nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#13651 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Sodom1 »

johntra wrote:Danas sam jednog taksu pitao, je li dio dodatne opreme u Škodi ručica žmigavca...nakon što mi se uvalio ispred bez istog i napustio traku bez žmigavca..ja mu svirnem, ono kao uspori, otvara prozor i ja isto otvorim i pitam ga to...onda on meni kao kurčevito ko te šta pitao i vidi kaže kolika ti je glava, a njemu ista veća tri puta od moje i stakla od naočala mu samo jedva oči prekrivaju...kažem mu ja, libo me tuki ko me šta pitao, pitam ja tebe i onda mu na kraju kažem da mi je glava velika zbog praćenja papanluka došlja poput tebe, koji se ne znaju ponašati u gradu i ne daju žmigavac..
Nek si mu reko da je dosljo,tu si mu GA sukno pravo :lol:
NediM17

#13652 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

drugi profil wrote: Pa da ti kazem, sigurno ima i boljih masina u laksim autima, ali meni je poslije G modela sa 100 konja ovo raketLa.
Iznenadjuje me cesto kako se lijepo nosi sa 1500 kila, Naravno tesko ce se izboriti sa slicnim motorom ako se neko hoce trkati.
Vozao sam i druge motore, dizelske, reno, opel, vw, sve je to ok,i slicno po isporuci snage ali ja zaista mrzim dizel i smatram ga zlocinom, pa mi ovo odlicno rjesenje.
Da ti odgovorim na pitanja:
Stavio sam onu aplikaciju Fuelio i redovno unosim kilometraze i litre kad sipam. Iznenadjujuce je da mi app kaze da je potrosnja ispod 10l kombinovano benzin plin. Ako imam vise vangradske u jednoj turi plina, sidje mi na nekih 7l. To je sad ovo kako je malo otoplilo. Zimus je bilo oko 10,5 kombinovano, jer se sporije vozilo, vise guzvi, potrosaca.... Uglavnom potrosnja je ocekivana i cak ugodnija.
Autoputem kad idem obicno na oko 140 kliknem tempomat i tad je na oko 2800 obrtaja. Ugodno u kabini za normalan razgovor, muziku i sl.
Na 110 u sestoj mislis da ti se ugasio, oko 1500 obrtaja i samo huk guma.
Boca je fino sjela uz sloj stiropora oko nje po podu od 5 cm, pa preko toga ona podnica tako da se i ne zna. Gepek je za moje potrebe svakako veliki i tu je sad recimo 2/5 zauzeto sa rezervnom gumom, setom za opravku, korpom sa raznim dzidzama za auto, pp aparatom i sl i opet sam nedavno na put isao i strpao bez problema 4 cabin size kofera u gepek. I moglo je jos.
A dobro, to je Opel, ali opet bitno je da je subjektivni osjecaj da je auto zmaj, a to sto mozda Golf 1.4 TSI ide sekundu brze do stotke, koga briga. Iskreno i meni su benzinci drazi za voziti, mada imaju i dizeli svojih prednosti.

Potrosnja je korektna, nema sta, i to je fakat bitno da se mogu drzati visoki brzinski prosjeci bez da je zamorno. :thumbup:

Ja sam se cak bavio mislju i na Kiji da ugradim LPG, ali onako realno kada uzmes u obzir sve prednosti i mane, jok. Odbija me garancija, sto moras izgubiti nesto gepeka na ovaj ili onaj nacin, imam vec drugi auto na plin, u principu novi Cee'd trosi samo litar vise od starog dizela, i nece prelaziti vise od 10.000km godisnje, a to je usteda od cca. 600KM godisnje. Jednostavno nemam nikakav rezon da na nju ugradjujem plin.
drug_profi

#13653 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Pa ja predjem 12-14K godisnje ovim autom. Meni ce se plin isplatiti tek nakon godine dana. Ali nemam u planu prije 2023. mijenjati auto tako da ce usteda na gorivu biti 6-7K maraka u tom periodu.
bleee_sa

#13654 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Plaho mi se vi nervirate za tih 10-15 tisuća koje pređete godišnje :D
muz66

#13655 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muz66 »

bleee_sa wrote:Plaho mi se vi nervirate za tih 10-15 tisuća koje pređete godišnje :D
Bas. Za 14 mj 70k nabralo na satu.
bleee_sa

#13656 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

muz66 wrote:
bleee_sa wrote:Plaho mi se vi nervirate za tih 10-15 tisuća koje pređete godišnje :D
I ja sam ti tu neđe :D
muz66

#13657 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muz66 »

zdruzdjo wrote:
muz66 wrote:1.5 dCi sa 63 kW Krupac-Babin Do 7:15. Moze meda.
Imali smo unazad par mjeseci na forumu ovdje jednog koji je ispod sata stizao iz sarajeva do tuzle. Jest da je vozio nekog bijesnog merc-a ali.....
Oj Mirzete. Nista to, nisam taj. Samo je nekad do vozaca kad kazu ne ide im auto. Narocito kad sa TDI predju na benzinca. Pa zavrti ga malo jace rodjace.
drug_profi

#13658 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

muz66 wrote:
Nerviramo? :? Po čemu si to zaključio?
Ako mogu ustediti na gorivu, zasto ne bih? Zato se nimalo ne nerviram zbog akciza. Fakticki ustedim godisnje onoliko koliko izgubim na vrijednosti vozila radi starosti.
A za posao ima sluzbeno auto i tu me nije briga koliko potrosi i sta pređem. Gazda placa.
Vi ste izgleda uracunali i posao u svoju kilometrazu, a sve to naplatite nekom.
bleee_sa

#13659 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Nisi skont'o poentu jugonostalgičaru :D
drug_profi

#13660 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

bleee_sa wrote:Nisi skont'o poentu jugonostalgičaru :D
Ima i poenta?
Nisi ni ti skontao da nisam nostalgicar, vec volim da prcam "osvjestene" i "konstitutivne".
bleee_sa

#13661 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

drugi profil wrote:
bleee_sa wrote:Nisi skont'o poentu jugonostalgičaru :D
Nisi ni ti skontao da nisam nostalgicar, vec volim da prcam "osvjestene" i "konstitutivne".
Samo ti paša, ja više volim žene. :D
drug_profi

#13662 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

whatever, gluplje price nisam vodio odavno...
bleee_sa

#13663 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Post se odnosio na raznorazna nerviranja i dešavanja u saobraćaju, ne na potrošnju ili na tvoje auto na plin.
Jel sad šta jasnije? :D
zdruzdjo

#13664 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

muz66 wrote:
zdruzdjo wrote:
muz66 wrote:1.5 dCi sa 63 kW Krupac-Babin Do 7:15. Moze meda.
Imali smo unazad par mjeseci na forumu ovdje jednog koji je ispod sata stizao iz sarajeva do tuzle. Jest da je vozio nekog bijesnog merc-a ali.....
Oj Mirzete. Nista to, nisam taj. Samo je nekad do vozaca kad kazu ne ide im auto. Narocito kad sa TDI predju na benzinca. Pa zavrti ga malo jace rodjace.
Ma ja sam obrnuto isao.
Sa benzinca-benzinaca sam otisao na dizela jtd.
Svaki mid range benzinac na svoje dolazi tek negdje iznad 3500. dok sada sa mojim dizelom vec na 2000 je turbina uveliko upaljena i osjeti se.
Ali ovaj 1,5 dci me razocarao kako je mrtav. pa covjece to je gradsko auto/masina koje treba da ja agilno i elasticno. a on ko mrtav konj. krenuo uz vraca sa semafora prvom i fiknem ga u drugu nakon finog zaleta, on osta ko da ga neko pritisnu odozgo. ne kazem nakon 2200-2300 on ide ali nece prije. kontao do apoteke da svratim da mu kupim pumpicu za astmu pa da prsnem par puta u usis zraka.
cak i top brzina mu nije bila nesto. i to dooooobro sam se navozio do ovoga a vidis da je to auto koje ima ispod 50000 na satu. i to je fakat originalnih. prva je ruka. preko ovoga vise nije mogao ni kilometra. a gps mi je pokazivao 171.
Image
basicm

#13665 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Koliko taj fluence ima kw?
bleee_sa

#13666 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bleee_sa »

Ma ovo je onaj od 85 il 90 ks garant...
zdruzdjo

#13667 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

basicm wrote:Koliko taj fluence ima kw?
90 ks
basicm

#13668 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Pa sta hoces vise od njega?
zdruzdjo

#13669 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

basicm wrote:Pa sta hoces vise od njega?
sto se tice brzine, pa nista. ok moze jos malkice. vozio sam drugovog osnovnog golfa 4 tdi koji je isao preko ovog. mozda mu je sat lagao, ne znam.
Ali je mrtav u djelu gdje se ocekuje od jedne gradske masine malkice vise agilnosti. to me je malo razocaralo. jos sam bio sam u autu kad sam uz vraca isao.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#13670 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by liaar »

zdruzdjo wrote:
basicm wrote:Pa sta hoces vise od njega?
sto se tice brzine, pa nista. ok moze jos malkice. vozio sam drugovog osnovnog golfa 4 tdi koji je isao preko ovog. mozda mu je sat lagao, ne znam.
Ali je mrtav u djelu gdje se ocekuje od jedne gradske masine malkice vise agilnosti. to me je malo razocaralo. jos sam bio sam u autu kad sam uz vraca isao.
Nisi ti to dobro skontao druže.
Koliko je težak Golf 4 sa 90 KS, a koliko je težak Fluence sa 90 KS i 400 kubika manje ?
zdruzdjo

#13671 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

liaar wrote: Nisi ti to dobro skontao druže.
Koliko je težak Golf 4 sa 90 KS, a koliko je težak Fluence sa 90 KS i 400 kubika manje ?
pa zasto onda gurati u auto masinu koja nije adekvatna za tezinu auta koje ce pogoniti.
Na pocetku sam rekao: sigurno je ona super u clio-u i u megane-u
Ali za ovakvu limuzinu jednostavno nije. da li je do masine koja turbinu pali tek na 2000-2100 to vec ne znam.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#13672 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by liaar »

zdruzdjo wrote:
liaar wrote: Nisi ti to dobro skontao druže.
pa zasto onda gurati u auto masinu koja nije adekvatna za tezinu auta koje ce pogoniti.
Na pocetku sam rekao: sigurno je ona super u clio-u i u megane-u
Ali za ovakvu limuzinu jednostavno nije. da li je do masine koja turbinu pali tek na 2000-2100 to vec ne znam.
Dvije riječi; EKO STANDARDI.

Samo će to gore da bude, prave se motori sve manje kubikaže a lafo veće konjaže, za par godina će taj Fluence ići na 1.0 turbo dizel, sa lafo 105 KS recimo.
zdruzdjo

#13673 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

liaar wrote:Dvije riječi; EKO STANDARDI.

Samo će to gore da bude, prave se motori sve manje kubikaže a lafo veće konjaže, za par godina će taj Fluence ići na 1.0 turbo dizel, sa lafo 105 KS recimo.
Ma kontam.
To je i dovelo do izumiranja najbolje vw masine ikada 1.9tdi. Sad imas slinu od 1.6 tdi koja ne moze izdrzati ni pola radnog vijeka kao 1.9tdi. imas 2.0 tdi koja je kud i kamo skuplja i za proizvodnju i za registraciju.
meni nije jasno kako se to ne potopi kod recenzija, auto kuca, renomiranih auto magazina, na kraju krajeva cak i korisnika.

Prijatelj ima scenic-a 2010 sa 1.5 dci masinom i bas se kanim jedan dan da ga probam.
prije je imao onog iz 2003 koji je imao 1.9 dci masinu i taj je bio fakat super. stabilnost na cesti i nije bila neka ali sto se tice snage, nije je falilo. za ovog novog i on kaze da nije bas naj naj sto se tice snage.
nepass1

#13674 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

muz66 wrote:
Meni trebalo 8g :D
Throttle

#13675 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Pa u kojem je to autu bazni motor super?
Post Reply