Gledate seriju - preporučite je
Moderator: _BataZiv_0809
- zomri
#13651 Re: Gledate seriju - preporucite je
Šta se ima objasniti objasnio je tatica Lynch u prvim rečenicama citata koji sam postavio.
Peaks je nedvojbeno na vrhu svega što je snimljeno, ono ikad. S druge strane Ozark je BrBa za ljude koji su mrzili Skylar i čekanje epizoda. Poštujem i to, ali realno nisu ni u istom sportu, a kamoli ligi.
Peaks je nedvojbeno na vrhu svega što je snimljeno, ono ikad. S druge strane Ozark je BrBa za ljude koji su mrzili Skylar i čekanje epizoda. Poštujem i to, ali realno nisu ni u istom sportu, a kamoli ligi.
- dječak sa šibicama
#13652 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ja se ne mogu natjerati gledati taj Vrhovi Blizanci ili kako bi ga vec preveo.
Smorise brate, to je prije 27 godina bila hit serija ali tada nismo znali za bolje
Smorise brate, to je prije 27 godina bila hit serija ali tada nismo znali za bolje
-
nema me tamo
#13653 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ma Ozark zanimljivi i bolji od Peaksa.
-
bezVolana
#13654 Re: Gledate seriju - preporucite je
tacno cu vidjet sta je taj ozark.
il mozda bolje da ne pocinjem nista novo, samokontrola i netflix u kombinaciji sa pmsom nat gud nat gud nat gud
il mozda bolje da ne pocinjem nista novo, samokontrola i netflix u kombinaciji sa pmsom nat gud nat gud nat gud
- Tito_i_Partija
#13655 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ili uzet' kakvih dobrih gljiva, pa da nemeres nista skontat' i da hoces.dale cooper wrote:Meni je opet sve što pogledam nakon epizode Twin Peaksa mrtva kita. Sve mi je tako
obično, konvencionalno, bez iznenađenja. Jasno mi je da ljudi preferiraju jasnu i
pravolinijsku narativnu strukturu, ali ne postoji ništa kao svijet Twin Peaksa na tv-u trenutno.
Samo sebi treba dopustiti totalnu imerziju u njega.
- Point.
#13656 Re: Gledate seriju - preporucite je
Preambiciozno je reci da je Peaks vrh svega sto je ikada snimljeno. Nije ni blizu. TP je prije 20 i kusur godina biopopularan jer je fakat bilo originalno ali ovo sad je mlacenje prazne slame i izivljavanje prolupalog Lyncha nad gledaocima i zivljenja od stare slave. Jako zanimljivo je gledati frajera par minuta kako bulji u rupu gdje se nista ne dogadja. Prije bih rekao preseravanje nego genijalnost. Al et ima ljudi sto im je to interesantno, sto je ok, al tvrditi da je to vrh vrhova svega je previse.
- ferratilis
#13657 Re: Gledate seriju - preporucite je
Probao sam gledati Twin Peaks, jednostavno ne mogu. To je valjda jedna od onih serija koju moras naucit da volis ili te poznavaoci umjetnosti ignorisu kao nizu kastu. Sto je gore, uvijek sam se nekako osjecao krivim sto ne razumijem tu seriju jer je nametnuta kao norma kvalitetne televizije. Kao sto 99% djece u osnovnoj ne razumije Malog princa, onda 1% te djece nekad kasnije u zivotu procita pa skonta o cemu se zapravo radi. Medjutim, sa Twin Peaksom je drugacije, svakih par godina probam gledat ali jednostavno ne ide. Isto kao I david Lynch, kad kazes da ne volis njegove filmove isto kao da si pocinio neku herezu pa te inkvizicija proganja. Al eto, pod cijenu da me ljudi smatraju tupavim, serija mi nije nista posebno. 
- zomri
#13658 Re: Gledate seriju - preporucite je
Kad dođeš tu d botom ov it doživljaj umjetnosti je subjektivan.
Ali opet ima ogromne razlike između "pogledao sam meni se to ne sviđa", "pogledao sam meni se to ne sviđa jer razlog1, razlog2, razlog3..." i "to je karna, ne zna ni on šta hoće reć, svako ko to gleda je _______".
Ako si otvorenog uma, pogledaj pa ako ti se ne sviđa onda poslušaj argumente onih kojima se to sviđa da nisi šta propustio. Pa ako ti se i dalje ne svidi onda je to sasvim ok.
A može se i ostati i na "pogledao sam, meni se to ne sviđa".
Ali opet ima ogromne razlike između "pogledao sam meni se to ne sviđa", "pogledao sam meni se to ne sviđa jer razlog1, razlog2, razlog3..." i "to je karna, ne zna ni on šta hoće reć, svako ko to gleda je _______".
Ako si otvorenog uma, pogledaj pa ako ti se ne sviđa onda poslušaj argumente onih kojima se to sviđa da nisi šta propustio. Pa ako ti se i dalje ne svidi onda je to sasvim ok.
A može se i ostati i na "pogledao sam, meni se to ne sviđa".
- dale cooper
#13659 Re: Gledate seriju - preporucite je
Halucinogene je Lynch svakako ubacio tako da ti ne moraš ništa uzimati.Tito_i_Partija wrote:Ili uzet' kakvih dobrih gljiva, pa da nemeres nista skontat' i da hoces.dale cooper wrote:Meni je opet sve što pogledam nakon epizode Twin Peaksa mrtva kita. Sve mi je tako
obično, konvencionalno, bez iznenađenja. Jasno mi je da ljudi preferiraju jasnu i
pravolinijsku narativnu strukturu, ali ne postoji ništa kao svijet Twin Peaksa na tv-u trenutno.
Samo sebi treba dopustiti totalnu imerziju u njega.
Ne sviđa ti se novi Twin Peaks i to je sasvim u redu. Međutim reći ovo što sam podebljao može samo neko koPoint. wrote:Preambiciozno je reci da je Peaks vrh svega sto je ikada snimljeno. Nije ni blizu. TP je prije 20 i kusur godina biopopularan jer je fakat bilo originalno ali ovo sad je mlacenje prazne slame i izivljavanje prolupalog Lyncha nad gledaocima i zivljenja od stare slave. Jako zanimljivo je gledati frajera par minuta kako bulji u rupu gdje se nista ne dogadja. Prije bih rekao preseravanje nego genijalnost. Al et ima ljudi sto im je to interesantno, sto je ok, al tvrditi da je to vrh vrhova svega je previse.
osim originalnog Twin Peaksa ništa drugo u životu nije pogledao od Lyncha.
-
omar little
#13660 Re: Gledate seriju - preporucite je
cak ni ja simona ne zastupam koliko vas dvojica lyncha.
doduse, i mellowed with age.
- zomri
#13661 Re: Gledate seriju - preporucite je
Simon ima slabiji track record 
- dale cooper
#13662 Re: Gledate seriju - preporucite je
Vidiš da sam i ja smiren i da biram riječi.omar little wrote:cak ni ja simona ne zastupam koliko vas dvojica lyncha.![]()
Ali ide mi na živac kada neko očigledno ne konta ono što Lynch radi i što je uvijek radio. Za onoga
ko je gledao njegove filmove ništa što je prikazano u ovoj novoj sezoni nije šokantno.
Mislim da je prerequisite za ovaj novi Twin Peaks da voliš Lyncha i njegov filmski rad. I logično je da
ima ljudi kojima se to neće u startu svidjeti. Ali nazivati ga prolupalim što radi ono što je
uvijek radio nije kritika nego čista glupost.
-
omar little
#13663 Re: Gledate seriju - preporucite je
ma, znam, zezam vas.dale cooper wrote:Vidiš da sam i ja smiren i da biram riječi.omar little wrote:cak ni ja simona ne zastupam koliko vas dvojica lyncha.![]()
doduse, i mellowed with age.Ne smeta mi fakat što nekome ne sjeda ovaj revival Twin Peaksa.
Ali ide mi na živac kada neko očigledno ne konta ono što Lynch radi i što je uvijek radio. Za onoga
ko je gledao njegove filmove ništa što je prikazano u ovoj novoj sezoni nije šokantno.
Mislim da je prerequisite za ovaj novi Twin Peaks da voliš Lyncha i njegov filmski rad. I logično je da
ima ljudi kojima se to neće u startu svidjeti. Ali nazivati ga prolupalim što radi ono što je
uvijek radio nije kritika nego čista glupost.
zomri wrote:Simon ima slabiji track record
srecko, ne zabacuj toliko iscasices rame
- zomri
#13664 Re: Gledate seriju - preporucite je
Slažem se sa svim što je @dale rekao.
Većina kritika na TP se svodi na isto: "nema radnje". Ako imalo poznaješ kinematografiju i Lyncha kao specifikuma
iste, onda znaš da je to promašena meta za kritiku. Tačno je da "nema radnje" u smislu holivudskog komercijalnog plot-based filma. To se apsolutno slažem... ali, ono, to uopšte nije fucking point!
Kritikovati TP radi nedostatka "radnje" u klasičnom smislu (iako nje zapravo ima koliko hoćeš) slično je kao kritikovati štajaznam Picassa da ne zna crtati. Ili ući u slastičarnu i žaliti se da kolači nisu dovoljno slani
Većina kritika na TP se svodi na isto: "nema radnje". Ako imalo poznaješ kinematografiju i Lyncha kao specifikuma
Kritikovati TP radi nedostatka "radnje" u klasičnom smislu (iako nje zapravo ima koliko hoćeš) slično je kao kritikovati štajaznam Picassa da ne zna crtati. Ili ući u slastičarnu i žaliti se da kolači nisu dovoljno slani
- Tito_i_Partija
#13665 Re: Gledate seriju - preporucite je
omar little wrote:doduse, i mellowed with age.

- Point.
#13666 Re: Gledate seriju - preporucite je
Gledo sam davno Mulholland Drive i onaj sa Cageom, nisu mi nesto ostali u sjecanju, mozda bi bila dobra ideja da ih pogledam opet. Al ipak mislim da ovo kovanje Lyncha u mega zvijezdanu prasinu i beyond prelazi svaku mjeru.dale cooper wrote:
Ne sviđa ti se novi Twin Peaks i to je sasvim u redu. Međutim reći ovo što sam podebljao može samo neko ko
Last edited by Point. on 25/08/2017 20:56, edited 1 time in total.
-
aratet
#13667 Re: Gledate seriju - preporucite je
Meni je prva sezona Twin peaksa najbolja sezona ikad od svih serija.
Druga sezona je imala zanimljivih momenata ali je pola sezone nigdje veze, ovo novo mi je lose, daleko vise dobrih serija se snima zadnjih godina.
Druga sezona je imala zanimljivih momenata ali je pola sezone nigdje veze, ovo novo mi je lose, daleko vise dobrih serija se snima zadnjih godina.
-
nema me tamo
#13668 Re: Gledate seriju - preporucite je
Point. wrote:Gledo sam davno Mulholland Drive i onaj sa Cageom, nisu mi nesto ostali u sjecanju, mozda bi bila dobra ideja da ih pogledam opet. Al ipak mislim da ovo kovanje Lyncha u mega zvijezdanu prasinu i beyond prelazi svaku mjeru.dale cooper wrote:
Ne sviđa ti se novi Twin Peaks i to je sasvim u redu. Međutim reći ovo što sam podebljao može samo neko ko
Izuzetan talenat je Lynch nema tu puno price, i upravo kad radi neke scene koje te sjebu do maksimale je ustvari genijalno..
A suština je a to se svi slazu da je serije prosjek mrtvi, al' fazon je kad je snimljena i kako je upravo on Lynch uradio genijalno neke scene i kad si bolesnik za filmovima i serijama to jednostavno moras cijenis..
Jer on ide skroz okolo kako to ostali rade..
Al' problem je sto ide konstantno tako i uvijek moras znas razmisljat sta on eto hoce reci, a nece ništa u sustini pravi gluposti kontas..
Samo najveci smorovi upravo su ova inkvizicija koja ce recimo od toga sto neko gleda u rupu izmislit recimo pricu kako je to ustvari referenca iz prve sezone i radi se o univerzumu i potencijalnom dolasku vanzemaljaca..
- Point.
#13669 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ma daleko od toga da je on los snimatelj al nije bas ni neki neshvaceni giga genijalac kakvog ga neki predstavljaju. Sadasnji TP je smor realno vecini raje, ja sam odustao nakom 6 epizode jer mi je licilo vise ko kad naduvanom djetetu das da se igra sa kamerom. I sad trebas u toj rupetini sto neki bulji pola epizode traziti neke reference iz prve sezone koje mozda postoje a mozda i ne, ko sto kazes, je smaranje. Traziti po internetu dva sata nakom svake epizode da pokusas pofatati makar nesto od radnje, kome se to da.
- dale cooper
#13670 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ko se ba slaže?nema me tamo wrote:Point. wrote:Gledo sam davno Mulholland Drive i onaj sa Cageom, nisu mi nesto ostali u sjecanju, mozda bi bila dobra ideja da ih pogledam opet. Al ipak mislim da ovo kovanje Lyncha u mega zvijezdanu prasinu i beyond prelazi svaku mjeru.dale cooper wrote:
Izuzetan talenat je Lynch nema tu puno price, i upravo kad radi neke scene koje te sjebu do maksimale je ustvari genijalno..
A suština je a to se svi slazu da je serije prosjek mrtvi, al' fazon je kad je snimljena i kako je upravo on Lynch uradio genijalno neke scene i kad si bolesnik za filmovima i serijama to jednostavno moras cijenis..
Jer on ide skroz okolo kako to ostali rade..
Al' problem je sto ide konstantno tako i uvijek moras znas razmisljat sta on eto hoce reci, a nece ništa u sustini pravi gluposti kontas..
Samo najveci smorovi upravo su ova inkvizicija koja ce recimo od toga sto neko gleda u rupu izmislit recimo pricu kako je to ustvari referenca iz prve sezone i radi se o univerzumu i potencijalnom dolasku vanzemaljaca..
prosjek?
Što se tiče prijema nove sezone, evo vam brojke iz izvora koji većina vas smatra za relevantne:
http://www.rottentomatoes.com/tv/twin_peaks/s03/
http://www.imdb.com/title/tt4093826/
http://www.metacritic.com/tv/twin-peaks/season-3
- dale cooper
#13671 Re: Gledate seriju - preporucite je
Genije jeste, neshvaćen to je već upitno.Point. wrote:Ma daleko od toga da je on los snimatelj al nije bas ni neki neshvaceni giga genijalac kakvog ga neki predstavljaju. Sadasnji TP je smor realno vecini raje, ja sam odustao nakom 6 epizode jer mi je licilo vise ko kad naduvanom djetetu das da se igra sa kamerom. I sad trebas u toj rupetini sto neki bulji pola epizode traziti neke reference iz prve sezone koje mozda postoje a mozda i ne, ko sto kazes, je smaranje. Traziti po internetu dva sata nakom svake epizode da pokusas pofatati makar nesto od radnje, kome se to da.
-
nema me tamo
#13672 Re: Gledate seriju - preporucite je
Shvacen je on odavno, nema misterije nikakve s njim.
@ Dale
Bukvalno kome god sam od raje rekao da gleda jer me zanimalo sta ce reci je odustao..
A to je problem s novom i starom generacijom vec..
TP kad gledaš danas ko danas bice ti znaci mrtvi prosjek to sam vec prostudirao, al' kao sto sam vec spomenuo ja i milioni kad se stavis u poziciju da gledas tamo kad je bila " hot " tad ce ti vec biti vrh vrhova..
Eh sad ja licno ne znam koliko godina imas, al' recimo evo opisacu te kao bolesnika za filmovima i serijama i kao osobu koja trazi ovu vrstu mind fuck serije da bi se osjecao ili osjecala nadmocniji od ostalih u smislu kinematografije..
@ Dale
Bukvalno kome god sam od raje rekao da gleda jer me zanimalo sta ce reci je odustao..
TP kad gledaš danas ko danas bice ti znaci mrtvi prosjek to sam vec prostudirao, al' kao sto sam vec spomenuo ja i milioni kad se stavis u poziciju da gledas tamo kad je bila " hot " tad ce ti vec biti vrh vrhova..
Eh sad ja licno ne znam koliko godina imas, al' recimo evo opisacu te kao bolesnika za filmovima i serijama i kao osobu koja trazi ovu vrstu mind fuck serije da bi se osjecao ili osjecala nadmocniji od ostalih u smislu kinematografije..
- dale cooper
#13673 Re: Gledate seriju - preporucite je
Ja sam seriju gledao kada je originalno prikazivana i kada sam imao 12 ili 13 godina. Imao sam supernema me tamo wrote:Shvacen je on odavno, nema misterije nikakve s njim.
@ Dale
starce pa sam mogao sjediti do kasno i gledati noćni program.
puta kada sam odrastao i kada sam odgledao ostale Lynchove radove. Serija je odlična bila i
prvi i zadnji put kada sam je gledao. O ogromnom uticaju na tv serije koje su došle poslije neću ni da govorim,
možeš slobodno proguglati malo vezano za to. Ne znam koja ti je omiljena krimi, triler ili misteri serija, ali
budi siguran da nosi barem tračak Twin Peaks dnk. Jedino što izgleda zastarjelo su pojedini stajlinzi glavnih glumaca.
Twin Peaks je i 1990 bio zamišljen kao mali gradić van vremena sa feelom 50-tih godina. To je bila glavna Lynchova
zamisao, i to je u suštini bila ekstenzija stvari koje je počeo istraživati u Plavom Baršunu. Lynch obožava taj
small town feel i male zajednice međusobno povezanih ljudi koji kriju mračne tajne i u kojima se dešavaju
loše stvari.
Imam gotovo 40 godina, a sebe ne bih opisao kao bolesnika, nego kao obožavatelja kvalitetne kinematografije
i dobre misterije.
- zomri
#13674 Re: Gledate seriju - preporucite je
Twin Peaks je zamisljen da bude anti sapunica 
-
nema me tamo
#13675 Re: Gledate seriju - preporucite je
Šta ja znam recimo Wire bi izdvojio da moram...dale cooper wrote:Ja sam seriju gledao kada je originalno prikazivana i kada sam imao 12 ili 13 godina. Imao sam supernema me tamo wrote:Shvacen je on odavno, nema misterije nikakve s njim.
@ Dale
starce pa sam mogao sjediti do kasno i gledati noćni program.Onda sam je gledao još nekolicinu
puta kada sam odrastao i kada sam odgledao ostale Lynchove radove. Serija je odlična bila i
prvi i zadnji put kada sam je gledao. O ogromnom uticaju na tv serije koje su došle poslije neću ni da govorim,
možeš slobodno proguglati malo vezano za to. Ne znam koja ti je omiljena krimi, triler ili misteri serija, ali
budi siguran da nosi barem tračak Twin Peaks dnk. Jedino što izgleda zastarjelo su pojedini stajlinzi glavnih glumaca.![]()
Twin Peaks je i 1990 bio zamišljen kao mali gradić van vremena sa feelom 50-tih godina. To je bila glavna Lynchova
zamisao, i to je u suštini bila ekstenzija stvari koje je počeo istraživati u Plavom Baršunu. Lynch obožava taj
small town feel i male zajednice međusobno povezanih ljudi koji kriju mračne tajne i u kojima se dešavaju
loše stvari.
Imam gotovo 40 godina, a sebe ne bih opisao kao bolesnika, nego kao obožavatelja kvalitetne kinematografije
i dobre misterije.
Ima tu jos naravno..
Stoji to da je Lynch prvi to uradio, al' ne vidim ja tu nešto da je on kao " prvi " izmislio tu atmosferu...
Kako objasnit osim reci da je to zivot jebiga i da mozes snimat samo na jedan nacin...
Al' hajde reci cu i slozicu se s tobom da je on prvi što se tice te atmosfere koju ja spominjem u Ozarku..
I naravno da se moze reci da je to taj tracak iz TP, al' opet da nije on neko drugi bi nije to sad neka genijalnost davno prije njega bi rekao da je on u nekom filmu upravo vidio tu atmosferu serije i da mu je dosla ideja tad u glavu..