Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Jedinstvo_Manchester

#13676 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Jedinstvo_Manchester »

Razmišljate li da Integral ima najnižu ponudu jer ima svu infrastukturu za projekat u Gradišci i Laktašima na 25 km od Gradiške. Tu mislim na betonaru, kamenolom, separaciju, asfaltnu bazu i slično.
Svi radnici će mu biti smješteni u Gradišci i Laktašima, svi su lokalci i ne mora im plaćati troškove smještaja. Plaća ih po cijenama rada u BiH a ne Hrvatskoj. Dok ove firme druge nemaju nikakvu infrastukturu u blizini Gradiške i opet bi morali kupovati od Integrala.
Thorgerson

#13677 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

kakaljin wrote:
Thorgerson wrote:Tarčin - Konjic bi svima olakšalo život. Pa evo i da se tamo dalje načekamo, prevoj Ivan i Bradina su katastrofa. A to se narocito vidi sada zimi.
Jeste bitna dionica Tarcin-Konjic, ali po meni je bolje da Naprave Konjic-Jablanica jer je tu sve skoro kroz naseljena mjesta i dosta bi se rasteretilo da iz Konjica do Jablanice ides autoputem, pa izadjes prije Tunela Prenj na izlazu pa ponovo M17 do Mostara. Jer uz ivan i niz Izvan imas Dvije trake uzbrdo. Koje koliko toliko rasterete, i samo malo pvecaju dionice gdje se moze preticati da lakse se obidju kamioni koji idu.
Da, ali ti gledas sta tebi pase. Fazon je u tome da snijeg totalno parališe transport na Ivanu i Bradini. Kamioni stoje jer ne mogu preci. Kakva ti korist od nekoliko km te trece trake na Ivanu onda? Bradina kad se spustas ili ides gore, na dobrom dijelu ne mozes preticati. I uostalom gdje mozes, jebote pretices na onakvoj cesti, glava u torbi. Jebo to.

Ne znam, ja kad idem ka jugu, taj dio mi je ubjedljivo najgori. Od Konjica do Jablanice mi nije toliko strasno, ima naseljenih mjesta, ne mozes brzo voziti, ali ako nista ravno je i ugodno za voziti kada nema samoubica po cesti. Pogotovo od Jablanice prema Mostaru. Ako nista po ravnom vozis, dobra je preglednost, a o krajoliku da ne pricam. Kanjon, uzivancija.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13678 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

za šta će ti autocesta kroz jablanicu
nije autocesta divljina ko ove sad magistralne pa da mogu prišarafiti restoran u zaustavnu :lol:

i da prođe kroz jablanicu, a neće, opet je peglanje izlaska sa autoputa
samo što se nećeš voziti 5 - 10 min da je autocesta bliže, već 20 min sa izlaza sa autoceste
mistek

#13679 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Ma nije to prema jugu ništa spektakularno kritično. Logično je nastaviti autoput i ako se bira najgora dionica, onda je to Tarčin-Konjic bez ikakve sumnje. Dok je još sami uspon i silazak na prevoj ok, dio Bradina-Podorašac se mora voziti s maksimalnim oprezom, ako su iole teži uslovi. Plus, od Podorašca do Konjica je vazda prilično solidna patnja.

Helem, ja bih potpisao da to dole nikad ne završe, samo da do Doboja probiju. A, to do Doboja, daj Bože da bude do 2050.
Dozer

#13680 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Kako grade, necu ni dozivjeti taj VC da prodjem u komadu :D

Albanci za 7-8 godina izgradili 400km AP, a mi za 20 godina...koliko...? 200 KM sve zajedno...? Koji smo mi hajvani, to je za ne povjerovati...
VladaFBiH

#13681 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VladaFBiH »

Dozer wrote:Kako grade, necu ni dozivjeti taj VC da prodjem u komadu :D

Albanci za 7 godina - 400km AP izgradili, a mi za 20 godina...koliko...? 200 KM sve zajedno...? Koji smo mi hajvani, to je za ne povjerovati...
mi se takmičimo s Bugarima - oni su gradili autoput 40 godina (Sofia-Burgas) :D
Dozer

#13682 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Ma ne takmicimo se mi ni s kim... Jedino mozda s vlastitom gluposcu. I uredno gubimo jer je ocito da glupost pobjedjuje...
Haris033

#13683 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Thorgerson wrote:
kakaljin wrote:
Thorgerson wrote:Tarčin - Konjic bi svima olakšalo život. Pa evo i da se tamo dalje načekamo, prevoj Ivan i Bradina su katastrofa. A to se narocito vidi sada zimi.
Jeste bitna dionica Tarcin-Konjic, ali po meni je bolje da Naprave Konjic-Jablanica jer je tu sve skoro kroz naseljena mjesta i dosta bi se rasteretilo da iz Konjica do Jablanice ides autoputem, pa izadjes prije Tunela Prenj na izlazu pa ponovo M17 do Mostara. Jer uz ivan i niz Izvan imas Dvije trake uzbrdo. Koje koliko toliko rasterete, i samo malo pvecaju dionice gdje se moze preticati da lakse se obidju kamioni koji idu.
Da, ali ti gledas sta tebi pase. Fazon je u tome da snijeg totalno parališe transport na Ivanu i Bradini. Kamioni stoje jer ne mogu preci. Kakva ti korist od nekoliko km te trece trake na Ivanu onda? Bradina kad se spustas ili ides gore, na dobrom dijelu ne mozes preticati. I uostalom gdje mozes, jebote pretices na onakvoj cesti, glava u torbi. Jebo to.

Ne znam, ja kad idem ka jugu, taj dio mi je ubjedljivo najgori. Od Konjica do Jablanice mi nije toliko strasno, ima naseljenih mjesta, ne mozes brzo voziti, ali ako nista ravno je i ugodno za voziti kada nema samoubica po cesti. Pogotovo od Jablanice prema Mostaru. Ako nista po ravnom vozis, dobra je preglednost, a o krajoliku da ne pricam. Kanjon, uzivancija.
+1
Samo da dočekam da dođem do Konjica normalno, a da se ne spuštam pola sata jer se stvorila kolona iza kamiona sa prikolicom koji se spušta brzinom 10km/h, a isto tako da izbjegnem trkače u povratku. Jednom sam zbog jednog trkača imao udes.. :roll:
Put od Konjica do Jablanice i nije toliko loš. Jedine "prepreke" koje mrzim su tunel "Crnaja" i opet teretnjak sa prikolicom koji napravi kolonu od 50-tak vozila, a neće da skrene kako bi propustio istu... Od Jablanice do Mostara ljepota.
Last edited by Haris033 on 21/12/2018 14:13, edited 2 times in total.
sumirprimus

#13684 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

da mi je docekat tuzla kladanj po dvije trake makar i u eu ne usli
Laertes

#13685 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

sumirprimus wrote:da mi je docekat tuzla kladanj po dvije trake makar i u eu ne usli
Ne'š ni do Lukavca dočekat' :twisted:
Milenkov buraz

#13686 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Milenkov buraz »

Naslovnica wrote:
studeni76 wrote:Drug ti govoriš iz američkog iskustva, ovdje je ipak riječ o Bosni. Kod nas ima logike ovo sa odbacivanjem najniže ponude, u startu znaš da će te zavalit kasnije u toku realizacije! Dovedu te u situaciju da moraš platit više jer ti ono do tada urađeno nije od neke koristi bez da se završi sve.
Dohakalo se i tome.
"Zec" firma svjesno ide s najmanjom ponudom i zna da će biti izbačena.
A u pozadini se dogovori sa drugom firmom (kojoj se šilji tender) u vezi cijene, naprave minornu razliku u ponudi.
Zeca izbace, ovaj drugi ostaje u igri, a formalno nije najjeftiniji.
8-)
Ovo s našim tenderima i prihvatanjem najjeftinijih ponuđača (bilo za materijal ili za radove) je fakat uvrnut sistem.
Ima finta i to kada firma X ide ispod nabavne cijene, zadovolji formalne uslove tendera i onda dođe dobavljaču/uvozniku opreme i kaže odustaću ali da dobijem 3-5% vrijendosti tendera. Bio sam svjedok jednoj tekvoj situaciji prije 7-8 godina, naravno kod nas u BiH.
sumirprimus

#13687 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

ma lukavac je pravac i nema ubacivanja ko u zivinicama nit brda i krivina ko karaula
detroit-mercy

#13688 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Jedinstvo_Manchester wrote:Razmišljate li da Integral ima najnižu ponudu jer ima svu infrastukturu za projekat u Gradišci i Laktašima na 25 km od Gradiške. Tu mislim na betonaru, kamenolom, separaciju, asfaltnu bazu i slično.
Svi radnici će mu biti smješteni u Gradišci i Laktašima, svi su lokalci i ne mora im plaćati troškove smještaja. Plaća ih po cijenama rada u BiH a ne Hrvatskoj. Dok ove firme druge nemaju nikakvu infrastukturu u blizini Gradiške i opet bi morali kupovati od Integrala.
Mene je samo zaintrigiralo kad su rekli da su na fakultetu ucili da se najniza/najvisa ponuda automatski odbacuje :D. Mislim da se takve stvari ne predaju na fakultetima :mrgreen: .
Seyfo

#13689 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Da li je moguce da se na horizontu ukazuju znakovi razuma ... https://www.biznisinfo.ba/dionica-autoc ... 14BW1Sz9cc Ili su hajvani vidjeli kakav se belaj desava s prvim snijegom pa se pocesali iza uha i skontali.
Haris.ba

#13690 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Seyfo wrote:Da li je moguce da se na horizontu ukazuju znakovi razuma ... https://www.biznisinfo.ba/dionica-autoc ... 14BW1Sz9cc Ili su hajvani vidjeli kakav se belaj desava s prvim snijegom pa se pocesali iza uha i skontali.
Pa već je trasa davno bila projektovana, pa su nešta mijenjali iz nekih razloga. Uglavnom do Ovčara (do pred Konjic) od Tarčina se zna šta i kako, a pare već postoje do Bradine (Tarčin - Ivan).

Trasa uglavnom i ide državnom zemljom, a ova odluka je upravo da bi se mogla završiti eksproprijacija tamo gdje je privatno. Da su imalo sposobniji, mogli bi simultano i izabrati izvođače. Pa istovremeno sa rješavanjem zemljišta, odmah uvesti i izvođača.

Nek oni završe do Bradine, to će biti ko teleportiranje za naše uslove. Tada će puni smisao i dobiti dionica od Sarajeva prema Tarčinu, i kritike koje su bile da je greška što se išlo prema Tarčinu a ne neka druga dionica će biti umanjene.
Seyfo

#13691 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

To sam ja vec sto puta spominjao. Mnogi izbjegavaju ac do Tracina da ne bi placali a rado bi platili od Tarcina do Konjica. I promet na postojecoj ac do Tarcina bi se sigurno povecao i naplata putarine bi bila veca. Medjutim,do Bradine nece pomoci puno jer je kriticni dio od Bradine do Ovcara,narocito zimi,sto smo imali priliku vidjeti ovih dana. Kada bi nova vlast stavila ovu dionicu u prioritet svih prioriteta i uradila je ,da ne kazem zavrsila,do iducih izbora,bila bi im sigurno veliki plus za naredne izbore.
kakaljin

#13692 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Seyfo wrote:To sam ja vec sto puta spominjao. Mnogi izbjegavaju ac do Tracina da ne bi placali a rado bi platili od Tarcina do Konjica. I promet na postojecoj ac do Tarcina bi se sigurno povecao i naplata putarine bi bila veca. Medjutim,do Bradine nece pomoci puno jer je kriticni dio od Bradine do Ovcara,narocito zimi,sto smo imali priliku vidjeti ovih dana. Kada bi nova vlast stavila ovu dionicu u prioritet svih prioriteta i uradila je ,da ne kazem zavrsila,do iducih izbora,bila bi im sigurno veliki plus za naredne izbore.
Konkretno ja od kako se otvorila dionica autoputa do Tarcina, ne idem vise starom cestom, neki dan sam Maksuz Morao do Hadžića i iznenadio sam se da iko ide tom dionicom osim lokalno, jer sam sreo samo 3 auta od Vlakova do Hadžića.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13693 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Provozaj se cesce, prometno je to... ;-)
kakaljin

#13694 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

mk ultra wrote:Provozaj se cesce, prometno je to... ;-)
Samo tom cestom idem kada bas moram negdje tu pa da moram sici sa autoputa. A to je veoma rijetko. Tako da je moja Relacija Stupska petlja-Tarčin ili Vogošća-Tarčin autoputem.

A jos imam tag tako da mi je 20% jeftinije.

Mozda jeste prometno za lokalne vozace koji idu maksuz tu gdje i moraju ruda da idu
spree

#13695 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spree »

Otkako je napravljeno do tarcina jednom sam isao starom cestom i zajebao se momacki. Iza kamiona guslao sve dok nisam dosao do preticajne trake iza izlaza sa ap. Tad sam rekao nikad vise. Lijepi ap.
So What!

#13696 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Albanci za 7-8 godina izgradili 400km AP, a mi za 20 godina...koliko...? 200 KM sve zajedno...? Koji smo mi hajvani, to je za ne povjerovati...
Nisu ga Albanci napravili, već američki kredit kojeg neće nikada vratiti u saradnji sa najvećom lihvarskom kompanijom kada je građevina u pitanju Bechtel Enkom, kraljevima dumpinga.

Albanija s kreditom za taj autoput (Tirana - Priština) je zabetonirala status ropstva SAD-u za sljedećih 200 godina, a na kraju krajeva, hajde probaj ti shvatiti zašto su Amerikanci odlučili finansirati autoput od albanske obale do kosovske prijestolnice.

Oko 137 kilometara autoputa koji još nije u potpunosti završen (obilaznica oko Kuksija) će na kraju izaći na preko dvije milijarde eura.

A nazivati nas hajvanima, pored ovakvih događaja dole je smiješno. Čitajte ljudi malo, nije sve u statistici.

Albania demonstrators clash with police in road toll row
A big crowd angered by new charges on the main artery linking Albania to Kosovo pelted police with stones and set the toll booths on fire on Saturday, television images showed.

Image
Protesters set toll booths on fire on the Durres-Kukes highway in Kalimash near Kukes, Albania March

Thousands of residents of the northern town of Kukes had converged on the area to demand the scrapping of the tolls. The government said on Thursday that lower charges would be set for frequent users.

“This is theft,” an angry protester told reporters.

“This tax damages all the Albanians in Kukes and Dardania (Kosovo),” opponents said of the fees, ranging from 2.5 euros for a motorcycle to 22.5 euros ($27.72) for heavy trucks.

Albanian Prime Minister Edi Rama said the violence against property and police would be punished.

“The violators and those who inspired them should stop thinking they will triumph over the law,” Rama said.

Earlier this week when the tolls were imposed, Kosovo truckers emblazoned their vehicles with banners saying that, in effect, a new border had been imposed on the road meant to unite Albania and the mainly ethnic Albanian Kosovo.

Kosovo Prime Minister Ramush Haradinaj said the tolls were “excessive”.

Work on the road, which crosses mountainous terrain, is not completely finished and Rama said those who used it should pay.

Opposition Democratic Party leader Lulzim Basha said taxpayers already paid a road tax.
Reuters
tec

#13697 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

:lol: :lol: Albanija sada ima ukupno 152km autoputa od kojeg skoro polovina se ne bi računao kao autoput u bilo kojoj zemlji. BiH ima izgrađeno 215 km i to po svim standardima. Dodaj još ono što ti je napisao So What! na koje se moram nadovezati da dionica Kukeš - granica Kosovo od kojeg se 72 km računaju kao autoput je dosada koštao 1,5 milijardu eura a na toj dionici zaustavna traka (gdje postoji) je široka 1,2 metara i postoji 20 divljih priključaka koje niko nemože ukloniti. Njihov drugi autoput Tirana - Elbasan ima autobuska stajališta velikom djelu trase i ljudi ulaze i prelaze na sve načine.
A može se nastaviti pisati još puno toga ali nema potrebe.

Prekinite pisati naučnu fantastiku. Dali su izgubljene 4 godine, PA NEGO DA SU, ali narod je odlučio da se to njima sviđa.
Haris033

#13698 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Autoput do Bradine nema nikakvog smisla sve dok se ne napravi bar do Konjica. Kada idem u tom pravcu, nikada ne idem ap iz razloga sto ne skratim puno vremena a potrošim vise goriva, plus platim 5 KM u oba pravca. Magistrala za ovaj pravac jeste malo sporija, ali je jeftinija varijanta.
Novi_Nick

#13699 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Novi_Nick »

Gdje su izgradili 400 km, na kojim relacijama, na Kosovu ili Albaniji?
BadBoy

#13700 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BadBoy »

Seyfo wrote:To sam ja vec sto puta spominjao. Mnogi izbjegavaju ac do Tracina da ne bi placali a rado bi platili od Tarcina do Konjica. I promet na postojecoj ac do Tarcina bi se sigurno povecao i naplata putarine bi bila veca. Medjutim,do Bradine nece pomoci puno jer je kriticni dio od Bradine do Ovcara,narocito zimi,sto smo imali priliku vidjeti ovih dana. Kada bi nova vlast stavila ovu dionicu u prioritet svih prioriteta i uradila je ,da ne kazem zavrsila,do iducih izbora,bila bi im sigurno veliki plus za naredne izbore.
Sudeći po tome kako je prošla vlast iz mandata 2010 na izborima 2014, ovaj narod je jasno stavio do znanja da ga te stvari ne interesuju ni najmanje.
Post Reply