte i carine, zbog čega i zašto nemam pojma?
Zato sto se HP Mostar i Poste Srpske ne pridrzavaju zakona ove drzave jer smatraju da ne zive u istoj. Koliko god to nevjerovatno i apsurdno bilo, tako je. Bas me interesuje koliko se carine i PDV-a naplati od posiljki iz vana, a koje su adresirane za RS pri cemu "carinjenje" obavlja carinska ispostava u RS-u.
Mislim da to nema veze sa tim sto ti govoriš jer je i meni stigao box preko pošte i platio sam samo 3,5 KM, a vrijednost je bila 47 dolara.
choxnox

#13743 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

channel10 wrote:
choxnox wrote:
Mislim da to nema veze sa tim sto ti govoriš jer je i meni stigao box preko pošte i platio sam samo 3,5 KM, a vrijednost je bila 47 dolara.
To sto je tebi naplaceno 3,5 KM je samo pregled, ustanovili ljudi da nece cariniti, zalijepili, popunili uplatnicu i predali posti. Ja sam govorio za stvari koje je trebalo cariniti, odnosno stvari za koje treba platiti carinu, PDV, administrativnu taksu i otvaranje/pregled/zatvaranje paketa.

Dakle, u RS-u stvari za koje treba platiti carinu, PDV, administrativnu taksu i otvaranje/pregled/zatvaranje paketa prolaze kao i do sada: bez speditera.
channel10

#13744 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by channel10 »

Mislio sam da vi uopsteno govorite o nacinu ulaska robe u ovu drzavu zadnjih godina, a ne o trenutnoj situaciji unazad mjesec-dva. Do mene :) .
seoBIH

#13745 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

choxnox wrote:
Iznenadio bi se :) Donedavno u HP Mostar nije prolazilo ama bas nista, sve se carinilo iznad 50KM. Nisu drkali kurac ko ovi iz Sarajeva.
jahac96

#13746 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

choxnox wrote: Dakle, spediteri se traze samo u slucaju da roba stize na pravno lice, a za fizicka samo faktura, platis carinu i PDV i dobijes posiljku bez zahebavanja oko speditera.
Pa i kod nas je po pravilu tako, ali je fazon u tome sto ti uvijek primas od pravnih lica a ne od fizickih
choxnox

#13747 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

jahac96 wrote:
choxnox wrote: Dakle, spediteri se traze samo u slucaju da roba stize na pravno lice, a za fizicka samo faktura, platis carinu i PDV i dobijes posiljku bez zahebavanja oko speditera.
Pa i kod nas je po pravilu tako, ali je fazon u tome sto ti uvijek primas od pravnih lica a ne od fizickih
De procitaj jos jednom sta sam napisao. U RS-u speditere traze samo ako si TI kao PRAVNO LICE nesto narucio, a ako si TI kao FIZICKO LICE narucio nesto onda ti ne treba spediter. Procitaj jos jednom i sta pise u obavijesti koju izdaju carinske ispostave u RS.
holowey

#13748 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by holowey »

jahac96 wrote:
nosi skontao, ne OD pravnih lica nego ZA pravna lica
hava123

#13749 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Ne mogu da otvorim case. Piše mi ''Your item may still be on its way''. Zadnji rok dostave je bio 07.03. tj.juče.

Otvaranje case-a bi trebalo ići ovako:

More actions---> I didn't recive it---> i nakon toga mi izbaci ''Your item may still be on its way''.... The estimated delivery date for this item is Mar 07, 2017.If you haven't received your item by then, contact the seller through the Resolution Center....

Kad kliknem na ''Resolution Center'' izaberem ''I haven't received it yet'' ---continue----> opet izaberem proizvod za case----> i opet mi piše ''Your item may still be on its way'' ...The estimated delivery date for this item is Mar 07, 2017.If you haven't received your item by then, contact the seller through the Resolution Center....

Ne kontam :?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13750 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Zato sto nije ista vremenska zona servera. Danas u toku dana ce biti moguce.
Post Reply