Republika Turska

Post Reply
sunceKOtepsija

#13676 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

"Vrhovni komandant je izdao naredbu-promjenite dolare"-graadani su pohrlili u mjenjacnice-udruzenje biznismena-malih i malo vecih trgovaca-a medu njima i legendarni Tanju Çolak-nogometni virtuoz koji ponovo (nakon sto je Hakan Şükür izbrisan iz povjesti turskog nogometa zbog clanstva u gulenovskoj teropristickoj organizaciji) drzi rekord najboljeg strijelca u toj vec spomenutoj povjesti -Tanju je promjenio cak 80 000 dolara :thumbup: takode zajedno sa njim u mjenjacnici su bile stotine trgovaca koji su promjenom cirka 1 000 000 dolara odgovorili na poziv predsjednika Republike i pokazali Patriotizam-njih stotine suprostavili su se zdruzenim napadima na Tursku ekonomiju. Na 03.51 i pred kraj videa vidimo i zanimljiv radikalni protest paljevine dolara za koje se ucesnici zaklinju svime sto imaju da su pravi-istina ili ne pitanje je sad? U svakom slucaju za ove ljude dolar je mrtav!
Image
Ko razmjeni 300$ besplatna knjiga (nije Gulenova :thumbup: )
Image
ko razmjeni 200 dolara 24 sata besplatan caj
Image
ko razmjeni najmanje 300$ besplatan doner
Image
16 dana besplatan caj
Image
najmanje 200$ ko razmjeni besplatan obrok+prilog
Image
besplatan prevoz
Image
jedan drzavni ssluzbenik obezbijedio je pola tona maslina -svako onaj ko razmjeni najmanje 100 $ dobiva 5 kila maslina-kaze da mu je zelja bila na ovaj nacin podrzati kampanju koju je pokrenuo Predsjednik Republike.
Image
medutim-kao i na svakom mjestu i u svako vrijeme postoje neki ljudi kojima patriotizam nije jaca strana-ti petokolonasi su uporedo sa kampanjom koju su pokrenule patriote poceli nuditi usluge koje bi u najmanju ruku-u normalnim ratnim okolnostima dovele do vojnog suda-za 5 lira nude potpisanu i ovjerenu potvrdu o razmjeni bilo koje kolicine deviza za lire :repetirana:
Predsjednik je neki dan izjavio "znam da sam sam na ovom putu" govoreci o svojoj borbi protiv visokih kamata i deviza
Image
nakon toga je na tviteru pokrenutra kampanja sa sloganom #YalnızDeğilsinERDOĞAN "nisi sam Erdo"
Image
ipak i ova prica ima sretan kraj :thumbup: -danas je Predsjednik izjavio da je nakon sto je vidio mnogo poruka na twiteru sa porukom #YalnızDeğilsinERDOĞAN tj. "nisi sam" shvatio da zaista nije sam :bih:
Image
Image
zagortenej

#13677 Re: Republika Turska

Post by zagortenej »

druže @sunceKOturska

divim se tvom entuzijazmu i volji da nama ostalima približiš realno stanje u bratskoj nam Turskoj i što pratiš svaki potez jednog islamskog velikana i gromade kakav je Erdogan r.a i njegovoj borbi za dobrobit turskog naroda ali i ummeta u cjelini. sad vidimo da one informacije što nam plasira mrski zapad su u stvari sve laži i obmane i njihova težnja da diskreditiraju ovog velikana. nadamo se da će i sultan saznati za ove tvoje napore i upisati ih kao dobra djela.
šta reći na kraju osim

Image
Kikibombona

#13678 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Question: Concerning Turkey, we heard during a certain period of time of a Turkish delegation, or delegations, and talk of a shift in Turkish position. Afterwards, relations deteriorated further, and Turkey made an incursion which you described as an invasion. Would things come to a military confrontation with Syria if the interference continued?

President Assad: As long as the Turkish policy is run by an abnormal and psychologically-disturbed person like Erdogan, we have to expect all possibilities. When you deal with a psychologically-disturbed person, there is no place for logic. Logic says that there is no interest for Syria and Turkey except in good relations. The popular sentiment in Turkey, as in Syria, is still in that direction. But ultimately, when there is Turkish interference, Syria has the right to defend its territories. This is self-evident, and we will of course do it. Now there are military priorities, but in principle we certainly have the right. But we hope that rational people in Turkey will be able, meanwhile, to convince Erdogan to stop his foolishness and recklessness concerning Syria. In that case we can avoid such a confrontation, and we must act in order to prevent it.
http://sana.sy/en/?p=95555

:D

Odlicna analiza...

http://mobile.nytimes.com/2016/12/07/op ... c7qRg9kfg5
sunceKOtepsija

#13679 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

@zagortenej
moje-a vjerujem i osjecaje vecine gradana ex-yu prostora (a i sire) najbolje opisuju rijeci Yigita Buluta koji je 2015. izjavio da je spreman umrijeti za Erdogana :bih:
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/glavn ... /161208057
Image
Glavni Erdoganov savjetnik: Kuhari koji u Turskoj snimaju TV emisije su špijuni
Glavni savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Yigit Bulut izjavio je kako strane zemlje Tursku špijuniraju čak i preko kuhara koji putuju po Turskoj.
Neki od kuhara koji u Turskoj snimaju svoje TV emisije su uključeni u špijunažu, rekao je Bulut.

"Naprimjer, gledao sam emisiju na jednom programu gdje Englez i Italijan putuju Anadolijom i snimaju emisiju o hrani, putuju u mnoge predjele i sela i tu spremaju jela. Da li vi stvarno mislite da oni to rade tek tako? Jeste li ikada vidjeli nekog Turčina koji na francuskoj televiziji ima svoj show i putuje po francuskim selima i industrijskim zonama", upitao je Bulut.

Dodao je da kuhari zloupotrebljavaju gostoprimstvo Turaka te da skupljaju informacije o vojnim objektima i industrijskim postrojenjima.

Bulut je bivši televizijski voditelj, a za savjetnika je imenovan 2013. kada je ustvrdio da su protesti u Gezi parku pokušaj Zapada da svrgne Erdogana.

Hurriyet prenosi i da je Bulut 2015. izjavio da je spreman umrijeti za Erdogana.
Image
Denizli-akcvija snaga sigurnosti u mlijekaari koja zaposljava 1200 radnika uhapseno 17 osoba zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
Çukurca-nakon hapsenja nacelnika i 30 drugih vodecih ljudi opstine-clanova DBP-a danas na celo uprave imenovan vladin upravitelj. Takode na podrucju Dijarbakira -opstine Kajapınar i Jenisehir nakon hapsenja lokalnih zvanicnika imenovan vladin upravitelj
Image
direktor turske "İşBank" rekao da nikada nije htio imati bilo kakvog possla sa devizama niti ih je ikada skupljao :bih: "Zasto nisam? zato jer sam drzavljanin Turske Republike-primam platu u lirama-trosim lire-nema potreba da skupljam devize. Gradanima i firmama preporucujemo isto-koristite lire ne skupljajte devize" :bih:
Tito_i_Partija

#13680 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

sunceKOtepsija wrote:Image
nakon toga je na tviteru pokrenutra kampanja sa sloganom #YalnızDeğilsinERDOĞAN "nisi sam Erdo"
Image
ipak i ova prica ima sretan kraj :thumbup: -danas je Predsjednik izjavio da je nakon sto je vidio mnogo poruka na twiteru sa porukom #YalnızDeğilsinERDOĞAN tj. "nisi sam" shvatio da zaista nije sam :bih:
Ahahahahaha, ne mogu da vjerujem kako Brko levati ljude. Pravo iz Telenovele/Turske serije. :pisnuo:
Kikibombona

#13681 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

#SongülElçil (21) brutally murdered & cut into six pieces by Turkish man in #Adana after she allegedly told him: "We will create Kurdistan".
"She said Kurdistan will be free. I lost control & strangled her. When she started to shake I struck her head with a hammer." #SongülElçil
Image

Image

Turska je do sada ubila 163 sirijska civila na tursko-sirijskoj granici. Vecina civila je ubijena nakon sto su ilegalno pokusali uci u Tursku.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13682 Re: Republika Turska

Post by Truba »

uh da su to ucinili madjari
animus

#13683 Re: Republika Turska

Post by animus »

Turska nema izbora. Amerika joj radi o glavi vec odavno. U pocetku tajno ali pokusaj puca je sve ogolio. Europa je naravno stala na stranu Amerike i kritizira Erdu sto je sprijecio puc. Jedini razlog ovih napada je sto im ne odgovara jaka turska. Ali nije turska macji kasalj pa da to tako glat prodje. Obzirom da su im zabili noz u ledja onda se logicki okrecu drugim drzavama koje su u nemilosti zapada. Problem obe strane je sto je turska bitan dio natoa i sto ima vaznu stratesku poziciju. Pokusat ce oni sve da je sruse ali im ponestaje mogucnosti. Bitan je stav i podrska naroda a on ima tu najvecu mogucu podrsku. Pobjeda Trumpa sve ovo jos vise komplikuje jer on donosi drugaciju politiku. Cinjenica je da su izdali svog saveznika i da im ne treba vise nikad vjerovati. Mozda jesu stanovnistvom manji od zapada ali rusija turska i iran kontrolisu vecinu resursa na svijetu. Jos ako prosire bojni uticaj na bliskom istoku onda ce se njih itekako pitati sve na svijetu.
Horcrux

#13684 Re: Republika Turska

Post by Horcrux »

animus wrote:Turska nema izbora. Amerika joj radi o glavi vec odavno. U pocetku tajno ali pokusaj puca je sve ogolio. Europa je naravno stala na stranu Amerike i kritizira Erdu sto je sprijecio puc. Jedini razlog ovih napada je sto im ne odgovara jaka turska. Ali nije turska macji kasalj pa da to tako glat prodje. Obzirom da su im zabili noz u ledja onda se logicki okrecu drugim drzavama koje su u nemilosti zapada. Problem obe strane je sto je turska bitan dio natoa i sto ima vaznu stratesku poziciju. Pokusat ce oni sve da je sruse ali im ponestaje mogucnosti. Bitan je stav i podrska naroda a on ima tu najvecu mogucu podrsku. Pobjeda Trumpa sve ovo jos vise komplikuje jer on donosi drugaciju politiku. Cinjenica je da su izdali svog saveznika i da im ne treba vise nikad vjerovati. Mozda jesu stanovnistvom manji od zapada ali rusija turska i iran kontrolisu vecinu resursa na svijetu. Jos ako prosire bojni uticaj na bliskom istoku onda ce se njih itekako pitati sve na svijetu.
Mozes li elaborirati ovo boldirano, zasto im ne odgovara jaka Turska?
animus

#13685 Re: Republika Turska

Post by animus »

Jaka izvozna ekonomija na pragu europe koja je velika konkurencija a poceli su da kupuju i fabrike po eu. Osim toga nemaju mogucnost da ih kontrolisu i pljačkaju kao druge manje drzave nego cak suprotno. Nikom ne duguju pa ih ne mogu ni kontrolisati. Velika sila koja se pocela mijesati i u njihove interesne sfere i cesto im kontrirala svojim stavovima. Rusi im sve cesce postaju poslovni partneri u energetskom biznisu a tu je eu najtanja pa bi u takvom odnosu bili bas donji. Ima jos puno razloga koje necu navoditi ali ovo su glavni.
sunceKOtepsija

#13686 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

vivaldi wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Milorad, Dzevad, Domagoj, Lazanski i pipa i ostala ekipa lajk zis veri mačNemoj vise tako ti Boga....osnovne cinjenice o Turskoj ekonomiji ti nisu poznate.
prije ce biti da tebi neke stvari nisu poznate, ali sada cu ti malo bolje pojasniti.

pad lire je strasan udar za tursku iz vise pravaca pa je zato erdogan ovako zadramio pa krenimo redom:

turska ima veliki dug, oko 430 milijardi dolara, mahom u dolarima i dobrim dijelom kratkorocan. to je problem broj 1.

e sad zamisli npr neku veliku gradjevnisku kompaniju ili 10 manje manjih nebitno (gradjevina je bila jedan od stubova razvoja proteklih godina pa njih uzeh za primjer ), koje zajedno imaju godisnju ratu od milijardu dolara. Prosle i prethodnih godina lira se vrtila oko 3 za dolar, a sada je 3,5. To znaci da je toj kompaniji ili kompanijama trebalo 3 milijardi lira da vrate 1 milijardu dolara duga. Ove godine 3 milijarde nisu dovoljne. Sada im treba 3,5 milijardi lira za 1 milijardu dolara.

to je 500 miliona lira vise koje se moraju odbiti od necijih bubrega. to nece biti moji, ni tvoji, ni dzevadovi, ni domagojevi ni bubrezi lazanskog. to ce biti turski bubrezi. Kao sto vidis na ovim slikama po mjenjacnicama je nasmijana samo sirotinja koja mijenja par stoja jer to smatraju patriotizmom i obavezom. Biznismeni koji sada iz straha moraju mjenjati stotine miliona njima nije do smjeha ni najmanje. ali da se vratim na onih extra 500 miliona. To ce vlasnici kompanija namiriti iz svog dzepa (od profita) ili ce poskupit svoje proizvode/usluge pa trosak prenijeti na krajnje kupce, ili ce ici na neku opciju popola, ili asimetricno, ili neki drugi model, ali tih 500 miliona ce se izbiti iz turskih dzepova, jedino ne znamo tacno cijih.

problem broj 2.

turska je ovisna o uvozu, pogotovo energenata i novih tehnologija. te se stvari kupuju za devize (dolare/eure). glavni izvor deviza je izvoz. turska ima veliki izvoz, ali je problem sto ima jos veci uvoz pa je u spoljnoj trgovini godisnje kratka 40-50 milijardi dolara.

problem broj 3.

zbog erdoganove politike ugrozeni su svi ostali izvori deviza. obaranje aviona, ubistvo 10-ak svaba u onom napadu u istanbulu, rat s kurdima i drugo je sjebalo prihode od turizma (a oni su bili preko 30 milijardi dolara), zbog opste nesigurnosti i zapaljive retorike opale su i strane investicije pa se zelembaci i euri ni po tom osnovu vise ne slivaju u desetinama milijardi. doznake iz dijaspore su vjerovatno jedino sto nije u mogucnosti da sjebe pa su one preptostvljam na pribliznom nivou ko i do sada.

problem broj 4.

sa padom vrijednosti lire nije poskupila samo otplata kredita. poskupio je sav uvoz. ako je npr nabavna cijena nekog macintosha 1.000 dolara, to je uvoznika do sada kostalo 3.000 lira i on je taj mac u maloprodaji prodavao za recimo 3.500 lira. Ove godine zbog pada lire ce uvoznika kostati 3,500, pa ce u maloprodaji sada biti 4.000 sto onda utice i na prodaju jer plate ne rastu ili rastu daleko manje u odnosu na pad lire. sa padom kupovne moci ekonomija logicno usporava.

problem broj 5.

sasvim slucajno sa dogovorom rusa i opec-a zadnjih dana je i nafta skocila 10-ak % pa je i to dodatni trosak i pritisak na liru

tu su jos i ratni troskovi, unistavanje vlastitih gradova na istoku itd

sve ovo sto sada radi je topljenje vlastitog finansijskog sala - cijedi ustedjevinu naroda, dobit firmi, vjerovatno povlaci i turski kapital iz drugih zemalja kojeg ima svaka drzava...ali to je siromasenje koje ce mu kupiti nesto vremena. koliko vremena - nemam pojma. zavisi koliko iscjedi i zavisi od nekih drugih faktora.

njegov konflikt sa zapadom nema nikakvog smisla. sve je stavio na kocku zbog boga pitaj cega.

svim ovim problemima on nema adekvatnu zamjenu.
Bosanac sa dna kace wrote:nadje novo trziste i partneri turskoj ekonomiji osim Evrope. Ne zaboravi da je partner br.1 turske ekonomije EU, sav izvoz zavisi od EU, a najvise se izvozi u Njemacku. Ovom nekom saradnjom sa Iranom, Rusijom, Kinom i ne znam kim vise sve zeli se naci alternativa za EU, zato prihvatjau njihove valute....
ovo sto si napisao nije rjesenje zbog strukture turskog izvoza i (ne) razvijenosti same ekonomije. spomenuo si njemacku. trecina turskog izvoza u njemacku kao i ostale evropske zemlje su gace i carape. kina i azija ne mogu biti alterantiva i trziste vec naprotiv, oni su konkurencija. prodavat njima tekstil je ko prodavat pijesak sahari. druga trecina izvoza je autoindustrija, a to su zapravo zapadne marke koje su pootvarale fabrike po turskoj. oni mogu sa rusima i azijom imate neke dealove oko nafte i energenata, mozda i nize cijene, mozda neke dealove u jos nekim granama, ali turska ekonomija u ovoj razvojnoj fazi nema alternativu zapadu.

osim toga sada i istok zna koliko je tajib ranjiv cime je u startu oslabio pregovaracke pozicije. mozda su upravo ova desavanja u siriji posljednjih dana koja su sasvim suprotna od turskih ciljeva i planova, prva od krastavih zaba koju je progutao.

na kraju se opet vracamo na isto pitanje - zasto je usao u konflikt sa zapadom...
Image

odgovor jednog penzionera CNN-Turkovom ekonomisti-Eminu Ćapi za kojeg provladini mediji tvrde da 15 godina radi kao agent stranih sila na podrivanju povjerenja u tursku vladu je bio ostar-donio je sve svoje devize i razmijenio za lire "neka ovo vidi taj bijednik Emin Çapa...odazvao sam se pozivu Predsjednika i donio devize, neka vidi taj nevjernik..."
Emin Capa je izrazi skepsu spram promjene deviza odnosno da ce oni koji su 15.07. izasli na ulice odgovoriti na poziv, takode godinama je kritikovao ekonomsku politiku vlade-nakon zadnje objave i niza prijetnji koje su uslijedile zatvorio je za javnost svoj tviter profil (da nije kriv sigurno ne bi)
Image
Image
Image
Image
Image
Horcrux

#13687 Re: Republika Turska

Post by Horcrux »

animus wrote:Jaka izvozna ekonomija na pragu europe koja je velika konkurencija a poceli su da kupuju i fabrike po eu. Osim toga nemaju mogucnost da ih kontrolisu i pljačkaju kao druge manje drzave nego cak suprotno. Nikom ne duguju pa ih ne mogu ni kontrolisati. Velika sila koja se pocela mijesati i u njihove interesne sfere i cesto im kontrirala svojim stavovima. Rusi im sve cesce postaju poslovni partneri u energetskom biznisu a tu je eu najtanja pa bi u takvom odnosu bili bas donji. Ima jos puno razloga koje necu navoditi ali ovo su glavni.
Konkurencija kome? EU? Kao zajednici evropskih zemalja vs Turska? To je malo ne-fer poredjenje i ne vjerujem da stoji. Ko pljacka i koje su male zemlje koje se pljackaju i kako to Turska izbjegava?

"Nikom ne duguju pa ih ne mogu ni kontrolisati" Pravilno bi bilo reci da Turska ne duguje MMFu i to je sve. Sama Turska ima dug, i pretpostavljam da je u interesu zemalja koje drze taj dug da ih vrati, tako da bih rekao da ono "da im smeta jaka Turska" ne stoji.

"Rusi im sve cesce postaju poslovni partneri u energetskom biznisu a tu je eu najtanja pa bi u takvom odnosu bili bas donji" Rusija je vecinski snabdjevac energijom u EU, pa je pretpostavljam, tako i u Turskoj. Jel, glupo bi bilo izvoziti nesto u Tursku, a sto i sama EU uvozi. Nisam siguran da ti je ovo bas validan argument.
Sanjarko

#13688 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

vivaldi wrote: turska ima veliki dug, oko 430 milijardi dolara, mahom u dolarima i dobrim dijelom kratkorocan. to je problem broj 1.
Ja kak znam to nije dug nego deficit u robnoj razmjeni.
Ima i Bosna isti ak ne i gori od Turske.
I Merika ima sa Kinom svake godine preko 2-sta milijardi dolara.

Ne znam mozda grijesim, mozda si ti upravu.
Al Ja kak znam to nije dug nego deficit u robnoj razmjeni.
Sanjarko

#13689 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
vivaldi wrote: turska ima veliki dug, oko 430 milijardi dolara, mahom u dolarima i dobrim dijelom kratkorocan. to je problem broj 1.

Evo vidim sad dug i deficit se izjednacili. Moja greska.
Sad pitanje kome duguju.
Fudo Bosna

#13690 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Sad pitanje kome duguju.
Fudo Bosna

#13691 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

Vizionar 1985 wrote:
Vizionar 1985 wrote:

Sad pitanje kome duguju.

Samo uz vaznu napomenu da Turska ne spada u najzaduzenije zemlje svijeta ni po kom osnovu, bez
obzira na dug koji ima i bez obzira na hvalospjeve cijele EU na ovoj temi. Mnoge EU zemlje su zaduzenije a i van EU ima velikih duznika, ( sa daleko vecim dugom od Turske), a te zemlje , veliki duznici, inace vaze za najvece svjetske ekonomije !
animus

#13692 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by animus »

Horcrux wrote:
animus wrote:Jaka izvozna ekonomija na pragu europe koja je velika konkurencija a poceli su da kupuju i fabrike po eu. Osim toga nemaju mogucnost da ih kontrolisu i pljačkaju kao druge manje drzave nego cak suprotno. Nikom ne duguju pa ih ne mogu ni kontrolisati. Velika sila koja se pocela mijesati i u njihove interesne sfere i cesto im kontrirala svojim stavovima. Rusi im sve cesce postaju poslovni partneri u energetskom biznisu a tu je eu najtanja pa bi u takvom odnosu bili bas donji. Ima jos puno razloga koje necu navoditi ali ovo su glavni.
Konkurencija kome? EU? Kao zajednici evropskih zemalja vs Turska? To je malo ne-fer poredjenje i ne vjerujem da stoji. Ko pljacka i koje su male zemlje koje se pljackaju i kako to Turska izbjegava?

"Nikom ne duguju pa ih ne mogu ni kontrolisati" Pravilno bi bilo reci da Turska ne duguje MMFu i to je sve. Sama Turska ima dug, i pretpostavljam da je u interesu zemalja koje drze taj dug da ih vrati, tako da bih rekao da ono "da im smeta jaka Turska" ne stoji.

"Rusi im sve cesce postaju poslovni partneri u energetskom biznisu a tu je eu najtanja pa bi u takvom odnosu bili bas donji" Rusija je vecinski snabdjevac energijom u EU, pa je pretpostavljam, tako i u Turskoj. Jel, glupo bi bilo izvoziti nesto u Tursku, a sto i sama EU uvozi. Nisam siguran da ti je ovo bas validan argument.
Dobro, ne prihvatas ove argumente. Nije turska konkurent eu iako ima veliki deficit u robnoj razmjeni sa njima. Ne vidis kako pljackaju sve balkanske zemlje i zemlje bivseg ruskog uticaja. Nije problem sto su njemci vlasnici pola madjarske češke i poljske. Dogovor turske i rusije nije problem iako ce nastati monopol u snadbijevanju gasom vecine europskih zemalja.

Da cujemo onda tvoje objasnjenje ovih ataka na tursku.
vivaldi

#13693 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Fudo Bosna wrote:Samo uz vaznu napomenu da Turska ne spada u najzaduzenije zemlje svijeta ni po kom osnovu, bezobzira na dug koji ima i bez obzira na hvalospjeve cijele EU na ovoj temi. Mnoge EU zemlje su zaduzenije a i van EU ima velikih duznika, ( sa daleko vecim dugom od Turske), a te zemlje , veliki duznici, inace vaze za najvece svjetske ekonomije !
nisam ni rekao da imaju najveci vec veliki s jako nepovoljnom rocnosti. druga stvar nije bitno koliko je vec mozes li ga vracat i kakve su perspektive i dugorocne prognoze. sve te stvari idu na dusu tajibu koji i dalje nastavlja po starom poput ove bizarnosti sa zamjenom deviza.

sto se tice hvalospjeva, ponovicu sto sam vec napisao - turska, sa ovakvom ekonomijom kakva jeste ne moze sebi dopustiti ugorzavanje ekonomskih veza sa zapadom jer ce ga popusit. vecini ili svim evropskim zemljama je sve iznad nule rast, turskoj nije. turska nula pocinje od 3. samo po osnovu prirodnog prirastaja turcima raste populacije za milion godisnje, bez izbjeglica. to je more novih radnih mjesta koje moras otvarat svake godine da bi drzao nezaposlenost pod kontrolom. alterantivu tom rastu ne mogu naci na istoku.
Fudo Bosna

#13694 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

De malo odvadi zivota ti, , naravno da treba imati dobre ekonomske odnose sa Evropom, ali ogromno trziste Irana, Rusije, Kine itd, nije ni priblizno iskoristeno koliki je to ogroman potencijal, po tebi eto kao, "jadna Turska", eto jadni propadose, a Evropa sva "cvjeta", a komplet juzna Evropa je u stulcu, Portugal pred bankrotom, Italija ili vec ili vrlo brzo u krizi i tako dalje...

Da o buranijama od, "naprednih euro drzava", poput: nas, Cro, Srbije, Makedonije, C.Gore, onih Litva/Latvija bananica, Bugara, propale u dno dna Grcke, ( eto oni bas imaju mogucnost/Grci, da vrate dug), znaci doobar dio Evrope je u daleko vecem stulcu i zaduzenosti od Turske, zato malo odvadi sa kritikom Turske i hvaljenjem Evropske ekonomije, pretjerujes...
salik79

#13695 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Turkey court rules to stop legal cases against Israelis over flotilla raid

A court in Turkey has ruled that litigation must be dropped against four Israeli military officials over a commando raid that killed 10 Turkish humanitarian aid workers in 2010.

The Turkish court trusted with the case dropped it after a closed-door hearing on Friday as per an agreement between Ankara and Tel Aviv on the restoration of bilateral diplomatic ties, which had been severed after the attack.

Under the agreement, which was struck in June, Ankara settled for just an apology and compensations to the families of the Turkish victims, pledged not to hold Israeli individuals liable for the assault, and also backed down from its earlier demand that Tel Aviv lift its siege of the Gaza Strip.

Turkey’s private Dogan news agency reported that the court had also waived arrest warrants against the Israelis, among whom was the regime’s former military chief of staff Gabi Ashkenazi.

The Turkish activists were attacked on board Mavi Marmara — the lead ship in a six-vessel aid convoy heading for the Israeli-blockaded Gaza Strip — in international waters in the Mediterranean Sea. Nine died on the spot, and a tenth succumbed to injuries later. The others were detained by Israeli forces.

The court case had been brought on behalf of 740 individuals from 37 countries, who say their loved ones had been wounded, assaulted, or imprisoned during the raid.

The normalization of ties between Turkey and Israel also entailed the posting of ambassadors. Israel’s first ambassador to Turkey since the rupture in the relations, which saw Ankara expelling the previous envoy, commenced his work on Monday.

Reports said that tumult erupted at the courthouse before the verdict was read.

The lawyers and families of the victims walked out of courtroom shouting “Damn Israel” and “Mavi Marmara our honor.”

Selcuk Kar, a lawyer from Humanitarian Relief Foundation (IHH), which had sponsored the aid convoy, said the judge dismissed the case in haste. “The judicial process will continue. It is not over yet. We will continue to try all legal ways but… Israel is already convicted,” he said.

With the bilateral deal between Turkey and Israel, it will be very unlikely, if not impossible, for the plaintiffs to be able to press their case again in a Turkish court.
sunceKOtepsija

#13696 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

salik79 wrote:Turkey court rules to stop legal cases against Israelis over flotilla raid

A court in Turkey has ruled that litigation must be dropped against four Israeli military officials over a commando raid that killed 10 Turkish humanitarian aid workers in 2010.

The Turkish court trusted with the case dropped it after a closed-door hearing on Friday as per an agreement between Ankara and Tel Aviv on the restoration of bilateral diplomatic ties, which had been severed after the attack.

Under the agreement, which was struck in June, Ankara settled for just an apology and compensations to the families of the Turkish victims, pledged not to hold Israeli individuals liable for the assault, and also backed down from its earlier demand that Tel Aviv lift its siege of the Gaza Strip.

Turkey’s private Dogan news agency reported that the court had also waived arrest warrants against the Israelis, among whom was the regime’s former military chief of staff Gabi Ashkenazi.

The Turkish activists were attacked on board Mavi Marmara — the lead ship in a six-vessel aid convoy heading for the Israeli-blockaded Gaza Strip — in international waters in the Mediterranean Sea. Nine died on the spot, and a tenth succumbed to injuries later. The others were detained by Israeli forces.

The court case had been brought on behalf of 740 individuals from 37 countries, who say their loved ones had been wounded, assaulted, or imprisoned during the raid.

The normalization of ties between Turkey and Israel also entailed the posting of ambassadors. Israel’s first ambassador to Turkey since the rupture in the relations, which saw Ankara expelling the previous envoy, commenced his work on Monday.

Reports said that tumult erupted at the courthouse before the verdict was read.

The lawyers and families of the victims walked out of courtroom shouting “Damn Israel” and “Mavi Marmara our honor.”

Selcuk Kar, a lawyer from Humanitarian Relief Foundation (IHH), which had sponsored the aid convoy, said the judge dismissed the case in haste. “The judicial process will continue. It is not over yet. We will continue to try all legal ways but… Israel is already convicted,” he said.

With the bilateral deal between Turkey and Israel, it will be very unlikely, if not impossible, for the plaintiffs to be able to press their case again in a Turkish court.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 91,00.html
The son, Ahmet Burak Erdogan, is the owner of the MB Shipping company, which holds two cargo vessels. One of them, Safran-1, has sailed between Turkish and Israeli ports several times, transferring goods back and forth.
The ship, which is 95 meters (312 feet) long, last docked at the Ashdod Port on January 12 – about three months before the end of the crisis between the countries.

An assistant to the chairman of the Republican People's Party (CHP), Erdogan's main opposition in the Grand National Assembly, slammed the Turkish prime minister over his "hypocrisy" during a press conference in Ankara.

Fellow opposition members directed a series of questions at Erdogan: "Has your son been exempted from the trade embargo against Israel? Is it ethical? What share of the volume of trade with Israel did the ship owned by your son take?"
Yet the Turkish parliament members made a wrong assumption: In fact, Turkey never declared a trade embargo against Israel event at the height of the diplomatic crisis. Erdogan did announce that he was suspending economic ties with Israel, but later clarified that he had only referred to defense-related trade.

During the crisis between Israel and Turkey, trade ties between the two countries thrived, reaching an all-time high of $4 billion – a 30% increase.
da bi vec slijedece godine dostigla 5 milijardi http://www.sozcu.com.tr/2014/ekonomi/ik ... or-559414/

sunceKOtepsija

#13697 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
(somalija 2011. prije dolaska Erdogana i 2015.)
Predsjednik Republike govoreci protiv visokih kamata i odlucnosti da koriste lire u finansijskomn poslovanju rekao:"Neki ne zele da vide sta se zabpravo krije iza povecanja vrijednosti deviza u odnosu na liru, ne zele da vide kakve se zakulisane igre igraju i ko stoji iza svega i zasto...Prije 3 i po godine smo otplatili dug MMF-u-a neki opet govore "posudite pare"-to su izdajnici turskog naroda. Zasto da se zaduzujemo kod MMF-a? Uopste nemamo potrebu da uzimamo pare od njih-Turska je napokon stala na noge. Danas smo mi na drugom mjestu poslije SAD-a po pomoci nerazvijenim drzavama, poslije nas na trecem mjestu su englezi. Ako bi se gledalo po prihodu po glavi stanovnika mi smo zapravo prvi po pomoci nerazvijenim zemljama"

Menemen (izmir) na derbiju 1. amaterske lige (1. grupa) izmedu Asarlık Gençlikspor i Dikili-ja zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji uhapsen nogometni sudija Mustafa Samet Gacaroğlu
Image
Akcija snaga sigurnosti protiv clanova gulenovske teroristicke organizacije u farmaceutskoj kompaniji "Onko Koçsel"-uhapsen predsjednik uprave İrfan Koç, geneeralna direktorica Tuğçe Koç ve te voditeljica uprave za ljudske resurse Ayda Onat
-Velika akcija i u Istanbulu-uhapsena 51 osoba-medu njima veliki broj uposlenika Istanbulskog Univerziteta zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji. Na listi trazenih se nalazi(o) i Abdurrahim Karslı koji je osim sto radi na Pravnom fakultetu spomenutog univerziteta i predsjednik marginalne MP-a (Partije Centra)-medutim s obzirom da je nedavno imao preadivanje jetre njegovo privodenje pravdi je odgodeno
Image
Turkish Airlines kupio avion bivseg tuniskog predsjednika Bin Alija koji je svrgnut s vlasti 2011. za 78 miliona eura-neki sumnjaju da ce avion biti novi avion predsjednika Republike Turske, dok drugi tvrde da ce avion raditi na Vip linijama i zaradivati pare-navodno je unutrasnjost aviona dizajnirala poznata Luis Vuitton kompanija
Image
dokaz da nikome ne treba davati sifru za Wi-Fi-u Kodzaeliju uhapsen Jusuf Taf koji je kako je utvrdeno komsiji na spratu iznad inicijala I.I. (koji je inace nastanjen u Svicarskoj-povremeno dolazi u Tr) dako sifru od Wi-Fi-ja a on je to koristio kako bi komunicirao sa osumnjicenim pripadnicima gulenovske teroristicke organizacije. Policija je nakon utvrdivanja cinjenickog stanja Jusufa pustila na slobodu dok je kompjuter pomenutog I.I. zaplijenjen.
Image
Malo sukoba i teswkih rijeci i u Parlamentu-predsjednik AKP-ove parlamentarne grupe optuzio HDP-ove zastupnike da kopanjem rovova po ulicama gradova zele voditi politiku, a Uğur Bayraktutan (CHP) iz Artvina pitao "ko je bio vlast dok su se kopali rovovi, zar niste vi (AKP), gdje je tad bila drzava" na sto su se clanovi AKP-a nasli uvrijedeni-te je doslo do verbalnih okrsaja i prijetnji pa je data pauza od 40 minuta da se smire strasti.
Inace, danas bi trebao pred parlament dodi i zajednicki prijedlog AKP-MHP o ustavnim izmjenama koje bi nakon prolaska u pralamentu trebale ici na dugo najavljivani referendum planiran za mart/april (neki spominju kraj marta pocetak aprila, spekulisalo se i sa 23.04.2017)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13698 Re: Republika Turska

Post by Truba »

dzudisti zatražili azil u njemačkoj

pa šta je ta njemačka jebote raj na zemlji???
sunceKOtepsija

#13699 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Image
https://twitter.com/evrenselgzt/status/ ... 5132098560
navodno autobomba blizu stadiona Besikatasa ima dosta ranjenih-meta autobus sa policajcima

trenutak eksplozije uzivo na Besiktas TV
Regulaciono vijece za medije donijeta i privremena zabrana izvjestavanja kao i uvijek u slicnim okolnostima
vivaldi

#13700 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Fudo Bosna wrote:De malo odvadi zivota ti
odvadicu ja odmah, samo ti reci odakle da odvadim
Fudo Bosna wrote:ali ogromno trziste Irana, Rusije, Kine itd, nije ni priblizno iskoristeno koliki je to ogroman potencijal
pa ko im je do sada branio da iskoriste taj potencijal?
Fudo Bosna wrote:Portugal pred bankrotom, Italija ili vec ili vrlo brzo u krizi i tako dalje...
pomenuti nisu tajipova briga, a nisu ni tema, mada mozemo o svemu i svakome sto se mene tice.
Fudo Bosna wrote:Da o buranijama od, "naprednih euro drzava", poput: nas, Cro, Srbije, Makedonije, C.Gore, onih Litva/Latvija bananica, Bugara, propale u dno dna Grcke, ( eto oni bas imaju mogucnost/Grci, da vrate dug), znaci doobar dio Evrope je u daleko vecem stulcu i zaduzenosti od Turske, zato malo odvadi sa kritikom Turske i hvaljenjem Evropske ekonomije, pretjerujes...
i za ove vazi isto sto napisah iznad, ali kad vec spomenu grcku i oni su slicna prica - krive svabe i masoni. svi su krivi sem grka naravno, ali su srecom u eu, pa ce ih taj isti svabo silom prilika i spasiti ili bar dobro rasteretiti.
Post Reply