nadji sebi recept za onaj od mrkve sto je postavljan, cista perfekcijakox wrote:Je li ti problem da postaviš link na recept ili da ga napišešpukepuke wrote:Cheesecake - jednostavnije od ovog ne može.
?
Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- KB9
#13601 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
-
kox
#13602 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ma ja sam ljubitelj torte od sira ali još ne probah domaću da je blizu Torte i to, Slatko i slano i tako toga pa sam u stalnoj potrazi.
- Jack Be Nimble
- pukepuke
#13604 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Mjere odokativne. Ja rižu prvo napola skuham u vodi (recimo pola šalice riže). Onda je prebacim u mlijeko, mlijeko zasladim po želji i skuham rižu do kraja. Obično joj dodam i malo cimeta. Netko je pravi dobro gustu, bude kao puding, ja je pravim tečniju. Ako ostane preko noći, obično riža upije sve mlijeko, pa ga dodam još. Služim je obilno posutu naribanom čokoladom za kuhanje (netko stavlja kraš-ekspres itd. ali meni to nije dovoljno jako), toplu ili hladnu, kako kad.hamos wrote:Kako pravite sutliju?
- beautyfool
#13605 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sutlija
1l mlijeka
1/2 case rize
1/2-1 casu secera
operes rizu i skuhas je u mlijeku, kad skoro upije mlijeko dodas secer i kuhas jos par min tek toliko da se secer istopi, naspes u posudice i ostavis da se ohladi, po zelji pospes cimetom.
1l mlijeka
1/2 case rize
1/2-1 casu secera
operes rizu i skuhas je u mlijeku, kad skoro upije mlijeko dodas secer i kuhas jos par min tek toliko da se secer istopi, naspes u posudice i ostavis da se ohladi, po zelji pospes cimetom.
- pukepuke
#13606 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Nema problema. Krema je zapravo višenamjenska, može se poslužiti uz neki kolač, npr. uz Kolač od mrkve Nigelle Lawson (slika par stranica unatrag). Recept je turbo jednostavan:kox wrote:Je li ti problem da postaviš link na recept ili da ga napišešpukepuke wrote:Cheesecake - jednostavnije od ovog ne može.
?
5 velikih žlica umućenog vrhnja za šlag (to je zapravo ono pakiranje od 250 ml vrhnja, meni ostala jedna žlica viška, pa sam i nju ubacila u kremu - inače se strogo držim recepta ali nisam primijetila da je ta jedna žlica više utjecala na okus ili teksturu).
2 velike žlice meda
400 ml grčkog jogurta
Posebno umutiti vrhnje za šlag, dodati mu preostala dva sastojka i sve zajedno umutiti.
Kremu rasporediti po bazi od keksa. Bazu sam uzela od Torte s 3 vrste čokolade (također par stranica unatrag):
250 g keksa sa žitaricama
150 g maslaca
po želji malo ruma ili ekstrakta vanilije
Maslac otopiti. Kekse ubaciti u čvršću plastičnu vrećicu i usitniti čekićem za meso ili nečim sličnim. Pomiješati kekse i maslac, po želji dodati malo ruma i ekstrakta vanilije i utisnuti u kalup za tortu. Kalup prethodno obložiti papirom za pečenje ili folijom.
Moj kalup je od 28 cm i torta je ispala dosta tanka, bolji bi bio manji kalup, recimo 23 cm. Držati je u hladnjaku, naravno. Prije posluživanja sam dodala par jagoda.
Iz recepta za kremu se izbaci jedna žlica meda i doda odokativno zdjelica usitnjenih jagoda i eto sladoleda.
-
NeenaSa
#13607 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Uskoro na temi; Recepti.hamos wrote:Kako pravite sutliju?
Jelte , da ne zachatavm(o).
P.s.
Bogtepito
-
kox
#13608 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Hvalapukepuke wrote:Nema problema. Krema je zapravo višenamjenska, može se poslužiti uz neki kolač, npr. uz Kolač od mrkve Nigelle Lawson (slika par stranica unatrag). Recept je turbo jednostavan:kox wrote:Je li ti problem da postaviš link na recept ili da ga napišešpukepuke wrote:Cheesecake - jednostavnije od ovog ne može.
?
5 velikih žlica umućenog vrhnja za šlag (to je zapravo ono pakiranje od 250 ml vrhnja, meni ostala jedna žlica viška, pa sam i nju ubacila u kremu - inače se strogo držim recepta ali nisam primijetila da je ta jedna žlica više utjecala na okus ili teksturu).
2 velike žlice meda
400 ml grčkog jogurta
Posebno umutiti vrhnje za šlag, dodati mu preostala dva sastojka i sve zajedno umutiti.
Kremu rasporediti po bazi od keksa. Bazu sam uzela od Torte s 3 vrste čokolade (također par stranica unatrag):
250 g keksa sa žitaricama
150 g maslaca
po želji malo ruma ili ekstrakta vanilije
Maslac otopiti. Kekse ubaciti u čvršću plastičnu vrećicu i usitniti čekićem za meso ili nečim sličnim. Pomiješati kekse i maslac, po želji dodati malo ruma i ekstrakta vanilije i utisnuti u kalup za tortu. Kalup prethodno obložiti papirom za pečenje ili folijom.
Moj kalup je od 28 cm i torta je ispala dosta tanka, bolji bi bio manji kalup, recimo 23 cm. Držati je u hladnjaku, naravno. Prije posluživanja sam dodala par jagoda.
Iz recepta za kremu se izbaci jedna žlica meda i doda odokativno zdjelica usitnjenih jagoda i eto sladoleda.
- Nisrin
#13609 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:29, edited 1 time in total.
- djulba
#13610 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Je li neko spremao svjezi odrezak od tune. Ja narucio sebi iduci petak pa ako ima kakva caka da ne upropastim 
- dobar osjecaj
#13611 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ja sam spremala i nikad nista neukusnije nisam napravila. Kao tvrda potpuno nejestiva guma. Sve sam bacila jer to nismo mogli jesti pa sam morala praviti nesto drugo da jedemo. Sjecam se da sam slijedila savjete prijateljice koja uspjesno sprema razne vrste ribe ali nije pomoglo. Nikad vise ne bi kupila svjezu tunu a od tada mi se gadi i konzervirana. Tebi sretno, nadam se da ces biti puno uspjesniji od mene.djulba wrote:Je li neko spremao svjezi odrezak od tune. Ja narucio sebi iduci petak pa ako ima kakva caka da ne upropastim
-
quarterback
#13612 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
spremao nisam, samo sam jeodjulba wrote:Je li neko spremao svjezi odrezak od tune. Ja narucio sebi iduci petak pa ako ima kakva caka da ne upropastim
-
paladinka
#13613 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Najbolje ti je peci na gril tavi , da bude vruca kao kad steak peces , dvije minute sa jedne dvije sa druge strane.quarterback wrote:spremao nisam, samo sam jeodjulba wrote:Je li neko spremao svjezi odrezak od tune. Ja narucio sebi iduci petak pa ako ima kakva caka da ne upropastim
- djulba
#13614 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
I ja sam je planirao ispeći na gril tavi a prije toga je držati preko noći u marinadi. Nadam se da će biti ukusna.
Javit ću jesmo li je pojeli ili dali cuki
-
paladinka
#13615 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Samo je nemoj previse peci , 2 minute sa jedne i dvije minute sa druge , znaci samo jednom okreni, i unutra ona mora biti crvena. I jedan savjet izvadi je mozda jedno sat vremena prije iz frizidera da dodje sebi na kucnoj temperaturi , i onda na tavu bacitidjulba wrote:I ja sam je planirao ispeći na gril tavi a prije toga je držati preko noći u marinadi. Nadam se da će biti ukusna.
-
AFEni
#13616 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Tunu peci na vreloj tavi koliko je debel odrezak toliko minuta se pece,ako je 3 cm onda 3 minute sa jedne,3 minute sa druge strane.Ne valja da se prepece nikako bude kao guma.
- JanuaryJones
#13617 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Obavezno upajcovati da omekne mesopaladinka wrote:Samo je nemoj previse peci , 2 minute sa jedne i dvije minute sa druge , znaci samo jednom okreni, i unutra ona mora biti crvena. I jedan savjet izvadi je mozda jedno sat vremena prije iz frizidera da dodje sebi na kucnoj temperaturi , i onda na tavu bacitidjulba wrote:I ja sam je planirao ispeći na gril tavi a prije toga je držati preko noći u marinadi. Nadam se da će biti ukusna.
-
Zoya
#13618 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ima li neko provjeren recept za lepinje?
-
Zoya
#13619 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
NašlaZoya wrote:Ima li neko provjeren recept za lepinje?
Last edited by Zoya on 05/10/2016 13:14, edited 1 time in total.
- Anestezija
#13620 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Uzmes brasno,so,kvasac zamijsis i nek stoji sat vremena,poslije toga trkni u pekaru kupi 4 lepine a to ostavi nek stojiZoya wrote:Ima li neko provjeren recept za lepinje?
-
Zoya
#13621 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Koliko dana?Anestezija wrote:Uzmes brasno,so,kvasac zamijsis i nek stoji sat vremena,poslije toga trkni u pekaru kupi 4 lepine a to ostavi nek stojiZoya wrote:Ima li neko provjeren recept za lepinje?
- djulba
#13622 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Gdje kupitiZoya wrote:10 jaja
150 grama šećera
200grama brašna
Vanilin sećer
Prašak za pecivo
Odvojiš bjelanke od žumanjaka. Umutiš bjelanke sa 150 grama šećera i vaniilin sećerom, kada se sećer istopi, dodavati jedan po jedan žumanjak( ovdje miksati najmanjom brzinom), pomješati prašak za pecivo u brašno i isto dodavati kašiku po kašiku.
Obložiti tepsiju pek papirom i peci dvadesetak do dvadeset i pet minuta na 180 stepeni. Ostaviti da se malo ohladi, izvaditi iz tepsije i u tepsiju uliti 250ml.slatke pavlake. Okrenuti koru u tepsiju sa vrhom prema dolje i izbosti koru sa viljuškom na više mjesta. Ostaviti tako jedno desetak minuta da upije. Pomješati 3 decilitra Kondenziranog mlijeka sa jednim decilitrom punomasnog mlijeka. I preliti malo po malo koru. Ja to radim kutljačom. Ostaviti da upije pa po potrebi zaliti još malo samo paziti da ne 'pliva' u mlijeku. Preliti karamelom.
Ja karamelu kupujem koja je baš za ovaj kolač namijenjena. Mogu uslikati kanticu ako treba.
- kondenzirano mlijeko i tu karamelu ?
-
Zoya
#13623 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne znam- odgovor na oba pitanja( ako si u BiH)
Da pitaš u većim trgovinama možda a ako ne nadješ mlijeko onda probaj sa sojinim.
Da pitaš u većim trgovinama možda a ako ne nadješ mlijeko onda probaj sa sojinim.
- pukepuke
#13624 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Muffini s borovnicama:

Torta s kokosom i kremom od limuna:

Nažalost nemam sliku presjeka jer je išla u goste, ovo je slika s interneta, sa stranice s koje sam uzela recept.
Nisam je kušala ni kao cjelinu ali su sastavni dijelovi pojedinačno preukusni
, tko voli okus limuna...

Nažalost nemam sliku presjeka jer je išla u goste, ovo je slika s interneta, sa stranice s koje sam uzela recept.
Nisam je kušala ni kao cjelinu ali su sastavni dijelovi pojedinačno preukusni

- Euridika
- Globalna šefica
#13625 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Dobro si me podsjetila na napravim i ja muffine s borovnicama. Djeca ih jako vole.pukepuke wrote:Muffini s borovnicama:
Nisam je kušala ni kao cjelinu ali su sastavni dijelovi pojedinačno preukusni, tko voli okus limuna...
A i ova torta djeluje super ukusna, volim aromu limuna.