Kolt12 wrote:ultima_palabra wrote:
Pa napisao si da "ne mogu" i "neće"... rekoh da vidim imaš li kakve mehanizme da ih spriječiš.
Možeš i prozivati, ali to neće imati nekog efekta zato što nisi u pravu... za SDP i NS većinom glasaju ljudi kojima nacionalno određenje nije na prvom mjestu. Tako da SDP propada zato što se ispostavilo da im je multietnička politika samo paravan za kriminal, a ne zato što su se njegovi bošnjački glasači naglo osvjestili i razotkrili četničko-ustašku ili već kakvu prevaru. Isto to onda primijeni na NS.
Možda sam te zamijenio sa nekim Belgijancem... vjerovatno zbog nepoznavanja ovdašnjih prilika koje je svojstveno ljudima iz dijaspore. Zalaganje za multietničku BiH ne možeš prostorno i nacionalno ograničavati... normalno je da će ta ideja imati veću prođu u Sarajevu nego u Loparama. Da je se 1992. prije referenduma čekalo da nezavisna BiH ima jednaku podršku u sva tri naroda, ovo bi odavno bila Srboslavija.
Pa mozes ti sad nekim tamo naivcima u Loparama se prestaviti kao Sveti Savo i traziti pare za crkvu, medjutim nisi. Znaci da bi neka stranka bila bosanska, mora djelovati na cijelom BiH prostoru, mora pretendovati na glasove svih Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na konfesiju, mjesto stanovanja i nacionalnost. U suprotnom ako djelujes iskljucivo kod jedne nacije, na teritoriji iskljucivo gdje je vecina ta jedna nacija, boris se vecinom iskljucivo za glasove te jedne nacine, zapravo pokusavas ih uhvatiti na foru "bosanstvo i to", a istovremeno imas rukovodstvo svih nacija, onda prodajes mu.. pod bubrege, kao i onaj "Sveti Savo" u Loparama sa pocetka.
Cak i da se vi, pa i SDP trudite da zadobijete glasove drugih izvan vecinskih bosnjackih prostora, ja bi mozda rekao, OK, trude se, ali ih ne ide kod Srba i Hrvata. Medjutim vi apsolutno ni ne pokusavate ni kod onih iz mjesanih brakova gdje su Srbi i Hrvati vecina. Za vas cak ne glasaju ni blizi clanovi porodica vasih nebosnjackih kandidata.
Spominjes "ljudi kojima nacionalno odredjenje nije na prvom mjestu", ukratko zavedeni Bosnjaci i par drugih koji unovcavaju sve to preko "Nase stranke", mislim dok unovcavaju, sto znaci to nije konstanta, nego "dok se prodaje, dobro jeste, kad se prestane prodavati, vracamo se u svoje stado, kao i mnogi prodavaci iste magle prije nas"?
Najveci europski demokrati i umovi su bili i sad su veoma ponosni na svoju nacionalnost i to sa ponosom isticu. Opet nacionalno osjecanje ih ne sprijecava da budu demokrati i dobri ljudi.
Ovi sto prodaju lazno "bosanstvo", preko laznih komiteta, kako bi uhljebili kojekakve lazne Valtere, stvaraju takvu klimu, opet od Bascarsije do Ilidze iskljucivo, kao da je sramota se nacionalno osjecati i biti ponosan na to. Ali iskljucivo ta spika se prodaje Bosnjacima. Europa se sva nacionalna osjeca i toga se ne stide. Cak naprotiv, kao takvi idu u europske integracije, opet kao ponosni pripadnici svojih nacija.
Cak i kod tih, koje nazivate "ljudi kojoma nacionalno odredjenje nije na prvom mjestu" i na taj nacin ih obmanjujete. Umjesto da budete iskreni prema svojim glasacima, pa da im pomognete da nakon sto su oni i njihovi pretci pokusavani biti asimilirani u zadnjih barem 100 godina, pa da imate ponosne bosnjacke glasace, ne, vi njih obmanjujete i zapravo ih pokusavate asimilirati u nista, da budu niko i nista, istovremeno im prosipate suplje kako je eto maltene sramota se osjecati nacionalno, kao da je to nesto retrogradno, nazadno i fasisticki?
"Znas mi smo iznad nacije, mi smo europska avangarda, sta oni levati iz Berlina, Pariza i Londona znaju"? Sve je to prodavanje magle.
Zna se dobro sta je bosansko i sta je Bosna. To sigurno nije samo prostor od Bascarsije do Ilidze.