GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#13651 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

goran16v wrote:
drugi profil wrote: Ja govorim o preprodaji kupona, jer neki ovdje tvrde da to nanosi stetu Grasu. Nema te matematike koja to moze dokazati. Kraj rasprave.
Kakva je visa matematika potrebna da se to dokaze?!?!?!
Ja cu jos jednom ponoviti pitanje, sta cemo s onima koji kupon prodaju i nastave se voziti GRAS-om, a takvih ima koliko hoces, ja ih znam bar 15-ak, nanose li oni stetu GRAS-u?!?!?! Da li je isti trosak voziti jednog ili dva putnika?
Ja cu ti dokazati stetnost elementarnom logikom, a ne matematikom: da se eliminise mogucnost preprodaje onaj ko dobije kupon bi ga morao koristiti umjesto da ga proda i da se narednih mjesec dana "snalazi" za prevoz.
:lol:

Kako ćeš ti mene sankcionisati ako ja kupon ne prodam na javnom mjestu koji sam dobila na poslu,a ne treba mi?

Nije ti ni elementarna logika na mjestu.

Jer čovjek koji proda kartu koja mu ne treba nigdje i nikako ne znači da se on šverca 100%

Gras treba da izmjeni sistem naplate da bi kaznio onoga što nema kartu i omogućio onome što ima da se voza ko covjek a ne ko zivotinja.

Gras kad proda kartu ima pravilo kako vrijedi i dalja prica je zavrsena.Osoba koja je preproda nema vise nista sa kartom ni sa koristenjem ni sa sticanjem prava da koristi prevoz dok ne kupi drugu

Pogotovo ovi sto placaju kupone i 115 maraka mjesecno.
goran16v

#13652 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

drugi profil wrote:
goran16v wrote:
Ja cu jos jednom ponoviti pitanje, sta cemo s onima koji kupon prodaju i nastave se voziti GRAS-om, a takvih ima koliko hoces, ja ih znam bar 15-ak, nanose li oni stetu GRAS-u?!?!?! Da li je isti trosak voziti jednog ili dva putnika?
Ja cu ti dokazati stetnost elementarnom logikom, a ne matematikom: da se eliminise mogucnost preprodaje onaj ko dobije kupon bi ga morao koristiti umjesto da ga proda i da se narednih mjesec dana "snalazi" za prevoz.
Gdje prestaje logika pocinje Bosna, jbg....
Prodao je kupon, nema ga vise....klasicni je putnik bez karte. Kakve veze ima jel nekad imao kupon ili nije. To je u nadleznosti sluzbe kontrole karata.
Dalje, ne mozes prisiliti ljude da koriste neku uslugu. U zakonu pise: naknada za prevoz (najjeftiniji), a ne kupon Grasa. Tu bi opet trosak odrzavanja ove trule kompanije prebacio na ledja gradjana, time sto bi oni koji ne koriste Gras morali da plate mjesecnu kartu?
Jel to najnovija BiH logika i Marsalov plan?

Opet ti govorim, ne zanimaju me vase ideje, i paranoicni detalji. Samo sam tvrdio da za jedan kupon koji je podjeljen kao naknada, gras dobije novac u 100% iznosu i nebitno je ko taj kupon koristi, sve dok je jedan korisnik. Ko se svera, taj je svercer i u nadleznosti je organizacije kontrole karata da se ta pojava smanji ili sankcionise.
To nema veze sa matematikom gdje je jedan kupon promijenio vlasnika vise puta, dok neko nije upisao broj iskaznice i poceo ga koristiti. Zahebite te ideje o prisiljavanju na nesto. Grasa je pun q. svima.

Ako eliminises mogucnost preprodaje, onda mozes slobodno prekriziti i obavezan kupon kao naknadu za prevoz jer to zakon ne nalaze.
Cuj prodao je kupon, nema ga vise, putnik bez karte, ma jel molim te?!?!?!
Logika, a i argumenti kojima je branis su, najblaze receno, da se upisas od sege!
Da nema mogucnost da ga proda ne bi bio putnik bez karte vec bi koristio taj kupon, a onaj koji ga je kupovao bi kupio kupon po redovnoj cijeni (da se htio sverati ne bi kupon placao ni po svercerskoj tarifi. To nema veze sa kontrolom karata. Koliko je komplikovano shvatiti ovu vrlo jednostavnu logiku?!?!?!?!
Posto ocigledno nisi u mogocusnoti da razumijes dozvoli da ti nacrtam:
M-o-g-u-c-n-o-s-t p-r-e-p-r-o-d-a-j-e o-d p-u-t-n-i-k-a s-a k-a-r-t-o-m p-r-a-v-i p-u-t-n-i-k-a b-e-z k-a-r-t-e!
goran16v

#13653 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

vješalica wrote:
goran16v wrote:
drugi profil wrote: Ja govorim o preprodaji kupona, jer neki ovdje tvrde da to nanosi stetu Grasu. Nema te matematike koja to moze dokazati. Kraj rasprave.

Kako ćeš ti mene sankcionisati ako ja kupon ne prodam na javnom mjestu koji sam dobila na poslu,a ne treba mi?

Nije ti ni elementarna logika na mjestu.

Jer čovjek koji proda kartu koja mu ne treba nigdje i nikako ne znači da se on šverca 100%

Gras treba da izmjeni sistem naplate da bi kaznio onoga što nema kartu i omogućio onome što ima da se voza ko covjek a ne ko zivotinja.

Gras kad proda kartu ima pravilo kako vrijedi i dalja prica je zavrsena.Osoba koja je preproda nema vise nista sa kartom ni sa koristenjem ni sa sticanjem prava da koristi prevoz dok ne kupi drugu

Pogotovo ovi sto placaju kupone i 115 maraka mjesecno.
Moja logika je savrseno na mjestu, pazljivo procitaj podvuceni dio...
Jah, evo mi svi do jednog Svicarci pa se ne usudjujemo koristiti prevoz jer nismo stekli pravo da ga koristimo?!?!?!
Vi bas slikari naivci?!?!
vješalica

#13654 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

ma ja govorim isključivo u teroiji da gras nije izgubio nista prepordajom kupona

to nema veze sa onima koji prodaju kupon i dalje se svercaju,oni se trebaju posmatrati kao oni što nikada nisu ni imali kupon

gras ima stetu od neplatise i nek promjeni sistem naplate i neka ga zastiti za svoj prihod :roll:

a ne od preprodavaca kupona i onoga ko je kupio jer je taj kupon jednom prodat i na njemu su oni zaradili
RahatHurmašica

#13655 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by RahatHurmašica »

vješalica wrote:ma ja govorim isključivo u teroiji da gras nije izgubio nista prepordajom kupona

to nema veze sa onima koji prodaju kupon i dalje se svercaju,oni se trebaju posmatrati kao oni što nikada nisu ni imali kupon

gras ima stetu od neplatise i nek promjeni sistem naplate i neka ga zastiti za svoj prihod :roll:

a ne od preprodavaca kupona i onoga ko je kupio jer je taj kupon jednom prodat i na njemu su oni zaradili
džaba mu je govoriti, od se drži nebuloza ko pijan plota.
goran16v

#13656 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

vješalica wrote:ma ja govorim isključivo u teroiji da gras nije izgubio nista prepordajom kupona

Teorija je jedno, a praksa i realnost sasvim nesto drugo, a mi slucajno zivimo u realnosti gdje GRAS itekako gubi zbog onih sto prodaju svoje kupone pa se sveraju...
goran16v

#13657 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

RahatHurmašica wrote:

džaba mu je govoriti, od se drži nebuloza ko pijan plota.
Da vidis sta je nebuloza cisto cu te reda radi pitati: da li si zaista ubjedjen da svako onaj ko proda svoj kupon ne koristi GRAS i da preprodaja ne stvara gubitak?
vješalica

#13658 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

kako jednom plaćeni kupon ponovnom prodajom nanosi štetu grasu?
taj kupon je placen jebenom grasu,a ne sverceru!
znaš li kako uopće taj kupon izglea i kako se koristi????
seoBIH

#13659 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by seoBIH »

vješalica wrote:kako jednom plaćeni kupon ponovnom prodajom nanosi štetu grasu?
Netačno. Ja sam uzeo od švercera, novac je otišao šverceru i grasu. No gras je u minusu jer ja nisam kupio od njih! Da na kuponu piše ime i prezime, ja ne bih mogao kupiti taj kupon. Kupon nije za preprodaju, već za korištenje. To što ga ti ne koristiš i prodaš, je tvoj problem, no reći da gras ne gubi, nije tačno! Gubi jer je kupon prodan ilegalno. Gras bi dobio pare i od jednog i od drugog. Ko hoće da se voza neka se voza.
vješalica

#13660 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

123456789 wrote:
vješalica wrote:kako jednom plaćeni kupon ponovnom prodajom nanosi štetu grasu?
Netačno. Ja sam uzeo od švercera, novac je otišao šverceru i grasu. No gras je u minusu jer ja nisam kupio od njih! Da na kuponu piše ime i prezime, ja ne bih mogao kupiti taj kupon. Kupon nije za preprodaju, već za korištenje. To što ga ti ne koristiš i prodaš, je tvoj problem, no reći da gras ne gubi, nije tačno! Gubi jer je kupon prodan ilegalno. Gras bi dobio pare i od jednog i od drugog. Ko hoće da se voza neka se voza.

Uzeo si od švercera kupon i njemu i grasu je otišao novac,a gras nije dobio pare i zato je u minusu :lol:

nemaš ti pojma,ljudi koji dobiju kupon na poslu ne kupuju kod švercera već imaju ugovor sa grasom
radnicima kojima ta karta ne treba,oni je utuše i naravno gras tu ništa ne gubi,jer je firma već platila taj kupon

i da još dodam neko je napisao kako postoje neki kao original kuponi koji se stampaju navodno u grasu,a tuše ispod ruke
naravno ako je to istina,gras ocito ne prihodi sebi,vec finansira nekoga drugog jer se taj prihod ne vidi kao ulaganje u firmu i prihod vec u neke mutne mafijaske poslove
s obzirom ko vlada grasom godinama,to nimalo nije cudna stvar
Last edited by vješalica on 15/06/2014 22:04, edited 1 time in total.
seoBIH

#13661 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by seoBIH »

Cuj ne gubi. Pa pitam te gdje se LEGALNO UZIMA KARTA!? Kako ne gubi ako je uzme NELEGALNO!?

Cuj radniku ne treba karta :-) Pa što se ne izbori da dobije PARE UMJESTO KARTE, a ne da se ta karta preproda i nanese šteta grasu!?

Ponavljam ti, dobije kartu od poslodavca koja se plati grasu i istu bi trebao iskorsitit. Da je vezana imenom i prezimenom to bi i uradio, pa ne bi došlo ni do preprodaje. Onda bi onaj ko NE DOBIJE PLAĆENU KARTU, istu kupio kod grasa, te bi imali DVIJE KUPOVNE A NE JEDNU. Kontaš li sada?

Ne možeš ti reći meni ne treba i preprodati, jer je to ILEGALNO! Ako je ilegalno logično je da je i nanesena šteta grasu. Toliko.
vješalica

#13662 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Kupon je već legalno nabavljen od strane Grasa.Kako ne razumiješ?
Gras je dobio pare i tu je sva priča završena.

Ti bi izgleda da u preprodaji Gras ponovo dobije 53 marke! :roll:

Radniku možda ne treba kupon jer ima auto,a vjerovatno ne očekuje da mu gazda dadne gibiru mjesečnu za vozanje auta ili polovinu jer mu je jeftinije dati kupon.
drug_profi

#13663 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
Cuj prodao je kupon, nema ga vise, putnik bez karte, ma jel molim te?!?!?!
Logika, a i argumenti kojima je branis su, najblaze receno, da se upisas od sege!
Da nema mogucnost da ga proda ne bi bio putnik bez karte vec bi koristio taj kupon, a onaj koji ga je kupovao bi kupio kupon po redovnoj cijeni (da se htio sverati ne bi kupon placao ni po svercerskoj tarifi. To nema veze sa kontrolom karata. Koliko je komplikovano shvatiti ovu vrlo jednostavnu logiku?!?!?!?!
Posto ocigledno nisi u mogocusnoti da razumijes dozvoli da ti nacrtam:
M-o-g-u-c-n-o-s-t p-r-e-p-r-o-d-a-j-e o-d p-u-t-n-i-k-a s-a k-a-r-t-o-m p-r-a-v-i p-u-t-n-i-k-a b-e-z k-a-r-t-e!
Ti si ba toliko arogantan da ne vidis sta blebeces i to sa neke visine.
hajd zdravo, nemam ja zivaca za ovo, a svako moze rprosuditi ciji su argumenti bolji.
vješalica

#13664 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Mogućnost preprodaje karata ne pravi putnika sa kartom putnikom bez karte,nego debilska odluka da se naknada za prevoz daje u kuponu.

Gras je već zaradio kad je prodao jednom kupon i dobio je putnika sa kuponom,ljudi sigurno koji kupe kupon ne bacaju ga u halsku šolju.
To što je neko sebi zavrnuo u glavu da bi švercer od prerodaje trebao otići u Gras i predati pare je blesavo.
seoBIH

#13665 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by seoBIH »

De mi samo odgovori, je li preprodana karta LEGALNO KUPLJENA? Ima li ti je pravo revizor oduzeti?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13666 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

oće li strajkovati sutra?
vješalica

#13667 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

123456789 wrote:De mi samo odgovori, je li preprodana karta LEGALNO KUPLJENA? Ima li ti je pravo revizor oduzeti?

mudrolijanu de ti nama reci,kako revizor vidi da je karta navodno preprodana?
tj kupljena kod svercera
seoBIH

#13668 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by seoBIH »

Je li legalno kupljena?

Što se tiče tvog' pitanja, postoji mogućnost naknadne provjere.
vješalica

#13669 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

123456789 wrote:Je li legalno kupljena?

Što se tiče tvog' pitanja, postoji mogućnost naknadne provjere.
A kakve provjere,pošto vidim da si upućen u svoje radno mjesto? :lol:

Čuj naknadne provjere,to sigurno revizori rade akd vide uredan kupon.
goran16v

#13670 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

vješalica wrote:Mogućnost preprodaje karata ne pravi putnika sa kartom putnikom bez karte,nego debilska odluka da se naknada za prevoz daje u kuponu.

Gras je već zaradio kad je prodao jednom kupon i dobio je putnika sa kuponom,ljudi sigurno koji kupe kupon ne bacaju ga u halsku šolju.
To što je neko sebi zavrnuo u glavu da bi švercer od prerodaje trebao otići u Gras i predati pare je blesavo.
To moze biti realno i istina jedino u svijetu glupih i naivnih koji vjeruju da kupone prodaju samo oni koji ne koriste taj isti prevoz...
U zajednickim istitucijama naknada za prevoz se isplacuje u gotovini 60 i nesto KM, sta mislis koliko njih ode pa kupi kupon?! Mislis da bi bilo drugacije da to isto urade i u Kantonu (bez obzira sto je apsolutno logicno da Kanton obezbjedi prevoz u firmi koja je u njegovom vlasnistvu, isto kao sto Teloptik samo sto on ne daje ni pare ni kupon nego ima svoj bus)?! Mozda u svijetu glupih i naivnih...
Sta i da se naknada ne daje u kuponu nego u kesu?!?!?! Za sve one koji na posao ne idu pjeske ili biciklom naknada za prevoz u gotovini umjesto kupona ne bi pokrila troskove parkinga, a kamo li goriva ili taksija, kako bi se oni prevozili na posao i sta bi im na kraju bilo isplativije? Naravno, najisplativije je ostaviti sebi 60 KM u dzep, kupiti jednu kartu ako reva naleti i svercati se cijeli mjesec i palamuditi o gubicima GRAS-a.
drug_profi

#13671 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

To je bolan problem Grasa i organizacije kontrole karata. Ne mozes prisiliti ljude da kupuju kupon ili im ga davati na silu.
Nemoj probleme zbog nerada i qurcobolje Grasovaca da prebacujes na cjelokupnu radnu populaciju.
Mozda ja hocu da se vozim Centrotransom ili komercijalom Grasa, ili da vozim rosle, biciklo... isplati naknadu za prevoz, ili je ukini skroz, ali kupon kao naknada moze biti samo uz saglasnost zaposlenog.
goran16v

#13672 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

drugi profil wrote:To je bolan problem Grasa i organizacije kontrole karata. Ne mozes prisiliti ljude da kupuju kupon ili im ga davati na silu.
Nemoj probleme zbog nerada i qurcobolje Grasovaca da prebacujes na cjelokupnu radnu populaciju.
Mozda ja hocu da se vozim Centrotransom ili komercijalom Grasa, ili da vozim rosle, biciklo... isplati naknadu za prevoz, ili je ukini skroz, ali kupon kao naknada moze biti samo uz saglasnost zaposlenog.
Da te vratim na pocetak, da nema "postenog" dijela radne populacije na koju prebacujem probleme, kontrola karata ne bi bila problem, kao sto nije problem svugdje gdje vlada minimum civilizacijskih normi i gdje je normalno da platis uslugu koju koristis, a ne da je ne placas i jos se zalis na nju.
Za naknadu ces se voziti Centrom i komercijalom do 15-og mjesecu, sta ces poslije?! Da neces mozda da iz svog dzepa jos toliko da dodas da se vozis cijeli mjesec?! :lol:
drug_profi

#13673 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

goran16v wrote:
drugi profil wrote:To je bolan problem Grasa i organizacije kontrole karata. Ne mozes prisiliti ljude da kupuju kupon ili im ga davati na silu.
Da te vratim na pocetak, da nema "postenog" dijela radne populacije na koju prebacujem probleme, kontrola karata ne bi bila problem, kao sto nije problem svugdje gdje vlada minimum civilizacijskih normi i gdje je normalno da platis uslugu koju koristis, a ne da je ne placas i jos se zalis na nju.
Za naknadu ces se voziti Centrom i komercijalom do 15-og mjesecu, sta ces poslije?! Da neces mozda da iz svog dzepa jos toliko da dodas da se vozis cijeli mjesec?! :lol:
To je vec druga tema. Mozda neko kupi kupon, neko se svera, neko se vozi centrom... Realno iznos kupona je skoro dovoljan za mjescnu voznju dva puta dnevno radnim danom Centrom ili Gras komercijalom. Ako supruznici idu u istom pravcu, dovoljno je i za benzinplin/dizel za isti broj voznji. Ako voze dijete u skolu, jos vise im se isplati i manje je brige...

Ono sto hocu reci je da ne moze niko odredjivati na silu da se moras voziti Grasom.
Gras nek popravi kontrolu karata i imace povecane prihode. Ni u jednoj zemlji na svijetu se ne mozes osloniti na savjest i svijest putnika, nego samo eliminisanjem mogucnosti voznje besplatno.
AmirBaa

#13674 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by AmirBaa »

goran16v wrote:
Sta tebe ili GRAS boli kita ko ce se kako voziti i kad ? Ako naknada za prijevoz postoji, daj izbor poslodavcu, hoce li keš ili kupon. Cist primjer manipulacije firme je kada ti da samo jedan izbor, a to je kupon. Stari mi dobija taj kupon a nije usao u grasov prijevoz vec 10 godina, i sta on da radi s njim? Vrati ga GRASU jel ?
goran16v

#13675 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

AmirBaa wrote:
goran16v wrote:
Sta tebe ili GRAS boli kita ko ce se kako voziti i kad ? Ako naknada za prijevoz postoji, daj izbor poslodavcu, hoce li keš ili kupon. Cist primjer manipulacije firme je kada ti da samo jedan izbor, a to je kupon. Stari mi dobija taj kupon a nije usao u grasov prijevoz vec 10 godina, i sta on da radi s njim? Vrati ga GRASU jel ?
A sta ako je poslodavac direktno ili indirektno vlasnik prevoznicke firme? Po kojoj logici bi pare za prevoz davao drugima kad moze svojoj firmi?
Post Reply