Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
p206

#13626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by p206 »

costacurta wrote:8)
So What! wrote:
Nevjerovatno je kakve ti gluposti pišeš ovdje, Sarajevo tvoj i moj glavni grad čovječe, pa u svakoj normalnoj zemlji glavni grad je prioritet.

Zaobilaznica oko Sarajeva, ima tačno svoj pravac i o tvom intelektu dovoljno govori činjenica da si izjavio da "polazi od nikud i završava nigdje" i da je plaćena milijardu.

Ostale netačnosti se ne isplati ni objašnjavat ti.

.
Naravno da je moj glavni grad, ponosim se time, volim ga i vazda se u njega svratim. ALI,
šta smo mi Sarajevu!?
Ima Bosne dalje od Semizovca i Tarčina haveru. Pod ZAOBILAZNICA sam mislio na dio trase VC koridora, od Vogošće do Tarčina, kolko se zgruhalo novca?
100km 15 godina radimo, svijet nam se smije moj Reufe. Da li je baš bio prioritet uvezati Zenicu i Sarajevo autoputem iako je ta dionica magistralne ceste M17 bila u najboljem stanju od svih magistralnih pravaca?
Smiju se Dodiku što je napravio put BL-DO a isti qrac mi napravili sa VC, od Ze do Sa. TK i Krajina isto trinaesto prase. Još hajvani iz Cesta FBiH htjedoše da zatvore tunel na Ormanici na 5 mjeseci zbog rekostrukcije, a da ti približim značaj tog tunela, samo do oktobra je kroz taj tunel prošlo roba vrijednosti 850M KM. REKONSTRUKCIJA znači da nema nikakvih planova za igradnju brze ceste Tuzla OrašLJe. Znachi hebani smo. Putevi na TK su PREOPTEREĆENI a nikakvih ulaganja nema.
Znaš ti da sam na to mislio, al praviš se tošo.
sve si upravu
ali to je do nesposobnosti i našeg lopovluka na tenderima, oni jednostavno neće da otvaraju više tendera jer to neće i nemaju kuveta da isprate i kad otvore zna se ko će dobiti (postoje 2-3 firme koje imaju mehanizaciju, kako su je kupili zna se od namještenih tendera...sad nemaju konkurenciju i stekli su iskustvo na građevini)

svaki dan prolazim kroz Vilsonovo šetalište (rekonstruisali nekih 1000 metara) 20 metara ima fuge između ploča, pa 20 nema i sve tako, to su radili 4 mjeseca, nekakva firma pošalje 3 radnika da rade dnevno 2 sata (pa ovim jednim rekli da treba fuga, ovim drugim nisu šta li) pa ih prevoze na drugo gradilište..to bi 5 radnika završilo za 3 dana, al jok postavi se rok pola godine, da teta u opštini ne mora printat puno papira, pa razvuci do zadnjeg dana
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Ci-Nick wrote:Ne razumijem kako neko može braniti firme koje održavaju puteve.
Autoputa 80 km i da su samo tri grtalice konstantno čistile imale bi prolaz svaka dva sata.
Ja sam od Zenice do Mostara vozio 4 i po sata i sreo samo dvije grtalice na autoputu negdje između Kaknja i Visokog i skoro kod Mostara jednu koja je imala podignutu ralicu.
Posebno taj dio od Konjica do Donje Jablanice,.. to je bila katarstrofa.
Deset cm ugaženog snijega ( leda ) govori o tome da nije nikako čišćeno.
Automobili i kamioni gazili i čistili.
Lova se uzme na tenderu a onda se štede mašine, ljudstvo, gorivo, posipni materijal.
Jer treba ostvariti dobit. Sa našim nepoštenim stranačkim kompanijama taj sistem kao i sve ostalo ide direktno preko leđa građana.
punkt zimske sluzbe na ivanu i dalje ga nema
HNK je posebna prica sto se toga tice, a ciscenje ceste ide po dionicama, a HNK ne mislim i da ima ikoga pod ugovorom
jednom sam vidio na kamion montiranu grtalicu, možda neki JKP iz mostara, posipač nikad vidjeli nisu

Autocestu čiste dobro kad snijeg prestane i to je normalno, ne može ga tito očistiti dok pada
jučer čim je prestao, autocesta je bila očišćena i asfalt je bio OK

ne znam gdje u svijetu je to neko vidio očišćenu cestu, autocestu bilo šta dok snijeg pada i to pofino (na ivanu 70cm)
vani je hladno zatvori, i ne pita... jer ako se neko slupa, upravitelj ceste je odgovoran što se slupao a ovaj nije zatvorio ili očistio put...

samo su kod nas nesposobni kad se zatvori cesta, kad se smanji brzina na autocesti na 60, jerbo trebali bi ljudi sa brenerima šetati od zenice do tarčina i topiti snijeg jer si platio 8.50 :skoljka:

https://www.muenchen.tv/eisiger-wind-un ... rt-256262/

itd

Mene samo zanima otkud toliko "MORAM DOĆI MRTVA GLAVA PADA AKO MI CESTU ZATVORE NESPOSOBNI DEBILI NE ČISTE ITD"... i ublehaške priče, kako u Austriji čiste, brate nikad ništa...
Seyfo

#13628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Ja se ubih ponavljajuci da su trebali u prioritet staviti dionicu Tarcin-Konjic pa sta kosta nek kosta, kostace kad-kad kad dodje na red. Eno cim prvi snijeg,kolaps na tom dijelu,paraliza drzave. Rasciste nakon par sati,krene prvi sleper,proklize i preprijeci cestu,i opet jovo nanovo. Nakon par sati kolapsa,sklone ga, krene drugi sleper, proklize,preprijeci cestu. Jednostavno je previse strmo a nadmorska visina je velika,autoput je jedino rjesenje. Ostali dio Vc prema jugu haman da i.nema tih problema osim manjeg dijela izmedju Jablanice i Donje Jablanice. Znaci da se ima imalo mozga, rijesili bi autoputem prioritetno problematicni dio i ne bismo imali apokalipsu s prvim snijegom.
probook

#13629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Seyfo wrote:Ja se ubih ponavljajuci da su trebali u prioritet staviti dionicu Tarcin-Konjic pa sta kosta nek kosta, kostace kad-kad kad dodje na red. Eno cim prvi snijeg,kolaps na tom dijelu,paraliza drzave. Rasciste nakon par sati,krene prvi sleper,proklize i preprijeci cestu,i opet jovo nanovo. Nakon par sati kolapsa,sklone ga, krene drugi sleper, proklize,preprijeci cestu. Jednostavno je previse strmo a nadmorska visina je velika,autoput je jedino rjesenje. Ostali dio Vc prema jugu haman da i.nema tih problema osim manjeg dijela izmedju Jablanice i Donje Jablanice. Znaci da se ima imalo mozga, rijesili bi autoputem prioritetno problematicni dio i ne bismo imali apokalipsu s prvim snijegom.
To sam pisao par stranica unazad. Na jugu da autoput dovedu do Jablanice i sto se mene tice ne treba ga zavrsavati sledecih 50 godina.
Jebote blokira se m17 i paraliza izmedju dva velika grada u drzavi :roll: Jok bitno je na jugu raditi oko Bune gdje magistralom ides od 70 pa na vise ili na sjeveru prema Doboju gdje opet imas finu brzinu i sve ravno kud ides
Seyfo

#13630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Ma da hoce bar do.Konjica,dalje je bar ravno i nije problematicno. Padne li.na pamet to.ikome ko se pita dok gleda vijesti od zadnja tri dana? Ili su prezauzeti glodjanjem janjecih kostiju na racun drzave.
Ci-Nick

#13631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

mk ultra wrote:
Autoputa 80 km i da su samo tri grtalice konstantno čistile imale bi prolaz svaka dva sata.
Ja sam od Zenice do Mostara vozio 4 i po sata i sreo samo dvije grtalice na autoputu negdje između Kaknja i Visokog i skoro kod Mostara jednu koja je imala podignutu ralicu.
Lova se uzme na tenderu a onda se štede mašine, ljudstvo, gorivo, posipni materijal.
Jer treba ostvariti dobit. Sa našim nepoštenim stranačkim kompanijama taj sistem kao i sve ostalo ide direktno preko leđa građana.
HNK je posebna prica sto se toga tice, a ciscenje ceste ide po dionicama, a HNK ne mislim i da ima ikoga pod ugovorom
jednom sam vidio na kamion montiranu grtalicu, možda neki JKP iz mostara, posipač nikad vidjeli nisu

Autocestu čiste dobro kad snijeg prestane i to je normalno, ne može ga tito očistiti dok pada

ne znam gdje u svijetu je to neko vidio očišćenu cestu, autocestu bilo šta dok snijeg pada i to pofino (na ivanu 70cm)
vani je hladno zatvori, i ne pita... jer ako se neko slupa, upravitelj ceste je odgovoran što se slupao a ovaj nije zatvorio ili očistio put...

samo su kod nas nesposobni kad se zatvori cesta, kad se smanji brzina na autocesti na 60, jerbo trebali bi ljudi sa brenerima šetati od zenice do tarčina i topiti snijeg jer si platio 8.50 :skoljka:

itd

Mene samo zanima otkud toliko "MORAM DOĆI MRTVA GLAVA PADA AKO MI CESTU ZATVORE NESPOSOBNI DEBILI NE ČISTE ITD"... i ublehaške priče, kako u Austriji čiste, brate nikad ništa...
Razumijem ja da ima situacija kad nema pomoći, desi se da za tri sata padne 20 cm snijega i tu nema pomoći ali ovaj put je snijeg padao umjereno ne više od 2 cm po satu.
Jer je padao istim intenzitetom više od 30 sati.
Prema tome bilo je dovoljno vremena da se čisti .
A za ove video priloge,.. u Njemačkoj grtalice ne mogu da prođu od automobila a kod nas automobili ne mogu proći jer nema grtalica.
U Njemačkoj imaš ovakve zastoje i bez mm snijega jer treba da prođe 150.000 pa i 200.000 auta u 24 sata.
goshpar

#13632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by goshpar »

studeni76 wrote:
goshpar wrote:
archi_a wrote:Pa dobro, nije baš lijepo džumu spominjati u ovom kontekstu. I nije ovo svojstveno samo za "pojedince" u Sarajevu. Toga sam se nagledao i naslušao po cijeloj Bosni i Hercegovini, a i šire. Ljudi jednostavno nemaju strpljenja. Svake godine isto. Počne padati snijeg, ibrećenje na sve strane. Padaju na glavu. Mediji samo o tome pišu, bruje. Fotoreporteri svaku raskrsnicu slikaju da pokažu kako ima snijega, bljuzgavice. Već sutra, situacija stabilna. Očišćena većina važnih pravaca. Ne možeš ljudima objasniti da nema te grtalice koja može očistoti dok i kad pada, da nema te količine soli koja može ukloniti nanose u minuti. Al džaba.
drug, trebao si malo doci danas u neke od padinskih naselja, pa vidjeti kako je put prohodan. od jucer nije prosla grtalica. sreca, potrefila se subota, vecini ljudi neradni dan, pa nisu morali izlaziti iz kuce. samo moliti boga da nekome ne zatreba hitna pomoc.
E to je i do mještana, da bi da je čisto a da se ne krene guzicom! ja imam kuću na padinskom dijelu, al je cesta najčišća na opštinu. Zašto, zato što mještani se prihvate lopate i očiste do asfalta. Nema čekanja tu
znaci, stanovnicima centra grada treba cistiti, a stanovnicima padinskim dijelova ne treba, oni su duzni da "maknu guzicom" i ociste sami sebi. bas divno razmisljanje...
Seyfo

#13633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Naravno, da se pita struka ili pamet, Tarčin-Konjic bi bio prioritetan. Ne znam sad jel se uvijek može vaditi na lobi HDZ-a ili nešto drugo, uglavnom sve kontra zdravog razuma, rezonovanja i struke. Idiotizam ravan obilasku Vranduka
Bumerang

#13634 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

Izgradnja autoputeva u Crnoj Gori (Monte Negro)

Autoput Bar - Boljare, godina treća

Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:30, edited 1 time in total.
studeni76

#13635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

goshpar wrote:
studeni76 wrote:
goshpar wrote:
drug, trebao si malo doci danas u neke od padinskih naselja, pa vidjeti kako je put prohodan. od jucer nije prosla grtalica. sreca, potrefila se subota, vecini ljudi neradni dan, pa nisu morali izlaziti iz kuce. samo moliti boga da nekome ne zatreba hitna pomoc.
E to je i do mještana, da bi da je čisto a da se ne krene guzicom! ja imam kuću na padinskom dijelu, al je cesta najčišća na opštinu. Zašto, zato što mještani se prihvate lopate i očiste do asfalta. Nema čekanja tu
znaci, stanovnicima centra grada treba cistiti, a stanovnicima padinskim dijelova ne treba, oni su duzni da "maknu guzicom" i ociste sami sebi. bas divno razmisljanje...
Haman da nisi razumio! Al to nije tema današnje emisije.
detroit-mercy

#13636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote:

itd

Ovdje se ne cisti dok ne prestane :mrgreen: tako da se desi da kad je ona salaukovina picis kroz snijeg, sta ces, takav ti grah pao. Malo je nas narod kratkog fitilja pa bi da mu se sve ocisti za dan. Meni trotoar prolazi pored kuce i ja sam duzan da ga ocistim ikao je gradski. Sporedne ulice su nulti prioriteti i ciste se tek kad se glavne arterije/prometnince ociste. Svi biznisi su duzni da ciste svoje parkinge i/ili prilaze. Mi u naselju se porezemo svake godine $30 po kuci i ima jaro koji prodje sa grtalicom i rascisti ali ni on ne docekuje svaku pahulju nego kad prestane onda prodje. Malo nas narod pregoni :mrgreen: .
studeni76

#13637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Ma malo više se pretjeruje. Po onakvoj mećavi bi se svi digli da negdje putuju. Al da im je čisto, da snijeg vide samo u zraku! E pa neće moći, valja se strpit.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

detroit-mercy wrote: Ovdje se ne cisti dok ne prestane :mrgreen: tako da se desi da kad je ona salaukovina picis kroz snijeg, sta ces, takav ti grah pao. Malo je nas narod kratkog fitilja pa bi da mu se sve ocisti za dan. Meni trotoar prolazi pored kuce i ja sam duzan da ga ocistim ikao je gradski. Sporedne ulice su nulti prioriteti i ciste se tek kad se glavne arterije/prometnince ociste. Svi biznisi su duzni da ciste svoje parkinge i/ili prilaze. Mi u naselju se porezemo svake godine $30 po kuci i ima jaro koji prodje sa grtalicom i rascisti ali ni on ne docekuje svaku pahulju nego kad prestane onda prodje. Malo nas narod pregoni :mrgreen: .
Naravno da se pretjeruje
Kazem ti da se kod nas zatvaraju ceste kako se to vani radi, haos bi bio... od pljuvanja i negodovanja
Ci-Nick

#13639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Da, ceste se zatvaraju ali ima deset alternativnih ..
So What!

#13640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Za izgradnju mosta u Gradišci stigle tri ponude
Image

Na tender za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške pristigle su tri ponude od kojih je najpovoljnija ona od 23.498.800,19 evra, koju je dostavio konzorcijum Integral-Đuro Đaković-Zagreb montaža.

Pored njih ponude su dostavili i ICM-MAEG i Hering-Mostogradnja ali su bile daleko skuplje.

Hering - Mostogradnja za posao igradnje mosta tražili su 41,5 miliona evra dok je ICM-MAEG dostavio ponudu na 46,2 miliona evra.

Nakon što komisija zadužena za sprovođenje ovog tendera analizira sve pristigle ponude biće donesena odluka s kim će biti potpisan ugovor o izgradnji.
Nezavisne
probook

#13641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Nesto ovde kako treba. Nemoguce da neko bude 50% jeftiniji na ovakvom projektu, ako ce raditi sve po projektu.
kurty

#13642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Cijene postaju jako cudne... A svi podizvodjaci se samo ubijaju cijenom... :skoljka:
Prevelike su ovo razlike
studiorum_tuzlaensis

#13643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

biće aneks, šta se sikirate...

ionako narod plaća sve, a malo ko pita gdje su pare. :)
drug_profi

#13644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Bice na kraju 50 miliona, ko god bude pravio.
kurty

#13645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Ma nema vise anexa, kao prije... Mislim da je 5% maksimalno
Maraschino

#13646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

kurty wrote:Cijene postaju jako cudne... A svi podizvodjaci se samo ubijaju cijenom... :skoljka:
Prevelike su ovo razlike
Prvo sto mi je zapelo za oko su razlike u cijenama.
Svi dobijaju istu projektno tehnicku dokumentaciju sa predmjerom radova.

Dugo ne radim taj posao ali znam da se uz ponude(koje su svakako opsirne) dostavljane i kalkulacije.
Neko spomenu anekse, pa ova se razlika ne moze nategnuti aneksima. Mislim da ni jedan ugovor nije ''fiksan kljuc u ruke'' a kako nije takav onda se poslije pojavljuje visak radova, naknadni radovi i nepredvidjeni radovi. Tjesi me samo to sto ti rece da nema vise aneksa nego samo do 5%.

U cemu je ''mucka'' ostaje da se vidi. Imaju oni seme za sve kako izvuci pare.
kurty

#13647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Maraschino wrote:
kurty wrote:Cijene postaju jako cudne... A svi podizvodjaci se samo ubijaju cijenom... :skoljka:
Prevelike su ovo razlike
Prvo sto mi je zapelo za oko su razlike u cijenama.
Svi dobijaju istu projektno tehnicku dokumentaciju sa predmjerom radova.

Dugo ne radim taj posao ali znam da se uz ponude(koje su svakako opsirne) dostavljane i kalkulacije.
Neko spomenu anekse, pa ova se razlika ne moze nategnuti aneksima. Mislim da ni jedan ugovor nije ''fiksan kljuc u ruke'' a kako nije takav onda se poslije pojavljuje visak radova, naknadni radovi i nepredvidjeni radovi. Tjesi me samo to sto ti rece da nema vise aneksa nego samo do 5%.

U cemu je ''mucka'' ostaje da se vidi. Imaju oni seme za sve kako izvuci pare.
S tim da vecina predmjera na kraju ima stavku "nepredviđeni radovi" koji iznose 5 ili 10%, ali su oni vec u ovoj konacnoj cijeni...
Naslovnica

#13648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Nekada je bilo da se najskuplji i najjeftiniji ponuđač automatski izbacuju.
:-)
kakaljin

#13649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote:Nekada je bilo da se najskuplji i najjeftiniji ponuđač automatski izbacuju.
:-)
To je po pravilima i tako smo svi ucili na fakultetu da se najjeftinija i najskuplja ponuda automatski odbacuju a da se ostale pregledaju i najkvalitetnija prolazi a ne najjeftinija
Maraschino

#13650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

kako milis najkvalitetnija?
Post Reply