Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sandoz11 wrote:Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
kad se umiljavao onom SDA-ovcu Konakovicu , da je to bilo smijesno i prosto vulgarno...
zasto se on tako ponasao, mozda je neko od forumasa dokucio..
Izgleda smo mi gledali različite programe. Peđa odličan, kao i uvijek.
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
TV program gledaj a ne program NASE STRANKE , pa ne smijes ni lijevo ni desno
_Saša_ wrote:Recimo u Velikoj Britaniji se prakticira zaposljavanje ljudi u policiju razlicitih obrazovnih profila, recimo ekonomista poslije obuke na policijskoj akademiji postaje inspektor a kad i ako bude tehnoloski visak, vraca se u svoju struku i nije na teretu drzave. Barem mi je tako rekao prijatelj koji je gore dugo zivio pa mozda sad i kod nas taj zapadni model polako pocinje da postaje realnost. Mislim da u svijetu nema vise klasicnih policijskih fakulteta poslije kojih ljudi samo mogu raditi u policiji, ako su visak dirktno idu na ulicu ili se zaposljavaju iz nuzde kao privatni detektivi i zastitari.
to jednostavno nije tačno. odnosno možda i jeste tačno ali samo u banana državama kakva smo i sami. čak i hrvatska i srbija imaju fakultete za policiju.
recimo bio sam u posjeti policijskoj akademiji u egiptu (rekao bi neko afrika, zaostali i tako..) tamo postoji akademija gdje se isključivo i namjenski može završiti srednja policijska škola, visoka policijska škola, magistrirati i doktorirati.
nigdje kao u bosni, nije devalvirano policijsko obrazovanje.
A samo prenosim sta su meni rekli... A ne vezano za ovo, sjecam se kad je jedan moj prijatelj po zavrsetku kriminalistike prije 8-9 godina trazeci posao obratio se nekom liku koji mu je kao trebao naci odgovarajuce mjestu u MUP-u, rekao mu je da mora da zavrsi prvo policijsku akademiju pa ce dobiti posao LOL.
JoseMujica wrote:jel ovo i večeras Peđa na TV-u....u Pošteno, kod Duške? auuu što se javni prostor otvori kad si uz SDA, pa makar matematički
haj neka sretno Peđa i prčite malo Mašića kako treba ukinuti njegovu neustavnu majorizatorsku fotelju
Da, da...i intervju u "Oslobodjenju". Sasvim slucajno sve mediji koji su pod SDA. Za ocekivati je i veliki intervju u Dani-ma..i tim srodno-klanovskim medijima.
Istini za volju, dobar intervju u "Oslobodjenju" Pedja
sandoz11 wrote:Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
kad se umiljavao onom SDA-ovcu Konakovicu , da je to bilo smijesno i prosto vulgarno...
zasto se on tako ponasao, mozda je neko od forumasa dokucio..
to je tipična masonska igra...Dino "Kifla" je trenutni šef Kantonalne skupštine i njega se ima štovati po svim pravilima igre...to umiljavanje će biti naplaćeno, samo Kifla je propustio to gradivo na DIF-u pa ne konta, jer to se ne uči na desetodnevnom kursu koji je prošao
Ja bih upitala zašto "kifla"? Da to nije neka skraćenica ? Koliko vidim nije ni anagram ni gluho bilo rebus .
Hvala !
JoseMujica wrote:jel ovo i večeras Peđa na TV-u....u Pošteno, kod Duške? auuu što se javni prostor otvori kad si uz SDA, pa makar matematički
haj neka sretno Peđa i prčite malo Mašića kako treba ukinuti njegovu neustavnu majorizatorsku fotelju
Ne bio mu u koži,treba pričati pola sata ,a ništa ne reći.
nemaj brige tamo sad moze svako " konstruktivno diskutovati" pa cak i nas mali pedja, samo ruknes nesto protiv ovih omrazenih sdpeovaca, to je sad u modi, i namah postanes demokrata i borac za spas BiH...
Ja bih upitala zašto "kifla"? Da to nije neka skraćenica ? Koliko vidim nije ni anagram ni gluho bilo rebus .
Hvala !
kad se kiflama iz pekare vlada obara red je da i Kifla postane bitan faktor....znaš da je superstudent (a ne ko naš Vječiti) Konakovič djelio kifle na toj sjednici
Istini za volju, dobar intervju u "Oslobodjenju" Pedja
pridružujem se čak sam do kraja pročitao
Last edited by JoseMujica on 24/12/2012 19:53, edited 1 time in total.
Kad s prijateljima pricam o muzici, knjigama, filmovima, itd. koji nam se svidjaju - a njima se moj izbor najcesce ne dopada - oni moj ukus tako definisu.
VjecitiStudent wrote:Jel mi se ucinilo ili ono Pedja veceras na "Posteno" nesto kritikuje nepotizam u nasem visokom obrazovanju?
pokušao je..malo mi je falilo da nazovem i upitam za Validu
1.Nepotizam (mame, tate, kćeri i sinovi ' šira rodbina vlada univerzitetima)
2. Politizacija katedri (svi profesori su redom u politici uz časne izuzetke i ako se sjetite 1990 to je nivo na kome se sve počelo dijeliti i prebrojavati krvna zrnca, a tako je i danas)
su dvije rak rane ne samo univerziteta u BiH, već čitavog društva i tu je glava kriminalne hobotnice koja ruši sve vrijednosti i impregnira čitav sistem.
Nama nema napretka dok se ne razbiju ove familijarne halke i ovo vrati u normalne, pravne okvire, te glede drugog problema zabrani profesorima bavljenje politikom...neka biraju šta hoće da budu profesori ili političari...oboje nikako. Peđa je iznio jednu zanimljivu ideju da univerzitet bude univerzitet i profesori budu uposlenici univerziteta, a ne da tezgare između fakuleta i jedan drugom nabacuju po pet poslova....svaka čast na ovome Peđa al realno mislim da ovo ni Staljin 1938. ne bi izguro
cestitke za dobre tv nastupe i zanima me vase misljenje o:
1. da li stalni razgovori i pisanja o temi korupcije pomazu u njenom eliminisanju ili se postize kontraefekat odnosno da svakodnevnim pricama o korupciji i oni koji joj nisu skloni pomisle da se jedino tako nesto moze rijesiti...pri tome niko ne pominje da je i davanje mita jednako krivicno djelo kao i uzimanje...
2. zanima me vase misljenje o ovoj odluci ministra sigurnosti da se odrekne plate u korist sindikata granicne policije i sipe...da li je to ponizavanje drzave i ostalih ministara i drzavnih sluzbenika, da li time stavlja iznad drzave ili mozda postaje volonter, da li ima pravo da dijeli novac koji su poreski obveznici izdvojili za njegov rad, sindikat bi se trebao izdrzavati od clanarine, a ne od donacija nadredjenih...po meni ovaj potez je jako problematican, mada zvuci efektno, ali demagogija je kod nas uvijek palila...
ovo pitanje me zanima generalno, bez obzira o kom se ministrau radi...
Nisu samo Univerziteti problem, problem je najveći u Osnovnom Obrazovanju jer kao 9-godišnje obrazovanje je lakše ja takav utisak nisam stekao ako nije teže onda nije lakše, i druga stvar torbe su preteške jer se svelo na komercijalizaciju imamo udžbenik i radnu svesku.
Teške su torbe djeci ali koga to briga, nek ne ponese dijete knjigu dobit će slabiju ocjenu, druga je stvar što su i svi direktori škola poltički obojeni.
Naravno da je problem i u nastavnicima koji su face i daju djeci ocjene slabije iz određenog predmeta i zato daju časove u privatnoj režiji za novac naravno ti isti koji i ocjenjuju i predaju matematiku regularno.
JoseMujica wrote:1.Nepotizam (mame, tate, kćeri i sinovi ' šira rodbina vlada univerzitetima)
2. Politizacija katedri (svi profesori su redom u politici uz časne izuzetke i ako se sjetite 1990 to je nivo na kome se sve počelo dijeliti i prebrojavati krvna zrnca, a tako je i danas)
su dvije rak rane ne samo univerziteta u BiH, već čitavog društva i tu je glava kriminalne hobotnice koja ruši sve vrijednosti i impregnira čitav sistem.
Nama nema napretka dok se ne razbiju ove familijarne halke i ovo vrati u normalne, pravne okvire, te glede drugog problema zabrani profesorima bavljenje politikom...neka biraju šta hoće da budu profesori ili političari...oboje nikako. Peđa je iznio jednu zanimljivu ideju da univerzitet bude univerzitet i profesori budu uposlenici univerziteta, a ne da tezgare između fakuleta i jedan drugom nabacuju po pet poslova....svaka čast na ovome Peđa al realno mislim da ovo ni Staljin 1938. ne bi izguro
Cuj da se vrati u normalne pravne okvire. Dakle u period prije 1990. Tada katedre nisu bile ispolitizirane, ma ne - nikako.
Je li vi fakat mislite da pricate sa djecom ili sa debilima pa da ovakve stvari mozete lupetati i mislite kako ce te se izvuci sa tim?
Drugim rijecima ispade kako je politizacija katedri pocela 1990. a jebeni enciklopedijski primjer politizacije kompletnog Univerziteta nam je dao upravo komunisticki rezim.
Ja takodje smatram da medijski napisi o kriminalu koji ne zavrsava sudskim presudama ili preuzimanjem moralne odgovornosti imaju kontraproduktivan efekat(Doprinose sirenju osjecaja bespomocnosti i cinizma).
Kod gradjana stvaraju bijes koji se ne moze efektivno iskazati i zapravo upucuju na tezu da se zivimo u zemlji u kojoj se kriminal isplati.
Odluka ministra sigurnosti....
Slazem se s vama. Populisticki i, po meni, pogresan politicki potez.
JoseMujica wrote:1.Nepotizam (mame, tate, kćeri i sinovi ' šira rodbina vlada univerzitetima)
Cuj da se vrati u normalne pravne okvire. Dakle u period prije 1990. Tada katedre nisu bile ispolitizirane, ma ne - nikako.
Je li vi fakat mislite da pricate sa djecom ili sa debilima pa da ovakve stvari mozete lupetati i mislite kako ce te se izvuci sa tim?
Drugim rijecima ispade kako je politizacija katedri pocela 1990. a jebeni enciklopedijski primjer politizacije kompletnog Univerziteta nam je dao upravo komunisticki rezim.
U "mracnim vremenima" rektore je birao sam univerzitet, za razliku od ovog procvata demokratije, tada se niti jednom nije desilo da se izbor ponisti i da se nametne neko partijsko rjesenje.
SDA će biti a sve drugo će proći.....ne kontam šta si čitao pa si došao do takvog proizvoljnog i infatilnog zaključka?
jasno je napisano da je prebrojavanje krvih zrnaca počelo 1990. , odnosno etnizacija društva. Univerziteti jesu bili ispolitizirani i priej 1990 i to ne sporim ničim napisanim.
"povratak u pravne okvire" nije povratak na "prije 1990" stanje, niti je to igdje napisano. Povratak u pravne okvire je baš to što je napisano, ali shvatam da je to nerazumljivo nekome kome će SDA biti a sve drugo proći.
Samo da uhafizam šta te žulja u napisanom...biće da su te negdje doveli za rukicu i smjestili na kakav fakultet pa se grčevito opireš promjenama stanja koje tebi paše.
Osim, čini mi se, uspješne borbe protiv globalne ekonomske recesije i pubertetskih problema EU, godinu koja je na izmaku su sasvim sigurno obilježili i događaji poput Felixovog skoka s ruba svemira, američki izbori, otkriće Higgsovog bosona, uspon i, čini mi se, pad egipatskog proljeća, Pussy Riot, londonske olimpijske igre, smatra član Predsjedništva Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Peđa Kojović
- A mi smo s druge strane i ovu kao prethodnu godinu proveli kao voajeri, gledajući promiskuitetno mijenjanje koalicionih partnera i trpeći pad životnog standarda zbog nemogućnosti formiranja funkcionalne, reformske, vlasti. Nije pretjerivanje ako se kaže da su prethodnu godinu 'pojeli' platforme i sporazumi raznih sedmorki, šestorki, četvorki u kojima niko nema hrabrosti da jasno i glasno kaže kakva je stvarna situacija u zemlji i šta moramo raditi ukoliko mislimo izaći iz ovog političkog i ekonomskog blata u koje su nas od rata do danas uvalili, kazao je Kojović za Fenu.
Peđa Kojović
Smatra da je jedini pozitivan događaj u protekloj godini potez Željka Komšića koji je donio jednu važnu i hrabru odluku, a koja će možda imati značajan uticaj na budućnost ove zemlje.
- Malo ste me, moram priznati, zatekli s ovim pitanjem i sad kada pokušavam da se prisjetim najvažnijih političkih događaja u BiH imam utisak da nam se ništa lijepo nije dogodilo u 2012. i da bi nabrajanje svega lošeg što nam se dogodilo moglo izazvati akutni napad depresije. S druge strane, značajni, ali medijski izgleda neatraktivni uspjesi naše zemlje ili naših ljudi su se dogodili u onim oblastima koje politika još nije uspjela da potpuno stavi u svoju funkciju, dakle, u sportu, u umjetnosti, u inovatorstvu, rekao je Kojović.
Upitan šta predviđa da će se na političkom, ekonomskom, kulturnom, općedruštvenom planu događati u narednoj godini u BiH, Kojović kaže kako je u pismu Djeda Mrazu tražio da nas u 2013. "poštedi priča o otcjepljenju RS-a, o trećem entitetu, da SDA napokon ode u opoziciju, da se SDP počne držati zakona k'o pijan plota, da se poslanici prestanu baviti dizajnom kesica za šećer i da zmajevi u Brazilu igraju kao što su igrali u kvalifikacijama, ali...
- I država i građani su, nažalost, taoci obračuna između partija i ličnih ambicija njihovih lidera i, s obzirom na to da se između tih partija i glasača već stvorila neka vrsta štokholmskog sindroma, bojim se da će se ova politička agonija na račun sadašnjih i budućih poreznih obveznika nastaviti do 2014. ili, do, po meni, potrebne intervencije međunarodne zajednice. U sadašnjem momentu perspektiva za 2013. se čini ista kao i retrospektiva za 2012. Ali, ukoliko svako od nas lično, dakle, svaka građanka i građanin BiH donese odluku da 2013. učini drugačijom, da je učini prekretnicom, ako odluči da bude ljubazan prema komšijama, da bude profesionalan na svom poslu, ukoliko odbije da ga vlast ponižava i tjera da svoje životne probleme rješava putem štele ili mita, ukoliko od naših političara počne zahtijevati da rade ono što su obećali, a one koji to ne urade kazni ne glasajući za njih ili njihove stranke ponovo, onda ćemo za godinu dana ovaj razgovor voditi u jednom potpuno drugačijem raspoloženju. Naravno, za takvu odluku, za taj lični iskorak, treba mnogo građanske hrabrosti, barem onoliko koliko smo je imali 1992. godine, rekao je Kojović.
KO SDPBiH SARAJEVO: U reformi visokog obrazovanja ministar Marjanović nema šta da ponudi, osim nanovo uređene brade
Utorak | 25.12.2012.
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo saopćio je danas da je emisija ''Pošteno'' emitirana jučer na Federalnoj televiziji odličan pokazatelj trenutnog stanja u kojem se nalazi visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo
- Imali smo priliku vidjeti jednog ministra (Damira Marjanovića), koji je javnosti, kao odgovore na postavljena pitanja, mogao ponuditi samo neznanje i egzibiciono rješenje uređenja brade. Vidjeli smo i jednog rektora (Muharem Avdispahić), koji je potvrdio da se boji otvoriti javnu raspravu o korupciji na Univerzitetu, nudeći umjesto toga raspravu u Senatu Univerziteta, gdje je ubijeđen da stvari može držati pod kontrolom, navode iz SDP-a.
Nemajući šta da ponudi kao rješenje u reformi visokog obrazovanja, izuzev nanovo uređene brade, "marionetski ministar" Marjanović se uhvatio za neku novu sistematizaciju, koja će riješiti korupciju i sve druge probleme.
- Šta će biti kad Marjanović utvrdi, a to može čak i on, da nema sredstava za nova radna mjesta na fakultetima, da nema dovoljno sredstava za podsticaj naučnoistraživačkog rada, da ima Zakon o visokom obrazovanju koji nije stimulativan za mlade ljude i sprječava ih u napredovanju, Misleći glavama Hanke Vajzović i Muharema Avdispahića, Damir Marjanović ne shvata da su sve dosadašnje analize njegovog ministarstva pokazale da centralizacija Univerziteta u Sarajevu može biti samo model razbijanja Univerziteta, što možda i jeste cilj njegovih vlasnika i njega, tvrde u SDP-u.
Kako tvrde u ovoj stranci, Marjanović se, očigledno, nada da će mu brzo isteći mandat marionete, a da će budžetska sredstva potrošiti na "nezajažljive apetite svog vlasnika Muharema Avdispahića".
Pokušavajući da odgovori na neko od pitanja, Muharem Avdispahić je pokazao da uopće ne poznaje visoko obrazovanje i načine dodjele sredstava za razvoj istraživanja čak ni na nivou bh. institucija. On je svoju nesposobnost da dobije projekte od ministarstava (kojim ne upravlja Marjanović), pokušao prikriti insinuacijama o lošoj volji u ovim institucijama.
Istovremeno, nije javnosti objasnio, kao akt borbe protiv korupcije, kako je svojevremeno pokušao da otuđi sužbeni automobil Prirodnomatematičkog fakulteta, kako je došao do stana, kako su postavljeni prorektori, kako to da mu je predsjednik etičkog komiteta, koji bi trebao biti glavni borac protiv korupcije, postao profesor na osnovu magistarske radnje i slično.
Bilo je dosta pitanja koja je mogao Avdispahić objasniti, ali nije objasnio upravo radi toga jer su objašnjenja vrlo jednostavna.
- Sa žaljenjem se može konstatirati da je i predstavnik Naše stranke Peđa Kojović pokazao da u svom zastupničkom razmišljanju "dobacuje" samo do skandala na Univerzitetu i da kao zastupnik, nije u stanju postaviti niti jedno sistemsko pitanje, kao ni uočiti niti jednu sistemsku grešku (pa čak ni nasilan način imenovanja Avdispahića za rektora), navodi se u saopćenju.
Nažalost, zahvaljujući voditeljici emisije, ministar Damir Mašić je dobio priliku samo da izusti riječ ”sistemska rješenja”, a bilo bi interesantno čuti šta radi i koje napore u prevladavanju problema korupcije i unapređenja visokog obrazovanja ulaže njegovo ministarstvo i on osobno, navode iz KOSDP Sarajevo.
Kao opoziciona stranka u Kantonu Sarajevo, SDPBiH skreće pažnju javnosti da "ovakva nekompetentnost i nerad u visokom obrazovanju, vode isključivo zadovoljenju ličnih interesa pojedinaca i ukidanju perspektiva za mlade generacije".
- Smatramo da je neophodno razbiti korupciju na Univerzitetu u Sarajevu, kao najvećoj visokoškolskoj ustanovi u BiH i da u raščišćavanju s korupcijom treba početi od samog vrha Univerziteta. SDPBiH je nudio i nastavit će nuditi rješenja za evropski sistem obrazovanja u našoj zemlji, prepoznajući taj sistem kao jedini način prosperiteta BiH, saopćila je Press KO SDPBiH Sarajevo.