Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#13576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Nisam mislio na Hranjen, to kontam i svidja mi se ideja da Gorazde postane predgradje Sarajeva. Ovo za Mihatovice ne kontam. Zvanicna prica je bila da ce BG-TZ-ZE-SA biti dio tog turskog deala, pa me sad zanima otkud da FBiH finansira taj pravac i zasto se u realizaciju krece bas sad?

Koja je predvidjena dinamika za ostatak trase? Obojica znamo da se ovdje ne radi o potpuno novom pravcu koji ce biti vrlo male upotrebne vrijednosti dok se ne spoji do kraja. Npr. kad bi sutra spojili Mihatovice i Seonu, od tog ne bi imali nista dok se ne dodje do Zepca ili Zavidovica.
Govorimo o onome o čemu ja govorim ovdje već duže vrijeme, novca ima pomalo, kao što vidiš akumulira se s vremena na vrijeme i onda kreće raspodjela svako vuče sebi, jedan dio Mostaru za povezivanje sa Širokim Brijegom, jedan dio Sarajevu, jedan dio za Hranjen i Istočnu Bosnu, a jedan dio za povezivanje Tuzle sa koridorom Vc.

Sad je došlo na red, jer je novac obezbijeđen za koridor Vc do vrata Žepča, što bi značilo da i ovo može polahko početi, a pritisci iz TK postoje, što u vidu očekivanja običnog stanovništva, što u vidu pritiska pojedinih elita.

Ukoliko se stvari ne maknu s mrtve tačke, navlačiš gnjev ljudi na sebe, zato je rekonstruisana i Karaula, zato je proveden voz do Bihaća, zato se obećava brza cesta kroz Lašvu, da se za što manje sredstava, kupi vrijeme i prividni socijalni mir dok se ne smisli nešto novo.

A o Turcima sam se ranije izjasnio, iako je mišljenje subjektivno, mislim da ima čvrsto tlo, to je šuplja priča ...
Alfons Kauders

#13577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nisam mislio na Hranjen, to kontam i svidja mi se ideja da Gorazde postane predgradje Sarajeva. Ovo za Mihatovice ne kontam. Zvanicna prica je bila da ce BG-TZ-ZE-SA biti dio tog turskog deala, pa me sad zanima otkud da FBiH finansira taj pravac i zasto se u realizaciju krece bas sad?

Koja je predvidjena dinamika za ostatak trase? Obojica znamo da se ovdje ne radi o potpuno novom pravcu koji ce biti vrlo male upotrebne vrijednosti dok se ne spoji do kraja. Npr. kad bi sutra spojili Mihatovice i Seonu, od tog ne bi imali nista dok se ne dodje do Zepca ili Zavidovica.
Govorimo o onome o čemu ja govorim ovdje već duže vrijeme, novca ima pomalo, kao što vidiš akumulira se s vremena na vrijeme i onda kreće raspodjela svako vuče sebi, jedan dio Mostaru za povezivanje sa Širokim Brijegom, jedan dio Sarajevu, jedan dio za Hranjen i Istočnu Bosnu, a jedan dio za povezivanje Tuzle sa koridorom Vc.

Sad je došlo na red, jer je novac obezbijeđen za koridor Vc do vrata Žepča, što bi značilo da i ovo može polahko početi, a pritisci iz TK postoje, što u vidu očekivanja običnog stanovništva, što u vidu pritiska pojedinih elita.

Ukoliko se stvari ne maknu s mrtve tačke, navlačiš gnjev ljudi na sebe, zato je rekonstruisana i Karaula, zato je proveden voz do Bihaća, zato se obećava brza cesta kroz Lašvu, da se za što manje sredstava, kupi vrijeme i prividni socijalni mir dok se ne smisli nešto novo.

A o Turcima sam se ranije izjasnio, iako je mišljenje subjektivno, mislim da ima čvrsto tlo, to je šuplja priča ...
Ma za Turke smo od prvog dana svi rekli je lafina. Fol je sto mi je nejasan redoslijed, npr. zasto se krece bas s tim dijelom dionice. To bi se spojilo na petlju ispred Lukavca (ne znam da li i nju ukljucuju u ovu pricu) i onda je pitanje gdje dalje? Prema sjeveru bi imalo smisla jer bi odmah imali korist novog puta od Mihatovica do Save. Da se to pocelo raditi prije 3-4 godine, mozda danas ne bi imali ni problem s rekostrukcijom tunela Ormanica.

Fol je sto od sve juzno Mihatovica preko Seone do Zepca i nema nekog smisla graditi ukoliko se ne osigura novac i dobra dinamika radova. Tu se radi o 45 kilometara autoputa koji ce biti potpuno beskoristan dok se ne kompletira. Nece se moci otvarati dionice od 5 ili 10km po Ozrenu, jer nece voditi nigdje.
Haris.ba

#13578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Ma za Turke smo od prvog dana svi rekli je lafina. Fol je sto mi je nejasan redoslijed, npr. zasto se krece bas s tim dijelom dionice.
Zato što u Žepču i dalje zatežu oko trase. A nešta se mora početi i po TK praviti.
Alfons Kauders wrote:Prema sjeveru bi imalo smisla jer bi odmah imali korist novog puta od Mihatovica do Save.
Pa između ostalog to i jeste plan. Jer, to otvara pretpostavke da se krene i prema Orašju. Gledaj na ovu dionicu kao početak puta i prema sjeveru (Orašju) i južno (Zenica i Sarajevo).
Alfons Kauders

#13579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Ma za Turke smo od prvog dana svi rekli je lafina. Fol je sto mi je nejasan redoslijed, npr. zasto se krece bas s tim dijelom dionice.
Zato što u Žepču i dalje zatežu oko trase. A nešta se mora početi i po TK praviti.
Alfons Kauders wrote:Prema sjeveru bi imalo smisla jer bi odmah imali korist novog puta od Mihatovica do Save.
Pa između ostalog to i jeste plan. Jer, to otvara pretpostavke da se krene i prema Orašju. Gledaj na ovu dionicu kao početak puta i prema sjeveru (Orašju) i južno (Zenica i Sarajevo).
Ako ce se ici na sjever, odlicno, onda ima smisla. Zapravo, onda su mozda mogli preskociti i ovu dionicu i krenuti od Mihatovica do Save, pa tek onda na Lukavac i dalje na jug (jer Mihatovici - Lukavac bas i nema neku prakticnu vrijednost dok se ne nastavi na jug).

Za jug ostajem skeptik, to me brine - ovo prema sjeveru je dosta zahvalnije za raditi. Recimo da od petlje Lukavac do Zepca ima 45km (ne da mi se traziti)... Ali stvarno ne znam kad i kako to misle uraditi kraj svega drugog sto je najavljeno? Mislim, radi se o 45km puta koji dobrim dijelom ide kroz nenaseljene vukojebine i slabo istrazen teren, ukljucujuci ratne linije razdvajanja i minska polja.

Kad se uopste planira zavrsiti taj dio trase? Meni se cini da ce se tu raditi o par decenija, ne godina.
So What!

#13580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:
Ako ce se ici na sjever, odlicno, onda ima smisla. Zapravo, onda su mozda mogli preskociti i ovu dionicu i krenuti od Mihatovica do Save, pa tek onda na Lukavac i dalje na jug (jer Mihatovici - Lukavac bas i nema neku prakticnu vrijednost dok se ne nastavi na jug).

Za jug ostajem skeptik, to me brine - ovo prema sjeveru je dosta zahvalnije za raditi. Recimo da od petlje Lukavac do Zepca ima 45km (ne da mi se traziti)... Ali stvarno ne znam kad i kako to misle uraditi kraj svega drugog sto je najavljeno? Mislim, radi se o 45km puta koji dobrim dijelom ide kroz nenaseljene vukojebine i slabo istrazen teren, ukljucujuci ratne linije razdvajanja i minska polja.

Kad se uopste planira zavrsiti taj dio trase? Meni se cini da ce se tu raditi o par decenija, ne godina.
Mislim da je kroz deceniju i po izvodivo, ako se krene na vrijeme. Jeste teška izvedba, ali nije duga (55,4 km).

Na kraju krajeva, pitaš da li će graditi po tri - četiri kilometra kroz nedođije, a moj odgovor je da hoće, jer pričamo o JP ACFBiH, i na primjeru Zeničke obilaznice i ovih radova između Počitelja i Mostara, kao i na primjeru autoceste oko Odžaka, mi jasno možemo zaključiti da njima ne predstavlja problem to što autocesta ne vodi nigdje.

U principu ne predstavlja ni meni, jer sve što je izgrađeno, će se kad - tad nastaviti graditi, a možda za početak, krenu samo sa prvim fazama izgradnje ove brze ceste. Dakle trasiranje, izgradnja objekata, nasipanje tampona itd ...

I onda u drugoj fazi to se može asfaltirati, uraditi izolacija, elektroinstalacije, odvodnja i slično.
Alfons Kauders

#13581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote:
Alfons Kauders wrote:

Mislim da je kroz deceniju i po izvodivo, ako se krene na vrijeme. Jeste teška izvedba, ali nije duga (55,4 km).

Na kraju krajeva, pitaš da li će graditi po tri - četiri kilometra kroz nedođije, a moj odgovor je da hoće, jer pričamo o JP ACFBiH, i na primjeru Zeničke obilaznice i ovih radova između Počitelja i Mostara, kao i na primjeru autoceste oko Odžaka, mi jasno možemo zaključiti da njima ne predstavlja problem to što autocesta ne vodi nigdje.

U principu ne predstavlja ni meni, jer sve što je izgrađeno, će se kad - tad nastaviti graditi, a možda za početak, krenu samo sa prvim fazama izgradnje ove brze ceste. Dakle trasiranje, izgradnja objekata, nasipanje tampona itd ...

I onda u drugoj fazi to se može asfaltirati, uraditi izolacija, elektroinstalacije, odvodnja i slično.
Za mene je preveliki luksuz uloziti skoro milijardu u nesto sto nece biti u eksploataciji barem 15 godina, a vjerovatno i puno vise ako se prvo bude radio sjeverni dio. Dosta propustenog prihoda od putarina, da i ne navodimo neka druga pitanja (tipa da nece imati punu ucinka na lokalnu privredu narednih 20 godina).

Po mom misljenju, ako ce to trajati 15-20 godina, onda pitanje modernizacije magistrale TZ-SA postaje vaznije. Tu bi vec za pet godina mogli imati neke rezultate, tipa 15-20 minuta kraca voznja, par miliona maraka ustede na gorivu. Eh sad, koliko bi to kostalo pojma nemam, ali pretpostavljam da bi se dosta moglo napraviti s 1/5 ili cak 1/10 sredstava namijenjenih za ovih 55.4km prema Zepcu.
holowey

#13582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

par miliona ustede na gorivu znaci i manje para u kasi od akciza i pdv-a...bas ce to biti fula argument da se vlast nagovori na izgradnju neke dionice...just sayin'
славянин

#13583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Samo ne razumijem zasto se postojeca magistrala Tuzla - Doboj ne pretvori u brzi put tj. prosiri.Dalje onda na Zvornik. Zila kucavica cijelog industrijskog bazena i privrede oni prave neki put preko brda za Zepce.
Laertes

#13584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

славянин wrote:Samo ne razumijem zasto se postojeca magistrala Tuzla - Doboj ne pretvori u brzi put tj. prosiri.Dalje onda na Zvornik. Zila kucavica cijelog industrijskog bazena i privrede oni prave neki put preko brda za Zepce.
Najlogičnije bi bilo (i samim tim opcija koja se kod nas uopće ne razmatra, jer... Bosna) ali nema gdje, jer je seljak iz Miričine, Orahovice, Brijesnice haman na putu kuću napravio, a i ako nije, za zemlju uz cestu bi kako sto hiljada da iščiči od države (hint: Šićki/kružni kod TE).
славянин

#13585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by славянин »

Laertes wrote: Najlogičnije bi bilo (i samim tim opcija koja se kod nas uopće ne razmatra, jer... Bosna) ali nema gdje, jer je seljak iz Miričine, Orahovice, Brijesnice haman na putu kuću napravio, a i ako nije, za zemlju uz cestu bi kako sto hiljada da iščiči od države (hint: Šićki/kružni kod TE).
Valjda postoji ekproprijacija ili nesto slicno - kako god okrenu jeftinije je i brze nego brda probijati i komplet novu cestu za zepce.Korekcije putanje nije tesko napraviti gdje treba ali drzati se vecine trase.Time ustedis novac,vrijeme a ne moze bolji polozaj za cestu biti.
Ci-Nick

#13586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Danas sam vozio od Zenice do Mostara i natrag i došao do zaključka da bi najbolje bilo graditi autoput samo kroz tunele,.. :lol:
Krenem jutros iz Zenice u 7 i 20 i kažem sebi samo da se uključim na autoput i onda će to ići brže,.. kad šipak, nije raščišćeno ni na naplatnim kućicama, ni na autoputu, sve do Visokog katastrofa, od Visokog se djelimično ukazala jedna traka autoputa a od Jošanice bi se moglo reći da je bilo podnošljivo.
Dio kojeg sam se najviše plašio od Tarčina do Konjica je bio zapravo najbolji i najednostavniji za proći, pohvale i za policiju i za službe koje brinu za tu dionicu.
Od Konjica nastaje pravi horor, nabijeni snijeg koji se pretvorio u led i to neravan sa rupama i kvrgama i tako sve do Donje Jablanice. Istina jeste palo snijega više od pola metra ali da je jedna grtalica čistila cijelu noć bilo bi bolje nego što jeste.
I nekako stigoh do Mostara u 12 sati.
Povratak je bio još gori jer se u Donjoj Jablanici s obe strane brda napravila kolona kamiona koji su zauzeli jednu traku a policije da regulišu saobraćaj ni za lijeka.
Za tri kilometra vožnje, tri sata guranja i čekanja.
Saobraćajne nekulture i neorganizacije.
Fino autoput gurnuti kroz tunel pa nam ne treba ni policija ni zimska služba,..
Jebo zemlju koja Bosne nema.
Laertes

#13587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

славянин wrote:
Laertes wrote: Najlogičnije bi bilo (i samim tim opcija koja se kod nas uopće ne razmatra, jer... Bosna) ali nema gdje, jer je seljak iz Miričine, Orahovice, Brijesnice haman na putu kuću napravio, a i ako nije, za zemlju uz cestu bi kako sto hiljada da iščiči od države (hint: Šićki/kružni kod TE).
Valjda postoji ekproprijacija ili nesto slicno - kako god okrenu jeftinije je i brze nego brda probijati i komplet novu cestu za zepce.Korekcije putanje nije tesko napraviti gdje treba ali drzati se vecine trase.Time ustedis novac,vrijeme a ne moze bolji polozaj za cestu biti.
Slažem se ja u potpunosti s tobom. Ali kako to u praksi sa eksproprijacijom ide, vidimo na zapadnom ulazu u Tuzlu.
Za korisnost ceste Tuzla - Žepče, ako se ikada napravi, Alfons je sve rekao, da ne ponavljam. Za Tuzlu bi nemjerljivo korisnija bila cesta za Doboj, pa dalje prema Zapadu. Ali, ko pita Tuzlake i za šta...
Haris.ba

#13588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Laertes wrote:Za Tuzlu bi nemjerljivo korisnija bila cesta za Doboj, pa dalje prema Zapadu. Ali, ko pita Tuzlake i za šta...
Pa ne kontam. Ako se hoće cesta za Doboj, kako onda ići za Sarajevo? Kad je ta tura puna kilometara puno više od preko Žepča, a to se prigovara trasi preko Žepča?

I šta će Tuzli trasa preko Doboja? Kada bi trasa preko Orašja vodila prema Brčkom, a onda se račvaj kud ti duša želi. Ili Zagreb, ili Beograd, ili Budimpešta.

Ovdje se želi napraviti od Tuzle tranzitno područje, ali jok. Daj do Doboja. Šta će ti cesta do Doboja kada ima boljih veza za svijetom.
Laertes

#13589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Haris.ba wrote:
Laertes wrote:Za Tuzlu bi nemjerljivo korisnija bila cesta za Doboj, pa dalje prema Zapadu. Ali, ko pita Tuzlake i za šta...
Pa ne kontam. Ako se hoće cesta za Doboj, kako onda ići za Sarajevo? Kad je ta tura puna kilometara puno više od preko Žepča, a to se prigovara trasi preko Žepča?

I šta će Tuzli trasa preko Doboja? Kada bi trasa preko Orašja vodila prema Brčkom, a onda se račvaj kud ti duša želi. Ili Zagreb, ili Beograd, ili Budimpešta.

Ovdje se želi napraviti od Tuzle tranzitno područje, ali jok. Daj do Doboja. Šta će ti cesta do Doboja kada ima boljih veza za svijetom.
Pa za Sarajevo će se uvijek koristiti cesta preko Karaule, bilo preko Žepča ili ne, kao što je Alfons već pisao.
Ovo za Orašje, naravno da bi bilo ok, ali je bolje da na putu prema Zagrebu i dalje, putarina ostaje u državi, zar ne?
Tuzli treba i prema Doboju i prema Orašju i prema Sarajevu. I prema Bijeljini. Sve to prije ovog na Žepče.
Nivelacija

#13590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Covjek bi rekao prica se o Minhenu a ne gradicu od 100 hiljada ljudi.
Milenkov buraz

#13591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Milenkov buraz »

Ja ne znam šta ljudi očekuju, govorim konrektno za Sarajevo. Glavne ceste sastrugane do asfalta, sporedne su ok isto, jedino parkinzi i prilazi oko recimo pijace na Grbavici nije očišćen kako treba jer je milion auta parkirano. Ceste po mahalama isto tako uredno prohodne. Zamjerka jedino na trotoare, slabo skroz očišćeno.
Nivelacija

#13592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Milenkov buraz wrote:Ja ne znam šta ljudi očekuju, govorim konrektno za Sarajevo. Glavne ceste sastrugane do asfalta, sporedne su ok isto, jedino parkinzi i prilazi oko recimo pijace na Grbavici nije očišćen kako treba jer je milion auta parkirano. Ceste po mahalama isto tako uredno prohodne. Zamjerka jedino na trotoare, slabo skroz očišćeno.
Momak ti si ovdje zalut'o.
archi_a

#13593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Nivelacija wrote:
Milenkov buraz wrote:Ja ne znam šta ljudi očekuju, govorim konrektno za Sarajevo. Glavne ceste sastrugane do asfalta, sporedne su ok isto, jedino parkinzi i prilazi oko recimo pijace na Grbavici nije očišćen kako treba jer je milion auta parkirano. Ceste po mahalama isto tako uredno prohodne. Zamjerka jedino na trotoare, slabo skroz očišćeno.
Kad je već postavljeno pitanje, red je da se odgovori....
Čuj, šta očekuju?!? Pa očekuju da pahulje, kad počne padati, budu uhvaćene u zraku! Čuj, pada snijeg? Nanosi, snijeg na cesti, zaleđena cesta, to nigdje nema. Cijelih 24 sata nije stabilna situacija! I dedo im se samo po očišćenoj cesti voz'o. :D
I svake godine isto. Dva dana snebivanje. Otkud snijeg na cesti? :oops:
Milenkov buraz

#13594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Milenkov buraz »

Nivelacija wrote:
E nek si mi rek'o. :mrgreen:
Milenkov buraz

#13595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Milenkov buraz »

archi_a wrote:
Nivelacija wrote:
Kad je već postavljeno pitanje, red je da se odgovori....
Čuj, šta očekuju?!? Pa očekuju da pahulje, kad počne padati, budu uhvaćene u zraku! Čuj, pada snijeg? Nanosi, snijeg na cesti, zaleđena cesta, to nigdje nema. Cijelih 24 sata nije stabilna situacija! I dedo im se samo po očišćenoj cesti voz'o. :D
I svake godine isto. Dva dana snebivanje. Otkud snijeg na cesti? :oops:
Da, da i voz'o Audi Quatro po mahali kad aje iš'o na džumu. :mrgreen: :lol:
archi_a

#13596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Pa dobro, nije baš lijepo džumu spominjati u ovom kontekstu. I nije ovo svojstveno samo za "pojedince" u Sarajevu. Toga sam se nagledao i naslušao po cijeloj Bosni i Hercegovini, a i šire. Ljudi jednostavno nemaju strpljenja. Svake godine isto. Počne padati snijeg, ibrećenje na sve strane. Padaju na glavu. Mediji samo o tome pišu, bruje. Fotoreporteri svaku raskrsnicu slikaju da pokažu kako ima snijega, bljuzgavice. Već sutra, situacija stabilna. Očišćena većina važnih pravaca. Ne možeš ljudima objasniti da nema te grtalice koja može očistoti dok i kad pada, da nema te količine soli koja može ukloniti nanose u minuti. Al džaba.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Pišeš gluposti. Postoji nesto sto se zove priprema. Ovdje toga nema. Padne pola metra snijega i tek tada čiste. Da su spremni sa prvom pahuljom stanje bi bilo bolje za 70%, barem.

Jesi li se ti pomjerio od svog naselja?
So What!

#13598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote:Za mene je preveliki luksuz uloziti skoro milijardu u nesto sto nece biti u eksploataciji barem 15 godina, a vjerovatno i puno vise ako se prvo bude radio sjeverni dio. Dosta propustenog prihoda od putarina, da i ne navodimo neka druga pitanja (tipa da nece imati punu ucinka na lokalnu privredu narednih 20 godina).

Po mom misljenju, ako ce to trajati 15-20 godina, onda pitanje modernizacije magistrale TZ-SA postaje vaznije. Tu bi vec za pet godina mogli imati neke rezultate, tipa 15-20 minuta kraca voznja, par miliona maraka ustede na gorivu. Eh sad, koliko bi to kostalo pojma nemam, ali pretpostavljam da bi se dosta moglo napraviti s 1/5 ili cak 1/10 sredstava namijenjenih za ovih 55.4km prema Zepcu.
Ja mislim da je magistrala Tuzla - Sarajevo kao trasa prevaziđena kapacitetima i da bez duplog kolosijeka (2x2 ceste), bez uspona, divljih priključaka, stalnih patrola, naseljenih mjesta, ova dva grada ne mogu imati zadovoljavajuću konekciju.

Kada kažem zadovoljavajući, mislim na onu kojom bi se veoma brzo trasnportovali robe i ljudi, a uz sve to, ona koja i ima alternativu. Dakle izgradnjom ove brze ceste, dobili bi i alternativu.

Onom kome je skupo voziće se preko Karaule (sada se doduše već vozi ispod Karaule), a onom kome nije, voziće se brzom cestom.

Sljedeća stvar je da svaka rekonstrukcija na magistralnoj cesti M-18 će uzrokovati dodatne zastoje, a pored toga, kako napraviti funkcionalne gradske obilaznice.

Recimo Olovo u startu bi imalo visinski problem, Kladanj sličan manje više, plus naseljenost, ispod Živinica bi trebalo prokopati tunel da se napokon riješi prenaseljenosti uz cestu itd...

Uglavno moje mišljenje je da se ne isplati lupati novac u tu trasu i u tu cestu, ali svakako je treba poboljšavati, peglati gdje može i održavati.
goshpar

#13599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by goshpar »

archi_a wrote:Pa dobro, nije baš lijepo džumu spominjati u ovom kontekstu. I nije ovo svojstveno samo za "pojedince" u Sarajevu. Toga sam se nagledao i naslušao po cijeloj Bosni i Hercegovini, a i šire. Ljudi jednostavno nemaju strpljenja. Svake godine isto. Počne padati snijeg, ibrećenje na sve strane. Padaju na glavu. Mediji samo o tome pišu, bruje. Fotoreporteri svaku raskrsnicu slikaju da pokažu kako ima snijega, bljuzgavice. Već sutra, situacija stabilna. Očišćena većina važnih pravaca. Ne možeš ljudima objasniti da nema te grtalice koja može očistoti dok i kad pada, da nema te količine soli koja može ukloniti nanose u minuti. Al džaba.
drug, trebao si malo doci danas u neke od padinskih naselja, pa vidjeti kako je put prohodan. od jucer nije prosla grtalica. sreca, potrefila se subota, vecini ljudi neradni dan, pa nisu morali izlaziti iz kuce. samo moliti boga da nekome ne zatreba hitna pomoc.
archi_a

#13600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

un1ted wrote:Pišeš gluposti. Postoji nesto sto se zove priprema. Ovdje toga nema. Padne pola metra snijega i tek tada čiste. Da su spremni sa prvom pahuljom stanje bi bilo bolje za 70%, barem.

Jesi li se ti pomjerio od svog naselja?
Ne, ja ne mrdam iz svog naselja. :D
Samo za nas neuke, kako izgleda ta priprema?
Post Reply