naravnoalipasijaner wrote:Jesu li ovogodisnje?

Moderators: _BataZiv_0809, anex
naravnoalipasijaner wrote:Jesu li ovogodisnje?

Jesualipasijaner wrote:Jesu li ovogodisnje?
Ko se voza preko planina tamo svakog dana moze snijeg poceti.tabija wrote:Kako je krenulo vrijeme i ovo sunce ja cu u zadnji dan.drug_profi wrote:Gdje ste pozurili. Temperature visoke. Zakonski rok tek za 22 dana.
Sreca imam vulkanizera tonu u blizini zbog guzve.
Sve te razumijem.Nisam nesto opsjednut time ali kad covjek ima namontirane na felge i balansirane nove gume koje stoje slozene i samo cekaju zamjenu uz 4-5 vulkanizera u krugu od 3km...probook wrote:Ko se voza preko planina tamo svakog dana moze snijeg poceti.tabija wrote:Kako je krenulo vrijeme i ovo sunce ja cu u zadnji dan.drug_profi wrote:Gdje ste pozurili. Temperature visoke. Zakonski rok tek za 22 dana.
Sreca imam vulkanizera tonu u blizini zbog guzve.
A i nzm zasto cekati zadnji dan, kao da ce biti nesto gumama sto se voze 20 dana na malo toplijem vremenu. Pa nije ljeto i +50
Upravo..mozda to i uradim..jos komso ima kompresps da smanjimo tu fizicku aktivnost na minimumOptimist wrote:Sam i zamijenis za pola sata uz malo fizicke aktivnosti.
drug_profi wrote:Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.
bitanga_sa_otesa wrote:naravnoalipasijaner wrote:Jesu li ovogodisnje?
Svašta. Da te neko nije zahebao slučajno ?drug_profi wrote:Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.
alo ba mojne mi na Ćetvorku,to je losa rezolucija slike, golfovi ne truHnu i ne kvare se .alipasijaner wrote:Spura malo ne valja, al' bitno da je blatobran dobar..
Ja kupio za istu cijenu sava eskimo hp2, 225/45/17 u xenon.ba u robotu hrasno.Koshpa wrote:Ja sam kupio Sava eskimo hp, prije 10ak dana 215 60 16 110 KM u Makbelu.
Pa cuj, vjerovatno ti je sad super sega to sto si napisao...Me_again wrote:Svašta. Da te neko nije zahebao slučajno ?drug_profi wrote:Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.
Ja sam čuo da premium brand-ovi moraju barem 15 godina trajati a da ne olistaju![]()
![]()
Ja prvi put čujem da je primarni adut da premium brand to da traju duže od budget i economic brandova.drug_profi wrote:Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Primarni adut za prodaju premium brendova je tvrdnja da traju duze od budget i economic brendova. I na toj se matematici zasniva procjena sta kupiti.
Naravno da bi poslije 5-6 godina trebalo razmotriti zamjenu spram voznih karakteristika, ali fizička degradacija u toj starosti je neprihvatljiva.
A šta si čuo inače? Kao metar ranije zakoče i zato su duplo skuplje?Naslovnica wrote:Ja prvi put čujem da je primarni adut da premium brand to da traju duže od budget i economic brandova.drug_profi wrote:Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Primarni adut za prodaju premium brendova je tvrdnja da traju duze od budget i economic brendova. I na toj se matematici zasniva procjena sta kupiti.
Naravno da bi poslije 5-6 godina trebalo razmotriti zamjenu spram voznih karakteristika, ali fizička degradacija u toj starosti je neprihvatljiva.
Onda ne govorimo o istim stvarima. premuim brendovi imaju (uglavnom) bolje osobine kocenja, drzanje ceste u razlicitim uslovima, ali to su nijanse koje ne opravdavaju visoke cijene.Bakir1 wrote:Pa ja ne znam da se testovi rade na projektovani zivotni vijek gume nego bas na to na sta si sam rekao..
Čuo sam svašta nešto, ali da je PRIMARNA ekonomska računica, to još nisam čuo.drug_profi wrote:A šta si čuo inače? Kao metar ranije zakoče i zato su duplo skuplje?Naslovnica wrote:Ja prvi put čujem da je primarni adut da premium brand to da traju duže od budget i economic brandova.drug_profi wrote:Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Jeste dijelom i zato, ali primarna je uvijek ekonomska računica. Koliko novaca te godišnje, ili po pređenom kilometru dođe guma.
Ovdje se pod trajnosti podrazumjeva duze zadrzavanje osobina smjese, a ne potrosnja gaznog sloja, da se razumijemo.
kod kamionskih guma je bitan parametar to sto ti napises pa editujes, kilometri.drug_profi wrote:Onda ne govorimo o istim stvarima. premuim brendovi imaju (uglavnom) bolje osobine kocenja, drzanje ceste u razlicitim uslovima, ali to su nijanse koje ne opravdavaju visoke cijene.Bakir1 wrote:Pa ja ne znam da se testovi rade na projektovani zivotni vijek gume nego bas na to na sta si sam rekao..
Ono sto opravdava visoke cijene jeste sto ce premium (tj trebao bi) pruziti jednake ili slicne karakteristike i kad smjesa ostari 4-5 godina.
I ne znam sto uvlacis kamionske gume u pricu.
Znaci sava dobra 3 godine 50-60% cijene goodyeara. Uz to nesto losijih voznih karakteristika.
Ili mjenjaj save svake 3 godine, ili uzmi GY pa ga mijenjaj na 5. Tu si negdje sa parama, samo sto veci dio vremena imas bolje gume na autu.