INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#13601 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ne mozes posaditi nesto na selu, i ici iz grada svaki dan da bi zaljevao plijevio uklanjao puzeve i tako dalje.

To je posao koji se radi svaki dan, moras zivjeti pored zemlje. Drugacije je nemoguce.
nepass1

#13602 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 31/07/2023 10:53
W0rM wrote: 31/07/2023 09:43

koliko stanovnistva ima zemlje po selima, ali nece da se podigne i posadi jer mu je mrsko, i lakse je kupiti prskani paradajz i krompir iz Turske, nego otici na svoju ocevinu i djedovinu i posaditi? Jer valja to okopat, oplijeviti, zaliti, nadjubriti, mhmmm. Ofirno im, ka'e "vidi onog seljaka", a seljaci pucaju odzdravlja, ljudi po 70 godina a i dalje volu rep iscupat mogu.
Imam ja u Mokrom neke zemlje, i ne pada mi na pamet da bilo šta sadim.
Prvo, troškovi goriva od Sarajeva do Mokrog, i nazad. Koliko puta u toku sezone...
Drugo, moje vrijeme.
Treće, moja leđa.
Troškovi oranja, đubrenja, sjemena, zaljevanja...
I na kraju, gledaj u nebo i moli Boga
Vjerovatno ima još nekih stavki.
Da živim na selu, vjerovatno bih posadio lijehu koju luka, paradajza (isključivo pod plastenik), neke zeleni, blitve, šta ja znam.
Ekološki aspekt, šta je prskano a šta nije, to na stranu. Živim u Sarajevu i 75% vremena udišem otrov, pijem vodu zagađenu fekalijama, zadnja stvar što me brine su prskani paradajz i krompir iz Turske.
Ruku na srce, kupujem već nekoliko godina krompir od čovjeka iz Zebine šume (🙂), paradajz od žena sa posla, one uzgoje. Crveni luk i hagraš kupujemo na kilogram.
Zvao mene punac da dodjem da kopamo krompir prosle godine. Dosao iskopali, kaze ma 30KM dvojica mi trazila da iskopaju. Pa reko ja 30KM gorivva potrosio da dodjem i vratim se kuci. Slomio se. U ponedeljak na posao moram, vikend unisten. Da si rekao ja bi im platio 30 da ne dolazim.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#13603 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

Apsolutno se ne slazem. Ne znam koliko imas (ne)iskustva, ali nije biljka ker pa da se mora biti uz nju konstantno.
nepass1

#13604 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

W0rM wrote: 31/07/2023 12:39
nepass1 wrote: 31/07/2023 12:19

Povrsno gledas. Kad ces sve to stici uraditi od posla? Ko ce gorivo sipati i placati. Nema te nigdje finansijski. A nema ni bolovanja ko prije i posle rata po 2-3 mjeseca da "zivis" na selu dok ne uberes posadjeno.
Ne gledam ja druze nista povrsno, moze se otici svaki vikend, nije obavezno, ali se moze. Interesantno je da nemamo goriva za proizvesti sebi zdravu namirnicu, ali imamo da idemo kod doktora kad nas u predjelu stomaka zaboli nesto, ja slijepo crijevo, ja zuc, takodjer i privatniku ako treba da pregleda, gdje su onda popularne koride, Puracici, Ajvatovice, mise, mevludi, 1 maj da se rostilj okrene umjesto da se sadi itd. gdje sve narod ide. Nadalje, otprilike od haj necu reci 50, al nek je 70 kg sjemenskog krompira se dobije 500kg na jesen, slicno je sa ostalim povrcem koje daje dosta vise nego sto bude zasadjeno. Pa gdje je cist zrak, izvori vode, priroda, mir, koliko je potrebno covjeku da pobjegne od buke sto je stariji. Sve su to pozitivne strane, al' ko ce se da prosti nageti sad da izbrazda to, valja proliti znoja ako nema masine, pa postaviti te krompire, pa praviti lijehe luka. "Dje cu ja to"- to je prosjecno razmisljanje jednog wanna be gradjajnina.
Malo ti to kroz pink cvike gledas. Ne znam imas li ili si imao vrt?
dječak sa šibicama

#13605 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ovog ljeta 40 dana juna i pocetka jula, neprekidno kisa, puzeva ko u prici.

Zatim 20 dana nesnosnih vrucina, ni kapi kise.

Samo to diktira da moras biti svaki dan na zemlji, ako hoces ikakve rezultate, a ona kisa je ljudima usjeve unistila i do 50%. Susa vjerovatno dodatno koji %.

Jedina opcija da ne moras svaki dan biti na zemlji, plastenik i sistem navodnjavanja kap po kap. To je opet investicija.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#13606 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

W0rM wrote: 31/07/2023 12:46 Apsolutno se ne slazem. Ne znam koliko imas (ne)iskustva, ali nije biljka ker pa da se mora biti uz nju konstantno.
Haj ne seri,..ovako prostim jezikom da ti kazem.
Moji starci su nakon odlaska u penziju, odkucili otici na selo, siju, rade...zamisli, moras biti tu svaki dan ako hoces da ti nesto uspije.
Zato ne prdi bezeze..
W0rM

#13607 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

nepass1 wrote: 31/07/2023 12:50

Ne gledam ja druze nista povrsno, moze se otici svaki vikend, nije obavezno, ali se moze. Interesantno je da nemamo goriva za proizvesti sebi zdravu namirnicu, ali imamo da idemo kod doktora kad nas u predjelu stomaka zaboli nesto, ja slijepo crijevo, ja zuc, takodjer i privatniku ako treba da pregleda, gdje su onda popularne koride, Puracici, Ajvatovice, mise, mevludi, 1 maj da se rostilj okrene umjesto da se sadi itd. gdje sve narod ide. Nadalje, otprilike od haj necu reci 50, al nek je 70 kg sjemenskog krompira se dobije 500kg na jesen, slicno je sa ostalim povrcem koje daje dosta vise nego sto bude zasadjeno. Pa gdje je cist zrak, izvori vode, priroda, mir, koliko je potrebno covjeku da pobjegne od buke sto je stariji. Sve su to pozitivne strane, al' ko ce se da prosti nageti sad da izbrazda to, valja proliti znoja ako nema masine, pa postaviti te krompire, pa praviti lijehe luka. "Dje cu ja to"- to je prosjecno razmisljanje jednog wanna be gradjajnina.
Imam druze, moji posjeduju oko 15 dunuma zemlje. Ne gledam pokusavam biti realan koliko je to moguce, nece niko ba da mrdne. Tetka dosla iz Amerike u penziji zena, predala u opstini NG, da dobije zemlju u Buca Potoku na koristenje (ne znam koliko si upoznat) da je obradjuje, i dobila, sta mislis koliko ljudi starijih i mladjih ima sto je hvale i govore i oni bi, ali eto "nemaju vremena", "ne znaju" itd, a likovi po 5 godina na birou, od staza imaju pripravnicki, eto nije previse udaljeno, moze se gradskim prevozom, koliko ljudi ima da to rade? Malo, jako malo. Ona ima penziju, ne mora se pomaknuti, ali eto, gust joj, svake 3 sedmice (u prosjeku) skokne do gore pogleda kako je to, treba li sta.
Hljeba bez motike.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#13608 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

W0rM wrote: 31/07/2023 12:59

Imam druze, moji posjeduju oko 15 dunuma zemlje. Ne gledam pokusavam biti realan koliko je to moguce, nece niko ba da mrdne. Tetka dosla iz Amerike u penziji zena, predala u opstini NG, da dobije zemlju u Buca Potoku na koristenje (ne znam koliko si upoznat) da je obradjuje, i dobila, sta mislis koliko ljudi starijih i mladjih ima sto je hvale i govore i oni bi, ali eto "nemaju vremena", "ne znaju" itd, a likovi po 5 godina na birou, od staza imaju pripravnicki, eto nije previse udaljeno, moze se gradskim prevozom, koliko ljudi ima da to rade? Malo, jako malo. Ona ima penziju, ne mora se pomaknuti, ali eto, gust joj, svake 3 sedmice (u prosjeku) skokne do gore pogleda kako je to, treba li sta.
Hljeba bez motike.
Istina je opet na pola puta.

Tačno , ima kamara ovih nehljeba z guza na guz i s kafe na kafu i ako može u neki javni sektor da se ništa ne radi , skida karta - karta i po' mjesečno i grupa vozdra.

Opet imaš ljude koji ne znaju ili ne mogu , jednostavno je tako.

S boljim i većim standardom , odumire ta kultura vrta i bašte (svi stariji ljudi su to obavezno imali ako su imali priliku da siju i sijali su sve što je moglo uspjeti) a plansku poljoprivredu nemamo.
nepass1

#13609 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Hljeba bez motike.
Meni je punac 6km udaljen od svog sela. Kad podvuce dok plati frezu, oranje, djubrivo, sjeme, gorivo nema ga nigdje. Gdje je jos tu fizicki rad. Osim eto sto pojede domaci krompir. On ne prodaje nista. Posije se za svoje/nase potrebe.
Rade i punac i punica i bas bas jaka primanja imaju. Ako je susa moras svaki drugi dan zaliti. Mjesec dana ganjao da mu se isfreza. Valjda ne moze to na mokru zemlju pa haj utrefi u aprilu maju da nije pala kisa, pa utrefi frezu, pa utrefi da ti ne radis.
_Reds_

#13610 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _Reds_ »

Ma neće više niko motike.
Naslovnica

#13611 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

_Reds_ wrote: 31/07/2023 13:43 Ma neće više niko motike.
Normalno da neće, pogotovu onaj ko ne mora.
Hakiz

#13612 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Naslovnica wrote: 31/07/2023 13:48
Neće ni onaj koji mora.

Zašto i bi kada postoje traktor, kombajn itd.

Polomiš leđa ba njivi a onda te maltretira neki trgovački lanac otkupnom cijenom.

Moraš biti mazohista za to.
W0rM

#13613 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

Hakiz wrote: 31/07/2023 13:49

Neće ni onaj koji mora.

Polomiš leđa ba njivi a onda te maltretira neki trgovački lanac otkupnom cijenom.

Zato sto nemaju svi traktor, kombajn ili motokultivator, a isti se mora unajmiti za pare. Tesko se pregeti i iskopat 15 reda krompira kada nemas para, a zao ti dati kad imas za masinu.
_Reds_

#13614 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _Reds_ »

Ja ne moram, ali motiku sa vremena na vrijeme uzmem, uzmem i kosu nekad mi lakše nego trimerom, ali nažalost ne znam otkovati, pa onda moram nekoga drugog moliti. Sve što mogu sam uraditi, trudim se da uradim, ne što moram, nego što puno više cijenim, ono što sam uradim.
W0rM wrote: 31/07/2023 13:52

Neće ni onaj koji mora.

Zato sto nemaju svi traktor, kombajn ili motokultivator, a isti se mora unajmiti za pare. Tesko se pregeti i iskopat 15 reda krompira kada nemas para, a zao ti dati kad imas za masinu.
Vjerovao ili ne, ali za poljoprivredene mašina možeš da dobiješ kroz poticaje i 90% povrata sredstava od raznih nivoa država.
Činjenica je da zemlja na kojoj se radi treba biti blizu, sve drugo je patnja.

A druga činjenica da je 90 posto stanovništva odgojilo djecu koja nemaju radne navike, pa onda i oni koji žile na selu ili imaju veliku zemlju pored, neće raditi.
Last edited by _Reds_ on 31/07/2023 14:00, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13615 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

nepass1 wrote: 31/07/2023 13:35

Hljeba bez motike.
Meni je punac 6km udaljen od svog sela. Kad podvuce dok plati frezu, oranje, djubrivo, sjeme, gorivo nema ga nigdje. Gdje je jos tu fizicki rad. Osim eto sto pojede domaci krompir. On ne prodaje nista. Posije se za svoje/nase potrebe.
Rade i punac i punica i bas bas jaka primanja imaju. Ako je susa moras svaki drugi dan zaliti. Mjesec dana ganjao da mu se isfreza. Valjda ne moze to na mokru zemlju pa haj utrefi u aprilu maju da nije pala kisa, pa utrefi frezu, pa utrefi da ti ne radis.
Prve godine sadio 2012 100 dana kise nije bilo
Druge godine sadio...poplava 2014...mikro krompir ko kliker
Kasnije samo neke kulture...ma.nikad nista...2 paradajza
Prosle godine reko sam neces vise
Naslovnica

#13616 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Neće ni onaj koji mora.

Evo kod mene na vikendici ljudi posijali krompir, i sve istrulo u zemlji, bilo previše kišovito.
Prije toga, sve je okasnilo sa sadnjom.
Ja prošle godine plaćao domaći krompir po 1.20KM, kupio 60 kg, trajalo mi do proljeća (još sam mami prebacio 10-15kg).
Šta će mi koji Q 500kg krompira i 300kg luka?!
Odem do prodavnice i kupim koliko mi treba čega, nije rat i glad jebote.
A što se tiče saginjanja i kopanja, neka se saginje i kopa kome nije teško (kao tebi pretpostavljam), a ja ću fino keširati, samo reci koliko košta.
Moja leđa i moje vrijeme imaju cijenu, a ona je mnogo veća od 1.5kg po kilogramu krompira, vjeruj mi.
Vama koji sijete svaka čast. :thumbup:
Naslovnica

#13617 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

_Reds_ wrote: 31/07/2023 13:56

Ja ne moram, ali motiku sa vremena na vrijeme uzmem, uzmem i kosu nekad mi lakše nego trimerom, ali nažalost ne znam otkovati, pa onda moram nekoga drugog moliti. Sve što mogu sam uraditi, trudim se da uradim, ne što moram, nego što puno više cijenim, ono što sam uradim.
Ama sve stoji, upalim i ja kosilicu pa pokosim oko vikendice. Ali isključivo samohodnu, ha ja. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13618 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Isto i ja kazem @Naslovnica

Ne isplati se

Evo ove godine 0 tresnji pojeo
Ja i?

Imaju banane
W0rM

#13619 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

_Reds_ wrote: 31/07/2023 13:56

Vjerovao ili ne, ali za poljoprivredene mašina možeš da dobiješ kroz poticaje i 90% povrata sredstava od raznih nivoa država.
Činjenica je da zemlja na kojoj se radi treba biti blizu, sve drugo je patnja.

A druga činjenica da je 90 posto stanovništva odgojilo djecu koja nemaju radne navike, pa onda i oni koji žile na selu ili imaju veliku zemlju pored, neće raditi.
To za poljoprivredne masine stoji, ima dosta ljude nece, ne mogu se peglat s papirima, pa onda to i ne uzmu, ili nemaju gdje da ostavljaju radne masine.

Ovo zeleno je tacno, djeca odrastaju na svemu drugom, sem na etici i radnoj navici. Ne znaju krevet ujutro za sobom pospremiti a kamoli sta drugo. Kada roditelj i zovne dijete da ide sa njim, to bude vriska i skika, kako ce bez jarana i jaranica.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#13620 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

nepass1 wrote: 31/07/2023 12:19

Povrsno gledas. Kad ces sve to stici uraditi od posla? Ko ce gorivo sipati i placati. Nema te nigdje finansijski. A nema ni bolovanja ko prije i posle rata po 2-3 mjeseca da "zivis" na selu dok ne uberes posadjeno.
pljuni me posred face ako si ti jednu sezonu posadio nesto i to ubrao. Evo pljuni me. Ti nemas pojma koliko turda, paznje i VREMENA treba za domaci prozivod kojeg sam uzgaajas.
NediM17

#13621 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Spomenulo se, ne zavratilo se, ratni "poljoprivrednik" sam bio, težački je to pos'o.
W0rM

#13622 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by W0rM »

laserShow wrote: 31/07/2023 14:42

pljuni me posred face ako si ti jednu sezonu posadio nesto i to ubrao. Evo pljuni me. Ti nemas pojma koliko turda, paznje i VREMENA treba za domaci prozivod kojeg sam uzgaajas.
Ja Bogu hvala jesam, i ogradjivao da krmad ne ulaze, i gnoji ovcijim gnojivom i znojio se dok svi rostiljaju za prvi maj, ne samo ja, nego sva porodica kolektivno, i zivaca i truda i vremena dao. Svaki pocetak je tezak ali se moze. Najlakse je reci "ne moze" i ne poduzeti nista. Ti ako ne vjerujes mom postu, ne moras... tvoja stvar ;)
Naslovnica

#13623 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

W0rM wrote: 31/07/2023 14:49
laserShow wrote: 31/07/2023 14:42

Ja Bogu hvala jesam, i ogradjivao da krmad ne ulaze, i gnoji ovcijim gnojivom i znojio se dok svi rostiljaju za prvi maj, ne samo ja, nego sva porodica kolektivno, i zivaca i truda i vremena dao. Svaki pocetak je tezak ali se moze. Najlakse je reci "ne moze" i ne poduzeti nista. Ti ako ne vjerujes mom postu, ne moras... tvoja stvar ;)
dječak sa šibicama

#13624 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Puno vremena i truda, a kupis u prodavnici, pa izvoli biraj.

Ono sto kupis u prodavnici, nije niko izirgetio, ima traktor, kombajn, masine, sve rade. Gledam ljudi i krompir vise ne vade rucno, nakaci prikljucak i on odradi posao.

Da, nije domace, ali sta da se radi.

Moja tetka sije u basti, vise iz dokolice, penzionerka pa joj godi malo rada zbog osteoporoze dijabetesa, pomaze rad. Mala bastica, ja joj uskopam, nesto i dobije nesto se ne primi, ima tu posla i definitivno se ne isplati. Osim ako imas hektare zemlje, mehanizaciju, a ni onda nije sigurno. Gledam nekog mladica na YT, okolina Prnjavora, uzgajaju soju psenicu kukuruz, neki dan izracunao prinose od psenice. Na cistom gubitku su ljudi, losa godina, niska otkupna cijena, drzava te ne stiti nikako. Nije spominjao poticaje ali sumnjam da su im veliki.
Karikaturist

#13625 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

Uspjeli ste i od ovoga napraviti fiziku i filozofiju :run:
Post Reply