Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- medvjed23
#13626 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
buduće generacije će na zabranu eutanazije gledati kao na barbarstvo
- Bloo
- Globalna šefica
#13627 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mah, dok postoje religije.....medvjed23 wrote:buduće generacije će na zabranu eutanazije gledati kao na barbarstvo
Smatram da svako ima pravo da.si okocna zivot ako zeli, a pogotovo u ovom slucaju kada.nisu fizicki.sposobni da si isti prekrate.
- Russki
#13628 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
^ apsolutno se slažem s tvojom izjavom
izbor
izbor
- medvjed23
#13629 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
da, to je pravo čije ostvarivanje se ne može spriječiti, može se samo izabrati: koliko-toliko dostojanstvena eutanazija na jednoj ili skok sa zgrade, omča oko vrata, korak pod voz i slične opcije na drugoj strani.. nažalost, veći dio čovječanstva bira ovo drugo, bez sumnje neugodnije i za osobu koja umire i za posmatrače..Bloo wrote:Mah, dok postoje religije.....medvjed23 wrote:buduće generacije će na zabranu eutanazije gledati kao na barbarstvo
Smatram da svako ima pravo da.si okocna zivot ako zeli, a pogotovo u ovom slucaju kada.nisu fizicki.sposobni da si isti prekrate.
-
Hakiz
#13630 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije problem u pravu svake osobe da prekine svoj život. Problem je u osobama koje moraju prekinuti život onima koji nisu sposobni da sami sebi to urade.Bloo wrote:Mah, dok postoje religije.....medvjed23 wrote:buduće generacije će na zabranu eutanazije gledati kao na barbarstvo
Slična dilema je sa abortusom.
Onaj ko prekida nečiji život je ubica, bez obzira što ga subjekt prekida moli da to uradi. To je i jedan od argumenata protiv smrtne kazne, bez obzira što država osudi na smrtnu kaznu, onaj koji je izvršava je ubica. Licemjerno je dati dozvolu nekome da bude ubica.
Rat je izuzetak. U ratu onaj koga ideš da ubiješ je u poziciji da tebe ubije, predstavlja ti (manje-više) neposrednu prijetnju po život.
U slučaju izvršenja smrtne kazne ili eutanazije onaj koga ubijaš ne može da se brani, tako da ubijaš nekoga ko ti ne predstavlja neposrednu prijetnju po život.
Tako da je pitanje da li su oni koji obavljaju eutanaziju ubice ili nisu. Pitanje je moralno i filozofsko, ne zakonsko. Zakon to riješi kao i u slučaju smrtne kazne, samo kaže da onaj koji obavlja eutanaziju ne čini krivično djelo i neće biti krivično gonjen. Pravo to lako rješava.
Filozoija i etika, oni su problem.
- zforumas
#13631 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kako ja skontah ovaj dedo je sam pritisnuo "puljku" kojom je pustio smrtonosnu infuziju u svoj krvotok.
Al dedo je legenda, pustio sebi Odu radosti i laganini izdahnuo
-
Hakiz
#13632 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
To je tehničko pitanje.zforumas wrote:Kako ja skontah ovaj dedo je sam pritisnuo "puljku" kojom je pustio smrtonosnu infuziju u svoj krvotok.
Tu puljku, sadržaj infuzije itd je neko pripremio. Da li je omogućavanje samoubistva krivično djelo?
Nisam ja protiv abortusa, niti protiv eutanazije. Jesam protiv smrtne kazne.
Samo kažem da su to pitanja sa kojima još nismo načisto. Čak i oni koji u teoriji za nešto jesu ili za to nisu, kada se nađu pred konkretnom situacijom, mogu biti nesigurni u svoj stav.
- zforumas
#13633 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A dobro, ako cemo "mak na konac" onda treba u svu pricu ukljuciti redom osobu kojaga je dovezla na aerodrom, pilota, osoblje, taxistu u Svicarskoj i td.Hakiz wrote:To je tehničko pitanje.zforumas wrote:Kako ja skontah ovaj dedo je sam pritisnuo "puljku" kojom je pustio smrtonosnu infuziju u svoj krvotok.
Tu puljku, sadržaj infuzije itd je neko pripremio. Da li je omogućavanje samoubistva krivično djelo?
Samo kažem da su to pitanja sa kojima još nismo načisto. Čak i oni koji u teoriji za nešto jesu ili za to nisu, kada se nađu pred konkretnom situacijom, mogu biti nesigurni u svoj stav.
Razumijem ja sta ti pises medjutim, po meni, najvecu tezinu ima njegova odluka i psihicko stanje.
On je to malo vise medijski eksponirao i dospio je na naslovnice i najavne spice.
Moja supruga se skoro svakodnevno nalazi u situacijama gdje joj nije dozvoljeno pacijenta ozivljavati, time i ona pomaze nekome da umre, indirektno.
- ExNihilo
#13634 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nemoj zaboraviti majku. Da ga nije rodila, ovaj se ne bi mogao ubiti u konacnici. Saucesnik!zforumas wrote:A dobro, ako cemo "mak na konac" onda treba u svu pricu ukljuciti redom osobu kojaga je dovezla na aerodrom, pilota, osoblje, taxistu u Svicarskoj i td.Hakiz wrote:To je tehničko pitanje.zforumas wrote:Kako ja skontah ovaj dedo je sam pritisnuo "puljku" kojom je pustio smrtonosnu infuziju u svoj krvotok.
Razumijem ja sta ti pises medjutim, po meni, najvecu tezinu ima njegova odluka i psihicko stanje.
On je to malo vise medijski eksponirao i dospio je na naslovnice i najavne spice.
Moja supruga se skoro svakodnevno nalazi u situacijama gdje joj nije dozvoljeno pacijenta ozivljavati, time i ona pomaze nekome da umre, indirektno.
- zforumas
#13635 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Malo je kasno da se mami sudi, jedino posthumno da ju osude.ExNihilo wrote: Nemoj zaboraviti majku. Da ga nije rodila, ovaj se ne bi mogao ubiti u konacnici. Saucesnik!
Sto bi nas Smrle rek'o: "Ulazimo u regresiju prijasnjih dogadjaja".
-
dadinjo33
#13636 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Majčinom svojstvu uzroka prethodi seks koji bi u svom životodavnom svojstvu bio nemoguć da nije bilo očevog penisa. Što nas dovodi do vrhovnog božanstva. Život je nastao iz vode, krivo je more. Ili, prema Miljkoviću, makar zdrav-prav, kriv je ku*acExNihilo wrote: Nemoj zaboraviti majku. Da ga nije rodila, ovaj se ne bi mogao ubiti u konacnici. Saucesnik!
- arzuhal
#13637 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dakle to je tvoj vrhovni bog koji ti je na jeziku, u mislima i koji te u potpunosti ispunjava i usrećuje? Ovo je haman prvi put da nešto kažeš o svojoj intimi, ali znaj da ja to osobno cijenim i poštujemdadinjo33 wrote:Majčinom svojstvu uzroka prethodi seks koji bi u svom životodavnom svojstvu bio nemoguć da nije bilo očevog penisa. Što nas dovodi do vrhovnog božanstva...[...] ku*ac
- Idemedosumom
-
dadinjo33
#13639 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
arzuhal wrote:Dakle to je tvoj vrhovni bog koji ti je na jeziku, u mislima i koji te u potpunosti ispunjava i usrećuje? Ovo je haman prvi put da nešto kažeš o svojoj intimi, ali znaj da ja to osobno cijenim i poštujemdadinjo33 wrote:Majčinom svojstvu uzroka prethodi seks koji bi u svom životodavnom svojstvu bio nemoguć da nije bilo očevog penisa. Što nas dovodi do vrhovnog božanstva...[...] ku*ac
Božanstva na način na koji si ih opisao su sadržaj isključivo vjerničke intime, arzo.
Zanimljive su mi poveznice između Miljkovićeve vjere i tvoje (očito ima neka tajna solidarna veza između vjernika svih religija), jer recimo u suri 29:45 se navodi da je Allahov z-k-r ذكر (izvorni Kur'an nije vokalizovan) najveći, a ista riječ z-k-r, koju vokalizuju i kao zikr, spominjanje, inače na arapskom označava ku*ac i spominje se u destinama hadisa u tom značenju i obliku. I za sam Kur'an se kaže da je z-k-r i da Allah bdije nad njim. Vrlo je moguće da između tvoje i Miljkovićeve vjere ne samo da ima dosta sličnosti, nego predstavljaju obožavanje istog "tvornog" principa, mada s tvoje strane možda neosviješteno. Ali samo tvoje spontano ushićenje na Miljkovićev video pokazatelj je mistične duboke povezanosti vaših svjetonazora, vjerovatno je tvoja podsvijest prepoznala u njegovoj vjeri nešto što tvoj um još nije svjesno obradio. Možda da pogledaš Miljkovićev puni intervju umjesto tog kratkog isječka. Spominje i Kabu i kur'an i kurban i sve povezuje sa svojim vrhovnim božanstvom, štaviše, tvrdi da je u pitanju ista stvar, ali da muslimani toga nisu svjesni.
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %83%D8%B1/
- arzuhal
#13640 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
@prenosniče, nisam pogledao ni sekund tog videa, nemam pojma o čemu čovjek priča niti me intersuje (kao tebe pošto ga uzimaš i navodiš kao potporu svom stavu), osvrnuo sam se samo na tvoju vlastitu izjavnu rečenicu u postu kojom nešto tvrdiš i izjavljuješ, samo toliko.
Iz tvog ugla i ugla tvog vjerovanja u ku*ac kao vrhovnog boga, ja sam dvostruki kafir (ili potpuni): odbijam vjerovati kako ti vjeruješ i doslovno pokrivam tvog vrhovnog boga odjećom.
Iz tvog ugla i ugla tvog vjerovanja u ku*ac kao vrhovnog boga, ja sam dvostruki kafir (ili potpuni): odbijam vjerovati kako ti vjeruješ i doslovno pokrivam tvog vrhovnog boga odjećom.
-
dadinjo33
#13641 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma ne moraš se meni pravdati, arzo. Kao vjernik, imaš svoga boga, njemu se pravdaj... i vrhovnu knjigu koja sebe intrigantno naziva ذكر, a što na arapskom, jeziku objave tvog boga, znači...hm...arzuhal wrote:@prenosniče, nisam pogledao ni sekund tog videa, nemam pojma o čemu čovjek priča niti me intersuje (kao tebe pošto ga uzimaš i navodiš kao potporu svom stavu), osvrnuo sam se samo na tvoju vlatitu izjavnu rečenicu u postu kojom nešto tvrdiš i izjavljuješ, samo toliko.
- arzuhal
#13642 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma kakvo pravdanje, gluho bilo, pričamo ljucki...dadinjo33 wrote:Ma ne moraš se meni pravdati, arzo. Kao vjernik, imaš svoga boga, njemu se pravdaj... i vrhovnu knjigu koja sebe intrigantno naziva ذكر.arzuhal wrote:@prenosniče, nisam pogledao ni sekund tog videa, nemam pojma o čemu čovjek priča niti me intersuje (kao tebe pošto ga uzimaš i navodiš kao potporu svom stavu), osvrnuo sam se samo na tvoju vlatitu izjavnu rečenicu u postu kojom nešto tvrdiš i izjavljuješ, samo toliko.
Pošto nam se vjerovanja razlikuju, pa ono što je veoma ružno u mom vjerovanju, u tvom se smatra lijepim, pretpostavljam da riječi "nabijem te na ku*ac!" imaju blagodaran zvuk za tvoje uši i dušu, s obzirom na vrhovnu poziciju penisa u tvom panteonu
-
belfy
#13643 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
wow!arzuhal wrote:Dakle to je tvoj vrhovni bog koji ti je na jeziku, u mislima i koji te u potpunosti ispunjava i usrećuje? Ovo je haman prvi put da nešto kažeš o svojoj intimi, ali znaj da ja to osobno cijenim i poštujemdadinjo33 wrote:Majčinom svojstvu uzroka prethodi seks koji bi u svom životodavnom svojstvu bio nemoguć da nije bilo očevog penisa. Što nas dovodi do vrhovnog božanstva...[...] ku*ac
cemu potreba da se na ovako prizeman nacin "spusta" bilo kome. meni je jasno da se neki forumasi ne podnose, ali cemu ovo? zasto ti njemu hurac koji je pomenuo stavljas na jezik i u misli? zasto mu govoris da ga to "u potpunosti ispunjava i usrećuje"? jel ovo dio onog pravila da mozes napisati bilo sta ako se na kraju nalazi upitnik?
EDIT: i dok ovo napisah naidje sljedece... :uzdah:
- arzuhal
#13644 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ne znam odakle uzbuđenje, belfy? Uključi se, slobodnobelfy wrote:wow!arzuhal wrote:Dakle to je tvoj vrhovni bog koji ti je na jeziku, u mislima i koji te u potpunosti ispunjava i usrećuje? Ovo je haman prvi put da nešto kažeš o svojoj intimi, ali znaj da ja to osobno cijenim i poštujemdadinjo33 wrote:Majčinom svojstvu uzroka prethodi seks koji bi u svom životodavnom svojstvu bio nemoguć da nije bilo očevog penisa. Što nas dovodi do vrhovnog božanstva...[...] ku*ac
cemu potreba da se na ovako prizeman nacin "spusta" bilo kome. meni je jasno da se neki forumasi ne podnose, ali cemu ovo? zasto ti njemu hurac koji je pomenuo stavljas na jezik i u misli? zasto mu govoris da ga to "u potpunosti ispunjava i usrećuje"? jel ovo dio onog pravila da mozes napisati bilo sta ako se na kraju nalazi upitnik?
EDIT: i dok ovo napisah naidje sljedece... :uzdah:
- Idemedosumom
#13645 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ad hominem! Zloupotreba položaja!

-
dadinjo33
#13646 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ma jokIdemedosumom wrote:Ad hominem! Zloupotreba položaja!![]()
- zforumas
#13647 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A u picku mate*inu cemu ove zvjezdice na kurcu a nema ih na penisu? 
-
dadinjo33
#13648 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Joj, koooooliki ti je...nefs...arzuhal wrote:
Ma kakvo pravdanje, gluho bilo, pričamo ljucki...![]()
Pošto nam se vjerovanja razlikuju, pa ono što je veoma ružno u mom vjerovanju, u tvom se smatra lijepim, pretpostavljam da riječi "nabijem te na ku*ac!" imaju blagodaran zvuk za tvoje uši i dušu, s obzirom na vrhovnu poziciju penisa u tvom panteonu
Haj zovi vatrogasnu brigadu sa rezervnim cisternama iz tri kantona, pa se na forum vrati kad se malo ohladiš
- Idemedosumom
#13649 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Veli da ga nabije na ذكر 
- arzuhal
#13650 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
@prenosnik je pokušao da hladno logički izvede zaključak po kojem je penis za njega vrhovno božanstvo, to je sasvim jasno ustvrdio u svom postu. I to, makar se nikako ne slagali, treba cijeniti, a on se, dabome, ne treba stiditi toga, svako ima pravo na svoje vjerovanje ili nevjerovanje...