Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13726 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

alipasijaner wrote:Jesu li ovogodisnje?
naravno

Image
Koshpa

#13727 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Koshpa »

Jesu
probook

#13728 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by probook »

tabija wrote:
drug_profi wrote:Gdje ste pozurili. Temperature visoke. Zakonski rok tek za 22 dana.
Kako je krenulo vrijeme i ovo sunce ja cu u zadnji dan.
Sreca imam vulkanizera tonu u blizini zbog guzve.
Ko se voza preko planina tamo svakog dana moze snijeg poceti.

A i nzm zasto cekati zadnji dan, kao da ce biti nesto gumama sto se voze 20 dana na malo toplijem vremenu. Pa nije ljeto i +50
tabija

#13729 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tabija »

probook wrote:
tabija wrote:
drug_profi wrote:Gdje ste pozurili. Temperature visoke. Zakonski rok tek za 22 dana.
Kako je krenulo vrijeme i ovo sunce ja cu u zadnji dan.
Sreca imam vulkanizera tonu u blizini zbog guzve.
Ko se voza preko planina tamo svakog dana moze snijeg poceti.

A i nzm zasto cekati zadnji dan, kao da ce biti nesto gumama sto se voze 20 dana na malo toplijem vremenu. Pa nije ljeto i +50
Sve te razumijem.Nisam nesto opsjednut time ali kad covjek ima namontirane na felge i balansirane nove gume koje stoje slozene i samo cekaju zamjenu uz 4-5 vulkanizera u krugu od 3km...
Ne izlazim iz grada svakako.

Dok je ovakvog vemena nek stoje...u najgorem slucaju ih mogu i sam zamjeniti...
Optimist

#13730 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Sam i zamijenis za pola sata uz malo fizicke aktivnosti. :)
tabija

#13731 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tabija »

Optimist wrote:Sam i zamijenis za pola sata uz malo fizicke aktivnosti. :)
Upravo..mozda to i uradim..jos komso ima kompresps da smanjimo tu fizicku aktivnost na minimum :D
drug_profi

#13732 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.
Industrialyzer

#13733 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Industrialyzer »

drug_profi wrote:Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.

Ni gume nisu sto su nekad bile, cuj nakon pet godina zimske gume se pocele listati na toploti :roll: Odoh izbusiti svoje GY u znak protesta i podrske :thumbup:
alipasijaner

#13734 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by alipasijaner »

Spura malo ne valja, al' bitno da je blatobran dobar..
bitanga_sa_otesa wrote:
naravno

Image
Me_again

#13735 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

drug_profi wrote:Ma svak neka radi kako mu pase. Nece gumama nista biti, ali ja sam imao lose iskustvo proljetos kad mi se na GY gazni sloj poceo listati, vjerovatno od pregrijavanja. Ono jest peta godina, ali za premium brend razocaravajuce.
Svašta. Da te neko nije zahebao slučajno ?
Ja sam čuo da premium brand-ovi moraju barem 15 godina trajati a da ne olistaju :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#13736 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

alipasijaner wrote:Spura malo ne valja, al' bitno da je blatobran dobar..
alo ba mojne mi na Ćetvorku,to je losa rezolucija slike, golfovi ne truHnu i ne kvare se .
mirsek

#13737 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mirsek »

Koshpa wrote:Ja sam kupio Sava eskimo hp, prije 10ak dana 215 60 16 110 KM u Makbelu.
Ja kupio za istu cijenu sava eskimo hp2, 225/45/17 u xenon.ba u robotu hrasno.
drug_profi

#13738 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Me_again wrote:
Svašta. Da te neko nije zahebao slučajno ?
Ja sam čuo da premium brand-ovi moraju barem 15 godina trajati a da ne olistaju :lol: :lol: :lol:
Pa cuj, vjerovatno ti je sad super sega to sto si napisao...
Ali ja jbg stalno kupujem premiume i zalibo me sto se neko ruga tome. I svaki je izdrzao dok se nije potrosio, nekad 5, nekad 6 godina. Ali nikad se nije lljustio na zdravo (gume presle oko 10-15K) jer je samo auto imalo 35K na satu u tom momentu..
dzipalo

#13739 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dzipalo »

Guma koja ne traje bar 20 godina je smece i nemojte je kupovati :lol:
drug_profi

#13740 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Primarni adut za prodaju premium brendova je tvrdnja da traju duze od budget i economic brendova. I na toj se matematici zasniva procjena sta kupiti.
Naravno da bi poslije 5-6 godina trebalo razmotriti zamjenu spram voznih karakteristika, ali fizička degradacija u toj starosti je neprihvatljiva.
Bakir1

#13741 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

a da li je index tezine odgovarajuci?
drug_profi

#13742 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Odgovarao je fabrickom, tj onom koji je na ljenjim gumama sa fabricke montaze.
Btw te ljetne su i dalje na autu. I bice mozda i dogodine.
Naslovnica

#13743 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Primarni adut za prodaju premium brendova je tvrdnja da traju duze od budget i economic brendova. I na toj se matematici zasniva procjena sta kupiti.
Naravno da bi poslije 5-6 godina trebalo razmotriti zamjenu spram voznih karakteristika, ali fizička degradacija u toj starosti je neprihvatljiva.
Ja prvi put čujem da je primarni adut da premium brand to da traju duže od budget i economic brandova. :?
drug_profi

#13744 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote:
drug_profi wrote:Dapače, gume koje su se ljuštile nisu napunile 5 godina od datuma proizvodnje (što gumari za nekorištenu gumu smatraju jednako kao novom), te nije prešla više od 15K. Nije vožena ljeti, itd... dakle totalni fail za UG8.
Ja prvi put čujem da je primarni adut da premium brand to da traju duže od budget i economic brandova. :?
A šta si čuo inače? Kao metar ranije zakoče i zato su duplo skuplje?
Jeste dijelom i zato, ali primarna je uvijek ekonomska računica. Koliko novaca te godišnje, ili po pređenom kilometru dođe guma.
Ovdje se pod trajnosti podrazumjeva duze zadrzavanje osobina smjese, a ne potrosnja gaznog sloja, da se razumijemo.
Last edited by drug_profi on 25/10/2019 11:56, edited 1 time in total.
Bakir1

#13745 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Pa ja ne znam da se testovi rade na projektovani zivotni vijek gume nego bas na to na sta si sam rekao..
Nije to kamionska guma da je broj kilometara kljucan.
drug_profi

#13746 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Pa ja ne znam da se testovi rade na projektovani zivotni vijek gume nego bas na to na sta si sam rekao..
Onda ne govorimo o istim stvarima. premuim brendovi imaju (uglavnom) bolje osobine kocenja, drzanje ceste u razlicitim uslovima, ali to su nijanse koje ne opravdavaju visoke cijene.
Ono sto opravdava visoke cijene jeste sto ce premium (tj trebao bi) pruziti jednake ili slicne karakteristike i kad smjesa ostari 4-5 godina.
I ne znam sto uvlacis kamionske gume u pricu.
Znaci sava dobra 3 godine 50-60% cijene goodyeara. Uz to nesto losijih voznih karakteristika.
Ili mjenjaj save svake 3 godine, ili uzmi GY pa ga mijenjaj na 5. Tu si negdje sa parama, samo sto veci dio vremena imas bolje gume na autu.
Last edited by drug_profi on 25/10/2019 12:04, edited 1 time in total.
maxell_sarajevo

#13747 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Koliko košta skladistenje guma u makbelu, ono preko zime da čuvaju ljetne?
stakasa

#13748 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stakasa »

Continental ContiViking Contact 7. Ne stedite pare na gumama
Naslovnica

#13749 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote:
Naslovnica wrote:
A šta si čuo inače? Kao metar ranije zakoče i zato su duplo skuplje?
Jeste dijelom i zato, ali primarna je uvijek ekonomska računica. Koliko novaca te godišnje, ili po pređenom kilometru dođe guma.
Ovdje se pod trajnosti podrazumjeva duze zadrzavanje osobina smjese, a ne potrosnja gaznog sloja, da se razumijemo.
Čuo sam svašta nešto, ali da je PRIMARNA ekonomska računica, to još nisam čuo.
Zna se po najpopularnijem testu guma na svijetu (ADAC) koje se karakteristike gledaju.
Do sada nisam vidio test koji bi testirao karakteristike gume nakon određene kilometraže i na konto toga.
Gdje si ti vidio test da je, bubam, Conti nakon 30k km karakteristikama bolji od Hankooka nakon iste te kilometraže?
Bakir1

#13750 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

drug_profi wrote:
Bakir1 wrote:Pa ja ne znam da se testovi rade na projektovani zivotni vijek gume nego bas na to na sta si sam rekao..
Onda ne govorimo o istim stvarima. premuim brendovi imaju (uglavnom) bolje osobine kocenja, drzanje ceste u razlicitim uslovima, ali to su nijanse koje ne opravdavaju visoke cijene.
Ono sto opravdava visoke cijene jeste sto ce premium (tj trebao bi) pruziti jednake ili slicne karakteristike i kad smjesa ostari 4-5 godina.
I ne znam sto uvlacis kamionske gume u pricu.
Znaci sava dobra 3 godine 50-60% cijene goodyeara. Uz to nesto losijih voznih karakteristika.
Ili mjenjaj save svake 3 godine, ili uzmi GY pa ga mijenjaj na 5. Tu si negdje sa parama, samo sto veci dio vremena imas bolje gume na autu.
kod kamionskih guma je bitan parametar to sto ti napises pa editujes, kilometri.
sve i jedan test radi se na vozne osobine nove gume, a ne na vozne osobine polovne gume kroz kilometre i godine :-)
Post Reply