Irak

Post Reply
Kikibombona

#13701 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne znam, sve je ovo hipotetski, ovi bi ovo, ovi bi ono. Jasno da Turska nije super sila ali iračku vojsku bi namlatila samo tako pod uslovom da se niko sa strane ne miješa. U nekoj hipotetskoj varijatni da Turska ratuje sa Francuskom ali da Francuzi ne koriste atomsko oružije i opet da se NATO ne miješa to bi bilo dosta nategnuto. Ta situacija da neko Tursku vrača u kameno doba isto tako je nategnuta jer onda sigurno Pariz i London ne bi bili mjesta ugodna za život. Mislim da je ovo glupa priča generalno jer Turska ne misli ratovati sa Francuskom, Britanijom i Izraelom. Slažem se da Turskoj ne treba avantura u Iraku.
Meni je sve iluzije spalila americka invazija na Irak. Bili su Iracani dobro naoruzani, velika vojska. Tu se pokazala apsolutna tehnoloska nadmoc. Razvalili su ih avijacijom i mornaricom, bez vecih gubitaka. Ljudi imaju fantasticnu organizaciju, imaju satelite preko kojih sve nadziru, imaju odlicne obavjestajne zluzbe. To je jedna mocna i uigrana masinerija.

Turke bi sprzili avijacijom i mornaricom. Turska avijacija je apsolutno inferiorna u odnosu na zapadnjacku, bas zato sto su im zapadnjaci prodali te avione, koji nemaju performanse jednake kao americki. Avijaciju otpisi. Sta imaju od protuzracne odbrane? Zapadnjacki sistem Patriot ili? Zapadnjaci to unistavaju u prvoj fazi. Satelitima sve prate, obavjestajne sluzbe rade posao. Turska mornarica? Ne mozes nista, sjebu ti odbranu u prvih par mjeseci a onda istresaju avijacijom, mornaricom i sa kopna. Mozes samo trpiti udarce.

Kopnena invazija je nesto drugo. Zapad je od toga odustao. Vrati zemlju u kameno doba, narod ce sam skinuti vlast.

Mislim da se jedino Rusi i Kinezi mogu odbraniti od zapada bez nekulearnog oruzja. Ovi koji imaju dotrajalo zapadno oruzje nemaju nikakve sanse.
Challenger__

#13702 Re: Irak

Post by Challenger__ »

Elite procionističkog evroameričkog tzv. "zapada" se boje samo Rusije i nikoga osim Rusije. Zato NIKAD neće napasti Tursku. Turska može bukvalno šarafcigerima vaditi oči Obami, Hollandeu, Merkelovoj i drugim marionetama, nikada ih neće napasti.

Patološki strah tzv. "zapada" od Rusije omogućava Turskoj da radi šta joj je volja.
Challenger__

#13703 Re: Irak

Post by Challenger__ »

Dok god ne ide protiv ruskih strateških interesa, Ankara može da radi šta joj je *urcu ćeif.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13704 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

lekcije su naučene u prošlosti sa obje strane i sada zapad i turska igraju u jednom kolu
kiki pravi poređenja jer se nada i zna da bez zapada nema ni kurdske nezavisne države, i priželjkuje takav scenario

turska treba zapadu da zauzda rusiju i spriječi njeno širenje - turska je vrlo korisna zapadu i zapad turskoj, interesi im se podudaraju, nisu jedni drugima suparnici ma koliko se to činilo zbog retorike i razilaženja u stavovima
imaju jednog jedinog pravog suparnika to je rusija(sssr)

to je razlog prijem turske u nato, i velike ekonomske i vojne pomoći koju je turska primala desetljećima od amerike i natoa
Challenger__

#13705 Re: Irak

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote:lekcije su naučene u prošlosti sa obje strane i sada zapad i turska igraju u jednom kolu
kiki pravi poređenja jer se nada i zna da bez zapada nema ni kurdske nezavisne države, i priželjkuje takav scenario

turska treba zapadu da zauzda rusiju i spriječi njeno širenje - turska je vrlo korisna zapadu i zapad turskoj, interesi im se podudaraju, nisu jedni drugima suparnici ma koliko se to činilo zbog retorike i razilaženja u stavovima

to je razlog prijem turske u nato, i velike ekonomske i vojne pomoći koju je turska primala desetljećima od amerike i natoa
Tako je. S tim što bih zapad stavio pod navodnike jer je danas riječ o bliskoistočnom pseudo-zapadu, s obzirom na enorman uticaj tri bliskoistočne države na evroamerički tzv. "zapad": Izraela na političkoj ravni, te KSA i Katara u sferi energetike i finansija.

Dakle, od antagonizacije bliskoistočnog tzv. "zapada" sa Turskom nema ništa. Ima samo lajanja periferije (Njemačka i Asutrija).

Ali, Japine, previdio si ko može nauditi Turskoj i u kojim okolnostima. Tu je tvoja opservacija manjkava.
Drvosjeca iz Dejcica

#13706 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ne znam, sve je ovo hipotetski, ovi bi ovo, ovi bi ono. Jasno da Turska nije super sila ali iračku vojsku bi namlatila samo tako pod uslovom da se niko sa strane ne miješa. U nekoj hipotetskoj varijatni da Turska ratuje sa Francuskom ali da Francuzi ne koriste atomsko oružije i opet da se NATO ne miješa to bi bilo dosta nategnuto. Ta situacija da neko Tursku vrača u kameno doba isto tako je nategnuta jer onda sigurno Pariz i London ne bi bili mjesta ugodna za život. Mislim da je ovo glupa priča generalno jer Turska ne misli ratovati sa Francuskom, Britanijom i Izraelom. Slažem se da Turskoj ne treba avantura u Iraku.
Meni je sve iluzije spalila americka invazija na Irak. Bili su Iracani dobro naoruzani, velika vojska. Tu se pokazala apsolutna tehnoloska nadmoc. Razvalili su ih avijacijom i mornaricom, bez vecih gubitaka. Ljudi imaju fantasticnu organizaciju, imaju satelite preko kojih sve nadziru, imaju odlicne obavjestajne zluzbe. To je jedna mocna i uigrana masinerija.

Turke bi sprzili avijacijom i mornaricom. Turska avijacija je apsolutno inferiorna u odnosu na zapadnjacku, bas zato sto su im zapadnjaci prodali te avione, koji nemaju performanse jednake kao americki. Avijaciju otpisi. Sta imaju od protuzracne odbrane? Zapadnjacki sistem Patriot ili? Zapadnjaci to unistavaju u prvoj fazi. Satelitima sve prate, obavjestajne sluzbe rade posao. Turska mornarica? Ne mozes nista, sjebu ti odbranu u prvih par mjeseci a onda istresaju avijacijom, mornaricom i sa kopna. Mozes samo trpiti udarce.

Kopnena invazija je nesto drugo. Zapad je od toga odustao. Vrati zemlju u kameno doba, narod ce sam skinuti vlast.

Mislim da se jedino Rusi i Kinezi mogu odbraniti od zapada bez nekulearnog oruzja. Ovi koji imaju dotrajalo zapadno oruzje nemaju nikakve sanse.
Ma ne govorim za Ameriku...NATO predvođen Amerikom je najveća vojna sila u istoriji čovječanstva to je svakom jasno. Sve to je hipotetski što govoriš i slažem se ali je malo vjerovatno da će se dogoditi.
Challenger__

#13707 Re: Irak

Post by Challenger__ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ne govorim za Ameriku...NATO predvođen Amerikom je najveća vojna sila u istoriji čovječanstva to je svakom jasno. Sve to je hipotetski što govoriš i slažem se ali je malo vjerovatno da će se dogoditi.
Nema ništa od sukoba tzv. "zapada", USA i NATO sa Turskom.

Nema teorije, notorna besmislica.
Drvosjeca iz Dejcica

#13708 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Challenger__ wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ne govorim za Ameriku...NATO predvođen Amerikom je najveća vojna sila u istoriji čovječanstva to je svakom jasno. Sve to je hipotetski što govoriš i slažem se ali je malo vjerovatno da će se dogoditi.

I ja to mislim isto...ali eto hipotetski kada bi napali Tursku jasno kao dan da bi ispušila isto kao i Njemačka da je napadne NATO predvođen Amerikom. :roll:
Kikibombona

#13709 Re: Irak

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:lekcije su naučene u prošlosti sa obje strane i sada zapad i turska igraju u jednom kolu

Naucili su zapadnjaci lekciju u Vijetnamu, pa ako hoces, naucili su u Iraku i Afganistanu. Nema potrebe za kopnenom invazijom, to vrijeme je proslo. Imaju satelite, dronove, avione, mornaricu, klince-palce... mogu te ojaditi, u kameno doba vratiti uz minimalne gubitke. Jos udare sankcije, nadju igrace na terenu i eto ga. U Srbiji su to odlicno uradili. Razvalili infrastrukturu, unistili ekonomiju, a onda pustili srpski narod da skine vlast. U Libiji, Iraku i Siriji sada ne salju vojsku. Sami kazu da je taj nacin ratovanja prevazidjen. Tehnolodzi bato.

Ja navijam da zapad podrzi Kurde u Siriji i Iraku. To zapad radi. Sto se tice Turske, tamo se nista nece desiti, osim ako Erdogan totalno ne poludi i ne isprovocira sukob. Ja se najiskrenije nadam da se to nece desiti. To u ovom trenutku ne odgovara bas nikome. Kurdi trebaju jacati u Siriji i Iraku, sve do nezavisnosti. U Turskoj se demografski sire i pokrivaju sve veci teritorij. Kurdima odgovara mir u Turskoj, da nastave sa demografskom i kulturnom ekspanzijom. Bilo kakav veliki rat im nikako ne odgovara. Nadam se i smatram da bi se turski Kurdistan mogao odvojiti mirnim putem za par decenija I TO NA INICIJATIVU TURAKA. Sa ovakvim natalitetom Kurdi ce pokrivati sve veci teritorij i u konacnici biti vecina u Turskoj. To Turci ne zele nikako i ja smatram da ce Kurdima dati nezavisnost, trecinu ili cetvrtinu zemlje, samo da spase ostalo. Dakle, apsolutno se zalazem za mir. Najveca je glupost sto ss YPS borio u gradovima. To je najvecu stetu nanijelo upravo kurdskom narodu. Samo mir i pustiti da demografija odradi svoje.
Kikibombona

#13710 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:

Naravno da nema. To niko nije rekao. Osim ako Erdogan ne poludi totalno, a mislim da nece. Takav rat ne bi odgovarao nikome, nema razloga za to.

Poredjenje sam pravio cisto da ukazem da turska vojska nije jaka kao sto neko misli i da oni nema kapacitet za ofanzivne, kopnene ratove. To sam pisao u svjetlu zaostravanja, zveckanja oruzjem na relaciji Ankara - Bagdad. Mislim da ce sve to ostati na rijecima, ne vjerujem da su toliko ludi da zarate sa Irakom.

Inace, Mosul, iracka vojska usla u istocne kvartove

Image

Siri prikaz, Hashd al-Shabi napreduje i zatvara obruc oko Mosula (onemogucava bjezaniju u Siriju)

Image
Challenger__

#13711 Re: Irak

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Naravno da nema. To niko nije rekao. Osim ako Erdogan ne poludi totalno...
Ni tad. Turskoj sa tzv. "zapada" ne prijeti nikakva opasnost.

Ona sebe može ugroziti samo ako zaigra protiv temeljnih interesa Ruske Federacije i nikako drugačije.
Kikibombona

#13712 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Zanimljivi komentari Arisa Rusinosa o razlikama izmedju Peshmergi i iracke vojske, vojnim taktikama, ISILu, misljenjima SASovaca i drugih specijalaca koji se nalaze na mosulskom ratistu.

Po komentarima se moze zakljuciti da Aris smatra kako su Peshmerge klasa iznad Iracana, ali to ne zeli otvoreno reci... trenutno je sa Iracanima, pa da ne bi imao nekih neprijatnosti...

https://mobile.twitter.com/arisroussinos
One of the biggest differences between Pesh and ISF is *as soon* as Pesh capture new territory they dig forts w/concrete watchtowers
Pesh have a more Roman legion approach basically; ISF rely on a more mobile defence using parked armour to defend arcs
Advancing, ISF sort of swarm forward with armour to limit of exploit; Pesh predetermine limits, take them, defend, plan next push
Neither approach is necessarily better or worse: more a reflection of different strategic aims influencing tactics I guess,
SAA - ISF
One thing ISF are very good at compared to SAA, e.g., is having lots of humvees swarming round armour shooting up likely ATGM sites
ISF armour isn't used, like SAA armour, as vulnerable static artillery, but is constantly mobile & (generally) well deployed
Aris veoma postuje borce ISILa. Jos dok je snimao dokumentarac sa YPG, govorio je da su fanaticni i dobri borci. I sada kaze da se ludo bore i pruzaju zestok otpor. SASovci i ostali specijalci isto tako isticu da se dobro bore i da ne odustaju do samog kraja. Motivacija uvijek na vrhuncu.

Od Peshmergi najvise cijeni Zeravani, mada ih nije mogao sve upoznati. Malo mi je to cudno, Zeravani je ugl vojna policija i prvi put cujem da neko kaze da su najbolji medju Peshmergama. Al' covjek je dole, valjda zna sta govori.
NGL, SAS were literally shaking their heads about the Zeravani and calling them mentalists: they're good shit
Like: they're officially a gendarmerie but in reality a very poorly equipped but super hyped elite infantry force now
They just roll in on Landcruiser technicals, fuck shit up, take ground, let ordinary Pesh mop up & keep rolling
Repeating myself, SAS were talking up the Zeravani as being crazy warlike: that's not a bad thing tbh
ngl SAS were going "that was actually insane"; Zeravani: " you want more?! Haha: this is nothing, pussies"
Tl;dr I think Zeravani strike force are crazier & braver than all other KRG assault forces
O Zeravani na wiki

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zeravani

Image

Peshmerge

Image

Peshmerga military power:-
Number of troops: 375,000-500,000.
2000-4000 Heavy armoured vehicles (Captured all the way from gulf war 1 - iraq war in 2003) as you will see some of the pictures are old, some are newer.
Unknown amount of artilery.
KRG is very secretive about their military power.
Sve sto imaju, ovdje je

http://kurdistanskyscrapers.com/topic/9346414/1/
insomnia78

#13713 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Pa vojna p je obicno najbolja :D
Kikibombona

#13714 Re: Irak

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Pa vojna p je obicno najbolja :D
Specijalne snage? :D

Dobro, mozda ih nije upoznao.

Citao sam vise puta da ovi Diji teror ubijaju. Sada ih ima oko 10 000 i prave haos tamo gdje se pojave. Imali su par operacija sa Delta Force i itd.

Isto tako, kazu da su Peshmerge Kak Hame, najveceg zivuceg Peshmerga gerilca, veterana ratova od 2SR naovamo, veoma zajebani. To su Peshmerge starog kova, gotovo svi sa debelim ratnim iskustvom iz vremena okrsaja sa Sadamovom vojskom. Oni ratuju strogo iz ideala, na dobrovoljnoj bazi, bez plate i icega. Ne znam kako ti 'starci' mogu praviti prevagu, ali eto... Navodno svima skoci adrenalin kad su oni tu, pa se zalijecu, da se dokazu i to. Mahom se radi o pripadnicima Socijalisticke partije! :D

Image

Kak Hamo ranjen na frontu oko Mosula. Po 20 put. :D

Image

Ima tu jos kamara paravojnih formacija. Svi koordinisu sa Peshmergama, sa vlastima. Tu su pripadnici tri stranke iz Irana, KDPI, PAK i Komala. Tu je i PJAK iz Irana, PKK ofkors i jos neki. Jedino sa PKK ima trzavica. Oni tesko prihvataju autoritet... al' nista strasno...
insomnia78

#13715 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Pa da sto da ne. Vojna policija cesto ima antiteroristicku jedinicu koja je uglavnom elitna...
Point.

#13716 Re: Irak

Post by Point. »

Zasto se govori o milion ljudi koji ce izbjeci kada iracani zauzmu Mosul? Ako su iracani oslobodioci, nece valjda ici za IS budaletinama?
insomnia78

#13717 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Zato sto ce te zacas osloboditi i glave. Vjerovatno ih je poprilican broj šurovao sa Daeshom a bice i "prebijanja dugova" laznim prijavama. Pa dok i ako se utvrdi da si nevin šije ti već polomiše kosti
Kikibombona

#13718 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Point. wrote:Zasto se govori o milion ljudi koji ce izbjeci kada iracani zauzmu Mosul? Ako su iracani oslobodioci, nece valjda ici za IS budaletinama?
Ne slusaj Insomniu!

Napustaju grad zbog ratnih dejstava, da ih ne poklopi avijacija, artiljerija i sta sve tuce i tuci ce po gradu.

Ima i straha, sigurno, narocito kod onih koji su surovali sa ISILom.

Bili su snimci iz Faludze, kada Iracani okupe mjestane i pritisnu ih, pa da vidis kako sami priznaju ko je saradjivao sa ISILom. Imaju Iracani spiskove, dosta je spijuna, dosta onih koji se zele 'ugraditi' smekajuci itd itd.

Nedaleko od Mosula su naprevljeni izbjeglicki kampovi gdje ce se izbjeglice smjestiti dok se grad ne oslobodi.
insomnia78

#13719 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Eto. Ne slusaj mene i onda ti napisa istu stvar
Zajebano je to. Mislis da na spiskovima nema ljudi koji su "ni luk jeli, ni luk mirisali"?
Kikibombona

#13720 Re: Irak

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Eto. Ne slusaj mene i onda ti napisa istu stvar
Zajebano je to. Mislis da na spiskovima nema ljudi koji su "ni luk jeli, ni luk mirisali"?
Pa nije to osnovni razlog napustanja Mosula.

Civili su napustili Manbidz kada je SDF napredovao, iako Kurdi u Siriji ne ispituju civile kao Kurdi i sije u Iraku.

Ljudi su uplaseni, sigurno. Uvijek neko neduzan najebe. Onima koji su saradjivali sa ISILom, sudjelovali u zlocinima, bolje im je da nestanu u pravcu Njemacke.
Co0l

#13721 Re: Irak

Post by Co0l »

Ne ispituju Kurdi civile kad zauzmu neko mjesto al dok snime ko kakvu kucu,stan il radnju ima malo-malo otkriju neke 'spavače ISIL-a' :D
Kikibombona

#13723 Re: Irak

Post by Kikibombona »

insomnia78

#13724 Re: Irak

Post by insomnia78 »

[emoji1] [emoji106]
Zanima me ako, cuj mene budale ako, kad Kurdi jednog dana oslobode Iran da li ce i Iranke odbaciti nikabe. Jbg njima nisu nametnuti. One su ih, ipak izglasale
[emoji1]
Kikibombona

#13725 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Salice, objasni mu da Iranke ne nose nikabe!

:D
Post Reply