Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Banksy

#13676 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:
Prirodu sporazuma koji smo sklopili sam na posljednjih desetak i vise strana ovog foruma izlozio vec nekoliko puta.
Nas cilj je bio maksimiziramo svoje izborne rezultate i da svojim prisustvom u organima koji donose odluke imamo snazniji uticaj na poteze izvrsne vlasti. Pregovarali smo sa oba bloka a odluku donijeli iskljucivo imajuci u vidu najbolje interese stranke.

p.k.
Građani, društvo i viši interesi su se izgubili negdje usput ... ?

Sada kad ste najzad ''ušli'', red je i da dobijemo onaj obećani popis projekata zbog kojih ste ušli.
nosara

#13677 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:
Prirodu sporazuma koji smo sklopili sam na posljednjih desetak i vise strana ovog foruma izlozio vec nekoliko puta.
Nas cilj je bio maksimiziramo svoje izborne rezultate i da svojim prisustvom u organima koji donose odluke imamo snazniji uticaj na poteze izvrsne vlasti. Pregovarali smo sa oba bloka a odluku donijeli iskljucivo imajuci u vidu najbolje interese stranke.

p.k.

Sada kad ste najzad ''ušli'', red je i da dobijemo onaj obećani popis projekata zbog kojih ste ušli.
:lol:

Sta ti je jutros...? Popusti vizionare, tek su nam usli, bice i projekti "zasto", pola(h)ko... :D
Banksy

#13678 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
Pedja Kojovic wrote:

p.k.

:lol:

Sta ti je jutros...? Popusti vizionare, tek su nam usli, bice i projekti "zasto", pola(h)ko... :D
:evil: :mrgreen:
pemanapemani

#13679 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by pemanapemani »

tvsabina wrote:
Pedja Kojovic wrote:tvsabina

Ne vjerujem da bi bilo koja ponuda koja ukljucuje "nedvosmislenu(ma sta god to znacilo) podrsku uopste bilo ozbiljno razmatrano od strane NS-a.
MI se jesmo nadali ( i jos uvijek) da ce se u KS stvoriti situacija u kojoj niti jedan od blokova ne bi imao vecinu i koju bi mi iskoristili da ispred NS-a predlozimo mandatara Vlade sa programom i trazimo podrsku svih znacajnih stranaka u SKS.
(Nas prijedlog mandatara, u razgovorima koji su se u vrijeme formiranje nove, "ekspertne" Vlade, vodili je takodje bio nestranacki covjek).

Generalno, mislim da clanovi i rukovodstvo NS-a najmanje otpora ima prema saradnji sa SDP-om i SDU-om, a najvise prema saradnji sa nacionalnim strankama(SDA, SDS, HDZ).
(Moram dodati da se ta "intuitivna" sklonost prema SDP-u, moj je osjecaj, ubrzano "topi").

Tokom pregovora o aktuelnom sporazumu bilo je perioda kada je izgledalo da ni jedan od blokova nece pristati na nase zahtjeve i predsjednistvo je donijelo odluku da NS, pod takvim uslovima, ne ide niti sa jednim blokom. Svi smo bili zabrinuti zbog politickih (bez ijedne isturene pozicije, bez clanova GV) i finansijskih posljedica ali smo se, moram priznati, najbolje osjecali.
U daljem toku pregovora SDP/SBB je eliminisao sam sebe trazeci, izmedju ostalog, da potpisemo da cemo za gradonacelnika, cije ime nam ne mogu reci, dati podrsku u GV.
SDA/SDU su na kraju pristali na kompromis da se sklopi sporazum koji regulise samo izbor rukovodstva u Opstini Centar i izbor vjecnika u GV a da pitanje gradonacelnika ostane otvoreno.

Moguce je da sam rekao "kontrola nad SDA", ali ne vjerujem. Nekoliko puta sam s druge strane govorio o nasoj zelji da se u ovoj fazi u zakonodavnim tijelima pozicioniramo tako da mozemo kontrolisati proces, odnosno, da su nasi glasovi ti koji odlucuju koji od ova dva bloka ima vecinu. To nam je u slucaju GV i uspjelo i zato smo potpisali sporazum.

p.k.
Hvala na odgovoru. Definitivno sam pogrešno percipirala ulogu NS-a u našem političkom ambijentu.To je naravno moj problem (zabluda) ali sam stavove o NS-u dobila na osnovu ulaznih inputa.
Promjena sistema - korijenska se ni u snu ne može desiti u bilo kakvim sporazumima sa tvorcima istog. Sa opozicijom pogotovo (vječito opozicioni SDP). Zemlja nam je u velikim problemima odkako je rat završen a taj SDP kao socijalna stranka je samo JEDNOM uspio pobijediti na izborima i to sa poprilično desničarsom retorikom (oni se inače ne crvene). To nam govori ili o njihovoj klasičnoj nesposobnosti (što mi je nekako nelogično jer oni mnogo vole da je njima dobro) ili o insajderskoj , provizornoj ulozi u našem društvu.
U svakom slučaju problemi finansijske prirode će biti riješeni. Ok. Naravno da mogu shvatiti volonterizam svih nosioca Naše Stranke i mogu shvatiti njihovu iskrenu namjeru da žive od svog rada.
Ali o tom se trebalo misliti prije priča o principijelnosti , prije raznoraznih rečenica o ostalim političkim subjektima ili ideologiji. I reći to. A ne sada. Izbori završeni. Sva naša priča o novom i drugačijem stoji ali znate imali smo finansijske motive da sklopimo pakt sa njima.
Da izvinete Kojoviću j*ga ne ide to tako....pogotovo što vi niste populistička ili socijaldemokratska (haha) stranka , već jasno profilisana liberalna partija kao posljednji glas opozicije sistemu...kao JEDINA opozicija sistemu ste sebi dozvolili taj luksuz da to prokockate...nažalost....
Svu dosadašnju borbu sa vetrenjačama kao osoba mogu shvatiti i razumjeti i pokušati pomoći. Znam da nije bilo jednostavno.
Svu buduću akciju nikada neću razumjeti a sve i da ujutro raskinete saradnju koju ste dogovorili , ostaće trag da je sporazum bio....

Što se tiče "kontrole nad SDA" , niste pogriješili. Pogriješila sam ja . Od srca oprostite.
Hvala.
S poštovanjem vas pozdravljam.
Potpisujem

Jebu te od kraja agresije na BiH u zdrav mozak. Prosipaju patriotsku šuplju, otimaju, pljačkaju, itd. Onda 2008. godine na političku scenu dolazi NS, pa koalicija na nivou Grada sa SDP-om i principjelni raskid. Zatim, koalicija sa NSP-om i napadi sa svih strana. Iako je bilo grešaka (NS RS plakati i slično), osjetila se želja da se nešto promijeni u društvu.
Ispada da smo svi mi koji smo uzimali za ozbiljno izjave tipa - simpatizeri NS mogu mirno spavati, nemojte očekivati da će pritisnuti dugme za samouništenje, izjave o ideološkoj nekompatibilnosti stranaka i sl., naivni glupani.
FOČANSKI PROPISI

#13680 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by FOČANSKI PROPISI »

pemanapemani wrote:
Jebu te od kraja agresije na BiH u zdrav mozak. Prosipaju patriotsku šuplju, otimaju, pljačkaju, itd. Onda 2008. godine na političku scenu dolazi NS, pa koalicija na nivou Grada sa SDP-om i principjelni raskid. Zatim, koalicija sa NSP-om i napadi sa svih strana. Iako je bilo grešaka (NS RS plakati i slično), osjetila se želja da se nešto promijeni u društvu.
Ispada da smo svi mi koji smo uzimali za ozbiljno izjave tipa - simpatizeri NS mogu mirno spavati, nemojte očekivati da će pritisnuti dugme za samouništenje, izjave o ideološkoj nekompatibilnosti stranaka i sl., naivni glupani.
:thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#13681 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

nosara wrote:
tvsabina wrote: S poštovanjem vas pozdravljam.
Zasto...? :?
Iskljucivo zbog PK . Isključivo. :roll:

PS. Shvatila sam da je važan način finansiranja NS-a članstvo u parlamentima. No dodatni vijećnici u GV , pozicija predsjedavajuće/g OV ili gradonačelnika/ce ne donosi valjda presudne finansijske koristi u funkcionisanju NS-a a pozicije u OV su zagaratnovane bez obzira na političke dogovore. :roll:
Izbori 2014.....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#13682 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

prvo i osnovno što trebate naučiti je da su svi glasači glupani, samo vam niti jedan političar to neće reći.

Političke stranke su samo ispostave ekonomskih oligarhija koje drže sve konce u rukama. Glasači su tu tek da legitimiziraju kompletan pljačkaški sistem svojim glasovima samoobmanjujući se da se i njihov glas pika. Time glasači postaju dobrovoljni primači jer pristaju na perfidnu ekonomsko-političku igru u kojoj su donji u svakoj opciji.

Čak i u onim rijetkim slučajevima, kada glasači naprave radikalan i neočekivan swing prilikom glasanja, čin promjene ostaje tek formalan, ali ne i sadržajan (barem ne zadugo).

Gadost BiH političkog sistema je što imamo gladne elite koje su okrenute isključivo ličnom bogaćenju, te je sistem potpuno nepropusan za sve van stranačke i familijarne halke, što je očito i po temama koje se javnosti nameću odozgo. Po pravilu sve su to teme koje su direktni interes tih elita, dok neko ko se npr. zanima izučavanjem leptirova ili skupljanjem salveta u Bosni more da crkne od gladi.

Tako je kako je...debelo sranje je...ali ni apstinencija od glasanja nije izlaz, jer neko će izaći pa glasati tako da će uvijek neka stranka biti pobjednik. Jedina šansa za glasače da jednakom mjerom hebu političare jeste da glasaju za marginalce, poput NS-a, i tuce drugih malih stranaka....ili da se zahebavate pa na svakom niivou zaokružite nekog iz druge stranke.

Al whatever, Peđa vam je zadnja adresa na koju trebate hrak poslati....za razliku od svih ostalih, tu je i pokušava odgovoriti na sva pitanja koja postavljamo i daje nam iz prve ruke uvid u tu gofnariju i sam svjestan da je tu mali mrav...Samo mi nađite jednog političara koji će vam na e-mail odgovoriti evo ja ću odmah za tog glasati.
Control panel

#13683 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

Co0l wrote: :D
kezio se ti ili ne kezio ovo se sve desilo u zadnjih mjesec dana.
drug_profi

#13684 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

@jose
lijepo receno. I u pravu si.
Samo opet ostaje da NS nije ispunila nasa ocekivanja. Pedji svaka cast sto je otovren z apitanja, ali na kraju krajeva i to je svojevrsan marketing. A stranke se po prirodi stvari i onog sto si i ti zakljucio, moraju baviti marketingom da ti prodaju svoj proizvod.
Pedja dodje kao ona promoterka sto mi tusi tariguz. Ovaj je bolji od onog. Aha. Tita mi.
JoseMujica

#13685 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

u postojećem sistemu nema bolje :( ...mijenjaj promotorku tariguza :D
Co0l

#13686 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

Control panel wrote:
Co0l wrote: :D
kezio se ti ili ne kezio ovo se sve desilo u zadnjih mjesec dana.
I po cemu se to razlikuje od bilo kojeg mjeseca u zadnje dvije godine?
fuada

#13687 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by fuada »

SDP je napokon za prijevremene izbore ali za nivo Federacije. Ja koji se nikada nisam bavio politikom znam da su opći izbori mogući odjednom za državni, federalni, RS i kantonalni nivo. Jasenko Selimović iz SDP zna da postoje zakoni ali kaže da SDP nema vremena da ih provodi. Nikšić imenuje brata u Autoceste i kupi stan tamo gdje je smjestio svoja ministarstva. Nakon svega toga SDP kaže da je sve o.k. Pitam se da li oni to nas zajebavaju ili stvarno misle da smo toliko glupi. Ovu platformu odobravam i mislim da je odlična www.prijevremeni-izbori.ba
Banksy

#13688 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

DANI,
Broj 810, 21.12.2012
Edin Šarčević

Polemika: Šansa da se otklone sve dileme o neustavnom normiranju naroda kao nacije

Nacija je javnopravna pretpostavka popisa

Ideološki rat: Korištenje netačnih pojmova za opis socijalnih fenomena u zakonskim i podzakonskim aktima i to u zemlji koja vrvi samoproglašenim i medijski eksponiranim “pravnim ekspertima” i “političkim analitičarima”, doprinosi haotičnoj atmosferi koja kalkulira sa strahom i od popisa pravi mali ideološki rat

Ustav BiH ne poznaje pojam nacije i da ga ne koristi ni na jednom mjestu za oznake kolektiviteta. Jezik ustava poznaje pojam naroda. A, za pravo su pojmovi, to što su matematici brojevi. Ustavni sud u svojim presudama, posebno u onoj najisticanijoj, o konstitutivnosti svih naroda na državnom teritoriju, radi isključivo sa pojmom (konstitutivnih) naroda (nikako konstitutivnih nacija). To je dokaz da ustavno pravo BiH bosanskohercegovačku naciju vidi kao zajednicu državljana koja obuhvata pojedine etnički definirane narode i pojedince koji ne priznaju ovaj kod

Čini se da žalba Dennisa Gratza na formulacije iz popisnog obrasca P-1 polazi od stavova koje sam ranije iznio u stručnom mišljenju o diskriminaciji popisnim obrascem (Sveske za javno pravo br. 9-2012 i web CJP-a http://www.fcjp.ba). Budući da je i prije odgovora Agencije za statistiku BiH ova žalba postala predmetom dnevnopolitičkih “analiza”, slobodan sam skrenuti pažnju na njen fokus i značaj, ali i na činjenicu da su brzopotezni “analitičari” nekompetentno pristupili problemu i da otvaraju diskusiju o predmetu koji ne razumiju ili namjerno iskrivljuju njegov sadržaj. To objašnjava i ovu reakciju.

Žalba je, inače, pravno interesantna i zbog toga što osporava ustavnost i zakonitost nekoliko rubrika u popisnom obrascu, prije svih rubriku kojom se statistički utvrđuje etnička pripadnost odnosno “nacionalnost” popisanih osoba. Koncentriraću se samo na ovaj element. Njime se otvara pitanje o stručnom korištenju standardiziranih javnopravnih pojmova u zakonskim tekstovima i aktima kojima se izvršavaju zakoni: da li je izjednačavanje nacionalnosti i etničke pripadnosti u skladu sa pojmovnikom bosanskohercegovačkog ustava i opšteprihvaćenim javnopravnim standardima.

Nacija kao državljanstvo Dennis Gratz upravo zahtijeva da se pojmovi nacionalnost i etnička pripadnost u popisnom obrascu koriste prema opštepriznatim javnopravnim standardima i u skladu sa terminima pisanog Ustava BiH (dakle, nacija kao državljanstvo koje nije predmet nego pretpostavka popisa, etnička pripadnost kao samodefiniranje svakog građanina). Ko pročita tekst žalbe mora odmah shvatiti da je riječ o klasičnom zahtjevu kojim se tek otvara upravni postupak, a daljnji tok je neizvjestan.

Međutim, politički inspirirano čitanje je neosjetljivo za sadržaj i i pravni smisao teksta. Kao da ga ne obavezuje napisano, racionalno mišljenje i logika. Upravo dvije reakcije (R. Bajrovića i N. Jahića) jesu dobra ilustracija takvom trendu. Obojica učitavaju u ovu žalbu posljedice koje ni najmaštovitijim čitanjem samog teksta ne mogu ući u skup njegovih poruka: oni vide želje, namjere i ciljeve Naše stranke da političku moć rezervira za predstavnike konstitutivnih Bošnjaka, Srba i Hrvata i da izjednači etnički i rasni identitet (R. Bajrović), odnosno identificiraju u tekstu osjećaje pripadnosti etničkoj skupini i državi (N. Jahić). Ima tu i poduka iz ustavnog prava zbog kojih se pada na ispitu: “Ustav BiH (...) u samoj svojoj osnovi pojmu ’konstitutivnog naroda’ pripaja kontekst nacije.” Da se čovjek zamisli!

Istina je da je građanin Gratz u svoje ime uložio žalbu, i još nešto: on čita pravo, “analitičari” čitaju misli, Gratz insistira na ustavnosti, “analitičari” na prognozama, Gratz traži egzaktnu upotrebu javnopravnih standarda, “analitičari” traže produkciju političkih slika koje kalkuliraju sa strahom. Od svega ostaje konfuzno manipuliranje političkim perspektivama Naše stranke i zabrinjavajuće nizak standard javno plasiranih “analiza”.

Mislim da bi se moglo i moralo uvesti nešto reda u javne dispute koji ovu temu tek uzimaju na nišan. Od pomoći bi moglo biti ponovljeno gradivo iz primjedbe na rubriku 24: “etničko/nacionalno izjašnjavanje”. Jer, javnopravni standardi zahtijevaju da se nacija razumijeva kao skup građana jedne države (nacija je državni narod), a narod ili etnija kao zajednica jezika, kulture, svijesti o zajedničkoj sudbini, porijeklu i sl. O tome ima više nego dovoljno referentnih stavova i poopćive prakse i sve više pojedinačnih glasova koji se polako ali sigurno artikuliraju kao eufonija političkog razuma.

Ustavne kategorije Popisni obrazac je primarno pravni akt, njime se konkretiziraju odredbe iz Zakona o popisu stanovništva. Dakle, upravo se njime moraju posredovati pojmovi koji imaju pokriće u javnom pravu i koji omogućuju univerzalnu javnopravnu komunikaciju. Na toj se pozadini vidi da je Gratzov zahtjev utemeljen: on, prema mome mišljenju, izlazi u susret javnopravnim pojmovima iz kojih se mogu izvoditi prava i obaveze. Njegovim prihvatanjem bi se unio pravni red u materiju koja je, inače, podložna falsificiranju i zloupotrebi u javnom prostoru.

Podsjetimo se da Ustav BiH ne poznaje pojam nacije i da ga ne koristi ni na jednom mjestu za oznake kolektiviteta. Jezik ustava poznaje pojam naroda. A, za pravo su pojmovi, to što su matematici brojevi. Ustavni sud u svojim presudama, posebno u onoj najisticanijoj, o konstitutivnosti svih naroda na državnom teritoriju, radi isključivo sa pojmom (konstitutivnih) naroda (nikako konstitutivnih nacija). To je dokaz da ustavno pravo BiH bosanskohercegovačku naciju vidi kao zajednicu državljana koja obuhvata pojedine etnički definirane narode i pojedince koji ne priznaju ovaj kod. Treba imati na umu da je riječ o ustavnim kategorijama koje stvaraju prava i obaveze.

Prema tome, žalba o kojoj govorimo problematizira pitanje zakonitosti i ustavnosti popisne kategorije koja se ne popisuje. Nacija je javnopravna pretpostavka popisa, jer se upravo ona obuhvata popisom. Prašina u medijima zamagljuje pogled i pospješuje mentalne blokade zbog toga što od eminentno pravnog problema koji treba riješiti, pravi političku prognozu koja je potpuno proizvoljna. No, korištenje netačnih pojmova za opis socijalnih fenomena u zakonskim i podzakonskim aktima i to u zemlji koja vrvi samoproglašenim i medijski eksponiranim “pravnim ekspertima” i “političkim analitičarima”, doprinosi haotičnoj atmosferi koja kalkuira sa strahom i od popisa pravi mali ideološki rat. Njega svakako treba voditi, ali problem koji sa žalbom građanina Gratza ulazi u upravnu proceduru i koji može imati sudski epilog, nema sa ideologijom i strahom ništa zajedničko.

Zapravo bi terminološko čišćenje popisnog obrasca predstavljalo siguran oslonac za što egzaktniju statističku sliku. Zbog toga pozdravljam žalbu dr. Dennisa Graza. Bar kao šansu za državnu upravu ili sud ili, čak, Ustavni sud BiH: šansu da se otklone sve dileme o neustavnom normiranju naroda kao nacije. Ako predmet dođe do ustavnog suda možda bi, kao više puta do sada, njegova uloga prosvjetitelja političke klase prevazišla konkretan značaj ustavnog spora.
Co0l

#13689 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Co0l »

Banksy wrote:

DANI,
Broj 810, 21.12.2012
Edin Šarčević

Polemika: Šansa da se otklone sve dileme o neustavnom normiranju naroda kao nacije

Nacija je javnopravna pretpostavka popisa

Ideološki rat: Korištenje netačnih pojmova za opis socijalnih fenomena u zakonskim i podzakonskim aktima i to u zemlji koja vrvi samoproglašenim i medijski eksponiranim “pravnim ekspertima” i “političkim analitičarima”, doprinosi haotičnoj atmosferi koja kalkulira sa strahom i od popisa pravi mali ideološki rat

Ustav BiH ne poznaje pojam nacije i da ga ne koristi ni na jednom mjestu za oznake kolektiviteta. Jezik ustava poznaje pojam naroda. A, za pravo su pojmovi, to što su matematici brojevi. Ustavni sud u svojim presudama, posebno u onoj najisticanijoj, o konstitutivnosti svih naroda na državnom teritoriju, radi isključivo sa pojmom (konstitutivnih) naroda (nikako konstitutivnih nacija). To je dokaz da ustavno pravo BiH bosanskohercegovačku naciju vidi kao zajednicu državljana koja obuhvata pojedine etnički definirane narode i pojedince koji ne priznaju ovaj kod

Čini se da žalba Dennisa Gratza na formulacije iz popisnog obrasca P-1 polazi od stavova koje sam ranije iznio u stručnom mišljenju o diskriminaciji popisnim obrascem (Sveske za javno pravo br. 9-2012 i web CJP-a http://www.fcjp.ba). Budući da je i prije odgovora Agencije za statistiku BiH ova žalba postala predmetom dnevnopolitičkih “analiza”, slobodan sam skrenuti pažnju na njen fokus i značaj, ali i na činjenicu da su brzopotezni “analitičari” nekompetentno pristupili problemu i da otvaraju diskusiju o predmetu koji ne razumiju ili namjerno iskrivljuju njegov sadržaj. To objašnjava i ovu reakciju.

Žalba je, inače, pravno interesantna i zbog toga što osporava ustavnost i zakonitost nekoliko rubrika u popisnom obrascu, prije svih rubriku kojom se statistički utvrđuje etnička pripadnost odnosno “nacionalnost” popisanih osoba. Koncentriraću se samo na ovaj element. Njime se otvara pitanje o stručnom korištenju standardiziranih javnopravnih pojmova u zakonskim tekstovima i aktima kojima se izvršavaju zakoni: da li je izjednačavanje nacionalnosti i etničke pripadnosti u skladu sa pojmovnikom bosanskohercegovačkog ustava i opšteprihvaćenim javnopravnim standardima.

Nacija kao državljanstvo Dennis Gratz upravo zahtijeva da se pojmovi nacionalnost i etnička pripadnost u popisnom obrascu koriste prema opštepriznatim javnopravnim standardima i u skladu sa terminima pisanog Ustava BiH (dakle, nacija kao državljanstvo koje nije predmet nego pretpostavka popisa, etnička pripadnost kao samodefiniranje svakog građanina). Ko pročita tekst žalbe mora odmah shvatiti da je riječ o klasičnom zahtjevu kojim se tek otvara upravni postupak, a daljnji tok je neizvjestan.

Međutim, politički inspirirano čitanje je neosjetljivo za sadržaj i i pravni smisao teksta. Kao da ga ne obavezuje napisano, racionalno mišljenje i logika. Upravo dvije reakcije (R. Bajrovića i N. Jahića) jesu dobra ilustracija takvom trendu. Obojica učitavaju u ovu žalbu posljedice koje ni najmaštovitijim čitanjem samog teksta ne mogu ući u skup njegovih poruka: oni vide želje, namjere i ciljeve Naše stranke da političku moć rezervira za predstavnike konstitutivnih Bošnjaka, Srba i Hrvata i da izjednači etnički i rasni identitet (R. Bajrović), odnosno identificiraju u tekstu osjećaje pripadnosti etničkoj skupini i državi (N. Jahić). Ima tu i poduka iz ustavnog prava zbog kojih se pada na ispitu: “Ustav BiH (...) u samoj svojoj osnovi pojmu ’konstitutivnog naroda’ pripaja kontekst nacije.” Da se čovjek zamisli!

Istina je da je građanin Gratz u svoje ime uložio žalbu, i još nešto: on čita pravo, “analitičari” čitaju misli, Gratz insistira na ustavnosti, “analitičari” na prognozama, Gratz traži egzaktnu upotrebu javnopravnih standarda, “analitičari” traže produkciju političkih slika koje kalkuliraju sa strahom. Od svega ostaje konfuzno manipuliranje političkim perspektivama Naše stranke i zabrinjavajuće nizak standard javno plasiranih “analiza”.

Mislim da bi se moglo i moralo uvesti nešto reda u javne dispute koji ovu temu tek uzimaju na nišan. Od pomoći bi moglo biti ponovljeno gradivo iz primjedbe na rubriku 24: “etničko/nacionalno izjašnjavanje”. Jer, javnopravni standardi zahtijevaju da se nacija razumijeva kao skup građana jedne države (nacija je državni narod), a narod ili etnija kao zajednica jezika, kulture, svijesti o zajedničkoj sudbini, porijeklu i sl. O tome ima više nego dovoljno referentnih stavova i poopćive prakse i sve više pojedinačnih glasova koji se polako ali sigurno artikuliraju kao eufonija političkog razuma.

Ustavne kategorije Popisni obrazac je primarno pravni akt, njime se konkretiziraju odredbe iz Zakona o popisu stanovništva. Dakle, upravo se njime moraju posredovati pojmovi koji imaju pokriće u javnom pravu i koji omogućuju univerzalnu javnopravnu komunikaciju. Na toj se pozadini vidi da je Gratzov zahtjev utemeljen: on, prema mome mišljenju, izlazi u susret javnopravnim pojmovima iz kojih se mogu izvoditi prava i obaveze. Njegovim prihvatanjem bi se unio pravni red u materiju koja je, inače, podložna falsificiranju i zloupotrebi u javnom prostoru.

Podsjetimo se da Ustav BiH ne poznaje pojam nacije i da ga ne koristi ni na jednom mjestu za oznake kolektiviteta. Jezik ustava poznaje pojam naroda. A, za pravo su pojmovi, to što su matematici brojevi. Ustavni sud u svojim presudama, posebno u onoj najisticanijoj, o konstitutivnosti svih naroda na državnom teritoriju, radi isključivo sa pojmom (konstitutivnih) naroda (nikako konstitutivnih nacija). To je dokaz da ustavno pravo BiH bosanskohercegovačku naciju vidi kao zajednicu državljana koja obuhvata pojedine etnički definirane narode i pojedince koji ne priznaju ovaj kod. Treba imati na umu da je riječ o ustavnim kategorijama koje stvaraju prava i obaveze.

Prema tome, žalba o kojoj govorimo problematizira pitanje zakonitosti i ustavnosti popisne kategorije koja se ne popisuje. Nacija je javnopravna pretpostavka popisa, jer se upravo ona obuhvata popisom. Prašina u medijima zamagljuje pogled i pospješuje mentalne blokade zbog toga što od eminentno pravnog problema koji treba riješiti, pravi političku prognozu koja je potpuno proizvoljna. No, korištenje netačnih pojmova za opis socijalnih fenomena u zakonskim i podzakonskim aktima i to u zemlji koja vrvi samoproglašenim i medijski eksponiranim “pravnim ekspertima” i “političkim analitičarima”, doprinosi haotičnoj atmosferi koja kalkuira sa strahom i od popisa pravi mali ideološki rat. Njega svakako treba voditi, ali problem koji sa žalbom građanina Gratza ulazi u upravnu proceduru i koji može imati sudski epilog, nema sa ideologijom i strahom ništa zajedničko.

Zapravo bi terminološko čišćenje popisnog obrasca predstavljalo siguran oslonac za što egzaktniju statističku sliku. Zbog toga pozdravljam žalbu dr. Dennisa Graza. Bar kao šansu za državnu upravu ili sud ili, čak, Ustavni sud BiH: šansu da se otklone sve dileme o neustavnom normiranju naroda kao nacije. Ako predmet dođe do ustavnog suda možda bi, kao više puta do sada, njegova uloga prosvjetitelja političke klase prevazišla konkretan značaj ustavnog spora.
:thumbup:
Challenger__

#13690 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Pitanje za otvarača teme.
Pedja Kojovic wrote:
Aristokracija nije moja ambicija - osim u umjetnosti (ukus).
Znam da je to, načelno, privatna stvar, ali sam si pomenuo, pa budi ljubazan i dovrši misao: koja su obilježja i kriteriji "aristokratskog ukusa" u umjetnosti? Mislim da nas je bar dvoje iskazalo znatiželju (Banksy i ja) da čujemo precizniji odgovor.

Nadam se da nećeš preskočiti odgovor na ovo nepolitičko pitanje.
meskogn

#13691 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by meskogn »

nacelna podrska
Pedja Kojovic

#13692 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challenger

Danas imam puno posla, ali odgovoricu na to nepoliticko pitanje - cim stignem, ok?

p.k.
zoro3

#13693 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zoro3 »

Peđa,
Želio bi da čujem Vaše mišljenje, odnosno stav NS u vezi profesionalizacije i depolitizacije policije, a kao zastupniku u Skupštini KS postavljam Vam pitanje ?
Zašto je MUP KS raspisao konkurs za prijem „mlađih inspektora“(osoba koji imaju najmanje VI stepen stručne spreme) ,bez tačno određene vrste školske spreme, čime je omogućio da se prijave kandidati bez obzira koje su fakultete završili i zvanje stekli, tako da će poslove inspektora obavljati:veterinari,agronomi, treneri isl?
Problem zapošljavanja raznih profila u MUP-u, jedan od pokazatelja, ne postojanja prave strategije profesionalizacije MUP-a, čemu bi trebao težiti svaki sistem. No, ne radi se samo o profesionalizaciji, nego i o zdravoj logici: ako ste školovali mlade ljude sa specifičnim znanjima i vještinama i na kraju ih niste zaposlili (a u međuvremenu se na koje kakve načine zapošljavalo ljude iz drugih manje bliskih struka) gdje je tu ekonomska isplativost i moralna odgovornost za potrošeni novac poreznih obveznika?". Takvo rasipanje poreznog novca, nastavničkog truda i velikih studentskih napora za svladavanjem vrlo opsežnog i složenog gradiva studija prava i kriminalistike, je nedopustivo, jer niz radnih mjesta u MUP-u zauzimaju ljudi bez odgovarajuće stručne spreme.
Ranije sam postavljao na ovom forumu slično pitanje ali odgovor nisam dobio?
_Saša_

#13694 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by _Saša_ »

Recimo u Velikoj Britaniji se prakticira zaposljavanje ljudi u policiju razlicitih obrazovnih profila, recimo ekonomista poslije obuke na policijskoj akademiji postaje inspektor a kad i ako bude tehnoloski visak, vraca se u svoju struku i nije na teretu drzave. Barem mi je tako rekao prijatelj koji je gore dugo zivio pa mozda sad i kod nas taj zapadni model polako pocinje da postaje realnost. Mislim da u svijetu nema vise klasicnih policijskih fakulteta poslije kojih ljudi samo mogu raditi u policiji, ako su visak dirktno idu na ulicu ili se zaposljavaju iz nuzde kao privatni detektivi i zastitari.
zoro3

#13695 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zoro3 »

micki125 wrote:
_Saša_ wrote:Recimo u Velikoj Britaniji se prakticira zaposljavanje ljudi u policiju razlicitih obrazovnih profila, recimo ekonomista poslije obuke na policijskoj akademiji postaje inspektor a kad i ako bude tehnoloski visak, vraca se u svoju struku i nije na teretu drzave. Barem mi je tako rekao prijatelj koji je gore dugo zivio pa mozda sad i kod nas taj zapadni model polako pocinje da postaje realnost. Mislim da u svijetu nema vise klasicnih policijskih fakulteta poslije kojih ljudi samo mogu raditi u policiji, ako su visak dirktno idu na ulicu ili se zaposljavaju iz nuzde kao privatni detektivi i zastitari.
to jednostavno nije tačno. odnosno možda i jeste tačno ali samo u banana državama kakva smo i sami. čak i hrvatska i srbija imaju fakultete za policiju.

recimo bio sam u posjeti policijskoj akademiji u egiptu (rekao bi neko afrika, zaostali i tako..) tamo postoji akademija gdje se isključivo i namjenski može završiti srednja policijska škola, visoka policijska škola, magistrirati i doktorirati.

nigdje kao u bosni, nije devalvirano policijsko obrazovanje.
Istina je, da u Velikoj Britaniji, kao i u drugim državama EU zapošljavaju se osobe različitih obrazovnih profila, ali tačno određen broj, u skladu sa potrebama i vrstom školske spreme . Npr. za oblast privrednog kriminaliteta-dipl. ekonimista, za oblast kibernetičkog kriminala-inž. informatike itd......
Sve ostale pozicije za koje je potreban fakultet popunjavaju se isključivo kadrovima visokih policijskih škola, prava i kriminalistike.
U BiH je to uređeno na način da inspektor, može imati bilo koji stepen obrazovanja i vrstu školske spreme, te zbog toga imamo situaciju da nam agronomi, treneri i sl. vode istrage.
Postavlja se vrlo jednostavno pitanje, kako bi se osjećali građani kada bi na radno mjestu ortopeda zatekli diplomiranog kriminalistu ili na radnom mjestu veterinara zatekli pravnika.
sandoz11

#13696 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sandoz11 »

Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
kad se umiljavao onom SDA-ovcu Konakovicu , da je to bilo smijesno i prosto vulgarno...
zasto se on tako ponasao, mozda je neko od forumasa dokucio.. :bih: :bih: :bih: :bih:
JoseMujica

#13697 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

sandoz11 wrote:Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
kad se umiljavao onom SDA-ovcu Konakovicu , da je to bilo smijesno i prosto vulgarno...
zasto se on tako ponasao, mozda je neko od forumasa dokucio.. :bih: :bih: :bih: :bih:
to je tipična masonska igra...Dino "Kifla" je trenutni šef Kantonalne skupštine i njega se ima štovati po svim pravilima igre...to umiljavanje će biti naplaćeno, samo Kifla je propustio to gradivo na DIF-u pa ne konta, jer to se ne uči na desetodnevnom kursu koji je prošao
FOČANSKI PROPISI

#13698 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by FOČANSKI PROPISI »

sandoz11 wrote:Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
Allah najbolje zna,mi bi samo nagađali.
Banksy

#13699 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

sandoz11 wrote: Sef Nase stranke , Pedja, se pravo izblamirao u nedelju na OBN TV,
Ugrijalo u centrali ...

Nego, šta ono bi, 44 od 111 ...?
Pedja Kojovic

#13700 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challenger

Kad s prijateljima pricam o muzici, knjigama, filmovima, itd. koji nam se svidjaju - a njima se moj izbor najcesce ne dopada - oni moj ukus tako definisu.

p.k.
Locked