Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vazi

#13576 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

Danas opet pravila onaj kolac, cini mi se kod nas se uove cokoladna lava.
Ne znam postavljati slike s mobitela a ne da mi se vaditi aparat pa prwbacivati..
Vazno je da je kolac za 10 i ne moze da ne uspije
4 jaja i 150 gr secera dobro umutiti
Dodai 150 gr blago rastopljenog (omeksanog) maslaca sa 200 gr cokolade za kuhanje, izmijesati, dodati 50gr brasna i prstohvat zacina "4 zacina"
Ubaciti u zagrijanu pekaru na 180 i peci 12-15 min, po potrebi smanjiti na 150.
Kad se kora po vrhu uhvati kolac je pecen, izvaditi i pokriti 5 min pa se onda lijepo pocastiti :)
Obicno to pecem u jednoj maloj uskoj tepsijici medjutim promijenit cu to i pecu ga abd u malim pojedinacnim zdjelicima jer ipak ga je nezgodno servirati iz tepsiji, sredina je puna tecne cokolade pa curi...
Ps 4 zacina su: djumbir, karanfilcic, muskatni orascic i biber :)
topcam
Vozim: uzbrdo

#13577 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by topcam »

vazi wrote:Danas opet pravila onaj kolac, cini mi se kod nas se uove cokoladna lava.
Ne znam postavljati slike s mobitela a ne da mi se vaditi aparat pa prwbacivati..
Dodai 150 gr blago rastopljenog (omeksanog) maslaca sa 200 gr cokolade za kuhanje, izmijesati, dodati 50gr brasna i prstohvat zacina "4 zacina"
Kad se kora po vrhu uhvati kolac je pecen, izvaditi i pokriti 5 min pa se onda lijepo pocastiti :)
Obicno to pecem u jednoj maloj uskoj tepsijici medjutim promijenit cu to i pecu ga abd u malim pojedinacnim zdjelicima jer ipak ga je nezgodno servirati iz tepsiji, sredina je puna tecne cokolade pa curi...
To nesto ljuto, a slatko.. (djumbir u jelu ne volim bas, caj moze, a kolac sa djumbirom, takav jos nisam jeo.)
vazi

#13578 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by vazi »

topcam wrote:
vazi wrote:Danas opet pravila onaj kolac, cini mi se kod nas se uove cokoladna lava.
To nesto ljuto, a slatko.. (djumbir u jelu ne volim bas, caj moze, a kolac sa djumbirom, takav jos nisam jeo.)
hej, gdje si ti, sta ima, kako si, kako ceif :thumbup:

Ma ne osjeti se ljuto uopste, djumbir i nekako ali biber u kolac :-) :lol: , medjutim ukus je odlican, probaj neces se pokajati, naravno, ako volis cokoladu
jedan od recepata, on samo na kraju cini mi se kaze po ukusu dodati djumbir, po mom receptu ide kako gore navedoh

ovaj doda kasicicu soli :-D

Euridika
Globalna šefica

#13579 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

Znam da je ljeto stiglo kad je vrijeme za prve sokove i džemove. A započinje naravno s višnjom ... :-D

Image
Image
Image
CherryLips

#13580 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by CherryLips »

Ihh blago tebi,kod nas tek "leg'o" sok od zove....sve ostalo cekaaamoooo:)e imaju jagode,al meni njih prosto zao staviti za dzema,najljepse mi svjeze...:)
Euridika
Globalna šefica

#13582 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

CherryLips wrote:Ihh blago tebi,kod nas tek "leg'o" sok od zove....sve ostalo cekaaamoooo:)e imaju jagode,al meni njih prosto zao staviti za dzema,najljepse mi svjeze...:)
I kod mene je... mada to sam tek pokiselila, treba da odstoji. :-D Zato sam napravila sok od nane (mente), on se brzo pravi. :-D
Jagode ću tek za 15 dana... dotad uživam u svježim... a nešto i zamrznem, zimi za kolača.
CherryLips

#13583 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by CherryLips »

Euridika wrote:
CherryLips wrote:Ihh blago tebi,kod nas tek "leg'o" sok od zove....sve ostalo cekaaamoooo:)e imaju jagode,al meni njih prosto zao staviti za dzema,najljepse mi svjeze...:)
I kod mene je... mada to sam tek pokiselila, treba da odstoji. :-D Zato sam napravila sok od nane (mente), on se brzo pravi. :-D
Jagode ću tek za 15 dana... dotad uživam u svježim... a nešto i zamrznem, zimi za kolača.
Po kojem receptu pravis sok od nane?
Euridika
Globalna šefica

#13584 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Euridika »

CherryLips wrote:
Euridika wrote:
Po kojem receptu pravis sok od nane?
Po ovom: http://www.coolinarika.com/recept/sok-od-nane-mente/
S tim da sam ja smanjila mjeru šećera na 2 kg umjesto 3 kg (da mi bude manje sladak sok i da se više osjeti aroma nane) i koristila sam samo listove nane, nisam stabljiku (da ne bude gorko).
CherryLips

#13585 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by CherryLips »

Ma meni zlo kad procitam koliko kila secera ide u ove sokove,i mi smo u zovin sok popolovili secer....
Hvala na receptu:)
Tomahawk11
Globalni moderator

#13586 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

CherryLips wrote:Ma meni zlo kad procitam koliko kila secera ide u ove sokove,i mi smo u zovin sok popolovili secer....
Zato u domaci sok od jabuka koji se samo prokuha ne ide ni zrno secera :)
CherryLips

#13587 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by CherryLips »

Tomahawk11 wrote:
CherryLips wrote:Ma meni zlo kad procitam koliko kila secera ide u ove sokove,i mi smo u zovin sok popolovili secer....
Daj recepAt:)
Tomahawk11
Globalni moderator

#13588 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

CherryLips wrote:
Tomahawk11 wrote:
Daj recepAt:)
Samelju se jabuke (domace, naravno), iscijedi se sok, na vatru se stavi kazan i uspe se sok. Pusti se, sto kazu, da baci kljuc, tj. da pocne da kljuca, i tu se stane.
Ovamo u nekom loncu u vrucoj vodi drzis flase. U njih se uspe taj sok i zatvori se onom masinom (cepovi kao na pivskim flasama).
Ne moze prirodnije. Nikakvih dodataka. I ne kvari se dok se ne otvori. Otvoren ne moze dugo stajati, par dana max. Zatvoren, nikakvih problema.
Isto to moze i od krusaka.
CherryLips

#13589 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by CherryLips »

Hvala lijepa,et' imamo sve sto treba,samo jos da pristigne voce:)
djulba

#13590 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by djulba »

[/quote]
Samelju se jabuke (domace, naravno), iscijedi se sok, na vatru se stavi kazan i uspe se sok. Pusti se, sto kazu, da baci kljuc, tj. da pocne da kljuca, i tu se stane.
Ovamo u nekom loncu u vrucoj vodi drzis flase. U njih se uspe taj sok i zatvori se onom masinom (cepovi kao na pivskim flasama).
Ne moze prirodnije. Nikakvih dodataka. I ne kvari se dok se ne otvori. Otvoren ne moze dugo stajati, par dana max. Zatvoren, nikakvih problema.
Isto to moze i od krusaka.[/quote]

Ako mogu samo dodat jedan savjet vezano za sok od jabuke ili bilo cega. Nemojte ga dovoditi do kljucanja dovoljna je temperatura od 81 - 83 stepena. To jeu stvari pasterizacija. Ubijas bakterije a ostaju ti vitamini i ljepsi okus. Ja pravim tako godinama i stoji po tri godine u podrumu sok. Kada se ugrije sok sipa se u zagrijane flase do vrha da preljeva i zatim se stavi cep. Kada se ohladi sok spusti se nekih 2-3cm o napravi se vakum u flasi. Drzati na tamnom i ako moze hladnom mjestu. Kod mene je u podrumu gdje je temp do 20C.
Poz.
Tomahawk11
Globalni moderator

#13591 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

djulba wrote:
Ako mogu samo dodat jedan savjet vezano za sok od jabuke ili bilo cega. Nemojte ga dovoditi do kljucanja dovoljna je temperatura od 81 - 83 stepena. To jeu stvari pasterizacija. Ubijas bakterije a ostaju ti vitamini i ljepsi okus. Ja pravim tako godinama i stoji po tri godine u podrumu sok. Kada se ugrije sok sipa se u zagrijane flase do vrha da preljeva i zatim se stavi cep. Kada se ohladi sok spusti se nekih 2-3cm o napravi se vakum u flasi. Drzati na tamnom i ako moze hladnom mjestu. Kod mene je u podrumu gdje je temp do 20C.
Poz.
To je to, mozda se nisam najbolje izrazio. Dakako da ne treba da kljuca, nego se skine netom prije nego prokljuca.
bluu

#13592 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bluu »

Image

Halva i šerbe od ruže
bluu

#13593 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by bluu »

Image

Džem od jagoda
pink floydd

#13594 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pink floydd »

Tomahawk11 wrote: Samelju se jabuke (domace, naravno), iscijedi se sok, na vatru se stavi kazan i uspe se sok. Pusti se, sto kazu, da baci kljuc, tj. da pocne da kljuca, i tu se stane.
zar to nije "opasno", 100% sok od jabuke...moćan je to laksativ :D

ja ga pijem onako ispod cijevi odmah kad se cijedi, ako malo pretjeraš ne izlaziš iz hale :D
quarterback

#13595 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by quarterback »

pukepuke wrote:Cheesecake - jednostavnije od ovog ne može.
Image
brao, komplikovanije ni ne treba
Tomahawk11
Globalni moderator

#13596 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Tomahawk11 »

pink floydd wrote:
Tomahawk11 wrote: Samelju se jabuke (domace, naravno), iscijedi se sok, na vatru se stavi kazan i uspe se sok. Pusti se, sto kazu, da baci kljuc, tj. da pocne da kljuca, i tu se stane.
zar to nije "opasno", 100% sok od jabuke...moćan je to laksativ :D

ja ga pijem onako ispod cijevi odmah kad se cijedi, ako malo pretjeraš ne izlaziš iz hale :D
Od kruske je jos mocniji :D
Umjereno, casa-dvije. Ne valja pretjerivati.
pink floydd

#13597 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by pink floydd »

Tomahawk11 wrote:
Od kruske je jos mocniji :D
Umjereno, casa-dvije. Ne valja pretjerivati.
al ajd budi umjeren u to doba, velike vrućine a sok hladan i ne može biti ukusniji :D

treba objasnit laicima....inače ode i šef i stanica :D
NeenaSa

#13598 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by NeenaSa »

djulba wrote:
Poz.
Hvala tebi i Tomici :mrgreen: na receptu. :thumbup:
Dodala bih, bilo shto ukuhavam, nakon procedure prekrijem starim dekama dok se potpuno ne ohladi.
Tek tad smjestim u podrum.
P.s.
bluu, shto rech' osim :thumbup:
pogotovu ako su shumske.
kox

#13599 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by kox »

pukepuke wrote:Cheesecake - jednostavnije od ovog ne može.
Image
Je li ti problem da postaviš link na recept ili da ga napišeš :) ?
hamos

#13600 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by hamos »

Kako pravite sutliju?
Post Reply