Ukrajina
-
laik1981
#136251 Re: Ukrajina
Zaebano ovo i gledati.. Ovi mali dronovi su se pokazali kao najbrutalnije oruzje na prvim linijama.. Bolje da te himars zvekne po sred cela nego da te ovo iskasapi, pa da umires satima..
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#136252 Re: Ukrajina
osjetljivo pitanjeNebozemlja wrote: ↑24/11/2022 14:14Ovo se još na početku rata trebalo uraditi.Truba wrote: ↑24/11/2022 14:03 The Ukrainian Parliament will debate about a ban on all activities of the Russian Orthodox Church on Ukrainian soil.
https://cne.news/artikel/2092-parliamen ... ian-church
Čisto zlo kao i SPC.
već je 1 sklanjano s dnevnog reda
- Janjicar
#136253 Re: Ukrajina
Ako već branis liniju zasto rovove i tranšee ne pokrijes i odozgo 
-
zigzag
#136254 Re: Ukrajina
Ma ovo je sve nešto na brzinu iskopano. Više su u napadačkoj formaciji.
-
Handbanana
#136256 Re: Ukrajina
Mene zanima kakav uticaj ima masa granata koja padne na ove beskrajne njive? Kakva kontaminacija tla se moze ocekivati i da li je ta zemlja i dalje upotrebljiva? Evo recimo raste krompir i tokom rasta absorbrira neki geler: iako je uglavnom karbonski celik ima tu i malih primjesa ali je li to sve sto se tice nezeljenih posljedica i kakva su nasa iskustva?
- Porodice Foht
#136257 Re: Ukrajina
Bolan profi, pa ako su vidjeli da se rokno, sto potrosise dvije granate na les!?
- SanskiBiser
#136258 Re: Ukrajina
Gugl iz jor frendHandbanana wrote: ↑24/11/2022 14:46 Mene zanima kakav uticaj ima masa granata koja padne na ove beskrajne njive? Kakva kontaminacija tla se moze ocekivati i da li je ta zemlja i dalje upotrebljiva? Evo recimo raste krompir i tokom rasta absorbrira neki geler: iako je uglavnom karbonski celik ima tu i malih primjesa ali je li to sve sto se tice nezeljenih posljedica i kakva su nasa iskustva?
https://rubryka.com/en/article/soil-ukraine/
What to do with the Ukrainian lands destroyed by the war, and what paths were chosen by other countries.
ostatak na clanku...As a result of the shelling, the flat surface of the field is damaged, missile fragments fall into the soil, and toxic gases are released into the atmosphere. So, what happens:
Fragments of projectiles. Ammunition casings are made of cast iron alloy. Besides iron and carbon, sulfur and copper are added to the mix. If the fragments remain in the ground, over time, they begin to oxidize, enter the cycle of environmental substances and enter food chains. In addition, some of the munitions have elements made using depleted uranium. According to calculations taken from a study by the Ukrainian Nature Conservation Group, 50 tons of iron, 1 ton of sulfur compounds, and 2.35 tons of copper got into the soil because of the shelling of just one square kilometer of the field in the Kharkiv region—these are only the substances with the highest content.
Toxic gases. In addition, during the explosion of even one kilogram of explosives, several tens of cubic meters of such toxic gases as sulfur oxide, nitrogen oxide, and carbon monoxide are released into the atmosphere. Finally, sulfur and nitrogen oxides from the atmosphere are returned to the soil through acid rain, which changes the pH of the ground and causes plant burns. It turns out that the soil becomes the final link of chemical damage by ammunition.
The blast wave causes large-scale destruction. Experts' calculations show that at least 90,000 tons of soil were uprooted by explosions on the field we're considering as an example. First, it will be necessary to spend a lot of fuel to level the field's surface. Second, filling in the crater isn't enough because the soil at the crater's edges is significantly compressed. Such soil is considered degraded because the intensity of the processes that dominated the pre-war soil landscape has changed (humification, leaching, weathering, and, of course, water circulation). Different soil formation processes will inevitably lead to changes in soil composition, as in Central Europe, where people still have to face it after the First World War. The speed of soil recovery is incredibly time-consuming. The global average rate of its formation is about 0.06 mm/year. In addition, explosions kill vegetation. It is pretty logical.
Damage to the soil's waterproof layer and ingress of pollutants into aquifers. Powerful explosions can destroy a waterproof layer of country rock. In this case, the water release into the soil is accelerated. The water doesn't linger in the hole but erodes its walls even more. It speeds up the organic matter deposition within the soil profile and promotes soil oxidation. Thus, aggressive pollutants enter aquifers and waterways. Some of them can be carried far beyond the battlefield. For example, in municipalities near the so-called "red zone" in France (several territories in the country's northeast where active hostilities took place during the First World War; more than 1,200 km² of fertile land in the area of the Battle of Verdun were recognized by the authorities as "completely destroyed"), in 2012, the authorities banned drinking water due to the excessive content of perchlorate, which is used in rockets and ammunition production. Such pollution can significantly affect people's safety and health.
The war continues, and hundreds of wounds are added to the surface of Ukraine's land every day. Living organisms die, water and soil deteriorate, and fields become unusable until the surface is restored and the demining is complete. What should Ukrainians do with such areas, and will they be suitable for use at least after minimal restoration?
- agent_zero
#136259 Re: Ukrajina
I meni je cijeli klip šuhveli, niti je prikazano da se ubio, niti se vidi rana na grudima i onda se baca granata na mrtvog čovjeka?Porodice Foht wrote: ↑24/11/2022 14:52
Bolan profi, pa ako su vidjeli da se rokno, sto potrosise dvije granate na les!?![]()
![]()
- drug_profi
#136260 Re: Ukrajina
Mozda nisu vidjeli da se rokno. Mozda misle da se pravi mrtav.Porodice Foht wrote: ↑24/11/2022 14:52Bolan profi, pa ako su vidjeli da se rokno, sto potrosise dvije granate na les!?![]()
![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#136262 Re: Ukrajina
pa ima posljedica, kako nema...na primjer zagrizeš zvrk krompiruše i slomiš zub na geleruHandbanana wrote: ↑24/11/2022 14:46 Mene zanima kakav uticaj ima masa granata koja padne na ove beskrajne njive? Kakva kontaminacija tla se moze ocekivati i da li je ta zemlja i dalje upotrebljiva? Evo recimo raste krompir i tokom rasta absorbrira neki geler: iako je uglavnom karbonski celik ima tu i malih primjesa ali je li to sve sto se tice nezeljenih posljedica i kakva su nasa iskustva?
- bh.tornjak
#136263 Re: Ukrajina
jel´gotova krompirusa...???JoseMujica wrote: ↑24/11/2022 15:56pa ima posljedica, kako nema...na primjer zagrizeš zvrk krompiruše i slomiš zub na geleruHandbanana wrote: ↑24/11/2022 14:46 Mene zanima kakav uticaj ima masa granata koja padne na ove beskrajne njive? Kakva kontaminacija tla se moze ocekivati i da li je ta zemlja i dalje upotrebljiva? Evo recimo raste krompir i tokom rasta absorbrira neki geler: iako je uglavnom karbonski celik ima tu i malih primjesa ali je li to sve sto se tice nezeljenih posljedica i kakva su nasa iskustva?
Jest ...samo da je demineri pregledaju pa ce rucak
-
Bossona
#136264 Re: Ukrajina
jednonogi_Jack wrote: ↑24/11/2022 09:28 Vasilij Nebendzia, ambasador Rusije u UN-u je rekao da za smrt civila u Ukrajini nisu krivi masivni raketni udari ruskih trupa i ciljano uništavanje kritične infrastrukture, već ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane.
Rašisti = Nacisti
-
emirolini
#136265 Re: Ukrajina
Evo zarobljenih sa Zmijskog otoka i 12 iz Azovstala, vracaju se kuci
Slava Ukrajini! Slava Azovu!
Slava Ukrajini! Slava Azovu!
-
emirolini
#136266 Re: Ukrajina
Istocno od autoputa prema Svatove. Ukrajinci bi mogli zaobici Svatove
edit - evo mape
-
emirolini
#136267 Re: Ukrajina
Rusisticko fasisticki cetnici ne znaju drugacije.
-
Zumbul2
#136268 Re: Ukrajina
Ovo sa jednog drugog foruma, pošto sam bio u Banovićima nisam pratio ovaj, ne znam dali je bilo
-
veddeta
-
Zumbul2
#136270 Re: Ukrajina
Rad administracije ovog foruma je sranje
Za šta sam ja dobio dva bana a šta sve prolazi to je nevjerovatno. Samobanujem se trajno da ne zamaram Vašu šeficu,jer moja nije i neće ni biti. Želim uspjeh u radu dokazanim i kvalitetnim forumašima koji ovu temu drže u životu... Lajkujme, drug profi, Čitalac, Jose mujica, Sumirprumus ima Vas još, neka halale koje sam zaboravio. Sreća čitam i pišem engleski a njemački mi je ko bosanski pa sam našao dobar izvor da pratim vijesti o Ukrajini. Lp.
Za šta sam ja dobio dva bana a šta sve prolazi to je nevjerovatno. Samobanujem se trajno da ne zamaram Vašu šeficu,jer moja nije i neće ni biti. Želim uspjeh u radu dokazanim i kvalitetnim forumašima koji ovu temu drže u životu... Lajkujme, drug profi, Čitalac, Jose mujica, Sumirprumus ima Vas još, neka halale koje sam zaboravio. Sreća čitam i pišem engleski a njemački mi je ko bosanski pa sam našao dobar izvor da pratim vijesti o Ukrajini. Lp.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#136272 Re: Ukrajina
Jebaće im Ukrajinci mater rutaljsku.
Jebem im pleme!
Jebem im pleme!
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#136273 Re: Ukrajina
Ooo...breuer wrote: ↑24/11/2022 13:44sve tačno nažalostTruba wrote: ↑24/11/2022 13:27
budući da sam amaterski proučavalac francuske buržoaske revolucije izuzetno si simpfilicirao događaj koji je trajao godinama
feudalizam postoji i danas samo u drugom obliku a aristokraciju i plemstvo je zamijenila jedna druga kasta i u francuskoj je zukukuljen politički sustav tako da narod ne može izabrati koga želiniti bi trebao ako se mene pita jer narod nije bađ u dure i ne glasuje mozgom neko novčanikom i emocijama
također francuska reovolucija je vrijeme kada su ulični prodavači limunade postajali ministri
takodjer nije idealno![]()

- jednonogi_Jack
#136275 Re: Ukrajina
Znači zabrinuti su bili u pravu, najboljše će tek da pošalju.Putin zatražio bolje rusko oružje
Potrebno je povećati proizvodnju ruskog naoružanja i poboljšati njegove kvalitetne karakteristike, rekao je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak na sjednici Vladinog Koordinacionog vijeća za potrebe Oružanih snaga. "Važno je ne samo povećati obim i opseg isporuka, već i poboljšati kvalitetne karakteristike proizvoda", citira Interfax predsjednika.
Ministar odbrane Sergej Šojgu je 20. januara izjavio da je ruska vojska opremljena modernim naoružanjem više od 70%, što je najveća brojka na svetu. “Ruska vojska ima više od 70%, tačnije skoro 71% modernog naoružanja i opreme. Ovo je najveći procenat među svim armijama svijeta”, rekao je Šojgu. On je dodao da je procenat moderne tehnologije u strateškim nuklearnim snagama 83%.