Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bluemore

#13576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

geralt wrote:
Hajvan wrote:
konjislav wrote: https://www.thebalance.com/germany-s-economy-3306346

Pogledaj na ovom linku posebno paragraf Data from 1996 to 2010 i 2011 to 2018:
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Germany

Odgovor na tvoje pitanje je: ekonomski rast. Svima je poznato da njemci imaju los natalitet vec odavno, a ekonomija im dovoljno raste (kao sto se vidi u drugom linku) da im je potrebno mnogo vise ljudi nego sto oni mogu (hoce) da proizvedu (rode). Stoga im treba konstantno ljudi, posebno visokoobrazovanih i sposobnih. Realno takvi ljudi svima trebaju.
zato treba uvesti realno placanje visokoskolstva podhitno

digni kredit pa se skoluj
najmoralnije i najeticnije…
onda me nece biti briga sto inizinjer, doktor ode vani- od svojih se para skolovao, a ne od zajednickih para (poreza).
Inace kod nas banke lete da dijele kredite nezaposlenim 18-godisnjacima.

Iako je mozda iz tvoje perspektive najmoralnije i najeticnije da nam inzinjeri i doktori budu iz aristokratskih begovskih porodica, i da ne moze svaka fukara upisati fakultet.
A sto se ticke njemacke nije Bas toliko opuhana kao Nase drzave na balkanu
Ako Je i poluprazan pio fond native drugo rjesenje da ljude isplate
Za nas je to naravno spram atomske fizike
Ali ne valja babe i zabe porediti :)
Bluemore

#13577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Seyfo wrote:
insomnia78 wrote:Vrh dijasporske samoobmane “otiso je svak ko valja”
:lol:
Prirodno u covjeku je da je dobar advokat za svoje postupke a strog sudija za tudje. S tim u vezi,on,kad je vec otisao, trazi argumente za odlazak odnosno negativnosti u BiH, da bi taj odlazak opravdao, a ovaj Rambov stih ga jos i stavlja u grupu onih koji kao "valjaju". Sa svoje pozicije,ja to vidim kao priliku za rast plata u BiH i veci respekt prema onima koji nesto znaju i valjaju a ostali su. U svakom slucaju,buduci da idu oni koji kao ""valjaju"", promijenit ce se percepcija Bosanca vani kao onog ""na skeli"".
S tim da je ovaj put znatno teze skupiti toliko argumenata za should i stay
A ovi za should i go se samo kamaraju
Naravno ne kod svakoga isto
I Hvala bogu da je tako :)
Bluemore

#13578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

skafiskafsnjak wrote:Počela sanacija sarajevske Ferhadije, mijenjaju se dotrajale i ispucale ploče
http://www.klix.ba/clanak/190508094
Opet a po cijeni su strava skupe
Svako malo popucaju
Hmmm
славянин

#13579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Bluemore wrote:
skafiskafsnjak wrote:Počela sanacija sarajevske Ferhadije, mijenjaju se dotrajale i ispucale ploče
Svako malo popucaju
Hmmm
Konfiguracija terena....

:D
Bluemore

#13580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

славянин wrote:
Bluemore wrote:
Svako malo popucaju
Hmmm
Konfiguracija terena....

:D

Teren je konfiguriran
Svako par godina se okrene par milionceka
Sto nekom sigurno dobro dodje, nekolicini
Ali ostalima avaj protracena sredstva iz budJets
Srecom bogata smo drzava ahh zaboravih moto nam je skromno bosnjacki
animals

#13581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jimmy McNulty wrote:
SaraFina wrote:

@Dzimi, odlično je prošao stvarno i ja se slažem s tim prijateljem. Trebao vam je janje na ražanj.

Bio si na rubu samo getta. Kao da nisi u 10-tom.
evo ovaj parkić je 2 minute hoda od zgrade te u Wienerbergu, ogroman je, poslije 20 minuta hoda naišao sam čak i na fudbalski teren i baš se potrefio kad neki naši igraju utakmicu, tim sve od balkanaca sastavljen :lol:
Image

ovo je taj park sa jezerom na otprilike 10 minuta hoda od zgrade, pošto je jesen ne izgleda baš nešto ali ima dosta uređenih staza, odličan za kera prošetat ili džoging
Image

e ovdje je taj neki business park i ako se dobro sjećam ovdje je neki zdravstveni zavod ili tako nešto
ja na ovom mjestu bus čekao za neku stanicu gdje sam se trebao naći sa poznanicom pa da idemo u centar
ovo je otprilike 10 minuta sporijeg hoda od zgrade te rodjakove :D
Image

ovo je možda 10 do 15 minuta, znam da dole ima autobuska stanica koja te poveže sa centrom nekog becirka i da je tu negdje u bahn koji ima nocnu liniju, mislim dole duž ove ulice
Image

i za kraj jedna zanimljivost koju sam uslikao
Image
Taj nogometni teren je od Cro Vienne..
Ta ulica je Rax strasse..
a ona zgrada na Winerberger strasse je WGKK..
detroit-mercy

#13582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

konjislav wrote:
Hajvan wrote:

Odgovor na tvoje pitanje je: ekonomski rast. Svima je poznato da njemci imaju los natalitet vec odavno, a ekonomija im dovoljno raste (kao sto se vidi u drugom linku) da im je potrebno mnogo vise ljudi nego sto oni mogu (hoce) da proizvedu (rode). Stoga im treba konstantno ljudi, posebno visokoobrazovanih i sposobnih. Realno takvi ljudi svima trebaju.

onda me nece biti briga sto inizinjer, doktor ode vani- od svojih se para skolovao, a ne od zajednickih para (poreza).
Cekaj, rjesenje je da se podignu cijene skolarine, a ne da se revizira porezni sistem? Jako pametno. :-) :-)
Pa ja sam licno isao na privatni fakultet i sebi sam platio, i pored toga nisam za to da se dignu cijene skolarina. Jedan od razloga zasto nisam isao na drzavni fakultet (ETF) je sto na njemu peglaju studente zbog sitnica i rade druge necasne stvari kao i na ostalim fakultetima univerziteta u Sarajevu, i to sve od zajednickih para (poreza).
Siroki Brijeg :mrgreen:
Seyfo

#13583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Kiseljak ili Gradiska :kiss:
SaraFina

#13584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

animals wrote:
Jimmy McNulty wrote:
SaraFina wrote:

@Dzimi, odlično je prošao stvarno i ja se slažem s tim prijateljem. Trebao vam je janje na ražanj.

Bio si na rubu samo getta. Kao da nisi u 10-tom.
evo ovaj parkić je 2 minute hoda od zgrade te u Wienerbergu, ogroman je, poslije 20 minuta hoda naišao sam čak i na fudbalski teren i baš se potrefio kad neki naši igraju utakmicu, tim sve od balkanaca sastavljen :lol:
Image

ovo je taj park sa jezerom na otprilike 10 minuta hoda od zgrade, pošto je jesen ne izgleda baš nešto ali ima dosta uređenih staza, odličan za kera prošetat ili džoging
Image

e ovdje je taj neki business park i ako se dobro sjećam ovdje je neki zdravstveni zavod ili tako nešto
ja na ovom mjestu bus čekao za neku stanicu gdje sam se trebao naći sa poznanicom pa da idemo u centar
ovo je otprilike 10 minuta sporijeg hoda od zgrade te rodjakove :D
Image

ovo je možda 10 do 15 minuta, znam da dole ima autobuska stanica koja te poveže sa centrom nekog becirka i da je tu negdje u bahn koji ima nocnu liniju, mislim dole duž ove ulice
Image

i za kraj jedna zanimljivost koju sam uslikao
Image
Taj nogometni teren je od Cro Vienne..
Ta ulica je Rax strasse..
a ona zgrada na Winerberger strasse je WGKK..

Sad bi trebale sve KK da se spoje. Hoće li ova zgrada na slici 3 širiti se?
Hajvan

#13585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

konjislav wrote:
Hajvan wrote:

Cekaj, rjesenje je da se podignu cijene skolarine, a ne da se revizira porezni sistem? Jako pametno. :-) :-)
Pa ja sam licno isao na privatni fakultet i sebi sam platio, i pored toga nisam za to da se dignu cijene skolarina. Jedan od razloga zasto nisam isao na drzavni fakultet (ETF) je sto na njemu peglaju studente zbog sitnica i rade druge necasne stvari kao i na ostalim fakultetima univerziteta u Sarajevu, i to sve od zajednickih para (poreza).
:)

jbg, zaboravih staviti zelenoga smajlu na moj post kao sarcasm alert
konjislav

#13586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

detroit-mercy wrote:
konjislav wrote:
Hajvan wrote: zato treba uvesti realno placanje visokoskolstva podhitno

Siroki Brijeg :mrgreen:
You got me. :mrgreen:
Last edited by konjislav on 08/05/2019 21:42, edited 1 time in total.
Seyfo

#13587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Jbt kad je neko castan i moralan, te samo iz tog razloga zaobidje univerzitet u Sarajevu i ode u Vitez. Diploma jest, doduse,posteno placena. Malo doduse smrdi na onu o liji i grozdju, ali postenje i moral se ne moze osporiti. :bih:
muhafuca

#13588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muhafuca »

Seyfo wrote:Jbt kad je neko castan i moralan, te samo iz tog razloga zaobidje univerzitet u Sarajevu i ode u Vitez. Diploma jest, doduse,posteno placena. Malo doduse smrdi na onu o liji i grozdju, ali postenje i moral se ne moze osporiti. :bih:
Davno se fakultet zavrsio - al sad kad se baci pogled unazad - pametnije je bilo da se islo na privatni

prije bi se i zavrsio i sa manje realno nepotrebnog stresa - mani pusti suplje "joj ja ovaj pravi imam a ti ovaj iz Viteza/Kiseljaka/Travnika/Sirokog/itd"

U realnom svjetu (kod poslodavca) malo to znaci - a puno znaci jednu ili dvje godine prije nekog drugog zavrsiti.

Price o postenju (ili patetika - kako neki drugi kazu) je totalno drugi par rukava.

Realno stanje je realno stanje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Bluemore wrote:
славянин wrote:
Bluemore wrote:Počela sanacija sarajevske Ferhadije, mijenjaju se dotrajale i ispucale ploče
Svako malo popucaju

Teren je konfiguriran
nije do ploča sigurno
više do odvoda ispod ploča, nakupi se voda, nekad i zaledi, ode pjesak i podloga i krene klackanje, itd itd... ploče su OK, samo što je montiranje uptino
konjislav

#13590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

muhafuca wrote:
Seyfo wrote:Jbt kad je neko castan i moralan, te samo iz tog razloga zaobidje univerzitet u Sarajevu i ode u Vitez. Diploma jest, doduse,posteno placena. Malo doduse smrdi na onu o liji i grozdju, ali postenje i moral se ne moze osporiti. :bih:
Davno se fakultet zavrsio - al sad kad se baci pogled unazad - pametnije je bilo da se islo na privatni

prije bi se i zavrsio i sa manje realno nepotrebnog stresa - mani pusti suplje "joj ja ovaj pravi imam a ti ovaj iz Viteza/Kiseljaka/Travnika/Sirokog/itd"

U realnom svjetu (kod poslodavca) malo to znaci - a puno znaci jednu ili dvje godine prije nekog drugog zavrsiti.

Price o postenju (ili patetika - kako neki drugi kazu) je totalno drugi par rukava.

Završio sam privatni fakultet u Sarajevu, koji vam je vrag?
Mada si pravu u biti @Muhafuca, bolje ići i završiti fakultet koji je najlakše i najbrže moguće završiti, uzimajući u obzir da će studirati ono što ti se sviđa. Državni fakulteti su nekada bili na glasu, danas su tako loši da nema neke razlike ili su gori poredeći ih sa privatnim fakultetima koji ti ne izdaju samo diplomu čim platiš, tj. legitimnim i ozbiljnim privatnim fakultetima.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#13591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

nisam ni ja toliko davno završio fakultet, i u moje doba su ti "na glasu" privatni bili od 8000 do 10000 godina... moji to nisu mogli finansirati

a državni etf me koštao godišnje samo fiksni trošak oko 250KM

znanja i sposobnosti su individualna, tako da ako se mene pita, svejedno je gdje si završio...
Seyfo

#13592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

muhafuca wrote:

Isti slucaj je i kod mene,na privatni bi se islo da mi nije isao drzavni. Ali zavrsio sam,ne u roku doduse. Bilo je mojih kolega kojima ne ide pa ne ide i onda upise u Travniku ili Kiseljaku i sve u roku pa na kraju zavrsi kad i ja. Kasnije nisam imao interesa za master, a ovi iz Travnika najcesce jesu, upisu ga u Sarajevu i niko ih vise i ne pita gdje su studirali. Generalno su nase diplome kurac,svaka i svugdje ,ali jesam doduse kroz posao vidio da na Travnicke i slicne diplome gledaju s podsmijehom. Medjutim jedino je bitno gdje si radio,kakve su ti reference,sta znas i umijes. Tako da zakljucujem da je,bar u BiH,prvih pet godina rada donekle ima veze cija je diploma, a poslije toga, samo je bitno radno iskustvo,vjestine i znanje koje nemaju veze s tim gdje si studirao.
Bluemore

#13593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

mk ultra wrote:
Bluemore wrote:
славянин wrote: Opet a po cijeni su strava skupe
Svako malo popucaju

Teren je konfiguriran
nije do ploča sigurno
više do odvoda ispod ploča, nakupi se voda, nekad i zaledi, ode pjesak i podloga i krene klackanje, itd itd... ploče su OK, samo što je montiranje uptino
Upitna je struka i namjera tih sto postavljaju
Sreca pa nije bacanje ogromnih para koje nemamo :-)
espn

#13594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Nove poplave mogle bi pogoditi BiH u narednim danima

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-po ... /190509050

Nadležni ništa ne rade da zaštite stanovništvo.
HAVANA

#13595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ja mislim ti bi se pravo obradovo kad bi sve poplavilo.Bilo bi linkova. :-)
moonca

#13596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

espn wrote:Nove poplave mogle bi pogoditi BiH u narednim danima

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nove-po ... /190509050

Nadležni ništa ne rade da zaštite stanovništvo.
Sta treba da rade? Sam se zastiti. :-)
Seyfo

#13597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Niko sretniji od espn ako se ponovi maj 2014 i sve poplavi.
Kez na licu, hormon sreće divlja, piš u gaće.Poletio bi od zadovoljstva kad bi mogao.
512MB

#13598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Siguran sam da je vlast poucena katastrofom 2014e godine sva korita BiH rijeka procistila i sanirala, tako da su poplave ovaj put iskljucene :thumbup:
Nivelacija

#13599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

SVIJET Simboličan potez nesretnih roditelja

U francusku školu, osim učenika, upisuju i ovce kao đake
Zbog opasnosti od zatvaranja
Seyfo

#13600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Pa nek u toj francuskoj dignu rampu i biće migranata novih koliko hoćeš. I naših ako se umiješaju, npr ovi vječno nezadovoljni.
Post Reply