Irak

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13676 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

dječak sa šibicama wrote:Pester press dobio pojacanje.
Image
Kikibombona

#13677 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa zar se ne bore muslimani protiv muslimana, uglavnom? Druga je stvar sada što se oni između sebe ne podnose pa imaš masu frakcija kod šita i sunita ali to je problem njihovih ubjeđenja i vjerovanja. Ja kao neko ko je rođen i odrastao u BH kulturološkom krugu u muslimanskoj porodici na šite i sunite gledam kao na muslimane i ne razdvajam ih. Svjestan sam i toga da se oni između sebe ne doživljavaju tako ali to je njihov međusobni odnos o kojem ja ne bih da sudim.

ISIL je posljedica mnogih krivih procjena, politika i poteza prije svega svjetske politike (Amerike) pa onda tek unutrašnih događanja kod Arapa generalno. Demokratija nije jednosmjerna ulica kako je ti doživljavaš pa bi jednima dao sva demokratska prava a drugima zabranio i pravo na mišljenje. Selefije u BiH imaju sva prava kao ja ili ti, pravo na organizovanje, mišljenje, život, upražnjavanje vjere baš kao i oni koji sebe smatraju šitima, jevrejima, pravoslavcima, kršćanima ili bilo koja druga etnička ili vjeska skupina sve dotle dok ne krše zakone ove zemlje. To ti je demokratija moj Kiki.
Pa bore se oduvijek, jos od smrti poslanika Muhameda. Pricas o tome kao da je nesto cudno i nelogicno, kao da je udario brat na brata.

To bi bilo jednako da se cudis kako se ne vole Britanci i Rusi, a krscani jedni i drugi.

Kontas poentu?

Kazes da je neko osnovao ISIL?
Ko je osnovao?

Saudijska Arabija, Katar i Turska?
Drvosjeca iz Dejcica

#13678 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kikibombona wrote:
Pa zar se ne bore muslimani protiv muslimana, uglavnom? Druga je stvar sada što se oni između sebe ne podnose pa imaš masu frakcija kod šita i sunita ali to je problem njihovih ubjeđenja i vjerovanja. Ja kao neko ko je rođen i odrastao u BH kulturološkom krugu u muslimanskoj porodici na šite i sunite gledam kao na muslimane i ne razdvajam ih. Svjestan sam i toga da se oni između sebe ne doživljavaju tako ali to je njihov međusobni odnos o kojem ja ne bih da sudim.

ISIL je posljedica mnogih krivih procjena, politika i poteza prije svega svjetske politike (Amerike) pa onda tek unutrašnih događanja kod Arapa generalno. Demokratija nije jednosmjerna ulica kako je ti doživljavaš pa bi jednima dao sva demokratska prava a drugima zabranio i pravo na mišljenje. Selefije u BiH imaju sva prava kao ja ili ti, pravo na organizovanje, mišljenje, život, upražnjavanje vjere baš kao i oni koji sebe smatraju šitima, jevrejima, pravoslavcima, kršćanima ili bilo koja druga etnička ili vjeska skupina sve dotle dok ne krše zakone ove zemlje. To ti je demokratija moj Kiki.
Pa bore se oduvijek, jos od smrti poslanika Muhameda. Pricas o tome kao da je nesto cudno i nelogicno, kao da je udario brat na brata.

To bi bilo jednako da se cudis kako se ne vole Britanci i Rusi, a krscani jedni i drugi.

Kontas poentu?

Kazes da je neko osnovao ISIL?
Ko je osnovao?

Saudijska Arabija, Katar i Turska?
Već sam ti rekao da je to kopleksno pitanje da se da odgovor u jednoj rečenici kako ti insistiraš. Rekao sam također da je ISIL posljedica nekih procesa koji su krenuli mnogo ranije. Sigurno da svaka interesna skupina iz pobrijanih zemalja ali i sa zapada je imala određeni interes us vemu tome. Stvari nisu baš tako crno-bijele kako bi ti htio predstaviti. Ja samo pokušavam sagledati širi kontekst tih događanja, sada dali u tome uspjevam to je drugo pitanje.
Kikibombona

#13679 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Već sam ti rekao da je to kopleksno pitanje da se da odgovor u jednoj rečenici kako ti insistiraš. Rekao sam također da je ISIL posljedica nekih procesa koji su krenuli mnogo ranije. Sigurno da svaka interesna skupina iz pobrijanih zemalja ali i sa zapada je imala određeni interes us vemu tome. Stvari nisu baš tako crno-bijele kako bi ti htio predstaviti. Ja samo pokušavam sagledati širi kontekst tih događanja, sada dali u tome uspjevam to je drugo pitanje.
Ucinilo mi se da si na tragu teorije zavjere da su ISIL napravili Amerikanci a da je Bagdadi krscanin iz Libana kojeg su istrenirali Zidovi. :D

Razloga za nastanak ISILa je dosta. Vuce korijene iz davne proslosti, jos od smrti poslanika i bitke na Kerbeli. Nastavlja se sa pojavom Muhameda ibn Abdul Vehaba. Onda Sadam i njegovi zlocini. Onda Amerikanci i njihovo bahato ponasanje. Onda siitske vlasti koje se nisu narocito potrudile da suniti zive bolje. Onda uticaj selefijske Saudijske Arabije i budjenje sektaskih duhova iz davne proslosti. Onda rat, nasilje, neimastina, nepismenost. Onda mesetarenje Turaka i kupovina nafte od ISILa. Onda zapadnjacko ignorisanje rasta ISILa. Itd, itd...

Dosta je razloga.
dječak sa šibicama

#13680 Re: Irak

Post by dječak sa šibicama »

Iracke trupe su vec usle u istocne dijelove Mosula.
Drvosjeca iz Dejcica

#13681 Re: Irak

Kikibombona wrote:
Ucinilo mi se da si na tragu teorije zavjere da su ISIL napravili Amerikanci a da je Bagdadi krscanin iz Libana kojeg su istrenirali Zidovi. :D

Razloga za nastanak ISILa je dosta. Vuce korijene iz davne proslosti, jos od smrti poslanika i bitke na Kerbeli. Nastavlja se sa pojavom Muhameda ibn Abdul Vehaba. Onda Sadam i njegovi zlocini. Onda Amerikanci i njihovo bahato ponasanje. Onda siitske vlasti koje se nisu narocito potrudile da suniti zive bolje. Onda uticaj selefijske Saudijske Arabije i budjenje sektaskih duhova iz davne proslosti. Onda rat, nasilje, neimastina, nepismenost. Onda mesetarenje Turaka i kupovina nafte od ISILa. Onda zapadnjacko ignorisanje rasta ISILa. Itd, itd...

Dosta je razloga.
eto slažemo se barem oko nečeg. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#13682 Re: Irak

dječak sa šibicama wrote:Iracke trupe su vec usle u istocne dijelove Mosula.
Pozdravljam! :thumbup:
Kikibombona

#13683 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Turci ne pozdravljaju! :D

Danima pristizu konvoji na iracku granicu, stotine oklopnih vozila i hiljade vojnika...

AKP bilten

http://m.yenisafak.com/en/news/turkish- ... er-2559230

Tenzije danima ne prestaju. Bagdad ne dozvoljava Turskoj sudjelovanje u operaciji Mosul, njihovo prisustvo smatraju agresijom. Turci kazu da zele zastiti Turkmene i suni Arape, da dozvolu od Bagdada nece traziti. Ratom prijete jedni drugima.
Drvosjeca iz Dejcica

#13684 Re: Irak

Kikibombona wrote:
Turci ne pozdravljaju! :D

Danima pristizu konvoji na iracku granicu, stotine oklopnih vozila i hiljade vojnika...

AKP bilten

http://m.yenisafak.com/en/news/turkish- ... er-2559230

Tenzije danima ne prestaju. Bagdad ne dozvoljava Turskoj sudjelovanje u operaciji Mosul, njihovo prisustvo smatraju agresijom. Turci kazu da zele zastiti Turkmene i suni Arape, da dozvolu od Bagdada nece traziti. Ratom prijete jedni drugima.

Vidi Turaka sve Made in Germany tehnika...jesu li dovukli Leoparde II ili čuče u Istambulu i Ankari?
Kikibombona

#13685 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Vidi Turaka sve Made in Germany tehnika...jesu li dovukli Leoparde II ili čuče u Istambulu i Ankari?
Ne razumijem se u vojnu tehniku!

Evo od jucer, pristiglo na granicu sa Irakom

https://mobile.twitter.com/worldonalert ... 3550199816
dječak sa šibicama

#13686 Re: Irak

Erdogan zna da prijeti tigrom od papira, turska armada jeste glomazna i dobro opremljena, ali nije profesionalna.

Profi armija bi i izvela drzavni udar, Erdogan to zna, pa im je armada amaterska odnosno prepuna rocnika koji su manje vise topovsko meso. Uostalom to se vidi u sukobu sa PKK, Kurdi ih mlate gdje stignu, gerilskom taktikom ali mlate.
insomnia78

#13687 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Eki ročnici. [emoji1] [emoji1] [emoji1]
japin_mutapi

#13688 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

šteta što ubiše one zarobljene isilovce(borce :mrgreen: ) sada bi znali namjere turske - rat ili blef
možda said zna više
dječak sa šibicama

#13689 Re: Irak

Rocnici, da, prosnjuhaj po netu strukturu turske armije.

I zasto je broj profi vojnika svedena na minimum.
insomnia78

#13690 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Nisam mislio na to
jao_situacije

#13691 Re: Irak

Post by jao_situacije »

tigar od papira :roll:

ljudi imaju preko 200 000 profesionalnih vojnika
preko 600 000 u oružanim snagama
a preko milion ljudi, sa rezervama
Kikibombona

#13692 Re: Irak

Post by Kikibombona »

jao_situacije wrote:tigar od papira :roll:

Imali su Iracani isto tako, pa ih Amerika podera kao iz sale. Ne bi se ni Turska bolje provela. Koriste zapadnu tehniku, a to je tehnika druge i trece kategorije u odnosu na onu koju ima Amerika, Britanija i Francuska. U poredjenju sa njima, Turska je tigar od papira.

Turci bi se branili fanaticno da ih neko kopneno napadne, pruzili bi epski otpor, borili se srcem i snagom volje, skupo bi prodali kozu itd. U to nema sumnje. U tehnologiju koja je mizerna se ne mogu pouzdati. A tehnologija u modernom vremenu, pa i u proslosti, donosi prevagu i odredjuje pobjednika.

Turci misle da su jaci nego jesu. Mislio je i Sadam. Mislio je Gadafi. Mislio je Asad. Vojni udar je dokaz koliko je Turska ranjiva. Obavjestajne sluzbe su im goli kurac. Pripadnici PKK igraju odbojku, organizuju koncerte i u slobodno vrijeme napadaju turske baze, dizu vojna vozila u zrak, kontrolisu putne isprave na turskim autoputevima i sl. Ulaze i izlaze iz Turske kako zele. Apsolutna nemoc da makar uzdrmaju PKK, kamolinsta vise.

Ako Erdogan poludi i zarati sa Irakom, skupu cijenu ce platiti.
jao_situacije

#13693 Re: Irak

Post by jao_situacije »

Kikibombona wrote:
jao_situacije wrote:tigar od papira :roll:

Imali su Iracani isto tako, pa ih Amerika podera kao iz sale. Ne bi se ni Turska bolje provela. Koriste zapadnu tehniku, a to je tehnika druge i trece kategorije u odnosu na onu koju ima Amerika, Britanija i Francuska. U poredjenju sa njima, Turska je tigar od papira.

Turci bi se branili fanaticno da ih neko kopneno napadne, pruzili bi epski otpor, borili se srcem i snagom volje, skupo bi prodali kozu itd. U to nema sumnje. U tehnologiju koja je mizerna se ne mogu pouzdati. A tehnologija u modernom vremenu, pa i u proslosti, donosi prevagu i odredjuje pobjednika.

Turci misle da su jaci nego jesu. Mislio je i Sadam. Mislio je Gadafi. Mislio je Asad. Vojni udar je dokaz koliko je Turska ranjiva. Obavjestajne sluzbe su im goli kurac. Pripadnici PKK igraju odbojku, organizuju koncerte i u slobodno vrijeme napadaju turske baze, dizu vojna vozila u zrak, kontrolisu putne isprave na turskim autoputevima i sl. Ulaze i izlaze iz Turske kako zele. Apsolutna nemoc da makar uzdrmaju PKK, kamolinsta vise.

Ako Erdogan poludi i zarati sa Irakom, skupu cijenu ce platiti.
čisto sumnjam
insomnia78

#13694 Re: Irak

Post by insomnia78 »

E jbg ne mozes sad porediti rat protiv Amera. Sa njima bi svako tesko izasao na kraj
Kikibombona

#13695 Re: Irak

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:E jbg ne mozes sad porediti rat protiv Amera. Sa njima bi svako tesko izasao na kraj
Francuaka, Britanija i Izrael bi isto tako ojadili Tursku. Svi oni imaju tehnologiju i besprijekornu organizaciju, sve sto Turci nemaju. Ne mislim da bi zauzeli Ankaru, samo bi ih vratili u kameno doba. Onda bi nasli nekoga ko ce za njih ratovati na terenu, ako bude potrebe. Na Pariz i London ni metak ne bi pao.

Sa Amerima i zapadom se mogu nositi Rusi i Kinezi, zato sto ne koriste zapadno inferiorno oruzje. Amerikanci imaju bolje avione i mornaricu, ofanizvno oruzje, Rus ima bolje defanzivno. I eto pat pozicije. Dovoljno da odvratis protivnika od eventualnog napada.

Turska nema kapacitet voditi ofanzivne kopnene napade. Vidjeli smo da ni jednom Izraelu nije bilo lako u Libanu. Turci bi zestoko pozubili u Iraku. Mislim da su toga svjesni i da su prijetnje samo u marketinske svrhe.

Turska bi za svakoga bila tezak zalogaj ako bi ih neko kopneno napao, za odbranu su dovoljno snazni i motivisani, ali za napadacke akcije definitivno nisu. I neka se paze sada, zapad ih je uzeo na zub. Mislim da su dobili neprijatelja. Turski covjek je okusio malo bolji zivot. Sada ce stvari krenuti na gore, a to su uslovi u kojima zapadni mesetari prave revolucije.
insomnia78

#13696 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Tesko je praviti takva poredjenja
japin_mutapi

#13697 Re: Irak

Post by japin_mutapi »

turska je zapadni igrač tj. nato-ov i američki
dok je rusija ovakve i ovoliko velike i jake tu je i turska
Drvosjeca iz Dejcica

#13698 Re: Irak

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:E jbg ne mozes sad porediti rat protiv Amera. Sa njima bi svako tesko izasao na kraj
Francuaka, Britanija i Izrael bi isto tako ojadili Tursku. Svi oni imaju tehnologiju i besprijekornu organizaciju, sve sto Turci nemaju. Ne mislim da bi zauzeli Ankaru, samo bi ih vratili u kameno doba. Onda bi nasli nekoga ko ce za njih ratovati na terenu, ako bude potrebe. Na Pariz i London ni metak ne bi pao.

Sa Amerima i zapadom se mogu nositi Rusi i Kinezi, zato sto ne koriste zapadno inferiorno oruzje. Amerikanci imaju bolje avione i mornaricu, ofanizvno oruzje, Rus ima bolje defanzivno. I eto pat pozicije. Dovoljno da odvratis protivnika od eventualnog napada.

Turska nema kapacitet voditi ofanzivne kopnene napade. Vidjeli smo da ni jednom Izraelu nije bilo lako u Libanu. Turci bi zestoko pozubili u Iraku. Mislim da su toga svjesni i da su prijetnje samo u marketinske svrhe.

Turska bi za svakoga bila tezak zalogaj ako bi ih neko kopneno napao, za odbranu su dovoljno snazni i motivisani, ali za napadacke akcije definitivno nisu. I neka se paze sada, zapad ih je uzeo na zub. Mislim da su dobili neprijatelja. Turski covjek je okusio malo bolji zivot. Sada ce stvari krenuti na gore, a to su uslovi u kojima zapadni mesetari prave revolucije.
Ne znam, sve je ovo hipotetski, ovi bi ovo, ovi bi ono. Jasno da Turska nije super sila ali iračku vojsku bi namlatila samo tako pod uslovom da se niko sa strane ne miješa. U nekoj hipotetskoj varijatni da Turska ratuje sa Francuskom ali da Francuzi ne koriste atomsko oružije i opet da se NATO ne miješa to bi bilo dosta nategnuto. Ta situacija da neko Tursku vrača u kameno doba isto tako je nategnuta jer onda sigurno Pariz i London ne bi bili mjesta ugodna za život. Mislim da je ovo glupa priča generalno jer Turska ne misli ratovati sa Francuskom, Britanijom i Izraelom. Slažem se da Turskoj ne treba avantura u Iraku.
insomnia78 wrote:Tesko je praviti takva poredjenja
Da, slažem se. Kao da kažeš da li bi Kanada namlatila Australiju, da li bi Italija sjebala Austriju. :oops:
Kikibombona

#13699 Re: Irak

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Tesko je praviti takva poredjenja
Nemas sta porediti.

Amerika, Francuska, Britanija i Izrael imaju najmodernije zapadnjacko oruzje, posljednju rijec tehnologije, dok Turci imaju zastarjelo oruzje, ono sto im zapad odluci prodati. I proda im ono sto njih ne moze ugroziti.

Organizacija kod zapadnjaka je besprijekorna, kod Turaka vidimo kakva je.

Turci se previse dizu, ne znam na osnovu cega? Na osnovu kvantiteta ili kvaliteta?

Neki ekstra kvalitet ne vidim. Imali su vojni udar, borba protiv terorizma u TR neuspjesna, obavjestajne sluzbe nista, granica nezasticena itd.
insomnia78

#13700 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Vidjeli smo stotinu puta do sada da oruzje i oprema i ne mora igrati odlucujucu ulogu. Nije isto ratovati kilometrima od kuce i braniti istu. Ima tu kamaru faktora. Ni iracka armija se bas nije proslavlila.
Post Reply