Bloo wrote:
Zaboravljaš institut prigovora savjesti.
Gdje liječnici/sestre itd. mogu da odbiju da izvrše abortus.
Apotekari mogu da odbiju da ti prodaju kontracepcijske tablete.
Ako zamislimo hipotetičku situaciju gdje u kontrolisanim uvjetima na primjer bolnice, u zemlji gdje je dozvoljena eutanazija, se desi slučaj da medicinska sestra ili liječnik treba da prekine nečiji život. Može se pozvati na prigovor savjesti. U tom slučaju, ima drugi liječnik koji to može da izvrši.
Ja nemam problem sa eutanazijom sa filozofskog, etičkog ili bilo kojeg stanovišta. Ti očito imaš? Vjeruješ u svetost života pod svaku cijenu?
Osoba koja želi da umre, bi vjerovatno izvršila samoubistvo da to može sama. Neki su nepokretni, pa su fizički onemogućeni. Neki nemaju pristup drogama koje bi im omogućile dostojanstvenu i mirnu smrt. Vješanje, revolveri i skakanje nisu baš dostojanstveni.
Paralela između smrtne kazne i eutanazije u ovom diskursu trenutnom je pogrešna.
Nisi ti iygleda pažljivo pročitala sve šta sam o tome napisao.
Ja nisam protiv eutanazije. Nisam ni protiv abortusa. Jesam protiv smrtne kazne.
Samo postavljam pitanje. Svaka osoba ima pravo da sebi oduzme život. Ali da li druga osoba ima pravo da nekome oduzme život ili da učestvuje u tome? Postavljam etičko pitanje, ne pravno.
Ako je svako ko oduzme drugome život ubica, kao definisati eutanaziju ili abortus sa filozofskog i etičkog stanovništva. Ne spominjem pravni aspekt.
Pucam iz čista mira na ulici iz pištolja u nekoga i ubijem ga. Ili kao ljekar, službena osoba u bolnici sa svim papirima, dozvolama, odobrenjima itd dam injekciju nekome i ubijem ga. Ili barem pripremim sve da ta osoba sama sebi da tu injekciju. U oba slučaja odlazim kući i trebam spavati sa mišlju da sam nekoga ubio. Pravna razlika je jasna, tu nema spora. Ali treba živjeti sa spoznajom da si nekoga ubio.
Šta sa ženama koje donesu potpuno racionalnu, logičnu i u tom trenutku možda i najbolju odluku da abortiraju pa poslije cijeli život žive sa mišlju da su ubile svoje dijete? Da ne uključujemo u ovom trenutku oca koji možda se slaže, ali možda se i ne slaže sa tim, ostavićemo da je to odluka žene koja ima pravo da odlučuje o sebi i svom tijelu suvereno.
To su stvari koje još nismo potpuno definisali.