Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nekome wrote: ↑27/04/2023 14:35
vala su i djeca nekad "grajala" a sada skicu i vriste gladni paznje kontas treba li hitnu zvat ali ne to je mama na telefonu a dijete bi paznje
ostario si... i postao namčor
Edit: Zatvoriš prozor i ništa ne čuješ (naravno ovo podrazujeva da nisi štedio na stolariji )
Last edited by VladaFBiH on 28/04/2023 09:23, edited 1 time in total.
Da li u Bosni ima neka web stranica za praćenje cijena nekretnina u posljednjih 10, 20 godina po naseljima, gradovima, itd? Ako nema mislim da bi bila dobra ideja
konami666 wrote: ↑02/05/2023 17:10
Da li u Bosni ima neka web stranica za praćenje cijena nekretnina u posljednjih 10, 20 godina po naseljima, gradovima, itd? Ako nema mislim da bi bila dobra ideja
To bi trebao zavod za statistiku sa podacima porezne. Uglavnom fina ideja
Ako pogledaš kako je na zapadu, imas cijene nekretnina od prije 30, 50, 100+ godina po naseljima, ulicama, sve moguće informacije. I onda je isto tako lakše kad kupuješ ili prodaješ, da znaš okvirnu cijenu. Naravno, cijena je drugačija ako je renoviran ili objekat za renoviranje, itd.
Ako imas te informacije odma znaš i da je zdravo tržište nekretnina.
Poslije rata, na Vojnickom gdje sam zivio sa roditeljima, negdje do 2000te se mogao kupiti stan za oko 20k KM. Zavisno od stanja, Jel pogodjen granatom, koliko i sta treba renovirati, kvadrata koliko ima i sl.
2004 prijatelj je prodao stan od 38m² za 35 000 KM. Nista mu nije falilo.
Iste godine kupio stan od 82m² dvoipoiposoban, sa wc, kupatilom i spajzom za 62k KM i trebao je jace renoviranje, ali nije bio razrušen. Ako se sjecam govorio je o obnovi od cca 20k KM u ta doba sto je bila fina cifra.
sime_cipol wrote: ↑03/05/2023 00:53
Poslije rata, na Vojnickom gdje sam zivio sa roditeljima, negdje do 2000te se mogao kupiti stan za oko 20k KM. Zavisno od stanja, Jel pogodjen granatom, koliko i sta treba renovirati, kvadrata koliko ima i sl.
2004 prijatelj je prodao stan od 38m² za 35 000 KM. Nista mu nije falilo.
Iste godine kupio stan od 82m² dvoipoiposoban, sa wc, kupatilom i spajzom za 62k KM i trebao je jace renoviranje, ali nije bio razrušen. Ako se sjecam govorio je o obnovi od cca 20k KM u ta doba sto je bila fina cifra.
Hehehehe.... Tada je solidna plata bila 300 KM. Na more se moglo otići i vratiti sa 15 KM dizela Lijepa vremena....
I tada je bilo puno ljudi koji imaju keš. Inače odakle kupovina tolikih stanova? Većina Srba je prodalo svoje stanove za takve cijene da bi kupili negdje drugo ili su zamjenili za imovinu u nekom drugom mjestu. Tada su u nekim drugim mjestima kupovane nekretnine koje su i prije i posle toga bile vjenčanica. Kupovinu tako jeftinih nekretnina zaboravite, davno prošlo vrijeme. Došlo novo vrijeme i nove cijene, ili im se prilagodiš ili ne.
Ne znam ko je sve imao keš, ali je činjenica da su se stanovi prodavali kao i danas, čak i brže. Takođe je činjenica da su izbjeglice iz raznih BiH vukojebina kupovali stanove po Sarajevu. Odakle im novac ili ko ih je gurao to znaju samo oni. I tada, kao i danas su pojedini ljudi kupovali po par nekretnina, a prije toga su Sarajevo vidjeli možda samo na slici ili na nekoj ekskurziji.
Ako je ciljna grupa za prodaju nekretnine dijaspora, gdje oglasiti prodaju? Je li olx dovoljan po vasem misljenju? Radi se o vikendici na HR primorju, i koliko znam u HR mogu samo drzavljani EU da kupuju nekretnine (ako se nije sta promijenilo).
simbabimba wrote: ↑04/05/2023 15:27
Ako je ciljna grupa za prodaju nekretnine dijaspora, gdje oglasiti prodaju? Je li olx dovoljan po vasem misljenju? Radi se o vikendici na HR primorju, i koliko znam u HR mogu samo drzavljani EU da kupuju nekretnine (ako se nije sta promijenilo).
simbabimba wrote: ↑04/05/2023 15:27
Mogu kupovati i BH drzavljani vec 4-5 godina minimalno. Najbolje ti je objaviti na njuskalo.hr u tom slucaju.
Ako imas nekretninu u Hrvatskoj i ako je ok, zajebi i njuškala i pik, fino nafatati agente za nekretnine u Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj pa da se stavi na njihove site-ove za prodaju pod rubriku Hrvatska. Hrvatska je sad prva liga, dosta me kolega na poslu pita kako i šta tamo to ide