Republika Turska

Post Reply
sunceKOtepsija

#13626 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

JoseMujica wrote:
ElRe wrote:Turkey seeks trade in local currencies with Russia, China, Iran: Erdoğan

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey ... sCatID=346

uhhh sad je baš u probrano društvo uletio :facepalm:

baš vlast zna dobro u glovu udarit :skoljka:
Image
DAILY SABAH
ISTANBUL
Published
August 11, 2016
meeting between President Recep Tayyip Erdoğan and his Russian counterpart Vladimir Putin on Tuesday in St. Petersburg resulted in remarks by Putin stressing that the Turkish lira and ruble should be used in foreign trade between Turkey and Russia, decreasing the demand for the U.S. dollar.
zapravo trgovina lokalnim valutama je zahtjev Moskve-na koji Predsjednikm Republike Erdogan odgovara pozitivno-Putin je jos prije 4-5 mjeseci uputio taj zahtjhev vlastima Turske- cijeli clanak (gore citiran) iz pro-vladinog Sabaha iz tog perioda na engleskom
http://www.dailysabah.com/economy/2016/ ... s-in-trade
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#13627 Re: Republika Turska

Post by JoseMujica »

samo što su obje valute trenutno haman pa goli kurac i niko ih neće, kolko god ovi reklamirali i pozivali na patriotizam

isto ko da mesar reklamira usmrđelo meso :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13628 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

muzicar_iz_parka wrote:Đe će bolan na svingere :(

Koliko ima istine u pričama da su Rusi spasili Erdogana tokom onog neuspjelog puča, jer su mu na vrijeme javili da će biti?
ja sam pročitao negdje(al jazzera, mislim) da je u toku dana, prije pokušaja puča, šef ruske obavještajne službe kontaktirao turskog kolegu, jer su rusi primjetili povećane aktivnosti na vojnim aerodromima, tankanje aviona i slično, pa su htjeli da znaju šta je u pitanju - vježba ili priprema napada na siriju ili irak
to je alarmiralo turke, koji su odmah počeli provjere da saznaju o čemu se radi, i tako dočekali udar pučista koliko toliko spremni
AleksoMKD

#13629 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

sunceKOtepsija wrote:
Adana-akcija protiv svingera-vise uhapsenih
Jel svigeraj zabranjen u Turskoj ili je ko onaj slucaj 2015 kada su neki tipovi organizovali svingerske zabave ali nisu isli sa svojim suprigama vec su nosili prostitutke pa se "menjali" sa drugima?
sunceKOtepsija

#13630 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

AleksoMKD wrote:
sunceKOtepsija wrote:
Adana-akcija protiv svingera-vise uhapsenih
Jel svigeraj zabranjen u Turskoj ili je ko onaj slucaj 2015 kada su neki tipovi organizovali svingerske zabave ali nisu isli sa svojim suprigama vec su nosili prostitutke pa se "menjali" sa drugima?
slicno-jedan od uhapsenih kaze da su on i supruga prije par godina poceli sa svingerisanjem, upoznavanjem drugih parova itd, kasnije je upao u ekonomsku dubiozu, dugovi itd pa su poceli trazit pare kad su se dugovi nagomilali-policija napravila lazni racun na facebooku, organizovala sve-uhapsili njih i jos jedan par-tako da je i ovo slicno-navodenje na prostituciju-ne vjerujem da bi ih hapsili da su nastavili kao i prije
Tito_i_Partija

#13631 Re: Republika Turska

Post by Tito_i_Partija »

KB9 wrote:kolko im je lik ispro mozak, pali ustedjene dolare glupi narode :lol:
Dno dna jbt. Kao oni eto kaznjavaju mrsku Ameriku paljenjem svojih licnih ustedjevina. :pisnuo:
raoul duke

#13632 Re: Republika Turska

Post by raoul duke »

Hajd sto njima pere mozak ali kako su se ove nase muhe zalijepile na njegovu retoriku nije mi jasno
sunceKOtepsija

#13633 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Nakon apela zvanicnika i AKP aktivista da se devize ne pale-vec da se razmjene za lire-a nakon sto je predsjednik Republike tri dana zaredom (petak, subota, nedjelja) pozivao gradanstvo da izvrse zamjenu prljavih devza za lire- prvi radni rad nove sedmice doveo je do guzvi u mjenjacnicama koje su bile tijesne za sve one-patriotski nastrojene gradane koji su zeljeli da se odazovu pozivu predsjednika Republike i da razmjenom deviza ispune svoju gradansku duznost :bih: neko dolar-dva-neko 10-20-a neko Boga mi i par stotina ili hiljada $ ili eura"svako prema mogucnostima" rekao bi Marks...
Turska bokserska federacija razmijenila je 150 hiljada eura i 40 hiljada dolara u lire.
Rijaset turske rekao je da ce od sada primati samo lire. Mnogi mali trgovci nastavljaju sa podrskom-svako ko donese racun da je razmijenio odredenu svotu dolara za lire dobiva u odredenim patriotskim ducanima neki vid poklona ili popusta kao npr kod ovog brice patriote koji pruza besplatnu uslugu sisanja i brijanja za sugradane koji donesu dokaz da su razmjenili najmanje 500$.

u drugim mjestima patriotski nastrojeni gradani isticu da razmjenom deviza odgovaraju na poziv predsjednika Republike jer zele na taj nacin da se suprostave neprijateljima Republike-Gulenu-Evropi i SAD-u.
Naravno kao i uvjek i svuda postoje i tzv petokolonasi koji izrazavaju u najmanju ruku otvorenu skepsu sprav ovakvih patriotskih akcija, dok su se cak neki predsjednici opozicionih partija drznulie da Predsjednika Republike okrive za tesku ekonomsku situaciju-te da prozovu Predsjednikove sinove "da budu prvi i razmjene ukradene stotine miliona $"-osim toga neki clanovi opozicije su javno sa parlamentarne govornice prozivali visoke zvanicnike AKPa da to isto urade sa navodnim parama na tajnim racunima u svicarskim bankama

predsjednik kritikuje visoke kamatne stope
"What necessity is there to let foreign currency have greater value?" he asked.
Last edited by sunceKOtepsija on 05/12/2016 17:19, edited 4 times in total.
JThomas

#13634 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

nova paralela sa slobom. samo što slobo nije molio da dođe do DEMova iz slamarica, već malo zaobilaznim putem, osnivanjem "privatnih" štedionica koje su nudile vrtoglave kamate na uloge u dinarima...
ElRe

#13635 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Divovski rast turske automobilske industrije

http://www.trt.net.tr/bosanski/ekonomij ... ije-623730

Turska uspješno lansirala novi satelit GOKTURK-1

http://aa.com.tr/ba/nauka-i-tehnologija ... k-1/699736
Last edited by ElRe on 05/12/2016 17:48, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

#13636 Re: Republika Turska

Post by Bosanac sa dna kace »

Tito_i_Partija wrote:
Dno dna jbt. Kao oni eto kaznjavaju mrsku Ameriku paljenjem svojih licnih ustedjevina. :pisnuo:
Dzabe se uspaljujte, nisu to prave pare, kopije dolara u Turskoj imas kupiti na svakom cosku
Njima je dolar svetinja! :izet:
JThomas

#13637 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

e ja mislio stvarno pale pare... :mrgreen:
sunceKOtepsija

#13638 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

This Turkish Barber Has a Plan to Save the Plunging Lira

Svako ko razmjeni najmanje 300$ u lire ima kod ovog gospodina besplatno sisanje i brijanje :bih: patriot-Sadik Cesur-gospodin iz videa je rekao jos da on moze odraditi 3/10 sisanja/ brijanja besplatno te je pozvao druge vlasnike obrta da podrze kampanju i poziv predsjendika Republike i zamjene devize za lire. Takode izrekao je i nadanje da ce velike kompanije- podrzati kampanjuu-recimo da onaj ko je razmijenio 3 miliona $ dobije automobil ili nesto slicno. Kako kampanja funkcionira uvjerio se i novinar (iz videa) koji je dosao sa potvrdom o razmjeni 300$ te uzivao u besplatnom sisanju i brijanju

https://www.bloomberg.com/news/articles ... nging-lira
JThomas

#13639 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

ne znam zašto mi ovo miriše na katastrofu preko leđa sirotinje u najavi. onako potmulo :roll: :lol:
@mba

#13640 Re: Republika Turska

Post by @mba »

mnogi se raduju i jedva cekaju propast turske , ali nije bolan brko od juce na vlasti, pa zna brko sta radi i to dobro, na sve moguce nacine pokusavaju da uniste tursku naciju, al neceda moze iA...

i ja cu kupiti turske lire ako brko kaze, a nisam sam koji ce tako postupiti
Kikibombona

#13641 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

CHP lesinari pricaju bajke za malu djecu. AKP rezim suvereno vlada. Sistemataki unistavaju opoziciju u svakom pogledu. Uspostavljaju autokratsku vlast koja je izrazito netolerantna prema drugacijem misljenju. CHP trazi pomoc od Kurda, obecavaju bajke, samo da ih podrze protiv AKP!?? :lol:

Turkey’s CHP declares initiative aimed at opening to Kurds

http://rudaw.net/mobile/english/middlee ... y/05122016

The first article of the initiative deals with “mother tongue,” indicating that the party will be working to enshrine the Kurdish language in the Turkish constitution and removing all previous barriers restricting its use by speakers.

Sezgin Tanrıkulu, a CHP MP from Istanbul, explained that the party had submitted 27 projects to parliament to deal with the Kurdish question, including a reduction of the electoral threshold -- the minimum share of the vote that a political party requires to secure any representation in the legislature -- from 10 percent to three percent.

It also calls for a quashing of a ban on use of the Kurdish language in politics, financial support to political parties in a fair and just way and establishment of a dialogue commission for communities.

Other points included in the initiative are: restoring original town and village names, disclosing the findings of the collective killings that took place in the city of Dersim, officially recognizing the Kurdish feast of Newroz, closing down the old prison in Diyarbakir and turning it into a human rights and democracy museum, allowing freedom of expression, facilitating demonstrations and rallies, initiating and resuming the trial of all klix law suits, preventing police from engaging in violence against demonstrators, banning the use of teargas and banning the lashing of demonstrators.
Bilo bi lijepo kad bi se desilo... da nisu obicne lazi, do sada vise puta ponovljene...

Exclusive: WikiLeaks documents highlight sinister relations between Erdogan and ISIS

https://www.thepressproject.gr/article/ ... -smuggling

US will not abandon Kurds, says former senior official

http://www.hurriyetdailynews.com/Defaul ... sCatID=358
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13642 Re: Republika Turska

Post by Truba »

ne trazite logike u potezima fasista

kolko znam palit pare je zabranjeno
snimit ekipu ako kojim slucajem krenu za ameriku nekad sve pohapsit i na sud
vivaldi

#13643 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

@mba wrote: nije bolan brko od juce na vlasti
nije od juce na vlasti, ali za tursku naciju bi bilo bolje da je bio "do juce" na vlasti. cak i onaj gulen bi sada vjerovatno bio manje lose rjesenje.

brko je dosegao vrhunac, svaki dan na vlasti je sada samo steta za turke, ali ce u svom padu nanijeti stetu i evropi, ili bar pokusati. jos je gore sto pad nece biti brz vec vjerovatno spor i na rate, a time ce se steta samo povecavat
Kikibombona

#13644 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
@mba wrote: nije bolan brko od juce na vlasti
nije od juce na vlasti, ali za tursku naciju bi bilo bolje da je bio "do juce" na vlasti. cak i onaj gulen bi sada vjerovatno bio manje lose rjesenje.

brko je dosegao vrhunac, svaki dan na vlasti je sada samo steta za turke, ali ce u svom padu nanijeti stetu i evropi, ili bar pokusati. jos je gore sto pad nece biti brz vec vjerovatno spor i na rate, a time ce se steta samo povecavat
Kako tumacis ove poruke Erdogana?
#Erdogan claims US prints money without gold backing, says foreign money is a tool against #Turkey, asks citizens to exchange them for Lira

#Erdogan says imperialists use interest rates to pressure #Turkey, laments he's left alone to fight against interest, but vows to press on.

#Erdoğan calls on Turks today to exchange foreign money with #Turkish lira to shore up declining lira, says economy won't be impacted at all
Evropa ga posteno nacepila. Suska se da ce uskoro PKK skinuti sa liste teroristickih organizacija...

Veoma ostre poruke EU parlamentaraca u kojima Erdogana nazivaju 'islamistom', 'diktatorom' i sl...

Prijetnje i akcije iz Evrope sve cesce... ima dosta na ovom profilu, ako nekoga zanima...

https://mobile.twitter.com/abdbozkurt
vivaldi

#13645 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote:Kako tumacis ove poruke Erdogana?
mah..kad je dolare posudjivao i dok su se slijevale desetine milijardi investicija nije pitao kako su stancani, nit je pitao bilo sta dok je servisiranje islo glatko. sad kad je lira grohnula sve je problem.

njegova ogormna popularnost je vezana za veliki ekonomski i infratstrukturni boom. sada lira to sve ozbiljno ugrozava. vrlo ozbiljno.

kako je sticao popularnost tako ce je i gubiti, ali on nije lik koji ce mirno otici s vlasti. kako kriza bude veca pocece sa prokazivanjem sve vise neprijatelja i lovom na vjestice, a to je katastrofa jer nikakva hapsenja, prijetnje i populisticke tirade nece rjesavat ekonomske probleme.
Kikibombona

#13646 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
Kikibombona wrote:Kako tumacis ove poruke Erdogana?
mah..kad je dolare posudjivao i dok su se slijevale desetine milijardi investicija nije pitao kako su stancani, nit je pitao bilo sta dok je servisiranje islo glatko. sad kad je lira grohnula sve je problem.

njegova ogormna popularnost je vezana za veliki ekonomski i infratstrukturni boom. sada lira to sve ozbiljno ugrozava. vrlo ozbiljno.

kako je sticao popularnost tako ce je i gubiti, ali on nije lik koji ce mirno otici s vlasti. kako kriza bude veca pocece sa prokazivanjem sve vise neprijatelja i lovom na vjestice, a to je katastrofa jer nikakva hapsenja, prijetnje i populisticke tirade nece rjesavat ekonomske probleme.
Erdogan je bio fin kao bubica dok se penjao ka vrhu. Kada je dosao do onoga sto misli da je vrh, kada je stekao podrsku naroda i osjetio da je nedodirljiv, promijenio je plocu. Lik je megaloman, ima velike ambicije. Zelio se pozicionirati kao lider islamskog svijeta, instalirati sebi lojalne rezime od Masreka do Magreba (uz pomoc Amerike). Sve je propalo, stekao je gomilu neprijatelja. Zakuhao sa svima, uklucujuci Ameriku i Evropu.

Erdogan nikada nije vjerovao u zapadne drustveno-politicko-ekonomske modele. On ima neku svoju viziju vladavine koja se temelji na islamu, na obnovi Otomanskog carstva, ovaj put prvenstveno putem ideologije i ekonomije, pa i vojske ako bude potrebe. Smatram da ima ambiciju voditi islamski svijet kao sto Amerika vodi krscanski.

Dobar primjer je Putin i njegova vladavina u Rusiji. Mislim da Erdogan pokusava postici slicno ili vise od toga. Putin je radi svoga nacina vladanja konstantno na meti zapada, a sada si istu metu postavlja Erdogan. Da li ss moze sa time nositi kao Putin, to je kljucno pitanje!?? Zapad je sve vise neprijateljski raspolozen prema Turskoj. Vec se poduzimaju konkretni koraci. Erdogan odgovara priblizavanjem Moskvi, Kini, Iranu...

Moze li Erdogan biti novi Putin ili bolji od njega?
sunceKOtepsija

#13647 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

@mba wrote:mnogi se raduju i jedva cekaju propast turske , ali nije bolan brko od juce na vlasti, pa zna brko sta radi i to dobro, na sve moguce nacine pokusavaju da uniste tursku naciju, al neceda moze iA...

i ja cu kupiti turske lire ako brko kaze, a nisam sam koji ce tako postupiti
Image
ako :? tri dana zaredom Brko poziva da si ti ziv i zdrav-ja sam jutros zamjenio sve devize u Lire :bih: i Bakir je ovaj vikend bio u Turskoj kako bi pruzio konkretnu podrsku akciji :wink:
Image
i kao sto kaze na 3.17 Tajipe Bosna sizi çok seviyor :bih:

Image
Govore da je lopov-i jeste-ukro nam je srce :plesu: :srce:
Image
:-?
Krokodajl

#13648 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Ja sam ove godine u Turskoj poslovno bio i razmjenio sam dosta eura u Lire, je li mogu ja sada te potvrde (a imam ih) poslat dole da oni meni retroaktivno šta urade, nek pošalju ovih peksimeta :D

@tepsija, šta misliš ti o tome, bil se šta dalo srediti :D :D :D

Ko bi rekao da će Turci baš ovako potonuti u ludilo, nedaj Bože da Turskoj želim zlo, ni njoj ni njenoj ekonomiji ni narodu, ali ovo šta se dešava u Turskoj u proteklih par godina nije normalno.

Imaju priče ko mi 80'ih, zavjera centara moći iz Beča :lol: :lol: :lol:
sunceKOtepsija

#13649 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Krokodajl wrote:Ja sam ove godine u Turskoj poslovno bio i razmjenio sam dosta eura u Lire, je li mogu ja sada te potvrde (a imam ih) poslat dole da oni meni retroaktivno šta urade, nek pošalju ovih peksimeta :D

@tepsija, šta misliš ti o tome, bil se šta dalo srediti :D :D :D
stzo bi reko jedan "kakvi crni peksimeti" :D mnijem da zasluzujes Predsjednikovu ruku :thumbup: potvrde o razmjeni i pravac ambasada :bih: (jedan narod-jedan bajrak-jedna domovina-jedna drzava)
Image
Image
Image
Image
sunceKOtepsija

#13650 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
Image
Ali Özcan-vlasnik lanca donerdinica "Ali Usta" uhapsen zbog clanstva u gulenovskoj organizaciji. U kuci naden niz inkriminirajucih materijala-medu kojima i Gulenove knjige. Osim njega uhapsen i sin Arif.
Image
Image
Dijarbakir-uhapseni nacelnici opstina Kajpinar (Mehmet Ali Ajdin) i Jenisehira (Selim Kurbanoglu)-inace clanovi DBP-a, takode odreden pritvor za nacelnika Şemdinlija-Seferi Yılmaza
Image
Fatih Gursul-savjetnik lidera CHP-a uhapsen u okviru istrage o gulenovskoj teroristickoj organizaciji-neki kazu da iako je prije tri godine imenovan na duznost savjetnika-nije bio u aktivnom radnom odnosu-istina ili mozda zelja da se distancira od clana gulenovske organizacije-odgvor ce pruziti vrijeme
-odreden pritvor za 14 akademskih radnika sa univerziteta "Yıldız Teknik Üniversitesi"-dok je za njih 20 izrecena mjera otkaza zbog clanstva u gulenovskoj teroristickoj organizaciji
Image
Image
nastavlja se kampanja razmjene deviza za lire-podrska stize sa svih strana-Enes Alan (Bursa) vlasnik kamenorezacke radnje obecava svakome ko donese potvrdu o razmjenjenih 2 000$ besplatnu izradu nadgrobnog spomenika (nišana)
Last edited by sunceKOtepsija on 06/12/2016 10:48, edited 1 time in total.
Post Reply